Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ - Συζήτηση στη Βουλή

  • [3] Τουρκία - Ελλάδα


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συζήτηση στη βουλή για το Σκοπιανό, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η κηδεία του δολοφονηθέντος Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα πρόκληση Δήμητρας. Σικέ συνέντευξη στη σύμβουλό της. Στην κρατική ΕΡΤ: "Ναι πολιτεύομαι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αίμα στην Τούμπα. 28 τραυματίες δεκάδες συλλήψεις".

    Η ΑΥΓΗ: "Η ανευθυνότητα των υπευθύνων επί σκηνής χθες στη Βουλή. Αλληλοκαταγγελίες και μικροκομματικές αψιμαχίες για το παρελθόν".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόσες καταδίκες έχει η κυρία Μιμή; Κυρία Κανέλλη ρώτα την ... πρωθυπουργό μας".

    ΕΘΝΟΣ: "Με βιβλίο χτυπάει και ο Σημίτης. Ηγετική κίνηση με πλατφόρμα για την οικονομία, την κοινωνία και το κόμμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας βάζουν δάχτυλο οι ΗΠΑ. Η λανθάνουσα γλώσσα της Αλέκας Παπαρήγα είπε την αλήθεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπουλντόζας ο Εβερτ. Προτάσεις εθνικών λύσεων και απαντήσεις απο τον εκφραστή της εν αναμονή κυβερνήσεως προς τον εν αναχωρήσει πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναι βγήκα γυμνή. Πομπώδης προαναγγελία προκλητικής συνέντευξης. Και τα κρατικά κανάλια στα πόδια της Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συναίνεση με πολλά 'καρφιά'. Για το όνομα: όλοι πλην Σαμαρά στηρίζουν τη διαπραγμάτευση. Ο Ανδρέας πήρε αυτό που ήθελε και αποχώρησε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμβιβασμός για το όνομα ή Μακεδονία το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης στη Βουλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εγιναν ρεζίλι. Μητσοτάκης, Εβερτ και Σαμαράς έβγαλαν τα άπλυτά τους στη φόρα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαχαιριές απο το παρελθόν. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Βουλή".

    ΝΙΚΗ: "Αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση. Αγοραίες αλληλοκατηγορίες Μητσοτάκη, Εβερτ, Σαμαρά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καιροσκοπισμός παρά τα φανερά αδιέξοδα. Στην ονοματολογία επιμένουν κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη".

    [2] ΠΓΔΜ - Συζήτηση στη Βουλή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι ήταν "ελάχιστα διαφωτιστική για το παρελθόν και καθόλου για το μέλλον αποδείχτηκε η χθεσινοβραδινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή για το θέμα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Ο Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε "καλό πρώτο βήμα" την ενδιάμεση συμφωνία της Ν. Υόρκης, αλλά απέφυγε επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ως προς το όνομα. Περιορίστηκε να επαναλάβει οτι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τις θέσεις της έτσι όπως διαμορφώθηκαν και απο τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέση που συμμερίστηκε και ο Μ. Εβερτ υποστηρίζοντας οτι "όταν διαπραγματεύεσαι δεν αποκαλύπτεις τα όπλα και τα επιχειρήματά σου". Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόσφερε εμμέσως τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας οτι θα συνεχίσει να "κρατά αρραγές το εθνικό μέτωπο έναντι των τρίτων" εντύπωση που σχημάτισε και ο κ. Παπανδρέου δηλώνοντας "έτσι το κατάλαβα κι εγώ" στην ερώτηση αν τυγχάνει της στήριξης του κ. Εβερτ. Επικίνδυνη πρόταση απροκάλυπτης και ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά των Σκοπίων πρόταση που απέκρουσε ο Μ. Εβερτ υπέβαλε ο Αντ. Σαμαράς, ενώ η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε οτι και το θέμα του ονόματος πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αισιόδοξος οτι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα οδηγήσουν σ' ένα αποτέλεσμα 'απολύτως θετικό' για τη χώρα μας, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου και κατέστησε σαφές οτι η χώρα μας θα προσέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις με τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί και στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε οτι 'η κυβέρνηση θ ' γωνιαστεί να μειώσει τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος' και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα κρίσιμα θέματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "πολλά 'καρφιά' ρίχτηκαν χθες στη Βουλή για την ως τώρα διαχείριση του θέματος των Σκοπίων, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε αυτό που ήθελε: Τη συναίνεση στη διαπραγμάτευση που αρχίζει για το όνομα της 'Μακεδονίας' χωρίς πάντως να ξεκαθαριστεί που ακριβώς θα καταλήξει. Μόνο ο κ. Σαμαράς ήταν κάθετα αντίθετος, αλλά ήταν αυτός που δέχθηκε το μεγαλύτερο 'καρφί'. Ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά μέσα στη Βουλή, τον κατηγόρησε οτι έριξε την κυβέρνησή του για τα 'ψηφιακά του κ. Κόκκαλη'".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "ο Πρωθυπουργός σφυροκόπησε όλους τους ηγέτες της συντηρητικής παράταξης (Μητσοτάκη, Εβερτ, Σαμαρά) για την ανευθυνότητα και αναξιοπιστία που επέδειξαν στο Σκοπιανό. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν πίστεψε ποτέ στα όσα υποτίθεται οτι προωθούσε δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό και αντίθετα υιοθέτησε τη διγλωσσία και την παραπλάνηση με σκοπό να περάσει ο χρόνος εν όψει της πτώσης της κυβέρνησής του. Η διγλωσσία των κ.κ. Μητσοτάκη - Εβερτ ήταν καταφανής και στις χθεσινές τοποθετήσεις τους στη Βουλή".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ήταν ο,τι πιο ευτελές μπορούσε να επιδείξει η Δεξιά. Πρότεινε η ίδια την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό και αυτοεξευτελίσθη βάναυσα και καθ' υποτροπήν. Μητσοτάκης - Εβερτ - Σαμαράς καθυβρίσθηκαν με το κοινότατο λεξιλόγιο των αμαξάδων, αλλά δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε απο αυτό. Ανέσυραν απο τα χαρτοφυλάκιά τους, δίκην φέιγ βολάν πωλήσεως οικοπέδων, απόρρητα έγγραφα επί διακυβερνήσεως της χώρας απο τους ίδιους και τα εκτόξευσαν κατ' αλλήλων. Ο ελληνικός λαός που παρακολουθούσε τη συνεδρία της Βουλής πάγωσε. Οι γαλάζιοι αυτόχειρες ούτε που κατάλαβαν οτι πρόδιδαν τον τόπο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "ενώ όλοι περιμέναμε οτι θα γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της ΝΔ με την κόντρα Εβερτ - Μητσοτάκη για την ονομασία των Σκοπίων τελικά οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στη Βουλή όταν ο κ Μητσοτάκης με δριμύτητα και ο κ Εβερτ με πιο χαμηλό ύφος επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ο πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου υπεστήριξε την ταπεινωτική όσο και εξοντωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα 'ενδιάμεση συμφωνία' μεταξύ των 'δύο μερών' με τον κ. Καρ. Παπούλια αργότερα να υπερθεματίζει. Ο νυν αρχηγός της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Εβερτ ... προσπάθησε ματαίως καθ' ημάς τουλάχιστον να φέρει αντιρρήσεις ο δε Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοίξεως κ. Αντ. Σαμαράς αφού τόνισε την ανάγκη συγκλήσεως Συμβουλίου Αρχηγών ως και διενέργειας δημοψηφίσματος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του οτι μετά το Σκοπιανό έρχονται αρνητικές εξελίξεις και για το Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της ισχυρίζεται οτι "η συζήτηση στη Βουλή όχι μόνο δεν συνέβαλε στην ενδυνάμωση της εθνικής μας θέσεως εν όψει της κρισιμότερης φάσεως στην οποία εισέρχεται το Σκοπιανό, αλλά συνέτεινε στην περαιτέρω εξασθένησή της. Ολοι ανεξαιρέτως οι χθεσινοί ομιλητές δεν έλαβαν καν την πρόνοια να κρατήσουν κλειστά τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά στο θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων. Ετσι η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της 13ης Αυγούστου 1992, που απέρριπτε κάθε αναφορά της λέξεως Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αντί να εκληφθεί σιωπηρώς ως αφετηριακή διαπραγματευτική μας θέση διαβλήθηκε προώρως και εξουδετερώθηκε πλήρως. Φθάσαμε λοιπόν χθες στο σημείο, το εκκρεμές των ομιλιών των πολιτικών μας ηγετών να κινείται μεταξύ απαραδέκτου ενδοτισμού και επικίνδυνης αδιαλλαξίας".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "σε ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών του παρελθόντος όχι μόνο για το θέμα των Σκοπίων κατέληξε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή κύριο χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξαν οι 'μαχαιριές' που αντήλλαξαν οι κύριοι χειριστές του Σκοπιανού κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών οτι έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα του κ. Κόκκαλη, ενώ ο κ. Σαμαράς αντεπιτέθηκε μιλώντας για εξαρτήσεις του κ. Μητσοτάκη απο τα πετρελαϊκά συμφέροντα. Πάντως, απο τη συζήτηση δεν βγήκε κερδισμένη η εθνική υπόθεση".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό ήταν "αποκαλυπτική της επικίνδυνης ανευθυνότητας της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου και του λαϊκισμού και των εθνικιστικών εξάρσεών του κ. Αντώνη Σαμαρά σ' ένα απο τα πλέον κρίσιμα εθνικά μας θέματα, το ζήτημα των Σκοπίων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Βουλή κατήγγειλε "την τραγική αδυναμία της κυβερνήσεως και προσωπικώς του πρωθυπουργού να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική αντάξια του έθνους, με αποτέλεσμα τη σημερινή περιπέτεια του Σκοπιανού, καθώς και τη γενικότερη διεθνή απομόνωση της χώρας μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Μπουλντόζας ο Εβερτ έλιωσε κυριολεκτικά τον Ανδρέα. Ξεσκέπασε τους μειοδότες κυβερνώντες ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χωρίς θέσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η αναγνώριση των τραγικών λαθών και των αδιεξόδων, που γέννησε η πολιτική της ονοματολογίας αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την αναζήτηση άμεσων και ουσιαστικών λύσεων στα όποια προβλήματα εκκρεμούν στις σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων οτι "εκείνοι που καπηλεύονται τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού, τα καπηλεύθηκαν και χθες το βράδυ - είτε αποκρύπτοντας τεχνηέντως την αλήθεια, είτε κακοποιώντας την πραγματικότητα, είτε επιχειρώντας χονδροειδές 'λίφτινγκ' στις δικές τους (εθνικές, δε) ασχημίες".

    [3] Τουρκία - Ελλάδα

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ρεσιτάλ ψεύδους και ανακριβειών για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσιλέρ ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Ο Μπαϊκάλ υποστήριξε οτι η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα, οι ελληνικές κυβερνήσεις των δέκα τελευταίων ετών όμως εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να επιδεινώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος υπουργός στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την 'απομόνωση' της χώρας του απο την ΕΕ και τις ΗΠΑ τη 'χρέωσε' στη χώρα μας τονίζοντας παράλληλα οτι "αυτό δεν πρόκειται να ωφελήσει την Ελλάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με στόχο να προσφέρει χρόνο στην Ουάσιγκτον για την υλοποίηση της νέας παρασκηνιακής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό η πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Τ. Τσιλέρ αποδέχθηκε αιφνιδιαστικά χθες τα ΜΟΕ για το πρόβλημα της Μεγαλονήσου. Τα ΜΟΕ προβλέπουν κατάργηση της 'περιφραγμένης ζώνης' των Βαρωσίων και τη σταδιακή επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας ενώ συμπληρώνονται με τακτικές απευθείας συναντήσεις ιδιωτικών φορέων των δύο πλευρών".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 7 November 1995 - 10:34:59