Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Τουρκία-Γερμανία

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/09/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η ομιλία του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το Σκοπιανό, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υπουργοί γλάστρες και πρωθυπουργός φυτό. Παπανδρεϊκό συμβούλιο του 3,2,1".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαρτύρησε στα χέρια τους. Πενθήμερος εφιάλτης για το μικρό Κωστάκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Αναδάσωση με τσιμέντο. Δασικές εκτάσεις στον Αγιο Στέφανο μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Περίεργη σχέση Δήμητρας-Παπά".

    ΕΘΝΟΣ: "Εφτά ταμεία το σχέδιο Τζουμάκα. Δρομολογούνται αλλαγές στο ασφαλιστικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενας μάγκας και 51... γοργόνες. Απαντες 'σούζα' χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλιπαρεί την αυλή του. Ο Ανδρέας αδυνατεί να επιβληθεί στους υπουργούς που όρκισε χθες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφοδος στα ταμεία. Ενοποίηση σε εφτά φορείς. Μείωση συντάξεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανδρέας προς υπουργούς: κόψτε το γυαλί και για τα υπόλοιπα ελάτε στο γραφείο μου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γενικεύεται η κρίση στα πανεπιστήμια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ενοποίηση 40 ταμείων. Αποφασισμένος για τομές ο Στέφανος Τζουμάκας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κοντά στην οικογένεια ο δράστης της απαγωγής του 11χρονου Κωστάκη".

    ΝΙΚΗ: "Τίμα την κυβέρνηση. Εντολή Ανδρέα προς κάθε υπουργό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμα κινδύνου από τα Πανεπιστήμια".

    [2] Σκόπια

    "Μηνύματα με τα οποία εκφράζονται ευχές για πλήρη ομαλοποίηση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, αλλα επισημαίνεται και η "σημαντική εκκρεμότης" του ονόματος, απέστειλαν χθες στον πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία βρίσκονται σε Αθήνα και Σκόπια οι προπαρασκευές για τη διαπραγμάτευση των "πρακτικών μέτρων" που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης, ενώ αύριο αρχίζει η διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων για την απάλειψη του Ηλιου της Βεργίνας από τη σημαία της γείτονος. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, δεν προτίθεται πριν ολοκληρωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία να φέρει το θέμα των Σκοπίων σε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή", αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "θερμά μηνύματα προς Σκόπια" ερμηνεύει ως "άνοιγμα του Πρωθυπουργού προς τα Σκόπια για την επίλυση του θέματος του ονόματος το μήνυμα που έστειλε "στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ με την ευκαιρία της υπογραφής της ενδιάμεσης συμφωνίας. Μήνυμα στον κ. Γκλιγκόροφ χωρίς όμως το αξίωμα ή ιδιότητα έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος αναφέρεται σε "σημαντική εκκρεμότητα", το όνομα προφανώς, χωρίς να την κατονομάζει".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στα Σκόπια έγινε γνωστό από δημοσίευμα της "Νόβα Μακεντόνια" οτι αναμένεται άμεσα η έναρξη διαδικασίας για την αλλαγή της σημαίας και πάντως την Πέμπτη πιθανά εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το θέμα, με αιτιολογικό την ψήφιση νόμου "που θα αφορά στο έμβλημα και κατ' επέκταση και στο σύμβολο της σημαίας". Με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ασχολούνται ήδη το υπουργείο Εξωτερικών και σειρά άλλων υπουργείων μέσω συσκέψεων που πραγματοποιούν στελέχη τους. Η διαδικασία εκτιμάται οτι θα διαρκέσει 15 ημέρες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "μέσα στο διάστημα αυτό, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι επιτροπές που έχουν συστήσει τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, σε κοινές τους συνεδριάσεις αναμένεται να έχουν δώσει λύσεις σε πρακτικά προβλήματα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Από κει και έπειτα όπως υποστηρίζουν στην Αθήνα, ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών με την ανταλλαγή αποστολών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε λιγότερο από 30 μέρες η συμφωνία της Ν. Υόρκης θα έχει υλοποιηθεί και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν ένα δίχως τέλος όπως εκτιμούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, διάλογο. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, οδηγεί στη ντε φάκτο επικράτηση της διπλής ονομασίας για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,"ο επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χάνς βαν ντεν Μπρούκ κατέθεσε δύο προτάσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια που προβλέπουν να υπάρξει κοινή δήλωση Ελλάδας-Κομισιόν, στην οποία να τονίζεται οτι "τα κράτη-μέλη μπορούν να ασκούν μεν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αλλά μόνον μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις, όταν πρόκειται να ληφθούν μονομερή μέτρα" όπως οι οικονομικές κυρώσεις. Να γίνουν παραστάσεις της Ελλάδας και της Κομισιόν προς το Ευρωδικαστήριο με το αίτημα "να μην υπάρξει δικαστική απόφαση που να προσδιορίζει με ακρίβεια τα άρθρα 224 και 225 (περί σοβαρής εξωτερικής απειλής) των ιδρυτικών συνθηκών της Κοινότητας, επειδή μπορεί να κλονισθεί η ουσία της προσέγγισης Αθήνας-Σκοπίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει "ως επίσημο έγγραφο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησαν χθες στη Ν. Υόρκη οι γνωστές, προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, στις 14 Σεπτεμβρίου για την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις περιέχονταν σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ Ντένκο Μαλέφσκι προς τον Μπούτρος Γκάλι. Αξίζει να σημειωθεί οτι στον τίτλο και σε ορισμένα αποσπάσματα του κειμένου της δήλωσης, η χώρα αναφέρεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή με το όνομα με το οποίο έγινε δεκτό στον ΟΗΕ, που είναι και το όνομα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά την ανακοίνωση της σύναψης πλήρων διπλωματικών σχέσεων. Ομως, σε άλλα σημεία της δήλωσης Γκλιγκόροφ χρησιμοποιείται το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ ο κ. Μαλέφσκι υπογράψει ως "μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Εθνη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ είναι "αποφασισμένος να σύρει την κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό. Εν τω μεταξύ, το Κ.Κ.Ε. καταλαμβάνει και πάλι τη ... γνώριμη θέση του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτή τη φορά γίνεται "το δεκανίκι της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου" στο ζήτημα των Σκοπίων και στους - από κάθε άποψη - λανθασμένους χειρισμούς του κ. Κάρολου Παπούλια".

    [3] Κυπριακό

    "ΗΠΑ και ΟΗΕ καλούνται με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των αντιπροσώπων να συνεισφέρουν στην επίλυση του Κυπριακού είτε "προσφέροντας κίνητρα για διαπραγματεύσεις είτε επιβάλλοντας κυρώσεις". Η τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου χαρακτηρίζεται στο ψήφισμα "απαράδεκτη" και διατυπώνεται έκκληση για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος Κληρίδης για το γεγονός οτι ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό γίνονται όπως είπε, αποδεκτές σήμερα διεθνώς ακόμα και απο χώρες που στο παρελθόν δεν ενδιαφέρονταν για το Κυπριακό. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης είπε είναι χαρακτηριστικό της υποστήριξης που κερδίζει διεθνώς με ενδεικτικό παράδειγμα την έγκριση σχετικού ψηφίσματος στην αμερικανική βουλή. Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ως καταλύτη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού είναι είπε ένα δεύτερο παράδειγμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε οτι "η απόφαση αντανακλά τις απόψεις των ελληνοκυπρίων και δεν βοηθάει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες,"η απόφαση για ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ληφθεί μετά τις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη για την οποία αναχωρεί στις 2 του μηνός".

    [4] Τουρκία-Γερμανία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε χθες πως "διευκολύνει" την Τουρκία στην αγορά πολεμικού υλικού απο γερμανικές βιομηχανίας οπλικών συστημάτων. Επίσης ανεπισήμως έγινε γνωστό πως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας θα εισηγηθούν το "ξεπάγωμα" του κονδυλίου των 150 εκατ. μάρκων για την κατασκευή δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 2000".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "χωρίς ακόμη να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται οτι εντός των αμέσως προσεχών ημερών οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Αμύνης θα εισηγηθούν το "ξεπάγωμα" του κονδυλίου των 150 εκατομμυρίων μάρκων για την κατασκευή των δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 2000. Ο οριστικός τερματισμός αυτής της "εκκρεμότητας" τοποθετείται απο έγκυρες πηγές, πριν απο τα μέσα Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη η λεγόμενη "εξαμερής" συνάντηση -μεταξύ πέντε χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία) και της Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"τριμερή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ελλάδος-Τουρκίας σε επίπεδο προέδρων της Δημοκρατίας προωθούν οι Αμερικανοί στο περιθώριο των εορτασμών για τα 50 χρόνια του ΟΗΕ. Αν και η κυοφορούμενη συνάντηση Κλίντον-Στεφανόπουλου-Ντεμιρέλ θεωρείται οτι θα είναι "εθιμοτυπικού χαρακτήρα", σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα θα είναι "ενισχυτική" της επικείμενης συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια με τον Τούρκο ομόλογό του στη Ν. Υόρκη στις 26 ή 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν ακόμα μια συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τη δημιουργία ενός φιλειρηνικού προσωπείου της Τουρκίας, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην έγκριση της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει σε πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Αγκυρα".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 20 September 1995 - 10:30:57