Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-02-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/2/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/2/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η υπόθεση της Siemens, το Ασφαλιστικό, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου και ο πολιτικός απόηχος από τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θέλουμε τους κύκλους και το όνομα, δεν θέλουμε τα χρέη". Συνεργασία πρωθυπουργού - Χατζηδάκη για την Ο.Α."

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί η σύσταση συντονιστικής Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και η πρόσληψη συμβούλου αποκρατικοποίησης. "Στόχος είναι στο τέλος του 2008 να έχει βρεθεί βιώσιμη λύση" δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "θέλουμε τους κύκλους και το όνομα, δεν θέλουμε όμως τα χρέη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σε 100.000 τρίτεκνες οικογένειες το πολυτεκνικό επίδομα. Αρχίζει η καταβολή του από τον ΟΓΑ τον Απρίλιο".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να καταβληθεί το πολυτεκνικό επίδομα στις πρώτες από τις 100.000 τρίτεκνες οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα. Όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του ΟΓΑ, το επίδομα δεν δικαιούται μόνον η μητέρα που έχει τρία παιδιά κάτω των 23 ετών αλλά και ο πατέρας ο οποίος έχει τρία παιδιά από διαφορετικούς γάμους".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Μεθαύριο αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΝ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στο ναδίρ της αναξιοπιστίας βουλιάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το κυβερνών κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρ' ότι το σκάνδαλο Ζαχόπουλου έχει καταφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται η ελπίδα των πολιτών για διέξοδο από τη βαθιά κρίση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "4 μονάδες πίσω από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ! Παρά τα χάλια της κυβέρνησης, βουλιάζει επικίνδυνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης"

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 30,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 26,8%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΣΥΝ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 4,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 17,2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας κατά 1,2%".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φωτιά στα ράσα. Έντονο παρασκήνιο για τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Ποιες ομάδες συγκρούονται. Τελικοί ρυθμιστές Άνθιμος και Ιγνάτιος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δύο κύριοι υποψήφιοι, οι Μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμος και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, και οι ιεράρχες οι οποίοι τους στηρίζουν, δίνουν μάχη "ψήφο με ψήφο". Η διαφορά τους είναι οριακή και εύκολα μπορεί να ανατραπεί. Καθοριστικός για το πού θα γείρει η ζυγαριά θα είναι ο ρόλος των άλλων δύο υποψηφίων, των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, και των υποστηρικτών τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "SIEMENS: Οι "μαύρες τρύπες" του ΠΑΣΟΚ. Συγκάλυψη μέσω εξεταστικής επιχειρεί η Χ. Τρικούπη".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μείζον πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση δωροδοκίας πολιτικών και προσώπων και κρατικών στελεχών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εκ μέρους της γερμανικής Siemens για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C41). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να σταματήσει τη δικαστική έρευνα και την προσωποποίηση των πολιτικών ευθυνών που αφορά σε στελέχη του".

    ΕΘΝΟΣ: "Αγρυπνίες για... κουκκιά μετρημένα. Ασθενείς και οδοιπόροι επιστρατεύονται στη μάχη της κάλπης".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με νέους μυστικούς δείπνους συνεχίστηκε χθες ο "ιερός προεκλογικός αγώνας στην Εκκλησία. Στο μέτρημα των "κουκκιών", θα πρέπει να συνυπολογισθεί πλέον και η ψήφος του 84χρονου Μητροπολίτη Κιλκισίου, ο οποίος φέρεται να έχει γνωστοποιήσει ότι και θα ψηφίσει και θα προεδρεύσει στη συνεδρία της Ιεραρχίας για την εκλογή Αρχιεπισκόπου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας". Στο τέλος της εβδομάδας παραδίδεται η δικογραφία στους δικηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε λίγες μέρες λήγει το απαγορευτικό του ανακριτή προς τους διαδίκους. Τα "μυστικά" της δικογραφίας θα γίνουν κοινό κτήμα. Ο δικαστικός λειτουργός έχει καταλήξει, όσον αφορά το ρόλο που έπαιξαν τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνάς του. Το απολογητικό της υπόμνημα ετοιμάζει η Εύη Τσέκου, όπου θα υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις για το ροζ DVD και για την προσωπική της σχέση με τον Χρήστο Ζαχόπουλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σεισμό" σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προκαλεί η "Ζίμενς". Αλληλοκατηγορούνται πρώην υπουργοί του Σημίτη, παγωμάρα στη ΝΔ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ενδεχόμενο να τα "έχουν πιάσει" υπουργοί ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και άνθρωποι της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή προκαλεί δυναμικές αναταράξεις στα δύο μεγάλα κόμματα. Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ γιατί οι Σημιτικοί βλέπουν ότι θέλει κάποιους να "ξεπαστρέψει" και να κλείσει φυλακή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρικυμία προκαλεί η SIEMENS στο ΠΑΣΟΚ. Κόντρες μεταξύ πρώην υπουργών για τις ψηφιακές παροχές στον ΟΤΕ και το C41. Επισπεύδεται η αποστολή εισαγγελέων στη Γερμανία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ποινικές διώξεις θα ασκηθούν, όπως όλα δείχνουν, πριν από το καλοκαίρι και η πολύκροτη υπόθεση της SIEMENS θα ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της". Αυτό ανέφεραν χθες δικαστικοί κύκλοι. Ήδη επισπεύδεται η αναχώρηση δύο εισαγγελικών λειτουργών για τη Γερμανία και την Ελβετία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Άφησαν ίχνη οι μίζες για ΟΤΕ - C41. Σκάνδαλο SIEMENS: Οι δικαστές καλούνται να τις ταυτοποιήσουν".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανεξίτηλα ίχνη δωροδοκιών προς πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς άφησε ο μηχανισμός των "μαύρων ταμείων" της Siemens. Τουλάχιστον 33 πληρωμές έγιναν χάριν της προγραμματικής συμφωνίας του ΟΤΕ, ενώ και 6 "πονηρά" εμβάσματα πίσω από τη σύμβαση του C41 περιέχονται στα κατασχεθέντα κρυφά ντοσιέ, που θα παραλάβουν οι Έλληνες εισαγγελείς από το Μόναχο και τη Γενεύη".

    ΕΣΤΙΑ: "Όχι στην ένταξη της Τουρκίας. Υψίστης εθνικής σημασίας η θέσις Σημίτη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία) αναπτύσσεται έντονο ρεύμα κατά της εντάξεως της Τουρκίας, είναι δυνατόν η Ελλάς να εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της εντάξεως; Είναι δυνατόν η εξωτερική μας πολιτική να εδράζεται σε μία άκρως υποκριτική θέση, η οποία ούτως ή άλλως δεν διαθέτει την στήριξη του ελληνικού λαού;"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παιχνίδι εταιρειών με καύσιμα θέρμανσης. Η πλειοψηφία των πρατηριούχων δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αποφασισμένο να προχωρήσει από τις 15 Φεβρουαρίου στην εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ερωτήματα για το "χάος" του Σαββάτου. Προβληματισμένη από την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. η κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση, μετά το χάος του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνης τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται προβληματισμένη για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. "Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ποινή 40% για πρόωρη σύνταξη. Μαζί με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ποινή στις πρόωρες συντάξεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Το ύψος τους θα μειώνεται κατά 40% σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τις κάνει ασύμφορες για τους ασφαλισμένους".

    Η ΝΙΚΗ: "Ανίκανοι για μεταρρυθμίσεις. Στην κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "καθημερινά πλέον αποδεικνύεται η ανικανότητα της κυβέρνησης, όχι μόνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και να υλοποιήσει απλά μέτρα, με τα οποία συμφωνεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παστρικές κουβέντες για το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά στο λαό όλα τα κόμματα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η σημερινή κατάσταση στο Θριάσιο πεδίο είναι ήδη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, για το περιβάλλον, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε πολιτική συγκέντρωση στην Ελευσίνα, καλώντας τους κατοίκους του Θριασίου και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της ζωής τους και των οικογενειών τους".

    Η ΧΩΡΑ: "5 Ταμεία .Μετωπική για το Ασφαλιστικό. Επιμένει η κυβέρνηση στις θέσεις της".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρά τις φήμες για περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, στη χθεσινή συνάντησή της με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της για 5 Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει την αναθέρμανση του απεργιακού κλίματος...".

    City Press: "ΕΛ.ΑΣ. Κρίση πριν από τις κρίσεις. ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκαλεί η εικόνα της ελληνικής Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Προβληματισμός που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα "εκφραστεί" εμπράκτως στις κρίσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. το επόμενο διάστημα".

    Metro: "Η πιο μεγάλη...Τρίτη στην εκλογική κούρσα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πιο μεγάλη μέρα του...πολέμου για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ έφτασε! Η σημερινή "Σούπερ Τρίτη" θα κρίνει εν πολλοίς την κούρσα για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στα στρατόπεδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ο δακτύλιος επί τάπητος. Θεσσαλονίκη: 16 μέτρα για το κυκλοφοριακό".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μονά- ζυγά στο κέντρο. Ριζοσπαστική πρόταση Τσιότρα για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μέγιστη η ευθύνη της Ιεραρχίας για την εκλογή πρόμαχου αρχιεπισκόπου".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καθεστώς βιβλίων ΚΒΣ στα πρατήρια υγρών καυσίμων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανυποχώρητο δηλώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την άμεση εφαρμογή του νέου καθεστώτος φορολόγησης του ντίζελ θέρμανσης. Παράγοντες του υπουργείου τόνισαν χθες σε εκπροσώπους των πρατηριούχων καυσίμων ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένο να πατάξει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο, ενεργοποιώντας τον σχετικό νόμο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε πληθωριστική ασφυξία. Για τρίτο μήνα ο τιμάριθμος στο 3,9%".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ευάλωτη στις πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύεται η ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί για τρίτο συνεχή μήνα στο 3,9% με αποτέλεσμα ένα κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και να υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καβγάδες για την ακρίβεια. Βιομήχανοι και έμποροι κατηγορούν αλλήλους".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αποποιείται κάθε ευθύνη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για τη διαμόρφωση των τιμών σε υψηλά επίπεδα και κατ΄επέκταση για το φαινόμενο της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι τα τυποποιημένα βιομηχανικά τρόφιμα συμμετέχουν μόνο κατά το 0,27 στον πληθωρισμό που σήμερα τρέχει με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έτοιμη η κυβέρνηση να κλείσει το ασφαλιστικό. Ανυποχώρητη η υπουργός για τη δημιουργία Ταμείου Επιστημόνων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η υπ. Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στη χθεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον Τύπο επανέλαβε το σχεδιασμό για ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων και άφησε να εννοηθεί ότι η αφαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων του Τύπου για την υποστήριξη ελλειμματικών Ταμείων θα αφορά στα ετήσια έσοδα. Χαρακτήρισε δε ως ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αυτά που συμπληρώνονται εντός πενταετίας δηλαδή μέχρι το 2012".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 February 2008 - 21:55:09 UTC