Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Επίθεση κατά Γκλιγκόροφ

  • [3] ΠΑΣΟΚ

  • [4] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/10/1995 (ΑΠΕ):

    Η απόπειρα δολοφονίας του Κίρο Γκλιγκόροφ στα Σκόπια και η καταδίκη απο σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και οι σχετικές αντιδράσεις, οι διήμερες συνομιλίες στην Αθήνα των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Σκοπίων σε εφαρμογή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες πρωινών και απογευματινών εφημερίδων.

    Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες τους:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βόμβα στα Βαλκάνια το χτύπημα στον Γκλιγκόροφ - διάλυση απειλή τα Σκόπια - φόβοι εξέγερσης Αλβανών, Βουλγάρων και Σέρβων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σύντομα κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία - στα πρόθυρα διάλυσης το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκοτεινή επίθεση κατά της σταθερότητας - αδιευκρίνιστη ακόμη η ταυτότητα των δραστών κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγκληματίας η Δήμητρα - βασανίζει τον Ανδρέα, του οποίου η εμφάνιση, πλέον, μόνο οίκτο προξενεί".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Σημίτης έριξε το γάντι στον Ανδρέα: πες μας πότε θα φύγεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΝΔ: 21 χρόνια με μια ανύπαρκτη ηγεσία και αντιπολιτευτικό έργο μηδέν, σήμερα ... φαγούρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ζητείται πρωθυπουργός - θέμα υγείας και διαδοχής του Α. Παπανδρέου θέτουν ανοικτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λιώνουν και τελειώνουν - σε πανστρατιά για τη νίκη που έρχεται, καλεί ο πρόεδρος της ΝΔ - ραγδαίες εξελίξεις προβλέπει ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νάρκη στη συμφωνία - ανησυχία στην Αθήνα για την επίθεση σε Γκλιγκόροφ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η απόπειρα κατά Γκλιγκόροφ πλήττει τις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Σκοπίων-Ελλάδας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αστόχησε η βόμβα - τύχη βουνό είχε ο Κίρο Γκλιγκόροφ απο τη δολοφονική απόπειρα των εθνικιστών - σε θετικό κλίμα συνεχίζονται οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μια βόμβα με τρεις στόχους ".

    ΝΙΚΗ: "Βόμβα με πολλούς αποδέκτες - παγίδεψαν την ειρήνη στα Σκόπια - ανησυχία στην Ελλάδα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βόμβα-παγίδα στις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων. Κρίσιμη η κατάσταση του Κίρο Γκλιγκόροφ".

    [2] Επίθεση κατά Γκλιγκόροφ

    Η δολοφονική επίθεση εναντίον του Προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ χθες πριν το μεσημέρι, η κατάσταση του οποίου παραμένει σταθερά, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε απο τα Σκόπια κυριαρχεί στο σύνολο των αθηναϊκών εφημερίδων. Την απόπειρα κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ καταδίκασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία και ευχήθηκε τη γρήγορη ανάρρωση του Προέδρου των Σκοπίων, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι ο θάνατος ή η αποχώρηση του κ. Κίρο Γκλιγκόροφ απο την ηγεσία των Σκοπίων, θα προκαλέσει - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - εκρηκτικές καταστάσεις στο κρατίδιο. Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων, είναι αγεφύρωτες και οι δυνάμεις που τις υποκινούν επιδιώκουν άλλους στόχους.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι αποτελεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα η επίθεση κατά Γκλιγκόροφ με σκοτεινά σχέδια.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση της "ενδιάμεσης συμφωνίας".

    Δυναμίτης στα Βαλκάνια είναι η βόμβα κατά Γκλιγκόροφ, γράφει το ΕΘΝΟΣ, που δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι αποτελεί προβοκάτσια η επίθεση κατά του Γκλιγκόροφ και οτι διατάχθηκε επιφυλακή στα σύνορα προσθέτοντας οτι ακραίοι εθνικιστές που ζητούσαν να "παγώσουν" οι σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων και να επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικοί στο γειτονικό κρατίδιο, φαίνεται να είναι οι πρωταγωνιστές της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Κ. Γκλιγκόροφ, όπως υποστηρίζουν σκοπιανές πηγές. Εκεί άλλωστε επικεντρώνονται και οι έρευνες της Αστυνομίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι επικρατεί ανησυχία στην Αθήνα για την επίθεση κατά του Γκλιγκόροφ, ενώ εκφράστηκαν και αμερικανικοί φόβοι για σκλήρυνση των Σκοπιανών. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει οτι σε βαρύ κλίμα αλλά χωρίς πρόβλημα συνεχίζονται οι συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σκοπίων στην Αθήνα με αντικείμενο την υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, η οποία πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή 30 ημέρες μετά την υπογραφή της.

    Η υπονόμευση της σταθερότητας και της εξομάλυνσης των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή ήταν προφανώς ο απώτερος στόχος εκείνων που σχεδίασαν την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ, στο κέντρο των Σκοπίων, σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Τον τορπιλισμό της ομαλοποίησης των σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων, στην παρεμπόδιση της άρσης του εμπάργκο αλλά και στην υπονόμευση της προσέγγισης Σκοπίων-Βελιγραδίου αποσκοπούσε η απόπειρα δολοφονίας του Κ. Γκλιγκόροφ με τηλεχειριζόμενη βόμβα στο κέντρο των Σκοπίων, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της λεγόμενης "ενδιάμεσης συμφωνίας" χωρίς τα προσχήματα της ονοματολογίας τονίζει το Κ.Κ.Ε., όπως γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Με αντικείμενο τις επικείμενες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δέχθηκε χθες στην Εκάλη το βουλευτή και πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος αναμένεται να προταθεί για τη θέση του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, γράφουν οι εφημερίδες. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη απο έκτακτο συνέδριο διαφωνώντας έτσι με την πρόταση του κ. Παρασκευά Αυγερινού.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι τέθηκε θέμα αποχώρησης του Ανδρέα Παπανδρέου απο τον Κώστα Σημίτη. "Ο ίδιος πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του, ώστε να διαφυλάξει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ" είπε ο κ Σημίτης τονίζοντας οτι "αν αυτό δεν γίνει τα ηγετικά στελέχη πρέπει να αποφασίσουν πως θα το αντιμετωπίσουν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνουν τη δήλωση του κ. Σημίτη ο οποίος είπε οτι "η ηλικία και η υγεία του πρωθυπουργού δεν του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι είναι "επί θύραις η διάλυση του ΠΑΣΟΚ καθώς στελέχη του Κινήματος ζητούν ανοιχτά πλέον αλλαγή της ηγεσίας ενώ ξεσηκώθηκε και η βάση".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο Σημίτης έριξε το γάντι στον Ανδρέα απο τον οποίο ζήτησε να ανακοινώσει τώρα πότε θα αποχωρήσει απο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης" στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι σύμφωνα με δημοσκόπηση, ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν οι οπαδοί του στη συντριπτική, τους πλειοψηφία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ απο πλευράς τους γράφουν οτι έκανε αρχηγική εμφάνιση απο την τηλεόραση ο Σημίτης, που κατά την εφημερίδα, δήλωσε "φύγε Ανδρέα πριν ... σε διώξουμε".

    Με αφορμή τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι ο Γεράσιμος Αρσένης θα αναλάβει ενωτική πρωτοβουλία για ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και επανασύνδεση με την κοινωνία, όπως ο ίδιος δήλωσε, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ενωτικό" εκτελεστικό γραφείο θέλει και ο Ανδρέας.

    Η ΝΙΚΗ κάτω απο τον τίτλο "Ολοι μαζί στο Εκτελεστικό" γράφει οτι ενωτική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε απο τους Ακη Τσοχατζόπουλο, Κακλαμάνη, Λαλιώτη και Αρσένη και να είναι εντός Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Τσοβόλας και Χαραλαμπόπουλος.

    [4] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ

    Με αφορμή την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε χθες υπό το Μιλτιάδη Εβερτ η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σύντομα κυβέρνηση η ΝΔ - ραγδαίες εξελίξεις βλέπει ο Εβερτ και κάλεσε σε προσκλητήριο μάχης την κοινοβουλευτική ομάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι σύμφωνα με δήλωση του κ. Εβερτ, "η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη λύση".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ο Εβερτ το 'ριξε στο δασκαλίκι και οτι υπήρξε επεισοδιακή η συνεδρίαση της ΚΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο κ. Εβερτ επεδίωξε χθες στην ΚΟ της ΝΔ να εξουδετερώσει τις επικρίσεις των Μητσοτακικών στην αντιπολιτευτική τακτική του", θέμα το οποίο καλύπτει με τον ίδιο τρόπο και το ΕΘΝΟΣ."

    Άγριο σφυροκόπημα κατά του Μιλτιάδη Εβερτ έγινε στην ΚΟ της ΝΔ", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    "Τελειώνει το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, όπως γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι υπήρξαν ουσιαστικός διάλογος αλλά και διαφωνίες και αποχωρήσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε και στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, όπου ο κ. Εβερτ έγινε στόχος πολύπλευρης επιθετικής κριτικής απο βουλευτές που ανήκαν κατά τεκμήριο στο "κλίμα Μητσοτάκη".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.12 run on Wednesday, 4 October 1995 - 11:45:11