Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • [4] Σκόπια

  • [5] Τουρκία - πετρελαιαγωγός

  • [6] Αλβανία-Ελληνική μειονότητα


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι η διένεξη Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, ο πετρελαιαγωγός που θα μεταφέρει τα πετρέλαια απο την Κασπία Θάλασσα στη Μεσόγειο και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "5% μπροστά έρχεται η ΝΔ. Δύο γκάλοπ (ΣΚΑΙ-ΜΕGΑ) γκρεμίζουν το ΠΑΣΟΚ. ΝΔ : 28,3%, ΠΑΣΟΚ: 23,5%".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θητεία απο τα 18. Ο νέος νόμος για στράτευση- ανυπότακτους".

    Η ΑΥΓΗ: "Ενας στους δύο γυρίζει την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ -ΝΔ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να αυτοκτονήσει απειλούσε ο Ζάχος. Γελάει όλη η χώρα με τη σχέση Μιμής-Χατζηφωτίου".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαύρη τρύπα στο ΠΑΣΟΚ. Τα γκάλοπ βγάζουν κενό εξουσίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι Τούρκοι 'τρώνε' τον Ιάκωβο με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σβήνουν ΠΑΣΟΚ-Ανδρέας. Δύναμη εξουσίας η Νέα Δημοκρατία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκορπάει το ΠΑΣΟΚ. Θεαματική μεταστροφή ψηφοφόρων αποκαλύπτει για πρώτη φορά διπλό γκάλοπ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δύο γκάλοπ-σόκ για το ΠΑΣΟΚ. Τρίτη δύναμη το Λευκό και οι αναποφάσιστοι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κερδίζει έδαφος η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση καρπούται τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οχι στην αποστασία και στη διάσπαση. Με κομμένη την ανάσα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Καμπανάκι για κυβέρνηση και κόμματα. Μπροστά 5 μονάδες η ΝΔ δείχνουν δύο γκάλοπ".

    ΝΙΚΗ: "Η βάση του ΠΑΣΟΚ τιμωρεί τους διασπαστές και τους φυγάδες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέο σκάνδαλο με το Μετρό στα σκαριά. Πανωπροίκι ακόμα 55 δις για τις πολυεθνικές".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "αγνοώντας το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα γραπτώς στο αμερικανικό ερωτηματολόγιο, με το οποίο η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να δρομολογήσει νέα διαδικασία για την 'επίλυση' του προβλήματος".

    [3] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε μείζον πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετεξελίσσεται η ανοικτή πλέον ρήξις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο μετά την απόφαση του τελευταίου να μην υποβάλει την παραίτησή του. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη οτι επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ και τις δυσκολίας που σαφώς θα αντιμετωπίσει - εφόσον το πρόβλημα εν τω μεταξύ δεν λυθεί - στις επαφές που θα έχει με μια διχασμένη ως εκ του θέματος τούτου με την Ομογένεια το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Για το συγκεκριμένο λόγο έγκυρες πηγές της "Ε.Ω" αναφέρουν οτι τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Α Παπανδρέου όσον και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτ. Εβερτ προχώρησαν σε μια μορφή διακριτικής παρεμβάσεως προς την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σταματήσει η ανάμειξη της Κωνσταντινουπόλεως στα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ειδικής μνείας χρήζει πάντως το γεγονός οτι απο πολλού προσπαθεί να επέμβη στο θέμα της αντικαταστάσεως του κ. Ιακώβου η Αγκυρα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κ. Βαρθολομαίος απέρριψε την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ Ανδρέα Παπανδρέου και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να διαμήνυσε στον Ελληνα πρωθυπουργό οτι δεν πρέπει να αναμειγνύεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Ο κ Παπανδρέου με επιστολή του στο Φανάρι ζήτησε να παραμείνει ο κ Ιάκωβος στην ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1996, τονίζοντας οτι "για εθνικούς λόγος είναι απαραίτητη η παρουσία του" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ ο οποίος με δηλώσεις του αλλά και με προσωπική επαφή ζήτησε να μην ενοχληθεί ο Αρχιεπίσκοπος που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί "εθνικό κεφάλαιο". Ο κ Βαρθολομαίος ήταν σαφής είπε εκκλησιαστική πηγή τονίζοντας οτι το ΟΙκουμενικό Πατριαρχείο 'είναι θεσμός' και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Διαμήνυσε ακόμα οτι κρίνεται πλέον η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι είναι "αποφασισμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επιληφθεί οριστικά της έκρυθμης εκκλησιαστικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αυτό υπογράμμισε και η χθεσινή συνάντηση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, η οποία ενημερώθηκε για τις επιστολές του αρχιεπίσκοπο Ιακώβου αλλά και για τις εισηγήσεις ισχυρών πολιτικών παραγόντων για την αναβολή της αποστολής της Πατριαρχικής Εξαρχίας. Η Σύνοδος έλαβε χθες γνώση τηλεομοιοτυπικών επιστολών του αρχιεπισκόπου Ιακώβου με τις οποίες ηρνείτο να δεχθεί την Πατριαρχική Εξαρχία και επανέλαβε προς τον αρχιεπίσκοπο τον τόπο, τον τρόπο και την ώρα αφίξεως της Εξαρχίας στη Νέα Υόρκη".

    Αντίθετα, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "καταβάλλεται και απο τις δύο πλευρές προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής".

    [4] Σκόπια

    "Το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Ελλάδα έγινε. Μ'αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Στόγιαν Αντοφ που ασκεί ταυτόχρονα και καθήκοντα Προέδρου Δημοκρατίας, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Με ψήφους 102 υπέρ, μία αρνητική και δύο αποχές το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "Ο Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και οι πλείστοι των βουλευτών που μίλησαν ήσαν ανένδοτοι στο θέμα του ονόματος ισχυριζόμενοι οτι είναι "Μακεδόνες" ενώ με προκλητικό τρόπο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε οτι "ήδη η Ελλάδα μας αποκαλεί FYROM που περιέχει τον όρο "Μακεδονία". Δεν παρέλειψε να κάνει ιστορική αναφορά στην ίδρυση της "Μακεδονίας" λέγοντας οτι το σημερινό κράτος είναι διάδοχο εκείνων που έκαναν την επανάσταση του Κρούσεβου (1903) και του Μανιφέστου της ASNOM (που βέβαια ομιλεί περί "Μεγάλης Μακεδονίας")".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "οι μόνοι που αντέδρασαν όπως άλλωστε και στην περίπτωση της σημαίας ήταν οι εξτρεμιστές Αλβανοί βουλευτές που εμφανίζονται τώρα περισσότερο φανατικοί και απο τους "Μακεδόνες" εθνικιστές εις βάρος της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις υπόνοιες οτι πίσω απο τη δολοφονική απόπειρα κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ βρίσκονται ακραίοι αλβανικοί κύκλοι που είδαν με κακό μάτι την ταυτόχρονη προσέγγιση των Σκοπίων με την Αθήνα και το Βελιγράδι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σήμερα συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους οι συνομιλίες για την ίδρυση διπλωματικών αποστολών. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ τυπικά απο το Σάββατο και η Ελλάδα αναγνωρίζει "ντε γιούρε" την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" αίροντας και το εμπάργκο εναντίον της".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας έχει υποσταλεί ήδη απο όλα τα κυβερνητικά κτίρια των Σκοπίων και απο τα συνοριακά φυλάκια. Οι σημερινές συνομιλίες που αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο θα επισφραγίσουν την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας της Ν. Υόρκης. Τα βασικά ζητήματα έχουν ουσιαστικά επιλυθεί αλλά υπάρχουν πάμπολλες τεχνικές λεπτομέρειες (πινακίδες στα βαγόνια των τρένων, ετικέτες σε προϊόντα κλπ που θα φέρουν την ονομασία "Μακεδονία"), οι οποίες θα επιλύονται στην πορεία σε διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών (τελωνεία, οργανισμοί σιδηροδρόμων, ταχυδρομεία κλπ). Η επίλυση των διαφορών θα βασίζεται στο πλαίσιο που αναμένεται να συμφωνηθεί τελικώς στις συνομιλίες που άρχισαν σήμερα στα Σκόπια".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"σε μακρόχρονη διαδικασία εισέρχεται η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα του οριστικού ονόματος των Σκοπίων καθώς η σκοπιανή πλευρά δεν βιάζεται να συζητήσει το όνομα που παγιώνεται στη διεθνή πολιτική πρακτική. Η παρελκυστική τακτική για τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του ονόματος "Μακεδονία" επιβεβαιώθηκε χθες στη σκοπιανή Βουλή κατά τη συνεδρίαση για την επικύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης όπου διατρανώθηκε σε όλους τοις τόνους οτι το γειτονικό κράτος θα συνεχίσει να διατηρεί το συνταγματικό του όνομα. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό οτι το όνομα "Μακεδονία" δόθηκε ως αντάλλαγμα στην κίνηση των Σκοπιανών για αλλαγή της σημαίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ επικαλείται διπλωματικές πηγές στη Ν. Υόρκη που εκτιμούν οτι μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας η οποία θα σημάνει και την τυπική άρση του ελληνικού "εμπάργκο" ο μεσολαβητής του ΟΕΗ Σάιρους Βάνς θα καλέσει -περί το τέλος Οκτωβρίου -τις δύο πλευρές στη Ν. Υόρκη προκειμένου να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "φόβοι για την επέκταση της τρομοκρατικής δράσης των "επαγγελματιών υπερεθνικιστών" της βαθύτατα φασιστικής "μεγαλομακεδονικής ιδέας" που μετά την προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στέλνονται στο "ταμείο ανεργίας" εκφράζονται τώρα στα Σκόπια. Με πολύ προσοχή προς το παρόν οι αναφορές για ευθύνες που βαρύνουν τους εξτρεμιστές υπερεθνικιστές του VMRO συνδέονται με την ιστορία όταν πριν απο 92 χρόνια με την ίδια τρομοκρατική μέθοδο δράσης ακραία υπερεθνικιστικά στοιχεία αιματοκύλησαν τη Θεσσαλονίκη".

    [5] Τουρκία - πετρελαιαγωγός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Αγωγός... χρυσού στην Τουρκία" χαρακτηρίζει "επιτυχία μαμούθ της Αγκυρας με τη βοήθεια του Κλίντον την απόφαση που έλαβε ο πολυεθνικός όμιλος εταιριών που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κασπίας για τη διέλευση και δεύτερου αγωγού (εκτός απο εκείνου μέσω της Ρωσίας) απο την Τουρκία που θα μεταφέρει το πετρέλαιο στη Μεσόγειο. Από τον τουρκικό αγωγό θα ρέει δεκαπλάσια ποσότητα πετρελαίου απο αυτήν που θα περνά απο το ρωσικό. Η διαδρομή όμως και ιδιαίτερα η σχεδίαση της προέκτασής του στο τουρκικό έδαφος θα απαιτήσει πολύ χρόνο και αυτό σε μια εποχή και σε μια περιοχή εξαιρετικά ασταθή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς συνδέσει τη βιωσιμότητα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης με το αν η χώρα τους θα αναλάβει το έργο μεταφοράς των πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν. Το κόστος επισκευής και βελτίωσης του ρωσικού αγωγού που θα καταλήγει στο Νοβοροσίσκ δεν ξεπερνά τα 56 εκατομμύρια δολάρια ,ενώ το κόστος του άλλου μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φθάνει τα 231 εκατομμύρια δολάρια. Το τελικό κόστος κατασκευής ενός πετρελαιαγωγού μέσω Τουρκίας ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια".

    [6] Αλβανία-Ελληνική μειονότητα

    "Τη θέση πως ο Ελληνες της Αλβανίας απολαμβάνουν των μειονοτικών δικαιωμάτων που ορίζονται απο τις διεθνείς συμβάσεις διατύπωσε ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Κατά τον Αλβανό πρόεδρο η συρρίκνωση του μειονοτικού πληθυσμού οφείλεται επομένως στο γεγονός πως οι "Ελληνες της Αλβανίας αναζητούν την τύχη τους στη μητέρα-πατρίδα", γράφει η ΑΥΓΗ και σημειώνει οτι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε οτι παραμένει ανοιχτό το θέμα της λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και πιστεύουμε οτι θα ευοδωθούν".

    "Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, επισημαίνουν πως τις μέρες αυτές υλοποιείται ένα απο τα χειρότερα σχέδια του Μπερίσα, τα τελευταία χρόνια ,που επιδιώκει: εγκατάσταση φανατικών μουσουλμάνων στη Βόρεια Αλβανία στα ελληνικά χωριά του νότου. Στελέχη της "Ομόνοιας" κάνουν λόγο για 10 χιλιάδες εποίκους που κατοικούν (με την ανοχή της Αστυνομίας) σε "αυθαίρετα" μεταξύ των οικισμών των Βορειοηπειρωτών. Ετσι οι Ελληνες διασπώνται και δημιουργούνται μουσουλμανικοί θύλακοι ανάλογοι αυτών της Βοσνίας... Ηδη υπάρχει και προεργασία υποδοχής Αλβανών απο το Κόσοβο οι οποίοι μόλις ξεσπάσουν συγκρούσεις θα "εισβάλουν" στη Β. Ηπειρο. Πλήρης εξάρθρωση των μειονοτικών σχολείων. Αν και πράγματι οι μαθητές είναι λίγοι, τα Τίρανα δεν επιτρέπουν επιπλέον να εγγραφούν στα σχολεία τα παιδιά όσων Βορειοηπειρωτών εργάζονται στην Ελλάδα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 10 October 1995 - 11:29:09