Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [3] Συντάξεις - οικονομική πολιτική

  • [4] ΠΑΣΟΚ

  • [5] Η κατάσταση στη ΝΔ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εποικοδομητικές και με καλή διάθεση συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι οποίες επί διήμερο έγιναν στην Αθήνα και θα επαναληφθούν την άλλη βδομάδα στα Σκόπια για εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, το θέμα αύξησης των συντάξεων και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τα θέματα που απασχολούν τη σημερινή ειδησεογραφία.

    Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σούπερ σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ - 9,1 δις αγόρασαν τις εκλογές - θα λογοδοτήσουμε στην Κομισιόν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φοβερή πτώση του ΠΑΣΟΚ - καλπάζει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με γκάλοπ της AΛΚO".

    Η ΑΥΓΗ: "Επιμονή στο δρόμο της συμφωνίας -καρποφορούν οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν στα Σκόπια - κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γκλιγκόροφ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξηλώνουν τον Ανδρέα - 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έτοιμοι να παραιτηθούν αν δεν απομακρύνει αμέσως τη Μιμή και δεν προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο".

    ΕΘΝΟΣ: "Αυξήσεις μέχρι 7% - τι θα πάρουν μισθωτοί και συνταξιούχοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αδέσποτα και Νέα Δημοκρατία γιόρτασαν χθες μαζί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγε" ήταν η λέξη που επανέλαβαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προσβλέπουν πλέον στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φωλεά μάγων η βίλα της Εκάλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι μετά τον Γκλιγκόροφ - και να επιζήσει τελικά, δεν θα είναι ενεργός - στο σκοτάδι οι έρευνες - φόβοι για αστάθεια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κερδίζει έδαφος η "λιτότητα '96" - ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου ενισχύει τους οικονομικούς υπουργούς - παραταύτα η "ομάδα Τζουμάκα" ασκεί πιέσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φρένο" στις συντάξεις - ο Γιάννος Παπαντωνίου μίλησε μόνο για οριακές αυξήσεις, λίγο πάνω απο τον πληθωρισμό - Τζουμάκας : πίνακες με Πατρίκιους και τους Πληβείους συνταξιούχους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο φως οι συντάξεις πείνας - εντείνεται η πίεση για αυξήσεις".

    ΝΙΚΗ: "Προβοκάτσια ή βλακεία; - Ο Εβερτ δυναμιτίζει τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η Κομισιόν "τελειώνει" τα οπωροκηπευτικά - απόφαση συμφορά για τους Ελληνες".

    [2] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Εποικοδομητικές και με καλή διάθεση, ήταν οι συνομιλίες στην Αθήνα των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι οποίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών καθώς και τη λειτουργία των Γραφείων Συνδέσμων, γράφουν οι εφημερίδες. Παράλληλα, οι εφημερίδες αναφέρονται και στην υγεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του απο τη δολοφονική απόπειρα.

    Την ώρα που οι αντιπροσωπείες συζητούσαν στο υπουργείο εξωτερικών για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Ν. Υόρκης 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το όνομα "Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας και τη δήλωση του Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ οτι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι πολλά θα εξαρτηθούν στη γειτονική χώρα απο την πορεία της υγείας του Γκλιγκόροφ προσθέτοντας οτι αρχίζει στα Σκόπια σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή της σημαίας και των συμβόλων της γειτονικής δημοκρατίας. Η εμμονή στην εφαρμογή της πολιτικής Γκλιγκόροφ είναι το μήνυμα, που θέλει να εκπέμψει η ΠΓΔΜ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνέλθει σήμερα η Εθνοσυνέλευση για να εγκρίνει τη νέα σημαία σε πρόταση, που έχει υποβληθεί απο 90 βουλευτές των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

    Τους φόβους που δημιουργεί το ερώτημα "τι μετά τον Γκλιγκόροφ" επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζοντας οτι "η μετά τον Γκλιγκόροφ εποχή της ΠΓΔ της Μακεδονίας απασχολεί πλέον τις εθνότητες, που τη συνθέτουν, δημιουργώντας ανησυχία όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το ίδιο θέμα αφού χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη των συνομιλιών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως "στα Σκόπια αναζητούν διάδοχο του Γκλιγκόροφ".

    [3] Συντάξεις - οικονομική πολιτική

    Το θέμα της αύξησης των συντάξεων αλλά και η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο είναι τα θέματα για τα οποία οι σημερινές εφημερίδες διαθέτουν σημαντικό χώρο.

    "Κερδίζει έδαφος η "λιτότητα '96" ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου ενισχύει τους οικονομικούς υπουργούς. Παραταύτα η "ομάδα Τζουμάκα" ασκεί πιέσεις" σημειώνει στον κεντρικό της τίτλο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    ΤΑ ΝΕΑ επίσης στο κεντρικό τους θέμα γράφουν οτι εντείνει τις πιέσεις για την προώθηση της πρότασής του περί αύξησης των κατωτάτων συντάξεων ο υπουργός Εργασίας κ. Στ. Τζουμάκας προσθέτουν όμως τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό οτι "θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική".

    Το ΕΘΝΟΣ επίσης στο βασικό του θέμα υπογραμμίζει πως "αυξήσεις μέχρι και 7% θα πάρουν οι μισθωτοί του δημοσίου και οι συνταξιούχοι μέσα στο 1996".

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Η κατάσταση στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος απασχολεί και προβάλλεται επίσης απο τις εφημερίδες.

    ΤΑ ΝΕΑ σε δισέλιδο θέμα τους γράφουν "παρασκηνιακές επαφές, δημόσιες αντιπαραθέσεις. Στην τροχιά αυτού του αντιφατικού δίπτυχου κινείται αυτές τις ημέρες το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να παραμένει εξαιρετικά "θολό" το τοπίο των εξελίξεων".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι πάμε "ολοταχώς για νέο ενωτικό εκτελεστικό γραφείο" και προσθέτει "στα σκαριά λίστα που θα "αγκαλιάζει" όλες τις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "πολώνει το ΠΑΣΟΚ το θέμα της διαδοχής. Σύγκληση ΚΟ για εκλογή νέου πρωθυπουργού ζητά ο Παπαθεμελής. Χυτήρης: είναι όλοι τους παιδιά του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, τέλος ισχυρίζεται οτι "σάλος επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που απαιτούν την αντικατάσταση του κ. Α. Παπανδρέου μήπως και διασωθεί το κυβερνών κόμμα απο την κατρακύλα και τη διάλυση".

    [5] Η κατάσταση στη ΝΔ

    Με αφορμή δηλώσεις του κ. Εβερτ για το Σκοπιανό και συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της οτι "τρέχουν και δε μαζεύουν στη ΝΔ τη δήλωση-δέσμευση του Μ. Εβερτ οτι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες με τα Σκόπια αν εκλεγεί Πρωθυπουργός" και προσθέτει "άδειασμα απο Μητσοτάκη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στην πρώτη σελίδα της προβάλλει δήλωση του κ. Μητσοτάκη με τίτλο "Είμαι πολύ ανήσυχος. Περνάμε φάση παρακμής. Να αρχίσει καινούργιο ξεκίνημα με τη συγκέντρωση υγιών δυνάμεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προβάλλει τη συνέντευξη στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" του κ. Μητσοτάκη με τίτλο "Δεν βλέπω πως θα βγούμε απο την κρίση. Πολυσήμαντες επισημάνσεις για την παρακμή".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.12 run on Thursday, 5 October 1995 - 11:51:07