Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΕΙΣΜΟΣ

  • [3] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΚΟΠΙΑ

  • [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΡΙΑ

  • [6] ΕΛΛΑΔΑ - ΔΕΕ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/06/1995 (ΑΠΕ):

    Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό στο Αίγιο καθώς και τα μέτρα για αποκατάσταση των ζημιών, η επίσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, Ζαν Βιντένοφ στην Αθήνα και οι συνομιλίες για τον πετρελαιαγωγό και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Συρία, η κοινοβουλευτική συνέλευση της ΔΕΕ στο Παρίσι καθώς και η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβενκόφσκι για συνομιλίες με το Σάιρους Βανς αποτελούν τους κεντρικούς ειδησεογραφικούς άξονες του πρωινού και απογευματινού αθηναϊκού τύπου. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των θεμάτων που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον εργολάβο Χρήστο Ρουμελιώτη της "πολυκατοικίας του θανάτου" στο Αίγιο - Εισαγγελέας για το ΒΑΝ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απάτη τα δάνεια. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους σεισμόπληκτους - οι τραπεζίτες ξεσκεπάζουν τον Λαλιώτη".

    ΑΥΓΗ: "ΒΑΝολογία πάνω στις καταστροφές - Ανοιχτές οι πληγές στο Αίγιο - Χιλιάδες άστεγοι - Παράλυτη η οικονομική ζωή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η μπόχα στο αρχείο - Κουκουλώθηκε προς το παρόν το σκάνδαλο για το καζίνο - βγάλανε λάδι το Λιβανό και την παρέα του".

    ΕΘΝΟΣ: "Κομφούζιο με ΒΑΝ και δάνεια - Αλήθειες, ψέματα, γκάφες και υπερβολές για την πρόγνωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νύχτα του Βαρθολομαίου στη Ζυρίχη - Προκλητικά Οικουμενιστής ο Πατριάρχης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαστούκι στο Λαλιώτη από τους διοικητές των κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών - Για να δώσουν δάνεια σε σεισμοπαθείς οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες χρειάζεται απόφαση υπουργικού συμβουλίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντελίριο σεισμολόγων - Όλοι καλούνται στον εισαγγελέα - Τρομάζουν τον κόσμο περισσότερο από τους σεισμούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η 'δίκη' του ΒΑΝ - Στο εδώλιο από ειδικούς 'η πρόγνωση' Βαρώτσου - Ο Εισαγγελέας ερευνά για ευθύνες".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στόχος τώρα η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου - Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά μακροπρόθεσμο πρόγραμμα".

    ΛΟΓΟΣ: "Η ώρα του εισαγγελέα μετά το θλιβερό απολογισμό θυμάτων και ζημιών στο Αίγιο και τη γύρω περιοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ποσοστά επιτυχίας στις Γενικές Εξετάσεις για είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση".

    ΝΙΚΗ: "Αρουραίοι στα χαλάσματα - Το πλιάτσικο απειλεί τα νοικοκυριά στο Αίγιο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σημαντική απήχηση της διεθνούς συνάντησης των 32 Κομμουνιστικών Κομμάτων απ'όλες τις χώρες στην Αθήνα".

    [2] ΣΕΙΣΜΟΣ

    Με την ανάσυρση και του τελευταίου θύματος από τα ερείπια της μοιραίας πολυκατοικίας που κατέρρευσε από το σεισμό στο Αίγιο ολοκληρώθηκε ο επίλογος. Σε 26 έχουν ήδη φθάσει οι νεκροί από το σεισμό ενώ ασύλληπτες είναι οι καταστροφές όχι μόνο στο Αίγιο αλλά και στα γύρω χωριά, γράφουν οι εφημερίδες. Αναφορά γίνεται στις εφημερίδες και για το μήνυμα που στάλθηκε προς τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για συμπαράσταση στους σεισμόπληκτους του Αιγίου. "Είμαστε έτοιμοι για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις προσπάθειές σας να αντεπεξέλθετε σ'αυτή την τρομερή τραγωδία" γράφει ο Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει από την πλευρά της, Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε από κοινού με την Επιτροπή, να ληφθούν τ' απαραίτητα μέτρα για να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό η αναγκαία βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους και τις οικογένειες των θυμάτων που έχουν πληγεί. Αυτό τονίζεται σε επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χανς (Klaus Hansch) προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Η ΑΥΓΗ από την πλευρά της, σημειώνει ότι Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Ο.Α.Σ.Π. διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Βαρώτσου, ο οποίος υποστηρίζει τώρα ότι είχε κάνει πρόβλεψη για το σεισμό. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προτείνει να συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τον εθνικό σχεδιασμό αντισεισμικής πολιτικής, την αποκέντρωση των μηχανισμών εφαρμογής της και το συντονισμό του επιστημονικού δυναμικού.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι παίζουν με την αγωνία του κόσμου και επενέβη εισαγγελέας για το ΒΑΝ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αποφάσισε να τιμήσει τους μεγάλους ήρωες, τους άνδρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών).

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι τις υπουργικές αποφάσεις, που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα περιμένουν οι Τράπεζες για να προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων στους σεισμοπαθείς.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού χιλιάδες αυθαίρετα θα καταρρεύσουν και είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαπιστώνει διαφωνία ειδικών για τους σεισμούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεται στην εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, να γίνει πλήρης έλεγχος ευθυνών, μετά το θλιβερό απολογισμό θυμάτων και ζημιών στο Αίγιο και τη γύρω περιοχή.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι τη χορήγηση δανείων χωρίς καθυστερήσεις υπόσχονται τώρα οι τράπεζες, ευθύς μόλις εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

    [3] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ

    Άριστες είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, γράφουν οι εφημερίδες με αφορμή τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βιντένοφ, ο οποίος είχε χθες πολύωρες συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Ανδρέα Παπανδρέου. Τους δύο Πρωθυπουργούς απασχόλησαν θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ συμφώνησαν ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα από πλευράς στρατηγικής οικονομικής σημασίας και ότι οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι αμοιβαία βούληση για την ανάδειξη των Βαλκανίων "σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο" κατά τη διατύπωση του κ. Ζαν Βιντένοφ, εκφράζουν Αθήνα και Σόφια. Με τον άξονα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, οι δύο χώρες προσδοκούν τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών συναλλαγών και τη διεύρυνση της πολιτικής συνεργασίας.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκφράζει την άποψη ότι σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Βουλγαρία προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ανάλογα ανταλλάγματα από την πλευρά της Σόφιας.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι βρίσκονται παρά το θερμό κλίμα των συζητήσεων μένουν σε εκκρεμότητα τα διμερή προβλήματα.

    Αθήνα και Σόφια φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν το δρόμο για μια πολύ καλή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μετά από αρκετά χρόνια ψυχρότητας, ασάφειας των προθέσεων και προκατάληψης γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος κατά τον κ. Παπανδρέου, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει συμβεί στη χώρα μας από πλευράς στρατηγικής οικονομικής πολιτικής. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για τη μετατροπή της περιοχής μας σε κέντρο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό με γεωπολιτική προοπτική. Ο κ. Βιντένοφ, ανακοίνωσε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να οργανώσει συνάντηση υψηλού επιπέδου χωρών από τη Βαλκανική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κεντρική Ευρώπη για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι εκχωρούνται αντιπαροχές στη Βουλγαρία για τον πετρελαιαγωγό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ενισχύονται οι θέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας και ότι η νέα κυβέρνηση της Σόφιας επιθυμεί στενότερες επαφές με την ελληνική πλευρά για την εμπέδωση της σταθερότητας στη Βαλκανική και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

    Θέλουν διόδους οι Βούλγαροι γράφουν τα ΝΕΑ ενώ ανοιχτά για παραπέρα συζήτηση παραμένουν τα θέματα διαχείρισης των υδάτων του Νέστου και του ανοίγματος και νέων συνοριακών διόδων Ελλάδας-Βουλγαρίας προσθέτει η εφημερίδα.

    [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΚΟΠΙΑ

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβενκόφσκι για συνομιλίες μετά από πρόσκληση του Σάιρους Βανς, γράφουν το ΕΘΝΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ο διαμεσολαβητής για το ελληνοσκοπιανό Σάιρους Βανς και ο κ. Τσερβενκόφσκι θα συζητήσουν τρόπους επανάληψης του ελληνοσκοπιανού διαλόγου. Στη σκοπιανή εφημερίδα ο κ. Τσερβενκόφσκι, δήλωσε ότι "ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που θα ενέπνεαν εμπιστοσύνη πως Αθήνα και Σκόπια θα μπορούσαν να φθάσουν σύντομα σε κάποιο αποτέλεσμα", γεγονός που κατά τους δημοσιογραφικούς κύκλους στα Σκόπια προκαλεί το ερώτημα τι άλλαξε από τη δήλωση εκείνη ώστε να δικαιολογείται η νέα επίσκεψη του Τσερβενκόφσκι στη Νέα Υόρκη.

    [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΡΙΑ

    Η Ελλάδα θα στηρίξει, ακόμα και με τη στρατιωτική συμμετοχή της σε ειρηνευτικές δυνάμεις, μια ειρηνική επίλυση του μεσανατολικού. Το παραπάνω αίτημα του Σύρου Πρωθυπουργού έγινε δεκτό χθες από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη στη διάρκεια τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Δαμασκό, γράφουν η ΑΥΓΗ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι σε περιπέτεια μπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας από το ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι αυτοκίνητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων θα προμηθευτεί ο στρατός της Συρίας και ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για περαιτέρω συνεργασία της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας με την Ελλάδα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και τα ΝΕΑ αναφέρονται στη δήλωση του κ. Αρσένη ότι εφόσον υπογραφεί ειρηνευτικό σχέδιο Συρίας-Ισραήλ θα συμμετέχουμε στο ειρηνευτικό σώμα.

    [6] ΕΛΛΑΔΑ - ΔΕΕ

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η 41η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που άρχισε χθες στο Παρίσι και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη γράφουν οι εφημερίδες. Στην τακτική αυτή εαρινή σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή άμυνα, την κατάσταση στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το ρόλο που έχουν χώρες της περιοχής. Στις εργασίες της συνέλευσης έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και για το λόγο αυτό θα μεταβεί στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης που θ' αναπτύξει το θέμα "Ελληνική πολιτική έναντι της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 20 June 1995 - 12:01:29