Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Πάτμος

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Συναντήσεις Παπούλια

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εκδηλώσεις στην Πάτμο για τα 1900 χρόνια απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις του Ιωάννη, το θέμα των Σκοπίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '95" στην Κύπρο και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκείνη ξεσαλώνει και ο λαός γδύνεται".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μυρίζουν εκλογές. Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης 'φτιάχνει' τον εκλογικό νόμο".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκούπα" στα ταμεία. Ο Στέφανος Τζουμάκας ζήτησε τις παραιτήσεις απο όλες τις διοικήσεις των οργανισμών. Εκκαθάριση εδάφους και την άμεση προώθηση των ασφαλιστικών σχεδίων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βίαζε παιδιά, έκλεβε εκκλησίες. Εμπιστος και στενός συνεργάτης της κυρίας Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Πασαρέλα κοσμικών στην Πάτμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω. Θέμα στην Πάτμο προέκταση στην Αθήνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αίσχος. Γλέντια και κραιπάλη μέχρι πρωίας στο ιερό νησί της Πάτμου. Αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δήμητρα ψυχάρα μου. Απολαυστική συνέντευξη με το δανειστή Αλεξίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα μυστήρια της Πάτμου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Ορθοδοξία μπροστά στο 2.000. Θα εορταστούν τα 2.000 χρόνια απο τη γέννηση του Χριστού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα σενάρια της λάσπης. Οργισμένος ο Πρωθυπουργός για τη νέα συκοφαντική εκστρατεία μερίδας του Τύπου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαζικές προσφυγές συνταξιούχων".

    ΝΙΚΗ: "Ακόμα και οι ξένοι προβλέπουν: εκλογές 1997, νικητής πάλι ο Ανδρέας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαχητικό "όχι" στα μέτρα Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κυβέρνησης. Επεκτείνονται οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα αγροτικές κινητοποιήσεις.

    [2] Σκόπια

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στις 6 Οκτωβρίου η σκοπιανή Εθνοσυνέλευση θα επιληφθεί του θέματος της αλλαγής της σημαίας σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Στέβο Τσερβενκόφσκι. Ο Τσερβενκόφσκι απέφυγε να απαντήσεις αν αναμένει επίλυση του προβλήματος του ονόματος μέσα στο χρόνο, ενώ δήλωσε οτι δεν γνωρίζει ποια είναι η πορεία των κοινών επιτροπών Αθηνών-Σκοπίων για τα πρακτικά μέτρα διακίνησης ατόμων και αγαθών βάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας. Αύριο εξάλλου αναμένεται το Συμβούλιο της Ευρώπης να κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στον ευρωπαϊκό οργανισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της αναφέρει οτι "σε συνέντευξή του ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Νταρσί διευκρίνισε οτι στην εισήγηση προς την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου για την ένταξη των Σκοπίων προτείνονται με το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ένταξη όμως των Σκοπίων, σημειώνει η εφημερίδα, δεν θα ολοκληρωθεί πριν απο την απόφαση του συμβουλίου υπουργών στις 10 Νοεμβρίου".

    "Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους, που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, βουλευτές απο όλες τις πολιτικές ομάδες πρόκειται να καταθέσουν τροπολογία στην έκθεση που έχει ετοιμάσει η βουλευτής κ. Λεντζ Κορνέτ με την οποία θα ζητούν την ένταξη της ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Για την αποτροπή του ενδεχόμενου αυτού η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία προβαίνει σε έντονες παρασκηνιακές επαφές με ξένους συναδέλφους της".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ο μεσολαβητής Σάιρους Βάνς προτίθεται να καλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη στις 23 Οκτωβρίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το θέμα της ονομασίας. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσαν οτι σε πρώτη φάση "οι συνομιλίες επί της αρχής θα αφορούν τις μεθοδεύσεις και τι δέχεται και τι απορρίπτει κάθε πλευρά σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του ονόματος". Οι ίδιες πηγές είπαν οτι δεν θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη λήξη των συνομιλιών και η διάρκειά τους "θα εξαρτηθεί απο τις πρώτες θέσεις που θα αναπτύξουν τα δύο μέρη". Το θέμα του ονόματος σύμφωνα με τις πηγές, είναι ένα ζήτημα που δεν χρειάζεται διπλωμάτες για να το επιλύσουν αλλά γλωσσοπλάστες. Ανώτερη διπλωματική πηγή δήλωσε οτι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν την αναζήτηση ενός ακόμα συμβιβασμού που θα αφορά το θέμα της ονομασίας και ο οποίος πιστεύουν πως δεν είναι ακατόρθωτο να επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει απόλυτα τις προσπάθειες του Σάιρους Βάνς και έχει αποφασιστεί να παίξει το ρόλο του προεδρικού απεσταλμένου ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σε ο,τι αφορά την πτυχή του ονόματος που αναμένεται να είναι το αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων σε δεύτερη φάση (... αν φυσικά ο Κίρο Γκλιγκόροφ προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ακόμη κι αν υπάρξει δεύτερη φάση)μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας η κυβέρνηση κάτω απο τον πίεση του αμερικανικού παράγοντα φαίνεται να έχει αποδεχτεί στην πράξη το "δικαίωμα" των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται σε επίσημα έγγραφα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ακόμη και στο επίπεδο των διμερών σχέσεών τους με την Ελλάδα με τη σιωπηρή ανοχή (συγκατάβαση) της ελληνικής κυβέρνησης και υπό την υψηλή ... εποπτεία των ΗΠΑ (πρωτίστως) και των Ευρωπαίων εταίρων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι "αδυνατεί πλέον να τηρήσει ακόμη και τα προσχήματα για τη μεθοδευμένη εκ μέρους της απεμπόληση του ονόματος "Μακεδονία".

    [3] Πάτμος

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών (με σημαντικότερες απουσίες των Πατριαρχών Ρωσίας και Ιερουσαλήμ) θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται σήμερα. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες θα συνυπογράψουν τη Διακήρυξη της Β' Πανορθόδοξης Σύναξης".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετείχαν στη δεύτερη Σύναξη των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Πάτμο αναμένεται να υπογράψουν σήμερα κείμενο στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα γνωστοποιείται - μεταξύ άλλων - η πανορθόδοξη διάσταση που θα δοθεί έπειτα απο πέντε χρόνια στον εορτασμό για τα 2000 χρόνια απο τη γέννηση του Χριστού. Στο ίδιο κείμενο θα γίνονται αναφορές στο οικολογικό πρόβλημα στο ζήτημα της Ουνίας και στα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "Η Αποκάλυψη επηρέασε διαμέσου των αιώνων σημαντικά τη θεολογία, ο αποκαλυπτικός της χαρακτήρας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την προσέγγιση και την ερμηνεία της καθώς και οτι ως θεόπνευστο ιερό βιβλίο διατηρεί μέχρι σήμερα την επικαιρότητά του". Με τη διαπίστωση αυτή, ολοκλήρωσε χθες στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, τις εργασίες του το Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την επέτειο των 1900 χρόνων απο τότε που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είδε στην Πάτμο το μυσταγωγικό εκείνο μελλοντολογικό όραμα που μας κατέγραψε στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης με τον τίτλο "Αποκάλυψη". Τις εργασίες του συμποσίου που ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, έκλεισε με ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλοίο που είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό και μετείχαν ως εισηγητές 38 διακεκριμένοι καθηγητές απο τη χώρα μας, την Ευρώπη, Αμερική, εκπροσωπώντας 18 πανεπιστήμια και διάφορες χριστιανικές ομολογίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Πανορθόδοξο μήνυμα ειρήνης" αναφέρει οτι "σήμερα θα κυκλοφορήσει το επίσημο ανακοινωθέν των αρχηγών των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά τη σύναξη που είχαν στην Πάτμο, με την ευκαιρία των εορτασμών των 1900 ετών απο τη συγγραφή της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, το βαρυσήμαντο αυτό κείμενο τονίζει τη σημασία της Αποκάλυψης για την πρόοδο της ανθρωπότητας, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Επισημαίνεται επίσης οτι η ορθόδοξος εκκλησιαστική αντίληψη περί "έθνους" "ουδαμώς εμπεριέχει το στοιχείον της επιθετικότητας και των συγκρούσεων μεταξύ των λαών αλλά αναφέρεται εις την πολιτισμικήν και θρησκευτικήν ιδιαιτερότητα ενός εκάστου εξ αυτών". Καταδικάζεται επίσης κάθε εθνικιστικός φανατισμός, που μπορεί να οδηγήσει σε διαίρεση και μίσος μεταξύ των ανθρώπων ή σε αλλοίωση και αφανισμό των πολιτισμικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων λαών της γης. Σημαντικό είναι επίσης, στο σημείο του ανακοινωθέντος που αναφέρεται στον πανορθόδοξο εορτασμό του Ιωβηλαίου του έτους 2000 μ.Χ.".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "σε μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού στα πλαίσια της εφαρμογής του λεγόμενου "Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου" προχώρησε η κυβέρνηση με την αποστολή χτες στην Κύπρο 8 ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών, 4 F-16 και 4 Α-7, προκειμένου να πάρουν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '95" της Κυπριακής Εθνοφρουράς, που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται αύριο. Είναι η δεύτερη φορά που φτάνουν στην Κύπρο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "φιλοτουρκικό διάβημα πραγματοποίησε η Ουάσιγκτον προς την Αθήνα με αίτημα τη μεταβολή του προγράμματος των Ελληνοκυπριακών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης" που διεξάγονται τη Μεγαλόνησο, ενώ σήμερα συναντώνται στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Κ. Παπούλιας και Ε. Ινονού. Αντίστοιχη "ευαισθησία" δεν είχαν επιδείξει πρόσφατα οι Αμερικανοί σε τουρκικές πτήσεις πάνω απο την ελεύθερη Κύπρο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε στον Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον κ. Λ. Τσίλα οτι μολονότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι ελεύθερες να καθορίζουν την αμυντική τους συνεργασία "πρέπει να επιδείξουν ρεαλισμό, συνειδητοποιώντας οτι τα γυμνάσια μπορεί να θεωρηθούν απειλητικά απο την Τουρκία, να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού". Ανάλογο σκεπτικό με σκληρότερες εκφράσεις ανέπτυξαν στην Αθήνα προς την ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας ο Αμερικανός πρεσβευτές κ. Τ. Νάϊλς (που μόλις επέστρεψε απο σημαντικές υπηρεσιακές συσκέψεις στην Ουάσιγκτον) καθώς και ο επιτετραμμένος κ. Τ. Μίλερ ο οποίος είχε παραμείνει επί δεκαήμερο στην Αγκυρα διερευνώντας με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσφορο πεδίο διαλόγου με την Αθήνα".

    Η ΑΥΓΗ αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζιντουρούκ στις εφημερίδες "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ " και "ΓΕΝΙ ΓΙΟΥΖΓΙΛ", στις οποίες τονίζει οτι "το Πατριαρχείο υφίσταται στην Τουρκία μόνον χάριν ορισμένων νομικών κειμένων. Αν διαπράξει κάποιο λάθος τότε η Τουρκία θα μετατρέψει και αυτό σε μουσείο όπως έκανε και με την Αγία Σοφία".

    [5] Συναντήσεις Παπούλια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι θα είναι "άνευ σημασίας πλέον η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στις ΗΠΑ έχει ορισθεί για την Παρασκευή ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο ακύρωσής της. Πέραν αυτής της εξέλιξης λόγω της κυβερνητικής κρίσης στην Τουρκάι ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα έχει συνομιλίες με άλλους ομολόγους του στο περιθώριο της επετειακής Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων ο κ Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών κ. Αλφρεντ Σερέκι και τον Γιουγκοσλάβο κ. Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ενώ δεν θα δει τον κ. Κρίστοφερ του οποίου το πρόγραμμα αποκλείει κατ' ιδίαν διμερείς επαφές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα δει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πρόγευμα που παραθέτει προς τιμήν τους".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι ο κ. Παπούλιας στη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του κ Σερέκι "θα θέσει και πάλι την υποχρέωση της αλβανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία μειονοτικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, το Δελβίνο και τους Αγίους Σαράντα. Η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να επιτρέψει την εποχική απασχόληση Αλβανών στην Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη χειρονομία στο εκπαιδευτικό αυτό θέμα αλλά και στην κατάργηση των θεωρήσεων που απαιτούνται για τους Ελληνες οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν την Αλβανία. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε "δεν θα έλεγα οτι μπαίνουμε σε περίοδο έντασης. Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα. Είπαμε οτι θα συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη και θα συζητήσουμε αυτά που είχαμε αφήσει χωρίς να συμφωνήσουμε στην Αθήνα".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου Αλέκου Μιχαηλίδη οτι "η κυβέρνηση μελετά όλα τα στοιχεία και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες σχολιάζοντας την προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να προβεί σε πώληση σπιτιού στην Κερύνεια στον Αγγλο βουλευτή Ντάτλεϊ Σμίθ ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια του καθεστώτος προκλητική και απαράδεκτη ενώ απαράδεκτη χαρακτηρίζεται και η ενέργεια του Αγγλου βουλευτή να εγκατασταθεί σε σπίτι Ελληνοκύπριου πρόσφυγα".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 26 September 1995 - 10:33:03