Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 8/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Κροατία - Κράινα

  • [4] ΗΠΑ - Ελλάδα - Βαλκάνια

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/08/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμύνης και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες της Κράινα, οι συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον Κροάτη Πρέσβη και τον επιτετραμμένο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας στην Αθήνα, η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Βουλευτή Κυριάκου Σπυριούνη, η ένταση των ελέγχων από συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών, το Κυπριακό και το Σκοπιανό είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βίλα ανοχής. Σκουπίδι της Μιμής ο πρωθυπουργός της χώρας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καύσωνας στις... τσέπες μας. Με έκρηξη τιμών απειλούν τα σούπερ μάρκετ".

    Η ΑΥΓΗ: "Τέλος πρώτης πράξης. Σχέδιο για νέο χάρτη στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η μεγαλύτερη προσφυγιά από την αρχή του πολέμου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεσηκώνονται κι άλλοι Βουλευτές. Μαζεύουν υπογραφές για έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Λεωφορεία εξπρές στην Αθήνα. Φεύγουν από το κέντρο οι αφετηρίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Γιάννος Παπαντωνίου βλέπει 5% Πληθωρισμό αλλά ο Αντώνης του... πάγωσε το χαμόγελο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεγύμνωσαν και ξεμπρόστιασαν την κυβέρνηση της Ελούντας. Εσταζαν φαρμάκι οι πρεσβευτές Σερβίας - Κροατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ούτε βήμα πίσω στα κριτήρια. Ρητή δήλωση από κυβερνητική πηγή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι Κροάτες 'έσφαξαν' τον Εβερτ. Διαψεύδει ο πρεσβευτής όσα του φόρτωσε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κροατική επιχείρηση εθνοκάθαρσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αερογέφυρα ανθρωπιάς. Αρσένης και Παπούλιας: Σχέδιο για υποδοχή 10.000 προσφύγων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γιάλτα '95 για μοιρασιά της Βοσνίας. Ο Τούτζμαν έδωσε το σχέδιο".

    ΝΙΚΗ: "Υπό όρους η Δήμητρα. Ο Ακης αποσαφηνίζει τα της υποψηφιότητας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κατόπιν εντολής η νέα επέμβαση. Σχεδιασμένη και προετοιμασμένη από ΗΠΑ και Γερμανία".

    [2] Σκόπια

    "Το αδιέξοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα, στο οποίο οδήγησε τα Σκόπια η αδιάλλακτη πολιτική του Κίρο Γκλιγκόροφ και της κυβέρνησής του, 'δείχνουν' καθαρά πλέον δημοσιεύματα επώνυμων δημοσιογράφων αλλά και πεπειραμένων πολιτικών, που τέθηκαν στο περιθώριο από τον Γκλιγκόροφ. Οι φωνές που αντιτίθενται στη 'μυστική διπλωματία' του Σκοπιανού Προέδρου πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο και αφορούν πλέον και τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [3] Κροατία - Κράινα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στην άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Κράινα εστίασε η Αθήνα την παρέμβασή της στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις, αν και καταδίκασε κάθε κίνηση για στρατιωτική επίλυση του Βοσνιακού. Η Αθήνα, που πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των προσφύγων, δεν συμμερίζεται την αμερικανική θέση ότι η κροατική επίθεση επιταχύνει τις εξελίξεις και πιστεύει, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλιας, ότι μόνο το σχέδιο της Ομάδας Επαφής έχει αξιόπιστη βάση για επίλυση της διαφοράς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος", υπογραμμίζει την ευχή του υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια "να μη διασπαστεί το σερβικό έθνος και να κερδίσει τη μάχη που δίνει για την επιβίωσή του, τη δήλωσή του ότι "δεν είναι απαραίτητο να συμπλέουμε με τις ΗΠΑ στις εκτιμήσεις μας", πώς "καμία διαφορά δεν λύθηκε με πολεμικά μέσα και το σχέδιο της Ομάδας Επαφής εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη λύση". Επίσης, την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, σε σχετική ερώτηση ότι "υπάρχουν πολλά σενάρια, αλλά όχι πληροφορίες" για συνδιαλλαγή των δύο ισχυρών ανδρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη "C-130" μεταφέρουν σήμερα, στο Βελιγράδι, ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τους Σέρβους της Κροατίας. Παράλληλα Ελληνες στρατιωτικοί γιατροί έφτασαν στο Βελιγράδι για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγάλος. Εν τω μεταξύ σε ολόκληρη την Ελλάδα τέθηκαν σε επιφυλακή τα στρατιωτικά νοσοκομεία και είναι έτοιμα να δεχτούν τραυματίες από την πρώην Γιουγκοσλαβία αν αυτό ζητηθεί από τον Ο.Η.Ε. που έχει αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης παροχής βοήθειας στους τραυματίες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αβεβαιότητα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. Από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ασκήθηκαν πιέσεις για "ισορροπημένες" τοποθετήσεις, που θα ανοίγουν κανάλια προς την κροατική πλευρά. Μάλιστα, δεν έδειχναν ικανοποιημένοι για την απόφαση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη σερβική πλευρά".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κράινα περιορίζει προς το παρόν η κυβέρνηση τις ενέργειές της για το Γιουγκοσλαβικό και αποφεύγει να πάρει κάποια διπλωματική πρωτοβουλία, αντιλαμβανόμενη τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "πρόκειται για την πρώτη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η εξέλιξη της οποίας παραμένει ακόμα απρόβλεπτη και ρευστή".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "βαρύτατους υπαινιγμούς εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικά, αλλά και ειδικότερα εναντίον της Γερμανίας και της Αμερικής, εξαπέλυσε χθες ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Γ. Α. Μαγκάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι "οι Κροάτες από καιρό προετοίμαζαν τη δυναμική παρέμβασή τους στον πόλεμο". Δεν απέκλεισε την εκτίμηση ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να προήλθε από μία συμφωνία "κάτω από το τραπέζι". Αλλά "ως εγγύτερα πιθανή" παρουσίασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία καλά προετοιμασμένη δυναμική κροατική παρέμβαση. Και πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε μία καλά προετοιμασμένη και υποστηριζόμενη από το εξωτερικό επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ και της "Πολιτικής Ανοιξης", Αντώνης Σαμαράς, ζήτησαν την άμεση ανάληψη ελληνικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του προβλήματος της Κράινα.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ο κ. Εβερτ δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Κροατίας στην Αθήνα, Ιβιτσα Μαστρούκο, ότι ο πόλεμος δεν θα γενικευτεί εφόσον οι Κροάτες τον διαβεβαίωσαν ότι η προέλασή τους θα περιοριστεί μόνο στο κροατικό έδαφος και δεν θα επεκταθεί στο χώρο της Βοσνίας. Επίσης, φαίνονται διατεθειμένη να δώσουν ορισμένη αυτονομία σε ορισμένες περιοχές στους Σέρβους που εγκατέλειψαν την Κροατία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "την παρέμβαση της Ν.Δ. προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ζήτησε χθες από τον κ. Μ. Εβερτ ο επιτετραμμένος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι το κύμα προσφύγων ογκούται και αναμένεται να ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται ότι σήμερα ή αύριο ο κ. Μ. Εβερτ θα μεταφέρει το αίτημα δι' επιστολών στον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό πρόβλημα δημιούργησε η χθεσινή δήλωση του Μ. Εβερτ, μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Κροατίας και τον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Βελιγραδίου, σύμφωνα με την οποία οι δύο διπλωμάτες αναζητούσαν επί ματαίω να έχουν συνάντηση με τους υπευθύνους του υπουργείου Εξωτερικών, τους οποίους και δεν βρήκαν. Χθες το βράδυ, η "Ε" έθεσε το ερώτημα αυτό στο δεύτερο στην ιεραρχία διπλωμάτη της κροατικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικώς τα λεγόμενα του κ. Εβερτ. Στη δήλωσή του ο κ. Στάρτσεβιτς ανέφερε: "Διαψεύδουμε. Δεν ζητήσαμε κανενός είδους συνάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και επομένως είναι αδύνατον να μας αρνήθηκαν μία τέτοια συνάντηση που δεν ζητήσαμε. Οφείλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι η συνάντηση με τον κ. Εβερτ έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του ιδίου και εμείς θελήσαμε να διαφωτίσουμε ορισμένα σημεία, όπως θα κάναμε με όλους τους Ελληνες συνομιλητές μας". Η σερβική πλευρά επιφυλάσσεται να απαντήσει, πιθανώς σήμερα, στη δήλωση του κ. Εβερτ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "διαψεύσει η Αγκυρα την είδηση που έκανε τον... γύρο του κόσμου ότι ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συμμετείχε στη λήψη της απόφασης για την κροατική επίθεση. Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως αναληθή την είδηση που αναμεταδόθηκε και από τον τουρκικό Τύπο και σύμφωνα με την οποία ο κ. Ντεμιρέλ συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Βοσνίας, Κροατίας στις 22 Ιουλίου στο Σπλίτ, όπου αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε η επιθετική κίνηση στη σερβοκρατούμενη Κράινα. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι μία ημέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί τόσο με το Μουσουλμάνο Πρόεδρο της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς στη Ζένιτσα, (την πόλη δηλαδή όπου εδρεύουν οι Τούρκοι κυανόκρανοι στη Βοσνία) όσο και με τον Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν στο Βριόνι".

    [4] ΗΠΑ - Ελλάδα - Βαλκάνια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στην ειδική έκθεση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ προς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής για την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Ευρώπης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες από τυχόν επέκταση του πολέμου στη Βοσνία". Ακόμη στην έκθεση επισημαίνεται ότι "η κατάσταση στα Βαλκάνια μπορεί να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία ως η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, μπορεί να ενισχύσει πολιτικά και οικονομικά τους γείτονές της. Υπογραμμίζει ότι "οι διαφωνίες της Ελλάδας με ορισμένους από τους γείτονές της έχουν περιορίσει τις δυνατότητές της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια". Ενώ χαρακτηρίζει ως "επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί με έντονα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή" τη διατήρηση της διαφοράς της Αθήνας με τα Σκόπια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα λυθεί. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Χόλμπρουκ υποστηρίζει ότι "είναι ουσιώδες να βελτιώσουμε τις σχέσεις αυτές και να ενισχύσουμε την πολιτική και πολιτιστική προσήλωση της Τουρκίας στη Δύση". Σχετικά με το Κυπριακό τονίζει ότι "η επίλυσή του "θα μείωνε εξαιρετικά την ένταση μεταξύ των δύο σημαντικότερων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το αδιέξοδο των προσπαθειών οδηγεί σε απόγνωση στην Κύπρο.

    Η εκδήλωση των μοτοσικλετιστών δείχνει την απογοήτευση του λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Εθνη για τη βάρβαρη ενέργεια των Τούρκων να πυροβολήσουν και να τραυματίσουν δύο νεαρούς διαδηλωτές στην προχθεσινή ειρηνική πορεία των μοτοσικλετιστών. Οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν από τους Αττίλες στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια (Αμμοχώστου). Ευτυχώς, η κατάσταση των δύο τραυματιών δεν είναι σοβαρή. Τρίτος νεαρός τραυματίστηκε από λιθοβολισμό".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 8 August 1995 - 17:08:15