Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 15/06/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σεισμός

  • [3] Σκόπια

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Τουρκία-ΕΕ

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/06/1995 (ΑΠΕ)

    Η απόσυρση της τροπολογίας για ίδρυση καζίνο στο Φλοίσβο, η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ για τις δηλώσεις του Αχιλλέα Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "ΠΑΣΟΚοι: 52% ΟΧΙ στον Ανδρέα" έχει ως κύριο θέμα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB που διεξήχθη από τις 8 έως 18 Μάιου στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και η οποία "δίνει την εξής πρόθεση ψήφου: ΝΔ 24,5%, ΠΑΣΟΚ 24,1%, Πολιτική Άνοιξη 8,6%, Συνασπισμός 5,4%, ΚΚΕ 4,5%, Λευκά-Ακυρα-Αναποφάσιστοι 30%. Από όσους ψήφισαν ΝΔ το 1993 το 46,4% έχει αρνητική εκτίμηση για την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο το 36% θετική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Νεκροί από το σεισμό" στο βασικό της θέμα αναφέρεται στην ισχυρή σεισμική δόνηση "6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ερατεινή που συγκλόνισε τα ξημερώματα τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κατέρρευσαν πολυκατοικίες και ξενοδοχείο στο Αίγιο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι βρίσκονται τα "Μεγάλα έργα ακόμη στα λόγια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Φέρτε πίσω τις μίζες για το Φλοίσβο. Όμηροι της μαφίας Μιμή και Λιβανός".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Λίστα με βασιλικούς και ... γλάστρες" στο βασικό του θέμα δημοσιεύει τα ονόματα όσων έχουν προσκληθεί στους γάμους του υιού του έκπτωτου.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Αφού αθώωσαν τον Αχιλλέα, δικαίως ο Κ. Πυλαρινός λέγει... Βρίζετε τώρα όσο θέλετε!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι εξαπολύει "ανελέητο κυνηγητό η εφορία και η ΥΠΕΔΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Τρώνε το Λιβανό. Ζήτημα ωρών η παραίτησή του με εντολή Ανδρέα. Η κυβέρνηση πνίγεται στο Φλοίσβο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Πέφτουν οι μεγάλοι" αναφέρεται και αυτή στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB από την οποία προκύπτει ότι "χάνουν διαρκώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και οι αρχηγοί τους. Σε άνοδο ΠΟΛΑΝ, Συνασπισμός, σταθερό το ΚΚΕ, θριαμβεύουν λευκό και άκυρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει τίτλο "Αμήχανοι ενώπιον του κ. Λιβανού. Θα ήθελαν να απαλλαγούν από αυτόν αλλά κανείς δεν του ζήτησε να παραιτηθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Πλαστογραφία στη Ρηγίλλης. Αλλοίωσαν τα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για χάρη του Αχιλλέα. Καταγγελία του Π. Χατζηνικολάου στην Επιτροπή Δεοντολογίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τιτλοφορούν το βασικό τους θέμα "Χρεοκοπία και στις εκπτώσεις. Βαθαίνει η κρίση στην αγορά".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "Οι "γάμοι" ΝΔ-Γλύξμπουργκ υπονομεύουν τη Δημοκρατία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τιτλοφορεί το βασικό του θέμα "Μαύρο μανιφέστο των μεγαλοβιομηχάνων. Μέτρα-φωτιά αξιώνει ο Σ.Ε.Β. με πρόσχημα την ανεργία".

    [2] Σεισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει πως "η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.15 τα ξημερώματα και είχε επίκεντρο την Ερατεινή Φωκίδος συγκλόνισε την Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, Ιόνιο και Ήπειρο". Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, μέχρι στιγμής είναι "6 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι και τραυματίες, ενώ έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές".

    [3] Σκόπια

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μέσα στον Ιούλιο υπολογίζει ο επίτροπος επί των εξωτερικών υποθέσεων κ Βαν ντερ Μπρουκ ότι θα επέλθει κάποια συμφωνία ανάμεσα στη Αθήνα και τα Σκόπια γεγονός που θα αποτρέψει τελικώς την έκδοση οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης εις βάρος της Ελλάδας για το εμπάργκο που επέβαλε (στα Σκόπια). Την εντύπωση αυτή έχει αποκομίσει ο επίτροπος ύστερα από άλλες συζητήσεις που έκανε με όλα τα ενδιαφερόμενα "μέρη" και τη διατύπωσε χθες το βράδυ εδώ στο Στρασβούργο σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Γιάννο Κρανιδιώτη".

    Η ΑΥΓΗ αναδημοσιεύει αποσπάσματα άρθρου του χθεσινού φύλλου της "Νόβα Μαντσεντόνια" που κατηγορεί τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς ότι "γίνεται πράκτορας των ελληνικών συμφερόντων για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από τη Ρωσία που θα αφήνει απέξω τη "Μακεδονία" και επικρίνει τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ότι "αφήνει τις διαπραγματεύσεις και επιλέγει για τις διακοπές του τη μία από τις δύο χώρες (Ελλάδα) που εμπλέκονται στη διένεξη". Επίσης κατηγορεί "το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ για απόπειρα εξαγοράς των διαπραγματευτών στην ελληνοσκοπιανή διένεξη. Αφορμή για το οξύτατο σχόλιο της εφημερίδας αποτελεί η επίσκεψη στην Ελλάδα του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπούς, οι επικείμενες διακοπές στη χώρα μας του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι προκειμένου να παραλάβει το βραβείο "Ωνάση".

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς "φθάνει σήμερα στην Ελλάδα για διακοπές σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ. Η επίσκεψη Νίμιτς στην Ελλάδα έχει ενοχλήσει σφόδρα το καθεστώς Γκλιγκόροφ" τονίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει καμία συμφωνία για νέα συνάντηση μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι αποκλείεται μια επαφή" δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως τύπου ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση γι την ανανέωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και προσέθεσε ότι "καλό είναι να συνεχισθούν οι επαφές με το διεθνή μεσολαβητή Σάϊρους Βάνς στην προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για την επίσπευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Ο.Η.Ε. η επιστολή του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου Χρήστου Ζαχαράκη προς το ΓΓ του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι στην οποία τονίζεται ότι η Άγκυρα στοχεύει "στη χειροτέρευση του πολιτικού κλίματος στα Βαλκάνια και καταγγέλλεται η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την οποία εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση της Άγκυρας να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή "επιβεβαιώνει τις γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο". Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι "η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο όταν κρίνει πως αυτό είναι κατάλληλο. Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τονίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στην τουρκική απειλή, τη στιγμή μάλιστα που προέρχεται από χώρα γειτονική και σύμμαχο".

    Διαβήματα για το ίδιο θέμα έγιναν και σε μόνιμα μέλη του ΣΑ ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσιλας ενημέρωσε ανώτερους αξιωματούχους του Στειτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και στελέχη του Κογκρέσου, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε μια περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αρχίζει σήμερα στα τουρκικά και διεθνή ύδατα η άσκηση 'Θαλασσόλυκος Ι-95' την οποία θα παρακολουθεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Στο μεταξύ η Άγκυρα ζήτησε και από άλλες χώρες που θίγονται (!) από την τυχόν επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12νμ να ενεργοποιηθούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ακυρώθηκε η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, η οποία επρόκειτο να συζητήσει θέματα πολιτιστικής συνεργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόσφατο προκλητικό ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα 12νμ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η διμερής πολιτιστική συνεργασία μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία σχέση ανάμεσα στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και της πολιτιστικής συνεργασίας".

    [5] Τουρκία-ΕΕ

    "Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Άγκυρα να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Κούρδους βουλευτές ως προϋπόθεση για την έγκριση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, αντιβαίνει σε βασικές αρχές της Δημοκρατίας" γράφει ο ΛΟΓΟΣ αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Αγκμπερ.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η αγωνιώδης αναζήτηση του "ευρωπαϊκού προφίλ" της Τουρκίας εισήλθε στην πιο κρίσιμη φάση της αυτή την εβδομάδα χωρίς ωστόσο η διαδικασία αυτή να γίνεται χωρίς τριγμούς αντιπαραθέσεις και σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης. Πριν κοπάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας που χαρακτήρισε τρεις ευρωβουλευτίνες "πόρνες" ήρθαν οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης που κατακεραύνωσε τους φιλελευθέρους πολιτικούς που τολμούν να μιλούν στο εξωτερικό για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα νότια της Τουρκίας εναντίον ανταρτών του "Κουρδικού Εργατικού Κόμματος" εντείνονται".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην έδρα του Ο.Η.Ε. ο Τούρκος αντιπρόσωπος Ινάλ Μπατού επανέλαβε με προκλητικές διατυπώσεις πως η Άγκυρα έχει δικαιώματα ελέγχου του εναέριου χώρου της κατεχόμενης Κύπρου".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "οι επόμενες αμερικανικές κινήσεις για το Κυπριακό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι και του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Γουίλιαμς. Στη σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστεί ο χρόνος επίσκεψης του κ. Μπιτι στην περιοχή μιας και οι αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στον συντονισμό των προσπαθειών τους με τους Ευρωπαίους σε ο,τι αφορά το θέμα και την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 15 June 1995 - 11:00:02