Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ - Ε.Ε.

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [7] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [8] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, οι εξελίξεις στη βοσνιακή κρίση, η περιοδεία του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα Βαλκάνια και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Κοκόλα ψήφισε Τουρκία. Προδοσία, βλακεία ή σχέδιο Ανδρέα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ΕΛ.ΑΣ. η διαφθορά σου. Χορός δισεκατομμυρίων στα ροζ κυκλώματα".

    Η ΑΥΓΗ: "Μυστικά κονδύλια για δημοσιογράφους. 5 δις από τον κρατικό τζόγο για τα "εθνικά θέματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρόμος σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι διεργασίες για νέα κόμματα προκαλούν τριγμούς στο ετοιμόρροπο πολιτικό σκηνικό".

    ΕΘΝΟΣ: "Τα μόρια τρώνε τους αριστούχους. Δημόσιο: 1 στους 3 χάνει το τρένο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εβερτ: Τι μου κάνεις Μιχάλη μου? Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου "βλέπει" νέο κόμμα εντός του 1995".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψεύτες και υβριστές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πλαστά δολάρια 2,3 δις στην αγορά. Κατεπείγον σήμα της Ιντερπόλ στις ελληνικές τράπεζες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διατίμηση στα δίδακτρα. Αυξήσεις 7% στα ιδιωτικά σχολεία φέτος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χαμηλό αλλά δελεαστικό το νέο επιτόκιο ομολόγων. Τα έντοκα του Δημοσίου θα κυκλοφορήσουν με επιτόκιο μειωμένο στο 15,5% το οποίο θεωρεί οριακό η Τράπεζα της Ελλάδος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φίδια ζώνουν την Ρηγίλλης. Στο στάδιο της προετοιμασίας το φιλομητσοτακικό κόμμα. Ι. Βαρβιτσιώτης: Να το δούμε για να .... γελάσουμε".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σε δίκη από εμπόρους για αντισυνταγματικότητα. Ο νόμος για τα κριτήρια".

    Η ΝΙΚΗ: "Φρένο στα δίδακτρα. Πρόστιμα στους σχολάρχες. Αυξήσεις μόνο 7%".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στάχτη στα μάτια η ονομαστικοποίηση των μετοχών. Χέρι-χέρι με τους "βαρόνους" ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη".

    [2] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος προέβλεψε αρκετές πιθανότητες για "δύσκολο καλοκαίρι"."Ας ελπίσουμε για το καλύτερο" είπε. Φόβους για εμπλοκή της Ελλάδας στη Βοσνία εξέφρασε χθες στην Κοζάνη, όπου περιοδεύει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας, Μοχάμεντ Σακίρμπεϊ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ για το Βοσνιακό, στάθηκε η αιτία αναβολής της τριμερούς συνάντησης που επρόκειτο να έχουν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας της Βοσνίας και του Ιράν".

    [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Κλάους Χένς, προειδοποίησε την πρωθυπουργό της Τουρκίας, ότι αποτελεί λυπηρή εξέλιξη η αναβολή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Αγκυρα δεν έχουν γίνει κατανοητά από τους Τούρκους.

    [4] ΕΛΛΑΔΑ - Ε.Ε.

    "Την απαράδεκτη θέση ότι το θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι "διμερές πρόβλημα" το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υποστήριξε χθες η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζουν ΤΑ ΝΕΑ.

    "Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Κλάους Χενς, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μήνυμα που θα μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θα επισημάνει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα αφενός μεν ότι η Ελλάδα ανήκει απόλυτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφετέρου ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κι αυτή υποχρεώσεις απέναντι στην Κοινότητα. Πάντως αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή και θεωρεί φυσικό να θέτει στους εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα προβλήματά της", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "ο κ. Χενς, θα έχει συνομιλίες με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας με κύριο θέμα τη διακυβερνητική διάσκεψη 1996 και ιδιαίτερα την πρόταση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η γενίκευση του δια πλειοψηφίας τρόπου λήψης των αποφάσεων στα πλαίσια της Ε.Ε.

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τζέιμς Ουίλλιαμς, προσπαθεί στις επαφές του στην Αγκυρα και την Αθήνα να επιτύχη εμπλοκή της Τουρκίας και της Ελλάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό και να καταγράψη τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων επί των θεμάτων που καλύφθησαν στις μυστικές συνομιλίες του Λονδίνου τον περασμένο Μάιο. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι ο κ. Ουίλλιαμς θα προβή σε βολιδοσκοπήσεις κατά πόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιθυμούν και σε ποιο βαθμό να παρακάθονται στις μυστικές συνομιλίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ουίλλιαμς υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αναμένεται ουσιαστική κίνηση από την Τουρκία στο Κυπριακό μέχρι που θα υπερψηφισθή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία τελωνειακής συνδέσεως Τουρκίας-Ε.Ε.".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επίλυση του κυπριακού πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη με τον ειδικό εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέιμς Γουίλιαμς παρουσία του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Λεωνίδα Ευαγγελίδη. Κατά τη συνάντηση πιθανολογείται ότι εξετάστηκε και το θέμα της κατασκευής των τουρκικών οχυρωματικών έργων. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο Γουστάβ Φεϊσέλ επιθεώρησε χθες το απόγευμα την περιοχή όπου γίνονται νέα οχυρωματικά έργα των Τούρκων, τα οποία οι ίδιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως παιδότοπο. Μετά την επίσκεψη ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. "Έριξα", είπε,"μια ματιά στα έργα". Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Φεϊσέλ, στην περιοχή των οχυρωματικών έργων Τούρκοι εθνικιστές οργάνωσαν διαδήλωση φωνάζοντας ότι η Κύπρος είναι τουρκική".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "από γαλλικής πλευράς, δίδονται για την ώρα ανεπίσημες εξηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σιράκ έκανε τις γνωστές δηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου, λόγω κακής ενημέρωσής του για τις προηγούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ βρισκόταν και υπό το κράτος οργής, λόγω των σε βάρος του αποδοκιμασιών από πολλούς ευρωβουλευτές που διαμαρτύρονταν για την απόφασή του να επαναλάβει η Γαλλία, τις πυρηνικές δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε λάθος και "παρανόηση" οφείλεται, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, η παράλειψη κάθε αναφοράς στην παρουσία της Κύπρου στην Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996, από το γνωστό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Κασουλίδης, θα καταβληθεί προσπάθεια το λάθος να διορθωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα συζητηθεί άλλο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα αφορά τη Μεσόγειο".

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας υπογράφουν σήμερα Τουρκία και Σκόπια, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως "ιστορικό βήμα" από τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλ. Ντεμιρέλ ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη γειτονική μας χώρα. Για τον Τούρκο Πρόεδρο η υπογραφή του συμφώνου φιλίας θα αποδείξει την "σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη "Μακεδονία", την σταθερότητα της οποίας εκτίμησε ως σημαντική για ολόκληρη τη Βαλκανική". Επισημαίνεται ότι η περιοδεία Ντεμιρέλ σε Αλβανία και Σκόπια που θύμιζε επίσκεψη αφέντη στους .... "ευγνώμονες κολίγους" του, δεν αντιμετωπίσθηκε καθόλου από την ελληνική κυβέρνηση, που για μια ακόμη φορά εσιώπησε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με τις επισκέψεις του στα συνορεύοντα με την Ελλάδα Βαλκανικά κράτη, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προετοιμάζει επιχείρηση κύκλωσης του Ελληνισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Τουρκικό "τόξο" απειλεί την Ελλάδα", γράφει ότι "με γεμάτες βαλίτσες θα αναχωρήσει σήμερα από τα Σκόπια ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η επιχείρηση "άγρας συμμάχων" απέδωσε τα μέγιστα, καθώς και το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας υπογράφτηκε και η συμφωνία επενδύσεων ολοκληρώθηκε και ο μεγαλεπήβολος στόχος της σύνδεσης Ανατολής-Δύσης (Παραεγνατία) επιβεβαιώθηκε".

    "Ανθελληνικό μένος κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Σκόπια, επισημαίνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, υπογραμμίζοντας ότι "με έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδος ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη από οικονομική και πολιτική βοήθεια και η Αγκυρα παρακολουθεί με λύπη κάθε ενέργεια άλλης χώρας που δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση".

    [7] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η Ελλάδα έχει επεκτατικές διώξεις "όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και στην Ήπειρο", αναφέρει επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβη Ινάλ Μπατού, προς το Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή". Στην επιστολή τονίζεται ότι το "νέο ελληνικό αμυντικό δόγμα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποκλειστικού ελληνικού χώρου, αποτελεί επεκτατική και επιθετική πολιτική η οποία στηρίζεται στην "αρχή του φυλετισμού", τονίζει το "Ανατολή". Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης η υποστήριξη την οποία υποτίθεται ότι η Ελλάδα παρέχει στην τρομοκρατία, πάντα κατά το "Ανατολή". (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ).

    "Οι απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας δεν θα εμποδίσουν την Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια όταν η ίδια το κρίνει σκόπιμο μέσα στο πλαίσιο της δικής της πολιτικής και εθνικής στρατηγικής. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης στο χαιρετισμό του στη συνάντηση νομικών εμπειρογνωμόνων για το Δίκαιο της Θάλασσας που οργανώνει το ινστιτούτο Αιγαίου", γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    [8] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η εντυπωσιακότερη εξέλιξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις σημειώνεται στους τομείς οικονομικής, βιομηχανικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πριν από δέκα περίπου ημέρες αντιπροσωπεία της ΔΕΠ μετέβη στα Τίρανα, ύστερα από πρόσκληση της αλβανικής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν την αλβανική πρόταση για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίων, με ελληνικό τεχνικό και επιστημονικό εξοπλισμό στην ευρύτερη περιοχή από τα Τίρανα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, η αλβανική πλευρά υποστηρίζει ότι στην περιοχή της Β. Ηπείρου υπάρχει ιδιαίτερα αξιόλογο κοίτασμα πετρελαίων, επικαλούμενη έρευνες στην περιοχή του Δελβίνου. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι εξετάζει την περίπτωση αυτή χωρίς να έχει δεσμευτεί τελικώς".

    "Την επιθυμία του Σάλι Μπερίσα, να επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τα Τίρανα, μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, ο πολιτικός σύμβουλος του Αλβανού προέδρου, Γκένζ Πόλο. Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον κ. Παπούλια, ο Αλβανός αξιωματούχος ζήτησε επίσης την ελληνική υποστήριξη για το στενότερο σύνδεσμο της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ συζητήθηκαν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Στο μεταξύ, άρχισαν χθες στα Τίρανα, οι εργασίες της Μικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής η οποία εξετάζει το σύνολο των θεμάτων που έχουν ήδη γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τις έξι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για ζητήματα εκπαίδευσης, Οικονομίας, στρατού, δημόσιας τάξης, μετανάστευσης-εργασίας και νομικών προξενικών θεμάτων", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Οπως είναι γνωστό, γράφει ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεσμευθεί για τη νομιμοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και την ... επαγγελματική αποκατάσταση χιλιάδων ακόμη, με τη μορφή της εποχιακής εργασίας. Ακόμη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει, ήδη, συμφωνήσει να επισκευάσει τις πυραμίδες που οριοθετούν τα υφιστάμενα σύνορα μεταξύ των χωρών και να εξετάσει αιτήματα για επιστροφή περιουσιών των .... Τσάμηδων. Αντίθετα, οι Αλβανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβούν σε υποχωρήσεις και να ικανοποιήσουν στοιχειώδη ελληνικά αιτήματα για την εκπαίδευση της μειονότητας. Αυτό διαφάνηκε, άλλωστε από το νομοσχέδιο περί παιδείας , που πέρασε πρόσφατα από την αλβανική βουλή".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 14 July 1995 - 16:10:54