Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Τουρκία -ΕΕ

  • [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [5] Γερμανικές αποζημιώσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,14/09/1995 (ΑΠΕ)

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια επί του λεγόμενου μικρού πακέτου και ο επικείμενος ανασχηματισμός δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αίσχος: τα δώσαμε όλα στα Σκόπια. Σε 30 μέρες τους χαρίζουμε και το όνομα. Πανηγυρίζει ο Γκλιγκόροφ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σωτήρες" Ακης και Τζουμάκας. Για γέλια και για κλάματα το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Εμπάργκο" στο παρελθόν. Εξομαλύνονται οι σχέσεις Ελλάδας-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραιτούνται βουλευτές. Καταγγέλλουν την προδοτική συμφωνία. Πάμε σύντομα για εκλογές".

    ΕΘΝΟΣ: "Η Βάσω περιμένει στο ακουστικό της. Ο Ακης "σούπερ σταρ" στη νέα κυβέρνηση. Δέκα υπουργοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης"

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σούπερμαν του ΠΑΣΟΚ ο Ακης. Με δυσκολίες ο τοκετός του ανασχηματισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τραβεστί η νέα κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η λίστα της Μιμής. Παρά την ανταρσία των "λοχαγών" ο Ανδρέας υπέκυψε στην αυλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιστορικός συμβιβασμός. Υπέγραψαν Αθήνα-Σκόπια. Και τώρα το όνομα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμφωνία με τα Σκόπια για σύμβολα και εμπάργκο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δομικές αλλαγές. Υπερυπουργείο υπό τον Ακη που επιστρέφει στην κυβέρνηση. Σήμερα τα ονόματα και αύριο η ορκωμοσία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Υπέγραψαν τα Σκόπια ύστερα από πίεση".

    ΝΙΚΗ: "Οι 48 ώρες που άλλαξαν το ΠΑΣΟΚ. Ανασχηματισμός"ισχύος". Το μέλλον έρχεται σήμερα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αφετηρία νεανικής αντεπίθεσης το 21ο Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε. Οδηγητή".

    [2] Σκόπια

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν 'ιστορική νίκη' την υπογραφή της συμφωνίας στη διαδικασία για την επίτευξη της οποίας η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της. Σημειώνεται ότι τα Σκόπια μέχρι τελευταία στιγμή επέμεναν σε δήλωση της ελληνικής πλευράς για άρση του εμπάργκο πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών δεδομένων των εσωτερικών αντιδράσεων που αντιμετωπίζουν. Ο ΥΠΕΞ κ. Παπούλιας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας ότι επιβραβεύτηκε η συνεπής πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης."Η ελληνική εξωτερική πολιτική αποδεσμεύεται έτσι από μια αγκύλωση καθώς με τη συμφωνία επιλύονται πολλά θέματα" επισήμανε ο Κ. Παπούλιας. Η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί σε διάστημα τριάντα ημερών και σε αυτό θα υπάρξουν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη εφαρμογή της. Το σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας που αποτελεί νίκη της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι η άρση του ελληνικού εμπάργκο θα γίνει ταυτόχρονα με την αλλαγή των συμβόλων της σημαίας με τον ήλιο της Βεργίνας και τη δήλωση για την ερμηνεία των άρθρων του Συντάγματος τα οποία κατά την ελληνική πλευρά κρύβουν αλυτρωτικές βλέψεις. Με την υπογραφή της συμφωνίας οδηγούνται σε διευθέτηση και τα θέματα της διακίνησης προσώπων και εμπορίου καθώς και της αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης των δύο χωρών".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "μια νέα σελίδα στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις γύρισε χθες μετά την υπογραφή στη Νέα Υόρκη της ενδιάμεσης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων ύστερα από πιεστική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον στον πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ. Πίεση που είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή τελικά από τη σκοπιανή ηγεσία των όσων είχαν συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ και του προέδρου Κ. Γκλιγκόροφ".

    "Οπως δήλωσε ο μεσολαβητής του ΓΓ του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα προβλέπεται να αρχίσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Την αναβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών ανακοίνωσαν τα Σκόπια και οι ΗΠΑ όπως μετέδωσε αργά το βράδυ η σκοπιανή τηλεόραση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του αναφέρεται στη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων "μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων " αποφεύγοντας τη χρήση οποιασδήποτε ονομασίας για τη χώρα".

    Αντίθετα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ,"η κάμψη της σκοπιανής αδιαλλαξίας έγινε δυνατή, χάρη σε μια άτυπη (πλην ουσιαστική) ελληνική υποχώρηση. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των κκ Βάνς και Νίμιτς δέχθηκε να επαναλάβει προφορικά τη δέσμευση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε άμεση άρση των οικονομικών αντιμέτρων σε βάρος των Σκοπίων κάτι που προβλέπεται άλλωστε από την ίδια τη συμφωνία για το "μικρό πακέτο". Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κείμενο ενδιάμεσης συμφωνίας (ΙΝΤΕRIΜ ACCORD) έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 30 ημερών και διάρκειας μόλις... επτά ετών, που πρακτικά σημαίνει ότι η σκοπιανή σημαία με το άστρο της Βεργίνας ακόμη κι αν αποσυρθεί δεν αποκλείεται να επανέλθει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "Αθήνα και Σκόπια μετά από τέσσερα χρόνια διαμεσολαβήσεων υιοθέτησαν χτες στη Ν. Υόρκη την προετοιμασμένη από την αμερικανική διπλωματία συμφωνία η οποία φιλοδοξεί να... εξομαλύνει τις μεταξύ τους σχέσεις πάντα υπό την αμερικανική 'καθοδήγηση' και εποπτεία. Μετά από τέσσερα χρόνια λοιπόν Αθήνα και Σκόπια φτάνουν υπό αμερικανική καθοδήγησε και έλεγχο στο σημείο από όπου ξεκίνησαν έχοντας να διαπραγματευτούν πάντα υπό αμερικανική παρακολούθηση αυτό που και στις δύο χώρες η κρατούσα πολιτική άποψη χαρακτηρίζει βασική και κύρια διαφορά. Το όνομα του νέου κράτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ξεπουλήθηκε. Από χθες το βράδυ μπήκε στη Νέα Υόρκη η ταφόπλακα ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την υπογραφή του Κάρολου Παπούλια και του Στέβο Τσερβενκόφσκι. Ποίες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Μακεδόνων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "δρομολογεί απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις η προδοτική συμφωνία που υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια. Οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης θα παραιτηθούν προκειμένου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές για την κάλυψη των εδρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τους βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης στην ίδια κατεύθυνση είναι αποφασισμένοι να κινηθούν και ορισμένη Μακεδόνες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο Παπούλιας ικέτευε τους Σκοπιανούς μέχρι την τελευταία στιγμή". Για "εξευτελιστικό συμβιβασμό της Ελλάδος" κάνει λόγο ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "συνυπέγραψε χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική διασφάλιση της ελληνικότητας του ονόματος 'Μακεδονία', τη συμφωνία εξομαλύνσεως των σχέσεων της χώρας μας με το κρατίδιο του Γκλιγκόροφ ύστερα από διετή εθνικώς επιζήμια καθυστέρηση".

    Το ΕΘΝΟΣ σε ανταπόκρισή του απο τα Σκόπια αναφέρει ότι "Ως ήττα των Σκοπίων και πλήρες φιάσκο της πολιτικής της χώρας τους χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τη συμφωνία στη Ν. Υόρκη την οποία θεωρούσε δεδομένη πριν ακόμη υπογραφεί. Από την άλλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρά την όποια επιφυλακτικότητα θεωρούσαν ως ένα σημαντικό βήμα τη συμφωνία και άφηναν να εννοηθεί μέχρι αργά το βράδυ ότι τελικά θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και οτι θα υπογραφεί".

    "Οι εθνικιστές των Σκοπίων, προσθέτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ζήτησαν την παραίτηση του Σκοπιανού προέδρου".

    [3] Τουρκία -ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στενεύουν τα χρονικά περιθώρια της Τουρκίας να επιδείξει έργο εκδημοκρατισμού πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της χώρας αυτής με την ΕΕ. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το οποίο θεωρεί κίνηση εκ των ων ουκ άνευ την κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου στέλνει στην Αγκυρα τον Ισπανό ευρωβουλευτή κ. Γκονζάλεθ επιφορτισμένο με τη σύνταξη εκθέσεως για τις προόδους της Αγκυρας προς την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στους τομείς των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο κ. Γκονζάλεθ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, την πρωθυπουργό Τσιλέρ, τον πρόεδρο της Βουλής Τζιντορουκ, τον υπουργό Προεδρίας και αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χατζατογλου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μουγουλτάι αλλά και τους φυλακισμένους βουλευτές του διαλυθέντος κόμματος Δημοκρατίας".

    [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "η άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα λειτουργίας μειονοτικών σχολείων οδήγησε την πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Βοστόνης να αναβάλει εκδήλωση για την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Σαλί Μπερίσα".

    [5] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο Γερμανός επιτετραμμένος στην Αθήνα κ. Ντ. Νούρνεϊ σε σύναντησή του πριν λίγες μέρες με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Γ.Α. Μαγκάκη δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν οφείλει καμία απολύτως αποζημίωση στα θύματα του Β' παγκοσμίου πολέμου. Ο κ. Νούρνεϊ επικαλέστηκε αρχή του διεθνούς δικαίου ότι προσφυγές ιδιωτών μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο αν έχει προηγηθεί σχετική διακρατική συμφωνία. Πρόσθεσε μάλιστα πως ανάλογη συμφωνία δεν υπάρχει από τη μια στιγμή μάλιστα που τα επίσημα κείμενα επανένωσης της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που ισχύουν από το 1990 κατάργησαν αυτόματα την προγενέστερη Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Συμμάχων".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 14 September 1995 - 10:49:23