Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑΚΟ

  • [3] ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ

  • [4] ΣΠΑΤΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η απόφαση της πλειοψηφίας των υπουργών Εξωτερικών των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ν' απορρίψουν τη γαλλική πρόταση για στρατιωτική παρέμβαση στη Βοσνία και η υιοθέτηση της ελληνικής σκέψης για νέες συνομιλίες στη Γενεύη, το νομοσχέδιο για οικιστική ανάπτυξη και οι εισφορές που θα επιβάλει αυτό, καθώς και η πορεία κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμπόριο πτυχίων από "μαφία φοιτητών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αγριο χέρι στους μικροϊδιοκτήτες με το νέο οικιστικό νόμο".

    Η ΑΥΓΗ: "Αγωνία για τα δάση. Στα δικαστήρια η διένεξη κυβέρνησης-δασικών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ:"Αηδία και αγανάκτηση -Απογοητευμένος ο λαός έχει εγκαταλείψει ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα".

    ΕΘΝΟΣ: "Φωτιά σε οικόπεδα και σπίτια με το νέο οικιστικό νόμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υπέρβαση Σαμαρά στο Βελιγράδι-Πρωτοβουλία για λύση στο Βοσνιακό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νέο χαράτσι στην ιδιοκτησία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυθαίρετη ληστεία - Ταρίφα μέχρι 10 εκατομμύρια δραχμές για ένταξη στο σχέδιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χρήμα-γή εισφορά για πιο ανθρώπινες πόλεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο κ. Κόκκινος απαντά στη συνέντευξη Πεπονή για την έρευνα ανάθεση και ανάληψης διαιτησιών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των αντιστασιακών για συντάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ως δέκα φορές πάνω η εισφορά σε γή - χρήμα".

    ΝΙΚΗ: "Κόκκινη κάρτα από Πεπονή - έλεγχος για τις διαιτησίες ανωτάτων δικαστικών".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εμπρηστική" η κυβερνητική τακτική - στο δικαστήριο σέρνονται σήμερα οι απεργοί δασικοί".

    [2] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑΚΟ

    Η πλειοψηφία των υπουργών Εξωτερικών των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε τις προτάσεις στρατιωτικής παρέμβασης στη Βοσνία που υποστηρίζει η Γαλλία και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας για διπλωματική και πολιτική λύση. Οποιος δεχθεί στρατιωτική λύση του θέματος, θα δει στο τέλος της ένα βαλκανικό πόλεμο είπε στη συζήτηση των '15' υπουργών Εξωτερικών για το θέμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας κι έκανε πρόταση για νέα Γενεύη στο Βοσνιακό, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι υπήρξε ελληνική δικαίωση για το Βοσνιακό και το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "15" κατέληξε σε σιωπηρή αποδοχή της θέσης ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση περνά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορά λύση διπλωματική.

    Απέρριψαν οι "15" την πρόταση Σιράκ για επέμβαση στη Βοσνία γράφει η ΑΥΓΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Χαστούκι στον Σιράκ για τη Βοσνία - Ανοιγμα σε Μιλόσεβιτς - Η Ευρώπη επέλεξε τη διπλωματική λύση, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Βαλκανικό πόλεμο βλέπει ο Μπίλντ σε περίπτωση που η Δύση σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους Σέρβους, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Νέο Βιετνάμ στα Βαλκάνια φοβούνται οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι δυτικοί προσθέτει ο ΛΟΓΟΣ.

    Σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας κυρίων Παπούλια και Κόζιρεφ στην επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα στη κρίση μέρη θεωρώντας ότι μόνο με διπλωματικά μέσα μπορεί να αντιμετωπιστεί το Βοσνιακό, σημειώνουν τα ΝΕΑ.

    Η Ελλάδα εμφανίστηκε σταθερή στην προώθηση πολιτικής- διπλωματικής λύσης, σημειώνει η ΝΙΚΗ.

    Υπάρχει δυστοκία στις διαβουλεύσεις ΝΑΤΟ κι άλλα επιτελεία των "μεγάλων δυνάμεων" στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επεμβάσεων για το Βοσνιακό υποστηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς και οι οποίοι θα συζητήσουν την κρίση στη Βοσνία και τις διμερείς σχέσεις. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς αναγνωρίζεται διεθνώς για το ρόλο που παίζει στα Βαλκάνια και η ελληνοσερβική φιλία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα ειρήνης και αποφασιστικότητας στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να παγιώσουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

    [3] ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ

    Αυξήσεις στις εισφορές γης και χρήματος καθώς και τοπικά περιβαλλοντικά πρόστιμα προβλέπει το νέο οικιστικό νομοσχέδιο, που , σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη αποτελεί τη βελτίωση και ολοκλήρωση του νόμου του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, γράφουν οι εφημερίδες. "Τρώνε" και γη - αυξήσεις φωτιά και στην εισφορά χρήματος, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Δεκαπλασιάζουν την εισφορά για νομιμοποίηση ακινήτων ενώ βάζουν τοπικούς φόρους για ανάπτυξη οικισμών, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ο νέος οικιστικός νόμος προβλέπει την έως δέκα φορές αύξηση της εισφοράς σε γη ή χρήμα προκειμένου ένα οικόπεδο ή σπίτι - νόμιμο ή αυθαίρετο - να μπει στο σχέδιο, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Αυστηρότεροι όροι για την ιδιωτική πολεοδόμηση και την αυθαίρετη δόμηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Τοπική φορολογία για ανάπλαση περιοχών. Δημοψηφίσματα από τους δήμους και κίνητρα για ανακαίνιση κατοικιών προβλέπει το νομοσχέδιο σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Τσουχτερή θα είναι πλέον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού αυξάνονται οι εισφορές σε γη και χρήμα γράφουν τα ΝΕΑ. Βελτιώνεται η νομοθεσία Τρίτση για την επέκταση του σχεδίου πόλης, σημειώνει ο ΛΟΓΟΣ.

    [4] ΣΠΑΤΑ

    Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιτροπής μεγάλων έργων και η γερμανική κοινοπραξία ΧΟΧΤΙΦ για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, οι οποίες διακόπηκαν χθες το βράδυ γράφουν οι εφημερίδες. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου άναψε χθες στους αρμόδιους υπουργούς το "πράσινο φως" για την προώθηση των μεγάλων έργων μεταξύ των οποίων είναι και το αεροδρόμιο των Σπάτων, προσθέτουν οι εφημερίδες.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 18 July 1995 - 15:06:58