Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πρώην Γιουγκοσλαβία

  • [3] Σκόπια

  • [4] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/08/1995 (ΑΠΕ):

    Ο απόηχος από την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για τον Βουλευτή, Κυριάκο Σπυριούνη, το δράμα των Σέρβων προσφύγων και οι τελευταίες εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, για τις οποίες θα έχουν αύριο συνομιλίες, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας και ο Ρώσος ομόλογός του, Αντρέϊ Κόζιρεφ, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "40% πάνω οι φόροι. Γδέρνουν στα Τυφλά γιατρούς, δικηγόρους, τραγουδιστές, λογιστές, φυσιοθεραπευτές, ψυχίατρους, ταξιτζήδες, ιδιοκτήτες φορτηγών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δικάζουν τον Ανδρέα. Απόφαση - Σταθμός στην Κεντρική Επιτροπή".

    Η ΑΥΓΗ: "Σχέδια ΗΠΑ για νέο χάρτη στο Γιουγκοσλαβικό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δύο νέες πισίνες για την κυρία Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Το κράτος πάει διακοπές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με επιστολή του Ανδρέα στον Πρόεδρο της Βουλής έγιναν στιφάδο οι κλάρες του Στρατηγού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κίνημα κατά Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος φευγάτο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "'Θεέ μου'. Η Ελευθεροτυπία στα σερβικά καραβάνια της προσφυγιάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ευρώπη 1995: Αίσχος... Υπό τα απαθή βλέμματα του πολιτισμένου κόσμου απίστευτες αγριότητες και προπηλακισμοί κατά των Σέρβων προσφύγων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αλλαγές μέσα στον Αύγουστο σχεδιάζει ο Ανδρέας για κυβέρνηση και κόμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στον αέρα 150.000 μισθώσεις".

    ΝΙΚΗ: "Ελληνες βοήθεια. Δραματική έκκληση των Σέρβων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λίστες φρίκης με τα εργατικά ατυχήματα".

    [2] Πρώην Γιουγκοσλαβία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ελληνική πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και την αποτροπή επεκτάσεως του πολέμου, αρχίζει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Καρ. Παπούλιας με τη συνάντησή του στο Σόσσε της Νοτίου Ρωσίας με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Αντ. Κόζιρεφ. Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, είναι: η κρίση στην Κράινα και η αποφυγή επέκτασης του πολέμου στην Ανατολική Σλοβενία, το Βοσνιακό και η άρση του εμπάργκο του Ο.Η.Ε. εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που είναι και το πρωτεύον σήμερα για τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Αυτό, άλλωστε, είναι το μόνο αντιστάθμισμα που μπορεί να προσφέρει στο σερβικό λαό, μετά τα γεγονότα της Κράινα. Οι συνομιλίες θα γίνουν δύο μέρες μετά τη συνάντηση των προέδρων Γέλτσιν και Μιλόσεβιτς στη Μόσχα, και αποβλέπουν στην ανάπτυξη συντονισμού των πρωτοβουλιών από τις δύο χώρες που έχουν στενές σχέσεις με τους Σέρβους. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν και τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων που συνδέονται άμεσα με τη ρύθμιση του Γιουγκοσλαβικού".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "συνάντηση με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας μεταφέρει συγκεκριμένες προτάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τόσο στον Ράντοβαν Κάρατζιτς όσο και στο στρατηγό Μλάντιτς. Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευσαν χθες την επίσκεψη Αρσένη στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η διάψευση θεωρείται τυπικού χαρακτήρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα στάση της η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται τώρα με τις ρωσικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τις επιλογές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη γενικότερη στροφή που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Εξωτερικών Καρ. Παπούλιας στην εξωτερική μας πολιτική, καθώς δείχνει να ξεφεύγει από τον μέχρι πρόσφατα σφιχτό εναγκαλισμό της από την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ουδείς, όμως, μπορεί να γνωρίζει αν η πρόσφατη αυτή στάση του κ. Παπούλια, που υποδεικνύεται από τον ίδιον τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, αποτελεί σταθερή αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική μας πολιτική ή απλώς ένα καπρίτσιο της στιγμής, από αυτά που συνηθίζουν οι κυβερνώντες".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Γερμανία ζητάει τα ρέστα" αναφέρει ότι "η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επέκρινε τη στάση της Βόννης στο Γιουγκοσλαβικό, επισημαίνοντας τις ευθύνες των γερμανικών κυβερνήσεων για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η δυσαρέσκεια να εκφραστεί και εγγράφως τις επόμενες ημέρες, δια της διπλωματικής οδού".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ανταποκρίνονται στην έκκληση για βοήθεια των Σέρβων προσφύγων. Φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα, συγκεντρώνονται καθημερινά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί για όσους θέλουν να προσφέρουν σε χρήμα. Ηδη από την Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα 180 τόνοι με βοήθεια. Την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία των δήμων και των τοπικών φορέων συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα τα οποία τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στους πρόσφυγες. Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη αποστολή βοήθειας που γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Αμυνας. Ηδη έφτασαν στο Βελιγράδι έξι φορτία που μεταφέρθηκαν με C-130".

    "Η Ρωσία, φανερά ενοχλημένη από τη στάση της Δύσης στην πρόσφατη επίθεση της Κροατίας στην Κράινα, επιχειρεί να θέσει και πάλι σε κίνηση την ειρηνευτική διαδικασία με άμεση προτεραιότητα τη διοργάνωση στη Μόσχα μίας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας", γράφει Η ΑΥΓΗ.

    "Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, προσθέτει η ΑΥΡΙΑΝΗ, πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να αποδεχτούν νέο σχέδιο κατάτμησης της Βοσνίας, μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει να αφεθεί το Γκόραζντε στους Σέρβους, το Σεράγεβο να δοθεί στους Μουσουλμάνους που θα αποτελούν εθνική οντότητα σε συνομοσπονδία με τους Κροάτες. Τις αμερικανικές προτάσεις μεταφέρει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο σύμβουλος του Προέδρου Μπίλ Κλίντον επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Αντονι Λέικ".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Ζητείται λογική", γράφει, μεταξύ άλλων, "μήπως είναι η ώρα για μία οριστική συμφωνία, που θα θέσει τέλος σ'αυτή την απίστευτη ανθρωποσφαγή; Την απάντηση, ας μη γελιόμαστε, την κρατάει στην τσέπη της η Ουάσιγκτον και κατά δεύτερο λόγο η Μόσχα. Ας ευχηθούμε να επικρατήσει τελικά η λογική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο πρωτοσέλιδο βασικό της θέμα υποστηρίζει ότι "η "κατανόηση" που επρόκειτο να δείξει η Ουάσιγκτον όταν θα εκδηλωνόταν η κροατική "καταιγίδα" στην Κράινα, περιελάμβανε έναν όρο. Να μην προκαλέσει πολλά θύματα στον άμαχο σερβικό πληθυσμό και να μην κακοπάθουν οι πρόσφυγες. Οι ατέλειωτες φάλαγγες των Σέρβων προσφύγων βομβαρδίστηκαν από κροατικά αεροπλάνα και υπέστησαν επιθέσεις από μουσουλμάνους στρατιώτες, ενώ οι προπηλακισμοί παίρνουν μαζικό χαρακτήρα. Οι Κροάτες πετούν αυγά, πέτρες και ξύλα στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και σε πολλές περιπτώσεις τους ξυλοφορτώνουν άγρια. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι δέρνονται χωρίς διάκριση, καθώς συνεχίζουν τη μαρτυρική πορεία τους προς τις σερβοκρατούμενες περιοχές της Βοσνίας ή προς την ίδια τη Γιουγκοσλαβία. Περισσότεροι από 50.000 Σέρβοι της Κράινα έχουν ήδη εισέλθει στη Γιουγκοσλαβία, όπου εξακολουθούν να περνούν τα σύνορα κατά χιλιάδες. Αλλες 50.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Μπάνια Λούκα, στη Δυτική Βοσνία, αλλά πολλές χιλιάδες ακόμη συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι σε περιοχές της Κράινα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σκηνές από την εποχή του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου με την ένοχη σιωπή των Διεθνών Οργανισμών συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην περιοχή της Κράινα, ενώ τα νοσοκομεία της Μπάνια Λούκα και του Βελιγραδίου είναι γεμάτα από τραυματίες αμάχους από την Κράινα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε σχόλιο του τονίζει ότι "η Δύση υποκρίνεται τώρα ότι δεν βλέπει τη μαζική σφαγή και τις αγριότητες, ισχυρές μάλιστα κυβερνήσεις καλωσορίζουν τον ποταμό αίματος επειδή, υποτίθεται, θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Η Δύση προδίδει, με τον κυνισμό και την υποκρισία της, τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις της. Με τις μεθοδεύσεις της στην πρώην Γιουγκοσλαβία υπονομεύει τη δική της προοπτική..."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η εγκατάσταση των Σέρβων προσφύγων δεν είναι εύκολη υπόθεση και προσπάθεια εγκατάστασής τους και στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα με τον τοπικό αλβανόφωνο πληθυσμό. Πάντως, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι οι Σέροβι και, ίσως η Σερβία, θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε νέο κύκλο πιέσεων".

    [3] Σκόπια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι Αμερικανοί παίζουν και με την ένταξη των Σκοπίων στην ομοσπονδία της Νέας Γιουγκοσλαβίας, στα πλαίσια γενικότερης ρύθμισης του Γιουγκοσλαβικού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, ώστε, μαζί με την άρση του εμπάργκο, να προσφέρουν ανταλλάγματα στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο Πρόεδρος Κλίντον παρεμβαίνει προσωπικά στο Κυπριακό. Ζήτησε και εξασφάλισε μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντιν Σπρίγκ, ο οποίος αναμένεται στη Λευκωσία αρχές Σεπτεμβρίου για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς. Επιθυμία του προέδρου Κλίντον, προστίθεται, είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από τις διαβουλεύσεις για το Βορειοϊρλανδικό. Εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. δήλωσε στο Ρ.Ι.Κ. πλήρη άγνοια".


    [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest news!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.10 run on Friday, 11 August 1995 - 11:24:54