Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/8/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκία

  • [3] Σκόπια

  • [4] Βελιγράδι - Επίσκεψη Παπούλια

  • [5] Ελλάδα - ΗΠΑ

  • [6] Περιοδεία Τζώρτζ Στεφανόπουλου

  • [7] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο θέμα των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στην κυβέρνηση, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια, στο Βελιγράδι, η περιοδεία του Τζώρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον και το Σκοπιανό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πεθαίνουν σε δέκα χρόνια. Τα ντόπινγκ που σκοτώνουν τους αθλητές μας. Φοβερές καταγγελίες παράγοντα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πεθαίνουμε αβοήθητοι και στα νοσοκομεία".

    Η ΑΥΓΗ: "Οχι νέο Λαύριο η Ελευσίνα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κολλητή της Μιμής η γυναίκα του Περατικού".

    ΕΘΝΟΣ: "Στη φάκα εφοριακοί για μίζες με αναδρομική ισχύ του πόθεν έσχες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γυρίζει με πεσκέσια για τους 'εκσυγχρονιστές' που τους ψαρώνει η επιστροφή του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνέντευξη φωτιά του Κυριάκου Σπυριούνη: Μου κάνουν βρώμικο πόλεμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σπάτα: Η απάτη του αιώνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιδού η σύμβαση - ναυάγιο. Τη νύχτα ο Περατικός "ανέκρουσε πρύμναν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "'Λύση' ανάγκης. Απεφασίσθη η εκκαθάριση εν λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη 'νεκραναστηθείσα' Τράπεζα Επενδύσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψεύδεται ο Σημίτης. Από τον περασμένο Φεβρουάριο γνώριζε ο υπουργός Βιομηχανίας τα σχέδια Περατικού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θυσιάστηκε λόγω αργίας ο δεκαεξάχρονος".

    ΝΙΚΗ: "Αθώο το πλαστικό χρήμα. Εξαιρούνται από τα τεκμήρια οι πιστωτικές κάρτες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενιαίος δημόσιος φορέας η λύση για τα Ναυπηγεία".

    [2] Τουρκία

    "Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη ειδικά για το θέμα της διοχέτευσης του πετρελαίου της Κασπίας στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο η επίσκεψη της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, στο Καζακστάν, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και εκείνης που προβλέπει τη διοχέτευση του πετρελαίου της Κασπίας. Η κ. Τσιλέρ, από σήμερα βρίσκεται στην Κιργιζία όπου έχει επαφές με τον Πρόεδρο της χώρας Ασκάρα Ακάγιεφ", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [3] Σκόπια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ανυποχώρητος στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ κ. Μπλάγκοϊ Χατζίνσκι. Ο κ. Χατζίνσκι, δήλωσε ότι τόσο στη χώρα του, όσο και στην Ελλάδα έχει ωριμάσει η αντίληψη ότι το Σκοπιανό θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο και ότι τα Σκόπια δεν διεκδικούν την ιστορία της Ελλάδας, αλλά συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι των Σκοπίων ζουν στην περιοχή της Μακεδονίας από τον 5ο αιώνα και "δεν διαθέτουν άλλο όνομα για να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "φαίνεται πώς η μυστική διπλωματία για την ελληνοσκοπιανή συνεννόηση και προσέγγιση, 'απέδωσε καρπούς'. Και τα πρόσφατα 'αυτά δείγματα καλής θέλησης' των Ελλήνων υπουργών, Εθνικής Αμύνης και Τύπου - ΜΜΕ, κ. Γ. Αρσένη και Ευαγ. Βενιζέλου, βρήκαν 'ευήκοον ους' σε κάποιους Σκοπιανούς αξιωματούχους. Αποτέλεσμα αυτών των μυστικών, αλλά και φανερών επαφών, ήταν να πέσουν οι τόνοι και να περιμένουν οι δύο πλευρές, πλέον, την ύπαρξη απευθείας συνομιλιών, για την επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων".

    [4] Βελιγράδι - Επίσκεψη Παπούλια

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "νέα πρωτοβουλία για την εκτόνωση της βοσνιακής κρίσης αναλαμβάνει η Αθήνα, με στόχο να υποστηρίξει τη συνδυασμένη προσπάθεια των ΗΠΑ - Ρωσίας και Ε.Ε. για την επίλυση του Γιουγκοσλαβικού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η επίσκεψη Παπούλια στο Βελιγράδι αποτελεί συνέχεια της ελληνικής προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης, αλλά γίνεται και ενόψει της νέας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επιχειρεί να 'ξαναμπεί' στο παιχνίδι των Βαλκανίων. Ο κ. Παπούλιας που χαρακτήρισε 'ειλικρινή προσπάθεια' την αμερικανική πρωτοβουλία και εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνεργασία Ουάσιγκτον - Μόσχας στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, στις συνομιλίες που θα έχει με το Σέρβο Πρόεδρο θα δώσει έμφαση στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας με διπλωματικό τρόπο ότι η εγκατάσταση Σέρβων προσφύγων στην αλβανόφωνη περιοχή θα δημιουργήσει εν δυνάμει νέα προβλήματα στο Νότο των Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του συνέστησε 'αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία' τόσο στο Βελιγράδι όσο και στα Τίρανα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναταραχής στο Κόσοβο".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να συντονίσει τις διπλωματικές της κινήσεις στα Βαλκάνια με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βλέπουν από την ίδια οπτική γωνία τις εξελίξεις στη γιουγκοσλαβική κρίση".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "πρόθυμος, αλλά με επιφυλάξεις εμφανίζεται ο πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας κ. Σλ. Μιλόσεβιτς έναντι της νέας ελληνικής πρωτοβουλίας για τη βαλκανική κρίση. Ο Σέρβος ηγέτης, μετά από δύο μήνες αρνήσεως, έδωσε τελικά το πράσινο φως για τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλια στο Βελιγράδι, αλλά διευκρίνισε ότι η συνομιλία τους θα είναι απλά διερευνητική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με στόχο την εξεύρεση μίας 'κοινής γραμμής στήριξης' των σχεδίων που καταστρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες - σε συνεννόηση με την Ρωσία για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εν συνεχεία στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με την Ιταλίδα ομόλογό του Σ. Ανιέλι".

    Για "πρωτοβουλία - φάντασμα από Παπούλια σε Βελιγράδι και Ρώμη" κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, που σημειώνει, όμως, ότι η συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπούλιας με την Ιταλίδα ομόλογό του εντάσσεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να... εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια της Ιταλίας με την πρόσφατη κροατική επίθεση στην Κράινα και την αυξανόμενη γερμανική επιρροή στην κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ!"

    [5] Ελλάδα - ΗΠΑ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δριμύ 'κατηγορώ' κατά του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον, ο οποίος εμπαίζει τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, υποσχόμενος ότι θα λύσει το Κυπριακό προτού λήξει η θητεία του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ανίκανος να πιέσει τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αντίδραση του κ. Παπούλια (ο οποίος, συνήθως, χρησιμοποιεί "διπλωματική" γλώσσα) πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά αδικαιολόγητη την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι Αμερικανοί έναντι του Κυπριακού, ενώ, αντιθέτως, εμφανίζονται πολύ δραστήριοι στο θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων βάσει σχεδίου που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος και νομιμοποιούν τις μονομερείς τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι κωμικοτραγικές διαστάσεις τείνει να λάβει πλέον η "διμέτωπη επίθεση" κατά Γερμανών και Αμερικανών που εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας.

    "Την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική διευθέτηση των εθνικών μας προβλημάτων, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιάκωβος, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια. Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον για τα κορυφαία ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    [6] Περιοδεία Τζώρτζ Στεφανόπουλου

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "μηνύματα του Προέδρου Κλίντον στις ηγεσίες της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, μεταφέρει ο σύμβουλος του Τζώρτζ Στεφανόπουλος, ο οποίος αρχίζει σήμερα από την Αγκυρα την περιοδεία του στις τρεις χώρες. Σκοπός της επίσκεψης είναι η προσέγγιση Αθήνας και Αγκυρας και για τις μεταξύ τους διενέξεις αλλά και για το Κυπριακό. Πρόθεση των ΗΠΑ είναι η υπογραφή Συμφώνου Μη Επίθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο Τζώρτζ Στεφανόπουλος στην Αγκυρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού, με τη σύμβουλο της Τανσού Τσιλέρ, Εμρέ Γκονενσάι και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τη Δευτέρα και έως τις 28 του μήνα ο Τζ. Στεφανόπουλος θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον υπουργό Εξωτερικών Αλ. Μιχαηλίδης, τον πρόεδρο της Βουλής Αλ. Γαλανό και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στην Αθήνα θα έρθει στις 28 του μήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, τον Κ. Παπούλια, τον Γερ. Αρσένη, τον Γεώργιο Παπανδρέου και με τον αρχηγό της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με φόντο τις δηλώσεις Κλίντον ότι θα επιδιώξει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα Αγκυρα, Λευκωσία και Αθήνα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Στεφανόπουλος. Αν και δεν έχει, τουλάχιστον επισήμως, αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, η επίσκεψη του Τζ. Στεφανόπουλου χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα, ενώ οι εκτιμήσεις για το τι κομίζει από την Ουάσιγκτον δίνουν και παίρνουν".

    [7] Κυπριακό

    "Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκης Κασσουλίδης το νομοσχέδιο, που προωθείται για ψήφιση στο Αμερικανικό Κογκρέσο και προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 11:08:29