Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 31/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 31/7/1995


PERIEXOMENA

  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

  • [2] Σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου

  • [3] Ελλάδα - Σκόπια

  • [4] ΠΑΣΟΚ

  • [5] Δημοσκόπηση

  • [6] Τουρκία - ΕΕ

  • [7] Δικαστές


  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, η πορεία για επίλυση των διαφορών της χώρας μας με τα Σκόπια, η δημοσκόπηση για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προς τα πολιτικά κόμματα, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, η επίκληση της Τσιλέρ για τελωνειακή ένωση της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η προσφυγή των δικαστών διεκδικώντας φορολόγηση μόνο κατά 50% του εισοδήματός τους, είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρινγκ το ΠΑΣΟΚ - Ολοι πιά εναντίον της αυλής".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σαράντα έξι τα "ΟΧΙ" στη Δήμητρα - Αλλοι 21 υπογράφουν το μανιφέστο - Στην κίνηση και μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Είναι όλοι κλέφτες ή ανίκανοι - ψεύτες. Βουλιάζουν μαζί - Αγκαλιά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία".

    ΕΘΝΟΣ: Μπαράζ δικαστών για φοροαπαλλαγές - Με ομαδικές προσφυγές ζητούν επιστροφή φόρου για το 50% των εισοδημάτων τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξεμείναμε από αρχηγούς στην Αθήνα - Αλλος για Ελούντα τράβηξε και άλλος για Αργοστόλι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλογικά σενάρια για χάρη της Μιμής - Τσοβόλας: Αυτό το κόμμα είναι δικό σας και δικό μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγριο ψαλίδι σε τροφή, ρούχα και διακοπές - Μειώθηκε δραματικά το εισόδημα στο 77% του λαού - Γκάλοπ ντροπής για την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σοκ νούμερο 2 για τα κόμματα - "Πιάνουν πάτο" στην εκτίμηση των πολιτών με ποσοστό μόλις 2,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICAP".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Χίλιες δίκες... δικαστών κατά της Εφορίας - ζητούν να φορολογηθούν οι μισές αποδοχές τους".

    ΝΙΚΗ: "Σύντροφοι γρηγορείτε επισημαίνει εγκύκλιος του Ακη Τσοχατζόπουλου στις Νομαρχιακές".

    [2] Σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου

    Στα "σκαριά" είναι η ναυτική βάση στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, γράφουν οι εφημερίδες. Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι "βαθιά" ριζωμένο στη συνείδηση του ελληνισμού, δήλωσε ο κ. Αρσένης, όπως γράφουν οι εφημερίδες και επεσήμανε ότι οι ρυθμοί υλοποίησής του είναι γοργοί. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δόγμα στα τέλη του αιώνα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, προσθέτει η εφημερίδα.

    [3] Ελλάδα - Σκόπια

    Πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό οι Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνοντας αλλαγή σημαίας, αναθεώρηση του Συντάγματος και σύνθετο όνομα, γράφουν οι εφημερίδες. Τη ρύθμιση του Σκοπιανού μέσα στο καλοκαίρι προωθούν οι Αμερικανοί με άμεσες παρεμβάσεις στην Αθήνα και στα Σκόπια, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ. Αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα, που συζητάει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, που τον κάλεσε στην Ελούντα επειδή οι πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών είναι ισχυρές, υποστηρίζει η εφημερίδα. Στα Σκόπια για τον ίδιο σκοπό βρίσκεται και ο ειδικός μεσολαβητής του Προέδρου Κλίντον, κ. Μάθιου Νίμιτς, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι αναμένεται ο κ. Νίμιτς στην Αθήνα μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας δεν φάνηκε προχθές να συμμερίζεται τη σχετική αμερικανική αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν".

    Καλοκαιριάτικα ψάχνει το Σκοπιανό ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μαθιου Νίμιτς, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Νέο κύκλο επαφών με την ελληνική και σκοπιανή ηγεσία πρόκειται να έχει ο ειδικός διαμεσολαβητής του Προέδρου Κλίντον Μάθιου Νίμιτς, που συναντάται σήμερα στην Οχρίδα, με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Στέβο Τσερβενκόφσκι, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, προσθέτοντας ότι όπως μετέδωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νίμιτς, πρόκειται να έχει "κρίσιμες συνομιλίες" την Τρίτη στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια.

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Ευγενικό και καλοπροαίρετο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου το κείμενο των "είκοσι πέντε κοινοβουλευτικών" του ΠΑΣΟΚ, που στόχο είχε την άσκηση έντονης κριτικής για τη λειτουργία του κόμματος, αμέσως μετά την άφιξή του στο Ηράκλειο καθ' οδόν προς την Ελούντα, όπου πραγματοποιεί εικοσαήμερες διακοπές γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι αν και επισήμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει το "μανιφέστο" των εικοσιπέντε βουλευτών, ο πρωθυπουργός το είδε καλοπροαίρετο χωρίς να βλέπει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή έχει προβληματίσει αρκετά τη Χαριλάου Τρικούπη. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Λευτέρης Βερυβάκης μιλώντας στο "SKY", διευκρίνισε ότι το μανιφέστο ήταν διακήρυξη αρχών και σκόπευε να διατυπώσει θέση και πολιτική σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από φθορά, διαφθορά και παραφθορά των θεσμών της Δημοκρατίας. Σε άλλη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι "νέα κομματική πορεία αρχίζει το Σεπτέμβριο και με σχετική εγκύκλιο ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος, επιφορτίζει με συγκεκριμένους ρόλους όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος, η οποία εστάλη προς όλες τις οργανώσεις. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρώση των εργασιών της οργανωτικής συνδιάσκεψης διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις μίας γενικής συμφωνίας, για τη φυσιογνωμία, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των αλλαγών, που οφείλουμε άμεσα, όλοι να προωθήσουμε στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θ'αποτελεί πολιτική απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας, που δημιουργεί ο συντηρητισμός και οι αντίστοιχες προοπτικές του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι 46 Βουλευτές λένε ΟΧΙ στη Δήμητρα, καθώς στους πρώτους 25 συμφωνούν και συντάσσονται με το μανιφέστο ακόμη 21 Βουλευτές, ενώ γίνεται συνδυασμένη επίθεση κατά των συγχρονιστών από το Δημήτρη Τσοβόλα, προσθέτει η εφημερίδα.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές και χαρακτηρίζουν αστεία τα σχετικά σενάρια.

    Στην Ελούντα εξετάζονται σχέδια παραπλάνησης των εσωκομματικών αμφισβητιών και οι πρόωρες εκλογές, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Τσοβόλας και Γιαννόπουλος, εξαπολύουν βολές κατά Ανδρέα, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [5] Δημοσκόπηση

    Σοκ νούμερο 2 για τα κόμματα, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ICAP σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη "πιάνουν πάτο" στην εκτίμηση των πολιτών με ποσοστό μόλις 2,2%. Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης εμφανιζόταν ο ένας στους δύο ψηφοφόρους ν' απορρίπτει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης δείχνει ότι μόνο το 2,2% των πολιτών εμπιστεύονται τα κόμματα. Αξιοσημείωτο είναι, προσθέτει η εφημερίδα, ότι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείχνουν οι πολίτες στις Ενοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη. Πάντα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες δείχνουν προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ κατά 29%, στη Νέα Δημοκρατία κατά 29,5%, στην "Πολιτική Ανοιξη" κατά 6,7%, στο ΚΚΕ κατά 5,2%, στο Συνασπισμό 4%. Λευκό ψήφισε το 9,4%, άκυρο το 2,3%, ενώ οι αναποφάσιστοι έφθασαν στο 11,9%.

    Αρνητικά είναι τα μαντάτα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση από τη δημοσκόπηση της ICAP, που δημοσίευσε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ.

    Ετοιμη να κυβερνήσει είναι η Νέα Δημοκρατία, που "πήρε κεφάλι" και προηγείται του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, προσθέτοντας ότι "σκληραίνει ο Εβερτ την αντιπολιτευτική τακτική του".

    Μισή μονάδα μπροστά η Νέα Δημοκρατία γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, γράφουν οι εφημερίδες, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι φανατικοί Ισλαμιστές θ' αυξήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να εμποδίζει την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης με την Αγκυρα.

    [7] Δικαστές

    Με προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια επιδιώκουν τώρα οι δικαστικοί λειτουργοί μετά την παραλαβή των εκκαθαριστικών της εφορίας για να φορολογηθούν στο μισό μόνο των αποδοχών τους, επικαλούμενοι σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τη φορολογική εξίσωση δικαστικών και βουλευτών γράφουν οι εφημερίδες.

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι θα γίνουν χίλιες δίκες δικαστών κατά της εφορίας. Με μπαράζ προσφυγών από δικαστές και εισαγγελείς άρχισαν να προσβάλουν στα δικαστήρια τα εκκαθαριστικά σημειώματα διεκδικώντας την επιστροφή σημαντικών ποσών καθώς επιμένουν στη φορολόγησή τους, στο 50% των αποδοχών τους γράφει το ΕΘΝΟΣ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 31 July 1995 - 10:43:14