Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 5.9.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβία".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόψιμο από τα... σύκα στο ΠΑΣΟΚ. Κόβουν τον Πάγκαλο από το πειθαρχικό έρχεται και η σειρά του Σημίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χάρισε το όνομα στους Σκοπιανούς. Με μυστική συμφωνία ο Ανδρέας εξόφλησε το προεκλογικό χρέος του στους Αμερικανούς".

    Η ΑΥΓΗ: "Αθήνα-Σκόπια στο τραπέζι. Απευθείας διάλογος made in USA".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εμφραγμα στην Εκάλη".

    ΕΘΝΟΣ: "Πως κλείνει το Σκοπιανό. Ολο το παρασκήνιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αμερικανοί-Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ενταφιάζουν και το Σκοπιανό. Α. Σαμαράς: οι μάσκες έπεσαν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαριονέτες των Αμερικανών. Υποταγή της Αθήνας στο τελεσίγραφο Κλίντον για ξεπούλημα της Μακεδονίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκάνδαλο πίσω από το τάμα. Κολοσσιαίο χρέος, χαρίζεται με νόμο αναδρομικής ισχύος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θέλω να κλείσει το Σκοπιανό. Υμνοι Κλίντον σε Ανδρέα-Γκλιγκόροφ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρώτο βήμα για συμφωνία με τα Σκόπια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αίρεται το εμπάργκο. Απέδωσαν οι πιέσεις των Αμερικανών σε Αθήνα και Σκόπια. Αλλάζουν σημαία και αναθεωρούν το Σύνταγμά τους οι Σκοπιανοί".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διάλογος χωρίς άρση του εμπάργκο. Αθήνα-Σκόπια στο τραπέζι με εγγυητή τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πιέζουν για το όνομα"

    ΝΙΚΗ: "Επιτέλους δρομολογείται λύση στο Σκοπιανό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εθνικό χρέος η διεκδίκηση των επανορθώσεων από τους Γερμανούς".

    [2] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η εκκρεμότητα με το γειτονικό κρατίδιο έπρεπε να τελειώσει. Η Ελλάδα και τα Σκόπια δεν μπορούσαν να ζήσουν με υψωμένα τείχη ανάμεσά τους. Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στον διαμεσολαβήσαντα αμερικανικό παράγοντα, ότι επιθυμεί την ειρήνη με τη μικρή γείτονα χώρα. Και σε μια βδομάδα στα Ηνωμένα Εθνη θα αρχίσει ο διάλογος των δύο πλευρών, με στόχο τον παραμερισμό των σκληρών σημείων τριβής. Ηδη, ο Γκλιγκόροφ φέρεται διατεθειμένος να αποσύρει το άστρο της Βεργίνας από τα σύμβολα του κρατιδίου. Η άρση του ελληνικού εμπάργκο είναι κάτι που μελετάται".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "πλήρως δικαιώνεται η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Σκοπιανό καθώς ο Κίρο Γκλιγκόροφ αναγκάζεται να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη τακτική του και να προσέλθει στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη δίχως να θέτει πλέον ως όρο των εκ των προτέρων άρση του ελληνικού εμπάργκο. Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αφορά το λεγόμενο "μικρό πακέτο" επίλυσης του Σκοπιανού, το οποίο προβλέπει την ταυτόχρονη άρση του ελληνικού εμπάργκο και την αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας από τη σημαία της ΠΓΔΜ καθώς, και την ανάληψη των επίμαχων άρθρων του σκοπιανού συντάγματος".

    "Με εγγυητή τις ΗΠΑ", προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ, "που επιθυμούν την διευθέτηση και του Σκοπιανού μέσα στον Σεπτέμβριο, Αθήνα και Σκόπια κάθονται την επόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης, χωρίς μάλιστα να υπάρξει προηγουμένως άρση του ελληνικού εμπάργκο. Η θετική αυτή για την Ελλάδα εξέλιξη, προέκυψε έπειτα από ισχυρή διπλωματική πίεση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ προς τον Πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ. Ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον, όμως άσκησε και πιέσεις στην Αθήνα για γρήγορη διευθέτηση και του ονόματος των Σκοπίων. Η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει εντός τριάντα ημερών την υπογραφή άρσης του εμπάργκο της αλλαγής της σημαίας και του συντάγματος των Σκοπίων".

    "Το σχέδιο λύσης", γράφει το ΕΘΝΟΣ "έχει συνταχθεί από τον μεσολαβητή Σάιρους Βανς και προβλέπει επίσης την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων για είσοδο των Σκοπίων στη ΔΑΣΕ, που είναι προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εγκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Σκοπίων. Προβλέπεται ακόμη, η διευθέτηση του θέματος της ονομασίας σε δεύτερη φάση, ενώ όπως είχε αποκαλύψει ο Μάθιου Νίμιτς σε πρόσφατη συνέντευξή του, περιλαμβάνεται και προσωρινή ρύθμιση του θέματος της ονομασίας, με σύνθετο όνομα. Στη συμφωνία προβλέπεται η χρήση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για εσωτερική χρήση των Σκοπίων και "Δημοκρατία των Σκοπίων" για εσωτερική χρήση της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβεβλημένη κίνηση της απευθείας διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ για την εμπλοκή του διμερούς προβλήματος, υπό την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανακοίνωση της συμφωνίας των κυβερνήσεων της Αθήνας και των Σκοπίων για συνάντηση (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βήμα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, που είναι όμως μετέωρο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του "μικρού πακέτου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προσέλθει στον διάλογο με τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στις 16 Φεβρουαρίου 1994, όταν ανακοίνωνε τη λήψη των ελληνικών αντιμέτρων. Θέσεις που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ευαισθησία στο όλο πρόβλημα. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή η συμφωνία, στην οποία "είμαστε πολύ κοντά", όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ευαισθησία των Ελλήνων, η οποία δεν μπορεί να θυσιαστεί ως τίμημα για τα λάθη που έγιναν στους χειρισμούς".

    Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ "επαλήθευσε στην πράξη τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί επιθυμίας της Ουάσιγκτον να ενταχθεί το Σκοπιανό στην κεκτημένη ταχύτητα επίλυσης του Βοσνιακού, υπό τους χειρότερους δυνατούς βέβαια, όρους για την Ελλάδα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τα όποια προσχήματα και οι όποιες δικαιολογίες εμπόδιζαν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, γκρεμίστηκαν χτες, σαν χάρτινος πύργος, κάτω από το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον. Η Ουάσιγκτον άλλωστε ήταν αυτή που έκτισε τελικά, αυτόν τον χάρτινο πύργο, όσο εξυπηρετούσε την πολιτική στραγγαλισμού της Σερβίας με το εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Βελιγραδίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ουσιαστικώς την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Σκοπίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ "κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε "εθνικό έγκλημα" ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του αμερικανού Προέδρου του Μπιλ Κλίντον ότι πρόκειται για θαρραλέα και διορατική την απόφαση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο. Αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει τις τρέχουσες προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της Βοσνίας, της Κροατίας και της Σερβίας να κάνουν και αυτοί παραπέρα βήματα για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Πρόεδρος Κλίντον, δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Γιουγκοσλαβικού και στις κρίσιμες στρατιωτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΝΑΤΟ. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι θα είναι και τις επόμενες εβδομάδες σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει την υπόθεση των Σκοπίων, εξοφλώντας τα χρέη του στην Ουάσιγκτον. Χρέη που άφησε η -αν μη τι άλλο- "περίεργη"επάνοδός του στην εξουσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ανερυθρίαστα και στυγνά η ελληνική κυβέρνησις, με την συμπαράστασι της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε χθες στο ξεπούλημα (και) της μεγίστης εθνικής υποθέσεως, αναφορικά με τα Σκόπια: η Ελλάδα και το γειτονικό ψευδοκρατίδιο, θα καθίσουν επί ίσοις όροις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατόπιν σχετικής Εντολής από την Ουάσιγκτον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το ΠΑΣΟΚ κατάντησε την Ελλάδα μπανανία και χαρακτηρίζει προκλητική την τοποθέτηση Κλίντον, υπέρ Σκοπιανών και Βουλγάρων".

    [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "αρνήθηκε η Αθήνα, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από το ΝΑΤΟ και δυτικές πρωτεύουσες, να δώσει άδεια να πετάξουν πάνω από την Ελλάδα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που ήθελαν να πάνε στην Ιταλία προκειμένου να προστεθούν στην αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ. Η στάση της Αθήνας προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το θέμα προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα δεν συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στη συνέντευξη της Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα "Χουριέτ" και στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, από κοινού επανεξετάζει το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κ. Τσιλέρ είπε ακόμη ότι δεν απασχολεί πλέον τη χώρα της όπως παλαιότερα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, υποστηρίζει ότι μαζί με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το εδαφικό και το θέμα της ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας. Σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων η κ. Τσιλέρ αναφέρει ότι η δήλωσή της ότι θα αποτελούσε αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας το εννοούσε και δεν ήταν για εσωτερική κατανάλωση".

    [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε σχέδιο του Αλβανού προέδρου κ. Σάλι Μπερίσα, ο οποίος επιθυμούσε να "παγώσουν" οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εν όψει της επίσκεψής του, στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον, αποδίδει η ανεξάρτητη εφημερίδα των Τιράνων "Κόχα Γιον" την εμπλοκή που σημειώθηκε στις συνομιλίες Παπούλια-Σερέκι, εξ αιτίας της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κάνει σεβαστά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας".

    [5] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟ γράφει ότι "Βιετνάμ στα Βαλκάνια" απειλούν οι Αμερικανοί με την επέμβαση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αν αποτύχει η "λύση-πακέτο" που προωθεί ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η χθεσινή απόρρητη ενημέρωση του κ. Χόλμπρουκ προς τον Πρωθυπουργό κ. Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) περιέχει τη σχετική απειλή για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 1991. Μέχρι τώρα το ενδεχόμενο ανάμιξης της Δύσης (και) στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αποκλειόταν κατηγορηματικά λόγω των δυνατοτήτων ανταρτοπόλεμου των Σέρβων και των αντιδράσεων της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 5 September 1995 - 11:05:52