Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό

  • [3] Ουάσιγκτον-Επίσκεψη Μπερίσα

  • [4] Τουρκία-ΕΕ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο αναμενόμενος εντός των επομένων ημερών ανασχηματισμός και το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξέγερση Μακεδόνων. Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, λαός λένε 'όχι' στην προδοσία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Με εκλογικό νόμο έκτρωμα χαρίζει το κόμμα στη Δήμητρα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανακύκλωση υπουργών και προβλημάτων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παλιόγερε θα σε παρατήσω αν δε με κάνεις υπουργό. Αποκαλύπτουμε συγκλονιστικό διάλογο Μιμής -Ανδρέα την ώρα που κολυμπούσαν".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Ανδρέας αποφασίζει για τη νέα κυβέρνηση. Μόνος στο σπίτι γράφει-σβήνει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σαρτζετάκης: προδίδουν τη Μακεδονία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φτύνουν τον Ανδρέα. Οχι στο υπουργιλίκι λένε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι λένε οι κορυφαίοι. Αρνούνται να μετάσχουν σε κυβέρνηση Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φουλ για υπογραφή στο Σκοπιανό. Ξεπεράστηκε η αρχική εμπλοκή. Για διαδικαστικά θέματα η επτάωρη καθυστέρηση. Εναλλακτική λύση για το όνομα ψάχνουν οι Σκοπιανοί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δεν θέλουν να γίνουν υπουργοί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κυβέρνηση Παπανδρέου. Κόβονται οι ομαδάρχες και τα στελέχη των φατριών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Συγχώνευση υπουργείων στον ανασχηματισμό. Δυστοκία αναβάλλει τις αλλαγές για Παρασκευή".

    ΝΙΚΗ: "Κυβέρνηση χωρίς λόγια. Ανασχηματισμός προγραμματικής ενότητας. Ο Ανδρέας δεν υποκύπτει σε εκβιαστικά διλήμματα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στα χέρια του λαού η απάντηση στα αδιέξοδα".

    [2] Σκοπιανό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε νέο ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδος αλλά και των μεσολαβητών προχώρησαν οι Σκοπιανοί, οι οποίοι 'τορπίλισαν' τις προγραμματισμένες για χθες συνομιλίες Παπούλια-Τσερβενκόφσκι στη Νέα Υόρκη απαιτώντας την εκ των προτέρων άρση του ελληνικού 'εμπάργκο' για να υπογράψουν τη συμφωνία με την Ελλάδα. Ως αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς οι προσπάθειες των Σ. Βάνς και Μ. Νίμιτς. Πάντως, όπως ήδη ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Α Παπανδρέου αν οι σκοπιανοί εμμείνουν στη θέση τους αυτή, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να υπογράψει τη συμφωνία".

    Για "παγίδα Γκλιγκόροφ στην ευφορία Κλίντον" κάνει λόγο η ΝΙΚΗ και σημειώνει ότι "ο αμερικανικός παράγοντας είναι έκθετος στην ελληνική πλευρά που προσήλθε στις συνομιλίες καλή τη πίστη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι πρόκειται για "παιχνίδια 'παρασκηνίου'.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι "δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία καθώς και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του μικρού πακέτου. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον είναι αποφασισμένη να ασκήσει πίεση στις δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία, έστω και περιορισμένου χαρακτήρος. Τέλος ο κ. Φρέντ Ερκαχτ ο εκπρόσωπος του διαμεσολαβητού του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Σάιρους Βάνς "τους κάλεσε εδώ, επειδή του είπαν ότι είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία και αυτό περιμένει να συμβεί".

    Διπλωματικοί κύκλοι που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ έλεγαν οτι "η αλλαγή στάσης της πλευράς των Σκοπίων γίνεται για καθαρά 'εσωτερικούς λόγους' καθώς η υποχώρηση Γκλιγκόροφ (υπό αμερικανική πίεση) να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης χωρίς την προηγούμενη άρση των οικονομικών κυρώσεων από πλευράς της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του ΟΗΕ και της αμερικανικής διπλωματίας άσκησαν πιέσεις στους Σκοπιανούς να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τα συμπεφωνημένα, προσερχόμενοι στη διαπραγμάτευση χωρίς όρους και εκβιασμούς".

    "Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Βάνς", που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ," το ελληνικό εμπάργκο θα αρθεί αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία που ρυθμίζει πολλά θέματα, συνταγματικά, οικονομικά και το θέμα της σημαίας της ΠΓΔΜ". Επίσης η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Σκοπίων επιρρίπτουν τις ευθύνες για την εμπλοκή στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που έσπευσε να ανακοινώσει την επίτευξη της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας πριν διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της, ενώ ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ του είχε καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία θα υπογραφεί και θα ισχύσει εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο, έστω και μια ώρα πριν την υπογραφή".

    Πάντως, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οι Αμερικανοί έχουν αποκλείσει και απορρίψει το ενδεχόμενο να εγερθούν την τελευταία στιγμή στη Νέα Υόρκη και νέες απαιτήσεις από τις δύο πλευρές". Σε ανταπόκρισή της απο τα Σκόπια, αναφέρει ότι σύμφωνα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσής τους, η ηγεσία τους, άρχισε να αναζητά εναλλακτική λύση στο θέμα του ονόματος πριν αυτό τεθεί σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι "η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπογράψει. Εμείς τους περιμένουμε να έλθουν. Μέχρι στιγμής εκείνοι δεν έρχονται να υπογράψουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "την τελευταία στιγμή περίμεναν οι Σκοπιανοί για να εξευτελίσουν πλήρως την υποχωρητική ελληνική κυβέρνηση μη προσερχόμενοι στο τραπέζι του διαλόγου στη Ν. Υόρκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει "κωμικοτραγική την κατάσταση" στη Νέα Υόρκη και προσθέτει ότι "η ξαφνική αδιαλλαξία Γκλιγκόροφ απειλεί την υπογραφή συμφωνίας και προκαλεί αμηχανία σε Ανδρέα-ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ θεωρεί "λεπτομέρεια" τη διαφωνία των Σκοπιανών που όπως γράφει "οπωσδήποτε θα ρυθμιστεί" και επαναλαμβάνει ότι η υπογραφή της προτεινόμενης ενδιάμεσης συμφωνίας είναι επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "έριξε το γάντι χθες στον Μιλτιάδη Εβερτ για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα αν το κόμμα του δεν αντιδράσει δυναμικά σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα περιέχει στην ονομασία των Σκοπίων τον όρο "Μακεδονία".

    Στα Σκόπια, γράφει η ΑΥΓΗ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις που κατηγορούν την κυβέρνηση της FYROM ότι με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη "προδίδει τα εθνικά συμφέροντα".

    [3] Ουάσιγκτον-Επίσκεψη Μπερίσα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Κλίντον μίλησε σε "πολύ σκληρή γλώσσα" και σε "αυστηρό τόνο" στον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα στη χθεσινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο τόσο και για τη στάση του Μπερίσα στο Κόσοβο που κατά τους Αμερικανούς μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούσε με όπλα τους Αλβανούς που ζουν εκεί δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μελλοντική αστάθεια στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές ο κ Κλίντον ήγειρε στον Αλβανό πρόεδρο ζητήματα της εκκλησίας και εκπαίδευσης της μειονότητας καθώς και τις δυσκολίες που προβάλλονται από τις αλβανικές αρχές στην έκδοση βίζας στα μέλη της μειονότητας και τις σε βάρος τους διακρίσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, επέκρινε τη "σκληρότητα" που επιδεικνύεται στο εσωτερικό από το καθεστώς των Τιράνων και πιστεύεται πως στο πλαίσιο αναφορά του για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον πολιτικό κρατούμενο Φάτος Νανο, τον ηγέτη των σοσιαλιστών. Εμμεσα κατά τοις πολιτικούς παρατηρητές, ο πρόεδρος Κλίντον θέλησε να καταδείξει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένη με τις "γέφυρες που άνοιξε ο Μπερίσα" με τις ισλαμικές χώρες και ουσιαστικά τον παρότρυνε έτσι για περαιτέρω και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσβλέπει στο ότι η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα. Το "μήνυμα" αυτό μετέφερε ο πρόεδρος Κλίντον στον Αλβανό πρόεδρο κ. Σαλί Μπερίσα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση σύμφωνα με σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου κ. Ντέιβιντ Τζόνσον. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο Αλβανός πρόεδρος ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή της πολιτικής των Τιράνων στο θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητα καθώς ο κ. Μπερίσα σε δηλώσεις που έκανε προ της συναντήσεώς του με τον κ Κλίντον και αφού είχε ολοκληρώσει τις επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κρίστοφερ ενεφανίσθη αμετακίνητος από τις θέσεις του".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλι Μπερίσα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι εγέρθη από αμερικανικής πλευράς "ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι ο Μπερίσα "προσφέρει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ".

    [4] Τουρκία-ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε κίνδυνο τίθεται η σχεδιαζόμενη τελωνειακή σύνδεση της Αγκυρας με την ΕΕ καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε με ψήφους 10-1 την προσφυγή των Κούρδων βουλευτών οι οποίοι ζητούσαν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο αποφάσισε να μην ισχύσουν αναδρομικά οι συνταγματικές αλλαγές που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο ώστε να επανακτήσουν το βουλευτικό καθεστώς 13 βουλευτές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 13 September 1995 - 11:17:34