Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [3] Οικονομία

  • [4] Στεγαστικά δάνεια

  • [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

  • [6] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/10/1995 (ΑΠΕ):

    Η σχεδόν ομόφωνη έγκριση της Βουλής των Σκοπίων για αλλαγή της σημαίας σε αντικατάσταση του ήλιου της Βεργίνας με άλλο σήμα, η πορεία της οικονομίας καθώς και των μεγάλων έργων που εξετάστηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων.

    Ενδεικτικοί είναι τίτλοι των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιτέλους! οι Σκοπιανοί κατέβασαν τον ήλιο της Βεργίνας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θέατρο Ανδρέα-υπουργών λίγο πριν απο την κατάρρευση".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκά (ε) ι Μπερλουσκόνι στην Ελλάδα - η εισβολή του Ιταλού καναλάρχη-πολιτικού στον ευαίσθητο και ασταθή χώρο των ΜΜΕ. Ο Γιάννης Αλαφούζος επιβεβαίωσε τη συνεργασία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να συλληφθεί η "κυρία" Μιμή για τα κλοπιμαία με τα οποία χτίστηκε η ροζ βίλα".

    ΕΘΝΟΣ: "Φθηνά στεγαστικά δάνεια τριών ταχυτήτων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελληναράς ο Δήμαρχος της Αθήνας - Δημήτρη, ένα χαστούκι του πήγαινε του Δήμαρχου των Σκοπίων που ξεδιάντροπε απεκάλεσε το ψευδοκρατίδιό του "Μακεδονία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όργιο κλοπής στη ΔΕΗ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανδρέα δεν μπορείς - για πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε στις κάμερες να μιλά στους υπουργούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βροχή τα πακέτα για στεγαστικά δάνεια - πόλεμος τραπεζών με πλήθος "εξυπηρετήσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο κ. Παπανδρέου εμμένει στην αυστηρή οικονομική πολιτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ειρήνη στα Βαλκάνια - το ματωμένο περιστέρι κάνει το πρώτο δειλό πέταγμα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρία πακέτα με νέα φθηνά δάνεια για σπίτι".

    ΝΙΚΗ: "Δύο σε ένα η Νέα Δημοκρατία - ανάθεμα στον Εβερτ έριξε ο Μητσοτάκης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συντονίζεται ο κυβερνητικός θίασος .... η δημιουργία εντυπώσεων στόχος του Υπουργικού Συμβουλίου".

    [2] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε, χθες, σχεδόν ομόφωνα την αλλαγή της σημαίας σε αντικατάσταση του ήλιου της Βεργίνας με άλλο σύμβολο πραγματοποιώντας το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τη χώρα μας, γράφουν οι εφημερίδες. Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ως προς την ενέργεια αυτή, προσθέτουν οι εφημερίδες. Επίσης οι εφημερίδες γράφουν οτι κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον Κίρο Γκλιγκόροφ, ενώ στα Σκόπια έφθασε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης νευροχειρουργών δρ. Σάϊμον για να εξετάσει τον κ. Γκλιγκόροφ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι σε αντάλλαγμα της ανούσιας χειρονομίας η Ελλάδα υποχώρησε υπό το μεγαλύτερο όπλο πίεσης, που διέθετε, δηλαδή τις οικονομικές κυρώσεις.

    Αλλαξαν τον ήλιο οι Σκοπιανοί, γράφουν η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η ΑΥΓΗ, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτοντας οτι η νέα σημαία των Σκοπιανών είναι και αυτή κόκκινη αλλά του εθνικού μας συμβόλου, έχει στη μέση έναν ακτινωτό ήλιο, ο οποίος προσομοιάζει μάλλον με αυτόν της προπολεμικής Ιαπωνίας.

    Νέα απο τα Σκόπια στην αλλαγή σημαίας της χώρας, γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Σε χρόνο ρεκόρ άλλαξαν σημαία τα Σκόπια επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ.

    Ελληνικός ο ήλιος της Βεργίνας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την άρση του εμπάργκο και για εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σκόπια, σημειώνει ο ΛΟΓΟΣ.

    Ικανοποίηση στην Αθήνα και αισιοδοξία στη Νέα Υόρκη για την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων που έκαναν το πρώτο βήμα στην εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Ο ήλιος της Βεργίνας επιστρέφει στην Ιστορία, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι έκανε το πρώτο βήμα η ΠΓΔΜ.

    [3] Οικονομία

    Κύριο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν χθες η οικονομική πολιτική και η πορεία των μεγάλων έργων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Με αφορμή το Υπουργικό Συμβούλιο η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι βρίσκεται σε αδιέξοδο η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική - τίποτα δε σώζει το ΠΑΣΟΚ απο την κατρακύλα, προσθέτει η εφημερίδα.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι κέρδισε πόντους το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο κοινωνικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε οτι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας.

    Στροφή στην οικονομική πολιτική χαρακτηρίζεται το "παράθυρο" για ρήγμα στη λιτότητα, που άνοιξε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβάλλοντας το τρίπτυχο ανάπτυξη, απορρόφηση ανεργίας, κοινωνική πολιτική, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός, προσθέτει η εφημερίδα, είπε οτι δεν υπάρχουν συγκρούσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι υπουργοί μίλησαν για 5.500 νέα έργα. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι οι βιομήχανοι ζητούν να γίνονται απολύσεις στα όρια της ΕΕ και να υπάρξουν ίδιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι η "μάχη" της οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 1996 με τη διατήρηση της αυστηρής οικονομικής πολιτικής όπου και θα προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι άναψε απο τον Πρωθυπουργό "πράσινο φως" για κοινωνική πολιτική με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι η ανάπτυξη, η απορρόφηση της ανεργίας και η κοινωνική πολιτική θα σηματοδοτήσουν το κυβερνητικό έργο την επόμενη διετία όπως τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας με δεδομένη την πορεία των μεγάλων έργων, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχή πτώση του πληθωρισμού.

    Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πίστη της στην πολιτική λιτότητας και προϊδεάζοντας για τα παραπέρα σχέδιά της, κάνει λόγο για δυνατότητες βελτίωσης της "κοινωνικής πολιτικής", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [4] Στεγαστικά δάνεια

    Σωρηδόν "πέφτουν" στην αγορά τα πακέτα στεγαστικών δανείων με επιτόκιο που ξεκινά απο 9% γράφουν οι εφημερίδες.

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι τη μείωση των δανείων ανακοίνωσε η Κτηματική Τράπεζα. Παρέχει δάνειο με σταθερό επιτόκιο 13,5 % για τα πρώτα τρία χρόνια, δάνειο χαμηλής εκκίνησης με 9% τα τρία πρώτα χρόνια και δάνειο με παρακράτηση ενός τμήματος του κεφαλαίου και εξόφληση μόνο των τόκων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι εντάθηκε ο πόλεμος των επιτοκίων καθώς η Κτηματική που κατέχει το 60% της αγοράς και η Γενική Τράπεζα παρουσίασαν 4 ανταγωνιστικά πακέτα. Αποτέλεσμα είναι τα μειωμένα επιτόκια απο 9-15%, για να χτυπήσουν το επιτόκιο 12% που ανακοίνωσε πριν απο μια εβδομάδα η Πίστεως. Στον "πόλεμο" μπαίνει και η Εθνική Στεγαστική και άλλες ιδιωτικές τράπεζες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι παρέχονται στεγαστικά δάνεια απο τράπεζες με επιτόκιο 9% έως και 13,5%.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι αυξάνονται τώρα οι επιλογές και οι ευκαιρίες για στεγαστικά δάνεια με μικρές δόσεις. Πρόκειται για δάνεια με επιτόκια που κυμαίνονται απο 15,5% έως 9% με διάρκεια 15 ετών. Τα επιτόκια παραμένουν σταθερά για τρία χρόνια και μετατρέπονται σε κυμαινόμενα για τα υπόλοιπα έτη. Οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται απο 10 έως 13000 δραχμές για κάθε ένα εκατομμύριο.

    [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Οι εφημερίδες ασχολούνται με τις αντιπαραθέσεις στον εσωκομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι πολιτική πλατφόρμα κατεβάζει η Βάσω, η οποία επεσήμανε οτι κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα με δημοσιογράφους θα θέσει το θέμα της έλλειψης συντονισμού της κυβέρνησης αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στην κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού.

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι διαδοχή ζητούν τώρα στο ΠΑΣΟΚ - μετά τους Πάγκαλο, Σημίτη και Αυγερινό παρεμβαίνει και η Βάσω.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι τέθηκε "θέμα Ανδρέα" απο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος τόνισε οτι "θα ήταν χρήσιμο" εάν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεχθεί το θέμα ηγεσίας "σε μια τελευταία πράξη ιστορικού χαρακτήρα, να διασφαλίσει την ενότητα και την ελπιδοφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ". Εάν ο κ. Παπανδρέου "αρνείται" σε μια τέτοια επίκληση να ανταποκριθεί, συνέχισε ο κ. Καστανίδης, "θα πρέπει να αναζητήσουμε τότε μια άλλη θεμιτή πολιτική οδό".

    Φουντώνει το θέμα της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ακούστηκαν φωνές και απο Μαγκάκη, Καστανίδη και Τσούρα.

    Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά της και η Βάσω, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [6] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας

    Θέμα των εφημερίδων αποτελεί και το περιεχόμενο συνέντευξης του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" ο οποίος επεσήμανε οτι υπάρχει γενικευμένη παρακμή στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε οτι δε βλέπει σήμερα τις δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα απο την κρίση. Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός κάνει αναφορά στην αρνητική στάση Εβερτ-Δήμα-Κανελλόπουλου στην προοπτική σύνθετου ονόματος των Σκοπίων όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση. Τους αποδίδει ευθύνες γιατί τότε δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μια συμφωνία λόγω της ισχνής πλειοψηφίας και της στάσης των τριών αυτών βουλευτών στο προαναφερθέν θέμα. Οι εφημερίδες αναφέρουν οτι ο κ Εβερτ απέφυγε να σχολιάσει τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας "ο,τι είχαμε να πούμε το είπαμε στην ΚΕ". Οι εφημερίδες προσθέτουν τη δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Αθανάσιου Τσαλδάρη ο οποίος επεσήμανε πως οι αμφισβητήσεις και οι συγκρούσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ μεταφέρονται και τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτή η τακτική βλάπτει την παράταξη στην ανοδική της πορεία.

    Οι προσωπικοί προβληματισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες κατισχύουν των μεγάλων προβλημάτων, πρόσθεσε ο κ. Τσαλδάρης, σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Μετωπική εβερτικών κατά Μητσοτάκη είναι ο τίτλος της ΑΥΡΙΑΝΗΣ προσθέτοντας οτι Τσαλδάρης, Δήμας και Κώστας Καραμανλής επιτίθενται κατά του επιτίμου.

    Αρπάχτηκαν και πάλι στη Νέα Δημοκρατία με επίθεση εβερτικών στο Μητσοτάκη επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ.

    Ανω-κάτω στη ΝΔ απο τις βολές Μητσοτάκη - οργισμένος ο Εβερτ, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Με συγκρατημένο τρόπο αλλά χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του αντέδρασε ο Μιλτιάδης Εβερτ στη συνέντευξη Μητσοτάκη ενώ άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος εξέφρασαν εντονότερα την αποδοκιμασία τους, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ανέλαβε να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη για τη συνέντευξή του με την οποία αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΝΔ να λύσει τα προβλήματα της χώρας, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Στα πρόθυρα διάσπασης είναι η ΝΔ μετά τη νέα αρχηγική εμφάνιση του Μητσοτάκη που άφησε με τη συνέντευξή του στα "κρύα του λουτρού" τον Εβερτ, προσθέτει η ΝΙΚΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.12 run on Friday, 6 October 1995 - 11:45:52