Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/1195


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [3] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [4] Νέα Δημοκρατία - Εβρος


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η βελτιούμενη κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με το κοινωνικό πρόσωπο του Κινήματος και η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ στη Θράκη είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ερχεται ο Γιακούμπ. Στο διάσημο καρδιοχειρουργό εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους. 26 διάσημοι γιατροί απ' όλο τον κόσμο στην πιο κρίσιμη μάχη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μας στραγγαλίζει ο προϋπολογισμός του 1996. Μισθοί: +5 %. Φόροι: +17%".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εχουν παραλύσει τα πάντα στη χώρα. Εθνική ανάγκη να υπάρξει αμέσως νέος Πρωθυπουργός και νέα κυβέρνηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Πως θα γίνει η διαδοχή. Ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ" τονίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για όλα και οτι ο Παπανδρέου κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με τα όργανα παίζουν οι "δελφίνοι". Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή στην Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί η νέα ηγεσία;".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λένε ψέματα. Κρύβουν επιμελώς την πραγματική κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξιτήριο απο την πρωθυπουργία. Η διαδοχή του Ανδρέα θέμα και στο Εκτελεστικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η λύση στο χέρι του Ανδρέα. Ολες οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και αναμένουν".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανδρέας: θα τα καταφέρουμε. Βραδεία η ανάρρωση του Πρωθυπουργού. Φρένο στις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ θέλει το Εκτελεστικό".

    ΝΙΚΗ: "Εκτός κινδύνου ο Ανδρέας, συμφωνούν Ελληνες και ξένοι γιατροί. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τα "σενάρια". Απάντηση του Εκτελεστικού για τη διαδοχολογία".

    [2] Υγεία Πρωθυπουργού

    "Για τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου η χθεσινή μέρα ήταν η καλύτερη απο όλες απο τη Δευτέρα που μπήκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΩΝΑΣΕΙΟ" με τη φράση αυτή προσδιόρισαν χθες το απόγευμα οι θεράποντες γιατροί του Πρωθυπουργού την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξελίσσεται συνεχώς βελτιούμενη, ενώ για πρώτη φορά έκαναν λόγο και για την ημέρα που θα μιλήσουν πλέον ξεκάθαρα για το ξεπέρασμα κάθε κινδύνου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ειδικότερα για το θέμα, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι βρίσκονται "στο πόδι" για τον Ανδρέα 26 γιατροί και στη μάχη για τη ζωή του Πρωθυπουργού μπαίνει και ο Γιακούμπ, αφού οι κίνδυνοι για τη ζωή του Πρωθυπουργού είναι πλέον πολλοί, άμεσοι και ορατοί.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι υπάρχουν φόβοι για νεφρά και πνευμονίες.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν περισσότερο οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του και λιγότερο οι θεράποντες ιατροί.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στη δήλωση του αντιπροέδρου του ΩΝΑΣΕΙΟΥ Γρηγόρη Σκαλκέα που τόνισε οτι "πέρασε μεγάλο μέρος του κινδύνου" ενώ υπάρχουν χαμόγελα αισιοδοξίας και παράταση της αγωνίας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη ο κίνδυνος, οτι η Σοφία και ο Αντρίκος κάλεσαν ενισχύσεις απο το εξωτερικό και οτι εκδόθηκε χωριστό ανακοινωθέν απο τους ξένους γιατρούς, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Πρωθυπουργού, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αν δεν υπάρξουν απρόσμενες δυσμενείς εξελίξεις, ο Ανδρέας Παπανδρέου μεθαύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη το πολύ θα είναι εκτός κινδύνου και ίσως ικανός να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο, εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι βήμα-βήμα γίνεται η πορεία της ανάρρωσης - στους πνεύμονες έχουν εστιαστεί οι προσπάθειες των γιατρών. Συνεχίζεται η φυσικοθεραπεία του Πρωθυπουργού που χθες σηκώθηκε για πρώτη φορά και αναφέρονται στο σύντομο διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός με συνεργάτες του προς τους οποίους δήλωσε: "θα τα καταφέρουμε".

    Βελτίωση της υγείας του Ανδρέα "βλέπουν" και οι ξένοι γιατροί, γράφει η ΝΙΚΗ προσθέτοντας οτι ο Πρωθυπουργός ξεπέρασε χωρίς προβλήματα τα κρίσιμα δύο πρώτα 24ωρα χωρίς αναπνευστήρα.

    [3] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι το οποίο θα ασχοληθεί με το κοινωνικό πρόσωπο του Κινήματος καθώς και με τον προϋπολογισμό του 1996, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι η πρώτη σκληρή αναμέτρηση με αφορμή τα σενάρια περί διαδοχής του Α. Παπανδρέου αναμένεται να γίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι επιταχύνονται οι εξελίξεις για τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή στο ΠΑΣΟΚ ,όπου μιλούν για διαδοχή. Σύμφωνα με τον Παρασκευά Αυγερινό "γίνονται διαβουλεύσεις", ενώ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τόνισε οτι "κλειδί" είναι ο Ανδρέας.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα σύμφωνα με συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τονίζει οτι "όσο ζει και σκέφτεται ο Ανδρέας είναι πολύτιμος για το ΠΑΣΟΚ" επισημαίνοντας οτι ο ίδιος ως εγγυητής της προοπτικής του Κινήματος, ο Ανδρέας Παπανδρέου,"ανάλογα με τις δυνάμεις του θα επιλέξει τις κινήσεις του.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι η διαδοχή του Ανδρέα είναι θέμα και στο Εκτελεστικό.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι απο τις αποφάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εξαρτώνται όλες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη του "κρέμονται " απ' αυτόν. Αυτή τη στιγμή ουδείς θέτει δημοσίως θέμα διαδοχής, αλλά το πρόβλημα θα τεθεί εκ των πραγμάτων μόλις ο Πρωθυπουργός επιστρέψει στο σπίτι του και θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο ανάρρωσης.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι φρένο θέλει να βάλει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του, τα οποία αυτές τις ημέρες εμφανίζονται στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και διατυπώνουν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις, που τις συνδέουν με την πορεία της ασθένειας του Πρωθυπουργού. Το θέμα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    [4] Νέα Δημοκρατία - Εβρος

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στη Θράκη.

    Στρατηγικός είναι ο ρόλος της Θράκης, όπου η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει σε αυτή την ακριτική περιοχή, δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, όπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Τελειώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά την περιοδεία του στη Θράκη όπως γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ο κ Εβερτ δήλωσε οτι πολύ σύντομα το κόμμα του θα κυβερνήσει τη χώρα υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα "απο την κακομοιριά, την εξωστρέφεια και το αδιέξοδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ο κ Εβερτ είπε πως πρέπει να τεθεί τέρμα στον κατήφορο και ότι το πρόβλημα δεν είναι η υγεία του Ανδρέα αλλά τα μεγάλα εθνικά θέματα.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο κ. Εβερτ δήλωσε οτι ο μόνος κίνδυνος είναι απο την Ανατολή και αγαπημένοι λαός και Ένοπλες Δυνάμεις θα διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε επίσης τη συμφωνία κρατών στη Βαλκανική, δηλαδή την υπογραφή ενός συμφώνου, το οποίο θα αποδέχεται ένα μόνο πράγμα πως τα κράτη αναγνωρίζουν τα υφιστάμενα σύνορα και δε διεκδικούν τίποτα.

    Εθνικά επικίνδυνος και ανεύθυνος αποδεικνύεται περίτρανα ο Μιλτιάδης Εβερτ, που εκτόξευσε εθνικιστικές "κορώνες" περί "αλύτρωτων πατρίδων", ενώ επέμεινε και στις προσπάθειες μικροκομματικής εκμετάλλευσης της κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου γράφει η ΝΙΚΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 27 November 1995 - 11:30:44