Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24.8.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [4] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [5] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [6] ΕΛΛΑΔΑ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,24/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι πληροφορίες για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Προεδρίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρώην Γιουγκοσλαβία καθώς και το κλείσιμο επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκέτο η μισή Αθήνα. Αποσύρουν τα αστυνομικά τμήματα από τις φτωχιές συνοικίες."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλλαγές φωτιά στο Δημόσιο με σχέδιο νόμου Ποττάκη. Πριμ, άδειες, μετατάξεις. Προσλήψεις αλλοδαπών."

    Η ΑΥΓΗ: "Αλαλος ο Κώστας Λαλιώτης. Ούτε και χθες απάντησε στην καταγγελία για τα τέσσερα αφεντικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βουλιάζουν στα σκάνδαλα".

    ΕΘΝΟΣ: "Σφαγείο με 10.072 νεκρούς τα πέντε τελευταία χρόνια σε τροχαία ατυχήματα."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για την οικονομία Σαμαράς: Στο ίδιο μπάνιο και οι δύο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλογές εδώ και τώρα αξιώνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σημίτης και ΔΕΗ αποφασίζουν και διατάσσουν όχι ρεύμα στα αυθαίρετα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δέκα αλλαγές σε Δημόσιο και Δ.Ε.Κ.Ο. με το πολυνομοσχέδιο Ποττάκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δίδεται πριμ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους αποδίδουν. Θα προσλαμβάνονται και επιλαχόντες ενώ περιορίζονται τα κοινωνικά κριτήρια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Να πληρώσουν οι καρχαρίες. Δυναμικές κινητοποιήσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. για να σταματήσει η επιχείρηση αποβιομηχάνισης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλαγές σε προσλήψεις, μετατάξεις. Νομοσχέδιο σκούπα για το δημόσιο".

    ΝΙΚΗ: "Αίτημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εργαζομένων: Πέλεκυς στις γαλάζιες πειρατείες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Βρώμικο αλισβερίσι Κυβέρνησης-Περατικού".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "οι Η.Π.Α. καταβάλουν προσπάθειες να βρεθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο ίδιο τραπέζι εντός του Φθινοπώρου.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτοντας κατ'αυτόν τον τρόπο την έμμεση έκκληση που απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Τζ. Στεφανόπουλος, μετά τις διαδοχικές ξεχωριστές συναντήσεις του στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλ. Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς. Συγκεκριμένα η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι μία συνάντηση κορυφής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των Η.Π.Α. και προσωπικά του συμβούλου του Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλου εξέφρασε χθες η κυπριακή κυβέρνηση, διαψεύδοντας όσους προσδοκούν θετικά αποτελέσματα από την περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρα-Λευκωσία-Αθήνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τζόρτζ Στεφανόπουλο ο "Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε και τα ρέστα επιρρίπτοντας ευθύνες στους ελληνοκύπριους για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Μεγαλόνησο". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ο Ντενκτάς αποθάρρυνε τον Τζόρτζ Στεφανόπουλο".

    "Ελληνοαμερικανό με φέσι" χαρακτηρίζει η ΝΙΚΗ τον Τζόρτζ Στεφανόπουλο, με αφορμή τις θέσεις που έχει εκφράσει για την επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιεί σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα.

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του αμερικανού βουλευτή και μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου Ρόμπερτ Μενέντες που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία ότι "οι Η.Π.Α. πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους προς την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "για μια ολόκληρη ώρα δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν χθες προκλητικά πάνω από την Κύπρο, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της νήσου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση θα καταγγείλει την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας εις βάρος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των τουρκικών αεροσκαφών ήταν η λήψη φωτογραφιών από τις ακτές της νήσου και κυρίως από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν σχέδια κατασκευής ναυτικής και αεροπορικής βάσης μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, Κάρστεν Βόιχτ ο οποίος ενημερώθηκε για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται η θέση του κ. Βόιχτ ότι είναι "μη παραδεκτό το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με το οποίο εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει τη χώρα μας από την άσκηση του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ στο σχετικό ρεπορτάζ έχει τίτλο "Το Ν.Α.Τ.Ο. απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις".

    [4] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αμετακίνητη στη θέση της ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άρση ή την αναστολή του εμπάργκο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα δημοσιεύματα που υπαινίσσονται προβληματισμό της Αθήνας εν όψει των προτάσεων των αμερικανών διαμεσολαβητών".

    "Ιδιαίτερη στρατηγική θέση στην περιοχή αποκτούν κατά τον Χένριχ Σοκάλσκι, εκπρόσωπο του Γ.Γ.. του ΟΘΕ Μπούτρος Γκάλι στα Σκόπια, η γιουγκοσλαβική δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σοκάλσκι που είναι και πολιτικός υπεύθυνος των ειρηνευτικών δυνάμεων του Διεθνούς Οργανισμού υποστήριξε ότι η αναβάθμιση αυτή των Σκοπίων θα είναι σημαντική και για όλες τις γειτονικές χώρες" γράφει η ΝΙΚΗ.

    [5] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μεγάλη σκληρότητα επέδειξαν οι αντίπαλοι στις τελευταίες φάσεις του πολέμου. Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Εμα Μπονίνο, υπεύθυνη για τους πρόσφυγες, αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Σέρβοι πρόσφυγες της Κράινα, "εξαφανίσθηκαν" στη διάρκεια της διαδρομής τους, μέσα στην Κροατία, ενώ ο ΟΘΕ έδωσε λεπτομερείς περιγραφές για τις σερβικές βαρβαρότητες στην Σρεμπρένιτσα και τη Ζέπα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ο αναβρασμός που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Σλαβονία και το διόλου απίθανο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κροατικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έκανε χτες την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να πάρει τα μέτρα της, αναπτύσσοντας στρατεύματα στην περιοχή της Βοϊβοντίνας".

    [6] ΕΛΛΑΔΑ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η ενίσχυση των σχέσεων της Σόφιας και του Βουκουρεστίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το αντικείμενο της συναντήσεως των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος κ. Κάρολου Παπούλια, Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Πιρίνσκι και Ρουμανίας κ. Τεοντόρ Μελεσκάνου, το Σάββατο στα Ιωάννινα. Κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβερνήσεως, δεν είναι νοητή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που δεν περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς η ενσωμάτωση των δύο αυτών συνδεδεμένων βαλκανικών χωρών θα συμβάλει στην εμπέδωση της ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην ενίσχυση της σταθερότητας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Καλώς πληροφορημένες πηγές διευκρίνιζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την ελληνική πρωτοβουλία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με τη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά δεν θα επιχειρήσει μόνο την επίλυση του θέματος κατασκευής γέφυρας στο Δούναβη για τη διευκόλυνση των οδικών μεταφορών μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αλλά όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η περιοχή της Θράκης με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελέσουν τις "φυσικές πύλες" για τις οικονομικές εμπορικές και επομένως διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερα διεθνές ενδιαφέρον (από την Ε. Ενωση αλλά και από ιδιώτες) για την προώθηση των "κάθετων αξόνων που θα συνδέουν τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τμήματα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας με τη Μακεδονία και τη Θράκη, δηλαδή το Αιγαίο".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 24 August 1995 - 15:07:33