Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24/07/1995


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΙΕΣ - ΕΥΘΥΝΕΣ

  • [3] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • [4] ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

  • [5] ΘΗΤΕΙΑ - ΑΜΥΝΑ

  • [6] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [7] ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/07/1995 (ΑΠΕ):

    Ο απολογισμός της μεγάλης καταστροφής από τις φωτιές στην Πεντέλη, ο απολογισμός των ευθυνών για τον τρόπο συντονισμού των δυνάμεων που ήταν υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας αλλά και η επισήμανση των κινδύνων από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων. Αναφορά επίσης γίνεται στα πρωτοσέλιδα και για την 21η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, ενώ σχολιάζονται και σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου σε κυριακάτικη εφημερίδα. Προβάλλεται επίσης και σχετική μελέτη για την τύχη πολλών ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα στους πρωτοσέλιδους τίτλους τους οι σημερινές απογευματινές εφημερίδες αναφέρουν:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υαινες στις στάχτες - Η Αττική στο έλεος της φωτιάς και των καταπατητών - Κανένα παχύδερμο δεν παραιτείται?"

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νεκρά 57 ταμεία - Στον αέρα περίθαλψη- συντάξεις - Κινδυνεύει και το ΙΚΑ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θεομπαίχτρα η Δήμητρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Εθαψαν νόμο για τις φωτιές - Εγκληματική αδιαφορία για το σχέδιο σωτηρίας των δασών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "...Ζούμε την καλύτερη Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Να φύγει τώρα η κυβέρνηση των εμπρηστών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Να δώσουν λόγο οι υπεύθυνοι της μεγάλης καταστροφής απαιτεί η κοινή γνώμη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τις καίει? Εγκλημα διαρκείας οι πυρκαγιές στην Αττική - 14 χρόνια πριν, τα ίδια παχιά λόγια".

    ΝΙΚΗ: "Η φωτιά στα τούρκικα (πως λέγεται) - Πολυμέτωπη επίθεση του εχθρού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πολλά 'θα' αλλά... ελάχιστα δάση - Αναδάσωσαν πάλι τις υποσχέσεις - Χωρίς σύγχρονα μέσα και οργάνωση στο έλεος της φωτιάς".

    [2] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΙΕΣ - ΕΥΘΥΝΕΣ

    Σε πολλές σελίδες όλες οι εφημερίδες καταγράφουν τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε την Πεντέλη, επισημαίνουν ευθύνες αρμοδίων και ζητούν μέτρα για να μην υπάρξουν άλλες καταστροφές. Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση "προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αυστηρότερη προστασία των δασικών εκτάσεων ιδιαίτερα στην Πεντέλη, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αναδάσωση των περιοχών της Αττικής". Τις περιοχές, προσθέτουν κήρυξε ήδη αναδασωτέες ο πρωθυπουργός το Σάββατο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι η έλλειψη οποιουδήποτε επιτελικού σχεδίου αντιμετώπισης της φωτιάς ή κάθε άλλης φυσικής καταστροφής ήταν περισσότερο από εμφανής. Με το ίδιο πνεύμα και τα σχετικά δημοσιεύματα των άλλων εφημερίδων, μερικές από τις οποίες ζητούν την παραίτηση όλων των υπευθύνων.

    [3] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Τελειώνει η αγωνία για τους υποψήφιους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει σήμερα τους πίνακες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων κατά μάθημα. Οι πίνακες θα αναρτηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο στα λύκεια όλης της χώρας. Οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων σημειώνουν οι εφημερίδες, αναμένονται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την πτώση των βάσεων σε όλες τις δέσμες. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στην πρώτη δέσμη. Οι βάσεις ανά σχολή καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

    [4] ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

    Ευρεία δημοσιότητα δίνουν οι εφημερίδες και στην κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, μετά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου και το θάνατο δύο Γάλλων κυανοκράνων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αποστολή της δύναμης ταχείας αντίδρασης στην περιοχή του Σεράγεβο και στις επισημάνσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον ο οποίος απείλησε με την αμερικανική αεροπορική δύναμη, εάν οι Σέρβοι επιτεθούν στο Γκόραζντε.

    [5] ΘΗΤΕΙΑ - ΑΜΥΝΑ

    Θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας, αλλά και στη στρατιωτική θητεία, θα εξετάσει όπως γράφουν οι εφημερίδες το Συμβούλιο Αμυνας, που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Το συμβούλιο σημειώνεται χαρακτηριστικά θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα πιθανής επέκτασης του πολέμου στα Βαλκάνια προς νότο και την πιθανότητα οποιασδήποτε εμπλοκής της Τουρκίας.

    [6] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Εκτενή δημοσιεύματα αναφέρονται και στις προθέσεις των οικονομικών υπουργών και χαρακτηρίζουν ως εβδομάδα νομοσχεδίων αυτή που αρχίζει από σήμερα. Σημειώνουν ειδικότερα, τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, ότι την εβδομάδα αυτή θα "τρέξουν" νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Για την ρύθμιση των εκκρεμών υποθέσεων φόρου δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Νομοσχέδιο που να ρυθμίζει τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων κι ένα ακόμη τέταρτο για την αναθεώρηση των διατάξεων του δημοσίου λογιστικού, κυρίως δε, τις διατάξεις για τον έλεγχο των δαπανών.

    [7] ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Σημαντική θέση στη σημερινή ειδησεογραφία έχει και η επιτυχία της εθνικής ομάδας μπάσκετ των εφήβων, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. "Τα τρομερά 'μωρά' μας έκαναν υπερήφανους, τονίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε πρωτοσέλιδο τίτλο της. Αλλοι χαρακτηριστικοί τίτλοι αναφέρουν "Δάκρυσε η Ελλάδα για το χρυσό στο μπάσκετ", "Η εθνική μπάσκετ εφήβων πρωταθλήτρια κόσμου". "Χρυσοί δεκαοκτάρηδες" και "Ελληνες τα πρώτα παιδιά στον κόσμο".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 24 July 1995 - 10:40:14