Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 31/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκία-ΕΕ

  • [3] Ελλάδα-Ρωσία

  • [4] Πρώην Γιουγκοσλαβία

  • [5] Ελλάδα-Βαλκάνια

  • [6] Τετραεθνής ναυτική άσκηση


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/10/1995 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα του χθεσινού συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, η συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δυο χωρών και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τις φωτογραφίες που δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πανικός στην Εκάλη. Απειλούν με φίμωση τον Τύπο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Δήμητρα δηλώνει: δεν φεύγω. Αρνείται να κάνει μήνυση".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάζει την "ΑΥΡΙΑΝΗ" του 1989. Νομικά παράδοξη η δίωξη των δύο εκδοτών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρέμουν το Μένιο απο τον τάφο. Αλίμονο στον Ανδρέα αν βγουν στη φόρα αυτά που έχει δώσει γραμμένα στον Κουρή".

    ΕΘΝΟΣ: "Φωτιά στη βενζίνη. Αύξηση απο 10 έως 12 δραχμές το λίτρο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενας-ένας και να μην πλακωθεί κανένας. Ολοι τους γράφουν και απο ένα βιβλίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα δώσαμε όλα στην Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φύγετε με το καλό. Συλλογική η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για τον εξευτελισμό της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ας τον μηνύσει (τον Κουρή) η ίδια (η Δήμητρα) για να μην εκτίθεται η Δικαιοσύνη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιχείρηση πολιτικής συγχύσεως. Ανάγκη συσπειρώσεως του πολιτικού κόσμου γύρω απο τους θεσμούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γυμνοί οι προστάτες. Χτίζεται το μέτωπο υπεράσπισης της πολιτικής ζωής και της ελληνικής κοινωνίας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κυνηγούν τον ΟΤΕ 17.000 συνδρομητές με αγωγή για φουσκωμένους λογαριασμούς".

    ΝΙΚΗ: "Συμμορία Μητσοτάκη-Κουρή. Αποκαλύπτουμε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ασίγαστο μέτωπο στο βούρκο και την εξαχρείωση. Ανάγκη ενεργητικής αντίστασης στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού.

    [2] Τουρκία-ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Ρωμαίος μετά τη λήξη του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "η Ευρώπη δυσπιστεί προς την Τουρκία" αναφέρει οτι "δεν είναι απολύτως ικανοποιητικά για την Αγκυρα τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νουρετίν Νουρκάν "η απόφαση που ελήφθη σήμερα για τη δημιουργία διαλόγου απέχει απο τις προσδοκίες της Αγκυρας. Ομως αυτό που είναι σημαντικό είναι οτι θεμελιώνεται ο διάλογος και η συνεργασία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι το συμβούλιο σύνδεσης κάλεσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο "να εγκρίνει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ παρά το γεγονός οτι η πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητική. Το συμβούλιο όμως δεν δέχθηκε να εγκαινιάσει τη θεσμοθέτηση πολιτικού διαλόγου με την Αγκυρα ανάλογου με εκείνον που ισχύει με τη Λευκωσία ενώ παράλληλα επανέλαβε την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Κοινότητα έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διασκέψεως. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Ρωμαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "η άρση των αντιρρήσεων της Ευρωβουλής προκειμένου να ανοίξουν οι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί κρουνοί προς την Τουρκία. Θα απαιτήσει πιο ουσιαστικά βήματα εκδημοκρατισμού απο την απελευθέρωση των δυο μόνο απο τους έξι εγκάθειρκτους Κούρδους βουλευτές. Και σαφή πρόοδο στο Κυπριακό, αντί της τουρκικής αδιαλλαξίας που διαιωνίζει το πρόβλημα. Από ελληνικής πλευράς άλλωστε η άρση του βέτο για την τελωνειακή ένωση αποτέλεσε - και με το παραπάνω - έμπρακτη απόδειξη καλής θέλησης. Ωστε να εναπόκειται η συμμόρφωση προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Αγκάθια στην πορεία της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "για πρώτη φορά η Ελλάδα δε διατύπωσε επιφυλάξεις ... δεσμευμένη απο τη συμφωνία Κύπρου-ΕΕ. Ο Ισπανός πρόεδρος του συμβουλίου Ξ. Σολάνα και ο επίτροπος Βαν ντεν Μπρούκ ευχαρίστησαν την Ελλάδα για την καλή στάση της στην τελωνειακή ένωση. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών εμφανίστηκε κοινοτικός και διαλλακτικός. Απέφυγε όμως να πάρει σαφείς θέσεις. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είπε θα είναι στο πλαίσιο της "καλής γειτονίας" και θα είναι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης των ευρωτουρκικων σχέσεων. Συμμερίζεται την ανησυχία της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου σχετικά με την κυπριακή ένταξη. Αναφέρθηκε στις θέσεις που είχε υποστηρίξει η Τουρκία για το Κυπριακό στο προηγούμενο συμβούλιο σύνδεσης αλλά δεν τις επανέλαβε -για να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Πιστεύει οτι η λύση θα βρεθεί απο τις δυο κοινότητες της Κύπρου με βάση την ισότητα. Η Τουρκία θα ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να βρουν λύση και θα το κάνει με ειλικρίνεια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "ολοταχώς προωθείται η υλοποίηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αντίρρηση".

    "Παράδοση άνευ όρων", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "χαρακτήριζαν χθες πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι με τη σύμφωνη ψήφο της Ελλάδας, δρομολόγηση της σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. Μετά την απόφαση της συνόδου των υπουργών και την προεργασία Αμερικανών, Γερμανών και Γάλλων θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της σύνδεσης και απο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει οτι στην Τουρκία αρχίζουν να εισρέουν τεράστια ποσά που αγγίζουν τα 600 δις σε πρώτη φάση και βέβαια οτι η Τουρκία αποκτά και νέο ρόλο στην περιοχή με την ανοχή αν όχι τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

    "Απίστευτη θεατρική παράσταση, με την ελληνική κυβέρνηση στο ρόλο του "καλού παιδιού" παίχτηκε, κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, χθες στο Λουξεμβούργο, όπου η Τουρκία χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια πέτυχε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απέμεναν για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "υπογράψαμε την άνευ όρων τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ. Ανοίξαμε τους χρηματοδοτικούς κρουνούς της ενώσεως και θα αρχίσει να ρέει ποταμός δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αγκυρα. Τρομακτικές οι συνέπειες για την ελληνική βιομηχανία, το σύνολο των αγροτικών μας προϊόντων και την κλωστοϋφαντουργία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας χθες στο Λουξεμβούργο κάθε όριο εθνικών παραχωρήσεων έδωσε στους Τούρκους τα πάντα με αποτέλεσμα να την ευχαριστήσει στο σύνολό της η κοινοτική ηγεσία. Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, προφανώς για " τα μάτια του κόσμου" εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Επίθεση, όμως εντελώς ανώδυνη, δεδομένου οτι η ουσία της υπόθεσης είχε προσυμφωνηθεί στο κοινοτικό παρασκήνιο".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "με ελάχιστα ανταλλάγματα κυρίως υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού της η Τουρκία πέτυχε στο χθεσινό συμβούλιο σύνδεσης της με την Κοινότητα να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της απο την ΕΕ με την απόλυτη συμφωνία και της Ελλάδας".

    [3] Ελλάδα-Ρωσία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στενότερες γίνονται πλέον οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο μετά τη χθεσινή συμφωνία στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κ. Γερ. Αρσένης και ο Ρώσος ομόλογός του στρατηγός Π. Γκρατσώφ. Αναφορικά με την υπογραφείσα συμφωνία όπως ανακοίνωσαν Αρσένης και Γκρατσώφ προβλέπει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό του υλικού ανατολικής προέλευσης που ήδη υπάρχει στον ελληνικό στρατό (βοηθητικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αντιαεροπορικά και ρουκετοβόλα), αλλά και συνεργασία σε νέους εξοπλισμούς και συμπαραγωγές στα αντικείμενα εξοπλισμού κοινού ενδιαφέροντος".

    [4] Πρώην Γιουγκοσλαβία

    Ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στρατηγό Πάβελ Γκρατσώφ τόνισε, σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, οτι "αν υπογραφεί η συμφωνία και δώσει εντολή ο ΟΗΕ και αν οι αντιμαχόμενες πλευρές το ζητήσουν και επίσης αν συμμετάσχουν στη δύναμη και στρατεύματα χωρών και εκτός ΝΑΤΟ όπως η Ρωσία τότε η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει θετικά το ενδεχόμενο αποστολής Ελληνικών στρατιωτών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, εξάλλου "ο Ρώσος υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε όμως οτι η προετοιμαζόμενη επιχείρηση εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνης θα έχει τέσσερις στόχους: α) την απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών, β) την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γ) την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και δ) την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων και την αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "υπό το λοξό βλέμμα της Τουρκίας αλλά των "ισχυρών προστατών" της περιοχής υπογράφτηκε χτες στην Αθήνα η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας απο τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών. Οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται απο την συμφωνία στους τομείς των κοινών ασκήσεων αλλά και της συμπαραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων απο τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών, προκαλεί το ενδιαφέρον διεθνώς. Είναι ενδεικτική η προσπάθεια που καταβλήθηκε χτες απο τους ξένους ανταποκριτές για να πληροφορηθούν το τι ακριβώς περιέχει η ελληνορωσική αμυντική συμφωνία".

    [5] Ελλάδα-Βαλκάνια

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης μιλώντας χθες σε διημερίδα που οργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με τη συμμετοχή 300 πολιτικών και οικονομικών παραγόντων απο την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, η Αλβανία και τη Ρουμανία, "πρότεινε τη δημιουργία συμβουλίου των βαλκανικών χωρών για τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας της τεχνολογίας, της προστασίας του περιβάλλοντος των επικοινωνιών και μεταφορών, στον πολιτισμό και τον τουρισμό στον τομέα της ασφάλειας. Η ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα υποσύστημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Ο κ. Αρσένης τόνισε οτι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν με την ΕΕ με την προοπτική της ένταξής τους σε αυτήν".

    [6] Τετραεθνής ναυτική άσκηση

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας με την επωνυμία "Ιωλκός 95" πρόκειται να διεξαχθεί απο 2 έως 10 Νοεμβρίου 1995 με συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και των ΗΠΑ. Η άσκηση αυτή που εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της "Συνεργασίας για την Ειρήνη" θα διεξαχθεί στο Αιγαίο και σκοπό έχει τη συνεκπαίδευση μονάδων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις καθώς και στις αποστολές έρευνας και διάσωσης".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 31 October 1995 - 10:39:11