Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ο Πρωθυπουργός στο ΩΝΑΣΕΙΟ

  • [3] Οικονομία

  • [4] Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

  • [5] Ειρήνη στη Βοσνία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η σταθερή κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο ΩΝΑΣΕΙΟ, η επιρροή στην αγορά λόγω της υγείας του Πρωθυπουργού, η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και η επιτευχθείσα συμφωνία ειρήνης στη Βοσνία είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Ο Θεός αποφασίζει!Κρίσιμες ώρες στο Ωνάσειο. Ακυβέρνητη για τρίτη μέρα η χώρα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόλεμος επιγόνων φούντωσε στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Ανδρέα, τι;".

    Η ΑΥΓΗ:"Ανησυχία για το αύριο. Σύχγυση για την εξέλιξη της ασθένειας του Α. Παπανδρέου. Τον πρωθυπουργό αναπληρώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Λένε ψέματα Χυτήρης -Γιατροί. Πολύ άσχημα τα νέα για την υγεία του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Με κομμένη την ανάσα!Κατήφεια ,νευρικότητα και ανησυχία στο Ωνάσειο. Επικίνδυνη "σταθερότητα" στο ιατρικό πρόβλημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Κλινήρης" και η δραχμή λόγω Ανδρέα".Η ασθένεια του πρωθυπουργού "αρρωσταίνει" την οικονομία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Καυγαδίζουν σε ώρες ευθύνης, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα και η συσκότιση γύρω απο την υγεία του πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Μικρόβιο φονιάς στον πνεύμονα του Ανδρέα. Οι καθηγητές αδυνατούν να εντοπίσουν τον άγνωστο ιό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:" Η Αλήθεια για τον Ανδρέα. Τι κρύβεται πίσω απο τα επίσημα ιατρικά ανακοινωθέντα. Σε "φυσικό ύπνο" με συνεχή νάρκωση απο χθες τα ξημερώματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Αβέβαιη η επάνοδος στην ενεργό πολιτική. Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου αναπληρώνεται ήδη στα καθήκοντά του πρωθυπουργικού αξιώματος απο τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολοι κοντά στον ηγέτη. Δέκα εκατομμύρια Ελληνες προσεύχονται για τον Ανδρέα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παγώνουν τα πολιτικά σενάρια. Δεύτερο 24ωρο αγωνίας για Ανδρέα. Οργιο παραπληροφόρησης πυροδότησε χθες και κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο".

    ΝΙΚΗ: "Δεν υπάρχει ανησυχία. Σημαντική βελτίωση της υγείας του Ανδρέα, αλλά τα ΜΜΕ οργιάζουν".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Δυναμιτίζουν το ΙΚΑ οι επιχειρηματίες. Τα 200 δις δραχμές άγγιξαν τα χρέη των ιδιωτών μεγαλοοφειλετών τον Ιούνη".

    [2] Ο Πρωθυπουργός στο ΩΝΑΣΕΙΟ

    Για δεύτερο 24ωρο νοσηλεύεται στο ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των Αθηνών ,ο Πρωθυπουργός ,Ανδρέας Παπανδρέου, η κατάσταση του οποίου παραμένει σταθερή και συνεχίζεται η θεραπευτική αγωγή χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το βράδυ στις 8 και ανέγνωσε ο καθηγητής κ. Γερουλάνος, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι είναι κρίσιμες οι ώρες που περνά ο Πρωθυπουργός στο ΩΝΑΣΕΙΟ και όλη τη νύχτα στελέχη του Κινήματος συσκέπτονταν διερευνώντας λύσεις για το "διάδοχο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται σε 3 σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις. Προσθέτει επίσης οτι Ακης και Λιβάνης ανέλαβαν το κουμάντο. Για εκμετάλλευση της αρρώστιας του Πρωθυπουργού κατηγορούν οι "4" τους "ηγετικούς".Σημειώθηκαν παρενέργειες στην οικονομία, ενώ ψυχραιμία συνιστά ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Στο ίδιο πνεύμα η ΑΥΓΗ γράφει οτι επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού. Ανησυχία ,η οποία επιτείνεται απο τα αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα στοιχεία που ανακοινώνονται ή διοχετεύονται αρμοδίως και αναρμοδίως.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η υγεία του Πρωθυπουργού,ο οποίος απο χθες υποστηρίζεται με μηχανική αναπνοή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ναρκωμένος πέρασε τη νύχτα ο Πρωθυπουργός ,στον οποίο παρέχονται οξυγόνο και οροί, ενώ σημειώνεται μάχη δελφίνων για την αναπλήρωση.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα η "ταυτότητα" του μικροβίου της λοίμωξης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι κυκλοφορούσαν χθες ανεξέλεγκτες πληροφορίες και φήμες σχετικά με την πορεία της υγείας του κ. Παπανδρέου οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται αφενός στην περιορισμένη ενημέρωση και αφετέρου στον υπερβάλλοντα ζήλο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι σοβαρή δυναμική και κλίμα ενότητας και συσπείρωσης -με πάγωμα των "σεναρίων" διαδοχής- αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την περιπέτεια της υγείας του Πρωθυπουργού.

    Τέλος, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι είναι κρίσιμα τα 24ωρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    [3] Οικονομία

    Η ασθένεια του Πρωθυπουργού επηρέασε για μερικές ώρες και την οικονομία, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι νέα "βουτιά" πραγματοποίησε χθες το Χρηματιστήριο επηρεασμένο απο την περιπέτεια της υγείας του Πρωθυπουργού και ο Γενικός Δείκτης έχασε 24 περίπου μονάδες -ποσοστό 2,71%- για να κλείσει στις 852,44.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι αμετάβλητη παραμένει η νομισματική και οικονομική πολιτική, παρά την ασθένεια του Πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ήταν χθές, κατά την επίσκεψή του στο ΩΝΑΣΕΙΟ, κατηγορηματικός στο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της σκληρής δραχμής και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει απο το πρόγραμμα σύγκλισης. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι ο κ. Εβερτ συμφωνεί με την "ψύχραιμη στάση" που τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος και οτι χρειάζεται ψυχραιμία.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι έγιναν συστάσεις απο κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τραπεζίτες να τηρηθεί ψυχραιμία για την οικονομία και οτι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι η ενιαία στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς και οι ψύχραιμες παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αποκλιμάκωσαν χθες τις πιέσεις στις αγορές χρήματος, όπου καθημερινά διακινούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι σε στάση αναμονής ενόψει των όποιων εξελίξεων, οι αγορές χρήματος και συναλλάγματος εμφανίστηκαν χθες επιφυλακτικές και οι αρχικές πιέσεις της Δευτέρας στη δραχμή σχεδόν εκτονώθηκαν.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι όργιο παραπληροφόρησης πυροδότησε χθες και κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο.

    [4] Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

    Τριήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί απο τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος απο τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, η οποία ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, γράφουν οι εφημερίδες. Στη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν διμερή αλλά και θέματα συνεργασίας στο χώρο της Βαλκανικής και στον Εύξεινο Πόντο προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι το Δεκέμβριο υπογράφονται οι συμφωνίες με Σόφια και κλείνουν οι εκκρεμότητες για Νέστο, συνοριακές πύλες και μετανάστες. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ,οτι γίνεται διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Αθηνών και Σόφιας.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι προχωρά η συνεργασία με τη Βουλγαρία προσθέτοντας οτι στις συναντήσεις που είχαν οι κύριοι Στεφανόπουλος και Παπούλιας στη Σόφια διαπιστώθηκε και απο τις δύο πλευρές οτι δεν υπάρχουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει τη δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ζάν Βίντενοφ ο οποίος τόνισε απο την πλευρά του οτι η επιτυχής πορεία της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου δίνει μια νέα απόδειξη του μεγάλου δυναμικού των διμερών σχέσεων και της προοπτικής για ένα πολύ καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια και για μια εντατική συμμετοχή στις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι επικράτησε θερμό κλίμα κατά τις συναντήσεις στη Σόφια και αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας οτι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών και οι όποιες εκκρεμότητες είναι τεχνικές λεπτομέρειες.

    [5] Ειρήνη στη Βοσνία

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στην ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Ντέητον του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ειρήνη στη Βοσνία μετά απο τέσσερα χρόνια του άγριου αυτού πολέμου. Η ειρηνευτική συμφωνία, η υπογραφή της οποίας θα γίνει στο Παρίσι ,προσθέτουν οι εφημερίδες ,έχει τις καλύτερες προοπτικές να είναι διαρκής, μια και οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη τόσο για την επίτευξή της όσο και για την εφαρμογή της. Κατά τη συμφωνία η κροατομουσουλμανική ομοσπονδία θα έχει το 51% των εδαφών και η σερβοβοσνιακή δημοκρατία το 49% των εδαφών .

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 23 November 1995 - 10:21:57