Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 16.8.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Συνέντευξη Κάρατζιτς

  • [3] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία

  • [4] Σκοπιανό

  • [5] Ελλάδα - Αλβανία

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι αντιδράσεις από την απόφαση του Ομίλου "ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ" να κλείσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Τα τίτλοι των βασικότερων πρωτοσέλιδων θεμάτων του σημερινού Αθηναϊκού Τύπου είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η μάνα νικάει τον καρκίνο - Σουηδία: Ενα στοιχείο του μητρικού γάλακτος εξαφανίζει τα άρρωστα κύτταρα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι βάσεις εισαγωγής ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πτώση μορίων σε Α,Β,Δ δέσμες. Ανοδος στη Γ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξι σουίτες έχει η Μιμή στο Λαγονήσι".

    ΕΘΝΟΣ: "Γρονθιά στον εκβιαστή. Η Εμπορική παίρνει πίσω τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ερευνα για κομπίνες "ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ". Εκρηξη Σημίτη κατά πάντων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Περαστικός, άφραγκος ο Περατικός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η πεθερά στήνει τη φωλίτσα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο. Μικτό σύστημα σταυρού - λίστας. Πρίμ στο δεύτερο κόμμα. Κατάργηση μονοεδρικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σύγκρουση δελφίνων για τα Ναυπηγεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "2.100 όμηροι στον εκβιασμό για τα Ναυπηγεία. Για εσωκομματικό παιχνίδι μιλάει ο Σημίτης".

    ΝΙΚΗ: "Οχι άλλο ρεσάλτο για τον πειρατή. Κυβέρνηση: Φραγμός στην ασυδοσία των ιδιωτικοποιήσεων".

    [2] Συνέντευξη Κάρατζιτς

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο Σέρβος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς τονίζει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε "κάποιες εδαφικές ανταλλαγές ώστε να γίνουν τα εδάφη τους ενιαία, αλλά και οι Μουσουλμάνοι να ενωθούν. Είμαστε λέει πραγματικά έτοιμοι να ενεργήσουμε πολύ ευέλικτα. Αλλιώς αν θέλουν να μας φέρουν σε σύγχυση με αυτή την πρόταση (ανταλλαγή του Ιλιτζας με το Γκόραζντε) και έτσι να βοηθήσουν τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους σ'αυτό τον πόλεμο εναντίον μας, τότε ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ". Υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο και την επιρροή της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει, όμως, "οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν σε κανέναν ν'ασκήσει επιρροή. Οι Αμερικανοί καταστρέφουν οτιδήποτε πάμε να πετύχουμε. Θέλουν να ηγούνται και θα ηγούνται". Εκφράζει την επιθυμία του "οι κύριοι Παπούλιας και Αρσένης να επισκέπτονται πολύ συχνά το Πάλε ή τη Μπάνια Λούκα για να βλέπουν την Αθήνα και να τη μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Σπεύδει, όμως, να διευκρινίσει "δεν ξέρω τι μπορώ να τους προσφέρω και τι να μου προσφέρουν. Βλέπετε υπάρχει η Αμερική". Καλεί "τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση ν'αντισταθούν σε κάθε πρόκληση, να διατηρήσουν την ειρήνη και να έλθουν ακόμη πιο κοντά στο σερβικό λαό. Και αυτό στο πλαίσιο αν όχι μίας συνομοσπονδίας, τότε στο πλαίσιο μίας πολύ στενής σχέσης αλληλοϋποστήριξης. Επαναλαμβάνει ότι "εκτός από το Θεό και την Ελλάδα δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν". Αναφερόμενος στη στρατιωτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την χαρακτηρίζει πολύ σταθερή και ενθαρρυντική, επισημαίνει ότι οι Κροάτες δεν έχουν σημειώσει καμία επιτυχία και τονίζει ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν υποχρεωμένη να βοηθήσει τους Σέρβους της Κράινα.

    [3] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία

    Οπως γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "σε συνέντευξή του προς την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή", που δημοσιεύθηκε στο προχθεσινό φύλλο, ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλος, δήλωσε ότι η περιοδεία του σε Αγκυρα, Λευκωσία και Αθήνα γίνεται στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών του προέδρου Κλίντον για βελτίωση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Χθες, εν τω μεταξύ, αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, η αμερικανική γερουσία υιοθέτησε έκτακτο ψήφισμα το οποίο καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου 1955 ως ημέρα μνήμης των θυμάτων από το τουρκικό πογκρόμ εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Αλφόνσο Ντ'Αμάτο και σε αυτό αναφέρονται λεπτομερειακά όλα τα θλιβερά γεγονότα της βραδιάς της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, ενώ επισυνάπτεται και λεπτομερής πίνακας που υποβλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το αμερικανικό Γενικό Προξενείο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι καταστροφές που υπέστησαν οι εκκλησίες, τα ευαγγελικά ιδρύματα και οι περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ενα άλλο ευνοϊκό ψήφισμα υπέρ των ελληνικών θέσεων πέρασε επίσης από την αμερικανική γερουσία στις 11 Αυγούστου. Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάννης, το Πρωτόκολλο του 1968, την Τελική Πράξη του Ελσίνκι συνεχίζοντας τις απειλές εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την απενεργοποίηση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ψηφίσματα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που υιοθέτησε στην ιστορία της η αμερικανική γερουσία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Ψήφισμα - Κόλαφος για την Αγκυρα", η ΑΥΡΙΑΝΗ "Διπλή καταδίκη της Τουρκίας από την αμερικανική Γερουσία", το ΕΘΝΟΣ "Ράπισμα στην Αγκυρα για τη σφαγή στην Πόλη", η ΝΙΚΗ "Στο προεκλογικό παιχνίδι Κλίντον ο διωγμός των Ελλήνων το '55 από την Πόλη και η Θεολογική Σχολή Χάλκης", η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "Διπλό ράπισμα στην Αγκυρα από τη Γερουσία των ΗΠΑ".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να σταματήσει να εμπλέκεται στα εσωτερικά της Ελλάδας απηύθυνε ο υπουργός Τύπου Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις "αμφιβολίες" που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογό του Γκ. Ακτουνά για το αυτοκινητικό δυστύχημα του Αχμέτ Σαδίκ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αποδίδει τη δήλωση Ακτουνά "να διερευνηθεί εάν ο θάνατος του Σαδίκ οφειλόταν σε ατύχημα ή όχι" στα ύπουλα σχέδια της Αγκυρας κατά της Ελλάδας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στη χθεσινή συλλειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Αγρίδια της Ιμβρου.

    [4] Σκοπιανό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Κλείνουν" το Σκοπιανό. Οδηγούμαστε σε συμφωνία μέσα από μυστική διπλωματία", γράφει ότι "επίσκεψη με κάθε μυστικότητα και με ιδιαίτερες πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις πραγματοποιεί από χθες στα Σκόπια ο Αμερικανός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Πάτρικ Κένεντι. Το ταξίδι του Αμερικανού πολιτικού, υιού του Εντουαρντ Κένεντι, στα Σκόπια καταδεικνύει το στάδιο επειγουσών διεργασιών (με ενεργό ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα), στο οποίο βρίσκεται πλέον το Σκοπιανό ζήτημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο κ. Στεφανόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να παίξουν τον ίδιο 'καταλυτικό' ρόλο, που ανέλαβαν στην επίλυση των ελληνοαλβανικών διαφορών, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση του Σκοπιανού δεδομένου ότι - όπως τόνισε - τόσο η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), όσο και η Ελλάδα, επιδεικνύουν "πολιτική βούληση" για εξομάλυνση των σχέσεών τους".

    [5] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Πεπονής, μετά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του κ. Φροσέρι. Η επίσκεψη Πεπονή έτυχε ευρείας κάλυψης από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ διπλωματικοί παρατηρητές τη χαρακτηρίζουν ως ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αναμένεται να επισκεφθεί την αλβανική πρωτεύουσα, τον ερχόμενο μήνα".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Κλίντον διαβιβάζει πρόσκληση προς τον πρόεδρο Κληρίδη για συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο τον ερχόμενο Οκτώβριο για συζήτηση του Κυπριακού. Την πρόσκληση θα κομίσει στον Πρόεδρο Κληρίδη ο προεδρικός σύμβουλος, Τζόρτζ Στεφανόπουλος που έρχεται στη Λευκωσία, την ερχόμενη Κυριακή. Η συνάντηση Κληρίδη - Στεφανόπουλου θα γίνει την επομένη, 21 Αυγούστου, και σ'αυτή θα παρίσταται και ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης. Για τη συνάντηση Κλίντον - Κληρίδη βοήθησαν πολύ και σημαντικοί παράγοντες της ομογένειας που έχουν πρόσβαση στο Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση αυτή η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.10 run on Wednesday, 16 August 1995 - 13:43:48