From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada (grnewsca@sympatico.ca)
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 8.6.95
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Οι αντιδράσεις από την αποδοχή εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ της πρόσκλησης του έκπτωτου Κων/νου Γλυξμπουργκ να παραστούν στους γάμους του γιου του, η ελληνική πρωτοβουλία για την επίλυση της βοσνιακής κρίσης, οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας μετά τη σύλληψη του υπαρχηγού του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ και η σύνοδος των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Βρήκαν τους εκτελεστές του Μομφεράτου. Στα χέρια του εισαγγελέα τα ονόματα των τρομοκρατών".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι θα καταβληθεί "Με δόσεις το επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους και η εξόφληση θα γίνει το έτος 2000".
Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Ομερτά για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση κουκουλώνει το σκάνδαλο χρηματισμού δημοσιογράφων".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Δώσανε στην GMA κρατικές δουλειές 5-6 δισεκατομμυρίων και τους λάδωσε με ακάλυπτες επιταγές. Σκάνδαλο. Τους έφαγε τις μίζες".
ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Το "σχέδιο μπομπονιέρα" αναφέρεται στο γάμο του γιου του έκπτωτου Κων/νου Γλύξμπουργκ και γράφει ότι έχει προκληθεί "σάλος στη Νέα Δημοκρατία".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Κάρολε (Παπούλια) και στη Ρουάντα τώρα. Η κωμωδία για τη Βοσνία συνεχίζεται".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Σημαδεύουν τους ενόρκους" γράφει ότι "οι τρομοκράτες απειλούν με δολοφονία τους ίδιους και τους συγγενείς ους με σκοπό να εξασφαλίσουν ευνοϊκές αποφάσεις.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Δεύτερη δουλειά για τους Δημοσίους Υπαλλήλους... Με άνωθεν άδεια" γράφει ότι ο νέος υπαλληλικός κώδικας που προωθείται από το υπουργείο Προεδρίας προβλέπει ότι με άδεια υπουργού μπορούν να απασχολούνται και σε ιδιωτική επιχείρηση.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Μοκο-κο ο Όβερτ" γράφει ότι "Αρνείται να αποδοκιμάσει τους νοσταλγούς του τέως και τον βουλευτή του που δηλώνει "είμαι υπέρ της βασιλείας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Από τον Ιούλιο αυξάνονται κατά δόσεις οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα φθάσουν έως 20% κάτω από τις πραγματικές τιμές της αγοράς".
Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Νέες προτάσεις για την ειρήνη. Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "Διχάζουν τους εμπόρους εκπτώσεις - ωράριο - τρίγωνο".
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Θα γίνει του... Παύλου αν οι 42 αυλικοί της ΝΔ πάνε στους γάμους του".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Τετελεσμένα για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αποκαλύπτεται η κυβερνητική υποτέλεια στα ξένα κέντρα".
Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μέσα σ'ένα απόλυτα φιλοτουρκικό κλίμα η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε χθες να εγκριθεί - ως σημείο "Α" - δηλαδή χωρίς συζήτηση, το τελικό κείμενο της Τελωνειακής Όνωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα που θα υποβληθεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκριση αυτή στερεί από την Αθήνα ένα μείζον επιχείρημα - όπλο εναντίον των αυθαιρεσιών που ετοιμάζεται να κάνει εις βάρος της Κύπρου η γαλλική προεδρία με τη βοήθεια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "όπως έγινε γνωστό, οι χώρες αυτές επέβαλαν τελικά την άποψή τους κι έτσι στο κείμενο των κοινών θέσεων που θα παρουσιάσουν την Δευτέρα οι 15 στους Κύπριους να γίνεται σαφής σύνδεση του Κυπριακού και της επίλυσής του με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το επόμενο βήμα στο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου ετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Όνωση αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα πλαίσια των συζητήσεων για την ένταξη της Κύπρου θα προωθηθούν ξεχωριστές, παράλληλες, συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η εξέλιξη αυτή που αναμένεται να επισημοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η πλήρης αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά χθες με τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και τον Γάλλο πρέσβη Παβρ Ντε Λα Ροσφορντιέ. Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση με την οποία οι δύο κοινότητες θα εκχωρούσαν μέρος των αρμοδιοτήτων τους στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά θα διατηρούσαν το δικαίωμα να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με άλλα κράτη, την ευθύνη για την ασφάλειά τους θα αναλάμβαναν οι ίδιες οι κοινότητες ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων στο νησί με τη διευκρίνιση ότι αυτά δεν θα είχαν το δικαίωμα να εισέρχονται στα εδάφη της άλλης πλευράς. Επίσης, επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Όνωση λέγοντας ότι "χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών δεν μπορεί να δρομολογηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Όνωση".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Όβερτ που πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Βουλγαρία, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ, με το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιαν Βιντένοφ, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μπλάγκοβεστ Σέντοφ και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γκ. Πιρίνκσι. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσει τα κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν την τόσο ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς επίσης και τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Βουλγαρίας. Ο κ. Όβερτ θα επιστρέψει σήμερα αργά το βράδυ.
Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να επισκεφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Πάλε για να ανακοινώσουν από κοινού την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας που θα έχει ως στόχο την εκτόνωση της κρίσης στη Βοσνία. Σε άλλο δημοσίευμά της, τονίζει ότι υπήρξε "διεθνής αναγνώριση της πρωτοβουλίας Αρσένη στον οποίο έδωσε και προσωπικά τα συγχαρητήριά του ο αμερικανός ομόλογός του Ουίλιαμ Πέρι". Στο μεταξύ με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει την ελληνική διαμεσολάβηση η Βόννη. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η γερμανική πλευρά τελούσε εν αγνοία της ελληνικής πρωτοβουλίας και μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί για τ' αποτελέσματά της ενώ "προβληματίζεται για τις ενδεχόμενες διαβεβαιώσεις ή ανταλλάγματα που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς είτε στο Βελιγράδι είτε στο Πάλε".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο Πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που είχε από τους κυρίους Παπουλια και Αρσένη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση "επιβεβαίωσε τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάμειξη της Ελλάδας στην προσπάθεια επίλυσης της βοσνιακής κρίσης. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες η στενή συνεργασία του υπουργού Εθνικής ½μυνας, Γεράσιμου Αρσένη, με τον αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι στο θέμα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας και τις εξελίξεις στη Βοσνιακή κρίση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρά την ενημέρωση που είχε από τον πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αρσένη. Τις λεπτομέρειες των όσων διαδραματίστηκαν στο Πάλε και στο Βελιγράδι, οι δύο υπουργοί αναμένεται να τις συζητήσουν σήμερα το πρωί σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ότι "πέραν των άμεσων αποτελεσμάτων της ελληνικής πρωτοβουλίας έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πεδίο δυνατοτήτων για τη χώρα μας να παίξει ένα ρόλο ειρηνευτικό, να γεφυρώσει διαφορές, να στεριώσει την ειρήνη" ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας προανήγγειλε συνέχιση της ελληνικής πρωτοβουλίας αφού "η ελληνική κυβέρνηση έχει περισσότερες δυνατότητες από άλλες χώρες και θα είναι ενισχυτική της προσπάθειας της Ομάδας Επαφής για την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου".
ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης πάντως, δεν θα σταματήσουν εδώ. Κατ' αρχήν, θα μεταφερθεί στη Σύνοδο των υπουργών ½μυνας του ΝΑΤΟ σήμερα το μήνυμα των Σερβοβόσνιων ότι η σύσταση της Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως δημιουργεί κακές συνθήκες για την επίτευξη οποιασδήποτε βάσης συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών. Ακόμη ο κ. Αρσένης θα μεταφέρει την άποψη του Ρ. Κάρατζιτς, ότι η χειρονομία της σερβοβοσνιακής πλευράς με τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των ομήρων κυανοκράνων θα πρέπει να συνοδευτεί με άμεση παύση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και θα κάνει σαφές ότι η σερβοβοσνιακή πλευρά έχει τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα υποστηριχθεί ακόμη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι η Δύναμη Ταχείας Επεμβάσεως, που θα συγκροτηθεί, πρέπει να είναι κάτω από την εποπτεία του Ο.Η.Ε. και ότι θα λειτουργήσει για να στηρίξει το ειρηνευτικό έργο της UNPROFOR και όχι για να επιβάλει την ειρήνη "Είμαστε, είπε ο Πρωθυπουργός, εναντίον κάθε στρατιωτικής παρέμβασης, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή: ταχείας επέμβασης, βομβαρδισμών". Η Αθήνα προτίθεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες απόψεις για την προώθηση πρωτοβουλιών για ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση του Βοσνιακού, αποδεκτή απ'όλους. Βάση του διαλόγου θα είναι το σχέδιο της Ομάδας Επαφής".
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που επικαλείται Ο ΛΟΓΟΣ, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας "ζήτησε από τους δύο Όλληνες υπουργούν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Σέρβους και μουσουλμάνους στα πρότυπα της αντίστοιχης που ίσχυε κατά το πρώτο τετράμηνο του 1995".
Αντίθετα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ταυτόχρονη ενόχληση τόσο στο Βελιγράδι, όπου, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς θεώρησε πως υπερέβησαν τα όρια "προσωπικής προβολής", όσο και στην... Ουάσιγκτον, όπου η αμερικανική ηγεσία θεώρησε πως δεν είχε εκ των προτέρων ενημέρωση, πέτυχαν να προκαλέσουν με την ημιτελή μεσολάβησή τους στη Βοσνία οι κ.κ. Αρσένης και Παπούλιας".
Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ο υπουργός Εθνικής ½μυνας Γερ. Αρσένης θα τονίσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Υπουργών του ΝΑΤΟ που αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, τη θέση της χώρας μας ότι μπορεί να δοθεί πολιτική και βιώσιμη λύση στην κρίση της Βοσνίας μακριά από στρατιωτικές παρεμβάσεις".
ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "η συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας στρέφεται τώρα προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων εταίρων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Βοσνιακή κρίση".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "θέμα αξιοπιστίας της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να θέση ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης στην σύνοδο των υπουργών Αμύνης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εφόσον η Συμμαχία δεν αποφασίσει να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της του Δεκεμβρίου του 1992 που αφορά την ενεργοποίηση των Νατοϊκών Στρατηγείων στην Ελλάδα".
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σκληρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τσιλέρ να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ειδάλλως δεν θα πραγματοποιηθεί η τελωνειακή ένωση, απηύθυνε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Θέλω να υπενθυμίσω στην τουρκική κυβέρνηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εκτοξεύει κενές περιεχομένου απειλές. Θα απορρίψουμε την τελωνειακή ένωση εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν" τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρός του, Ρένζο Ιμπένι.
Ανησυχίες για την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εκφράζονται στην έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για την αμερικανική αμυντική στρατηγική στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση τονίζεται η πρόθεση των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την άμβλυνση των διαφορών και ιδιαίτερα για τα προβλήματα στο Αιγαίο. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αναφέροντας ότι πρόκειται για δύο συμμάχους κλειδιά που αποτελούν το στήριγμα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κι έχουν γίνει πιο σημαντικοί για τις ΗΠΑ μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η σταθερότητα των δύο αυτών χωρών είναι κρίσιμη για την περιοχή και για τη διεύρυνση των αμερικανικών και συμμαχικών συμφερόντων. (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έδωσε άδεια αεροφωτογράφησης του Όβρου από τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος παρ'ότι οι τούρκοι δεν υπέβαλαν σχέδια πτήσης και δεν αποκάλυψαν τον τύπο του αεροσκάφους ούτε φυσικά τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού τους. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν δήθεν για τη χαρτογράφηση της περιοχής και δήλωσαν πρόθυμοι να τις εμφανίσουν ενώπιον Όλληνα αξιωματικού χωρίς φυσικά να κάνουν λόγο για έλεγχο ή παράδοση και των σχετικών αρνητικών.
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής ½μυνας, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, με τον Σέρβο ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συζητήθηκε και πρόταση μεσολάβησής του για την επίλυση του θέματος των Σκοπίων. Η πρόταση προβλέπει ότι προηγουμένως ο Γκλιγκόροφ θα έχει δώσει στη Σερβία γραπτές διαβεβαιώσεις για την προσήλωσή του για την ειρήνη στην περιοχή. Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι πιέσεις για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων με τα Σκόπια, με το συντονισμό του αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιγκέλ Μαρτίνεζ που επισκέπτεται τα Σκόπια, δήλωσε ότι νιώθει ανησυχία και ντροπή για τα μέτρα που έχει επιβάλει η Ελλάδα σε βάρος των Σκοπίων και εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις κακές σχέσεις των Σκοπίων με ορισμένους από τους γείτονές του.
Η προώθηση του θέματος της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ μέσω Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της χθεσινής πολύωρης συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας κυρίων Παπούλια και Πίρινσκι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Όλληνα υπουργό το θέμα του αγωγού θα είναι ένα από τα βασικά εκείνα θέματα που θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Επίσης σε λίγες μέρες θα συνεδριάσουν στη Μόσχα εμπειρογνώμονες Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας για την κατασκευή του αγωγού αυτού.