Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, ο νέος εκλογικός νόμος που θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς και η κατάθεση του Προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προσωπικά δεδομένα τέλος. Επιβεβαίωση του "Αδέσμευτου". Πράσινο φως έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία βιαστών και άλλων εγκληματιών".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τα περίφημα προσωπικά δεδομένα σύντομα θα παύσουν να ισχύουν όταν πρόκειται για ειδεχθή εγκλήματα. Ήδη, ο υπ. Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης σε συνέντευξη στον Κυριακάτικο Αδέσμευτο είπε ότι δεν είναι δυνατόν να προστατεύονται όσοι με τα εγκλήματά τους προσβάλλουν την ελληνική κοινωνία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μυρίζει μπαρούτι το ασφαλιστικό. Τα πρώτα πυρά κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό από τους δημοσιογράφους".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ανατροπές στο ασφαλιστικό με δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για τους προ του 1983 ασφαλισμένους, μείωση των συντάξεων με μεταβολή του τρόπου υπολογισμού τους, ενοποιήσεις ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αναδιανομή των κοινωνικών πόρων με συνέπειες στη διαχείριση των αποθεματικών περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής του".

    Η ΑΥΓΗ: "Με την κάμερα στον κρόταφο! Η ΕΛ.ΑΣ. φακέλωσε με τις κάμερες την πορεία του Πολυτεχνείου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με κυβερνητική κάλυψη και εντολή η ΕΛ.ΑΣ. βιντεοσκόπησε την πορεία του Πολυτεχνείου χρησιμοποιώντας τις κάμερες για την... κυκλοφορία. Την αποκάλυψη έκανε χθες η Αρχή Προτασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στα 4 χρόνια θα τσεπώνουν σύνταξη οι βουλευτές. Ενώ για τους εργαζόμενους το όριο πάει να αυξηθεί στα... 70 χρόνια".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση και σχεδιάζει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που είναι προβληματικό, ενώ πολλά από τα Ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της ακατάσχετης παροχολογίας των κυβερνήσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια, της έλλειψης σωστής διαχείρισης, αλλά και των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων που μοίραζαν προεκλογικά οι πολιτικοί μας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Υπουργός "φάντασμα" σώζει τη ΔΕΗ. Με ανώνυμη δήλωση στο Reuters".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση ακύρωσε τη συμφωνία που προωθούσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος με τη γερμανική επιχείρηση ηλεκτρισμού RWE. Υπουργός ο οποίος τήρησε την ανωνυμία του δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" ότι η κυβέρνηση ήταν απίθανο να εγκρίνει μια συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής επιχείρησης, καθώς η ΔΕΗ αξίζει πολλά δισ. ευρώ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο πακέτο για τις πυρόπληκτες περιοχές. 646 εκατομμύρια ευρώ για να ξαναζήσει η καμένη Ελλάδα".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων, η σύνταξη μελετών προσωρινών και μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων, η προστασία της φυσικής αναγέννησης, καθώς και η σύνταξη μελετών αναδασωτικών έργων, ιδιαίτερα για περιοχές υποβαθμισμένες, κοντά σε οικισμούς, αποτελούν τις άμεσες ενέργειες για δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού και προτείνονται στη σχετική έκθεση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών".

    ΕΘΝΟΣ: "Σύνταξη με 39 χρόνια δουλειάς. Βόμβα Μαγγίνα με θύματα παλιούς και νέους ασφαλισμένους".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκληρό ροκ" από την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, που προχωρεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας, δραματική μείωση των συντάξεων και "αναδιανομή" των κοινωνικών πόρων μέσα από σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι φιλοδοξούν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου θα κληθούν να δουλέψουν 39 χρόνια, ενώ σήμερα ισχύει η 35ετία για τους παλαιούς και η 37ετία για τους νέους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Όρθιος ο Κέδρος της Εκκλησίας, ενώ σπερμολόγοι διαδίδουν φήμες για επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ασυνείδητοι σπερμολόγοι έσπειραν χθες τη φήμη ότι η υγεία του Αρχιεπισκόπου επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο, αυτή τη φορά και όχι στο Αρεταίειο. Τα τηλέφωνα της εφημερίδας έσπασαν στην κυριολεξία από αγωνιώντες Χριστιανούς, που ήθελαν να μάθουν αν αληθεύει η φημολογία. Τίποτε δεν συνέβαινε από αυτά και ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στην κατοικία του και δεχόταν επισκέψεις αλληλοδιαδόχως από τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, τον ιεράρχη που ήταν ανθυποψήφιός του το 1998".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θεαματικές ανατροπές σε συντάξεις - όρια ηλικίας. Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό προωθεί πλέον η κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ακριβό για τους ασφαλισμένους, φθηνό όμως για το κράτος, αποδεικνύεται το... "κοστούμι" της ενοποίησης ασφαλιστικών Ταμείων. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και βασίζονται σε τέσσερις άξονες θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, ακόμη και ασφαλισμένους πριν από το 1983".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εισαγγελέας για τις "αμαρτωλές" συμβάσεις στην Ολυμπιακή. Εντολή για δικαστική έρευνα μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ΕΤ για τις επικίνδυνες βλάβες στα νοικιασμένα αεροσκάφη της HOLA AIRLINES".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "παρέμβαση του εισαγγελέα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και ταυτοχρόνως πολιτική απόφαση οριστικής ανατροπής του ισχύοντος καθεστώτος έκτακτων μισθώσεων αεροσκαφών είναι το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής έρευνας, με αιχμή τις αποκαλύψεις του ΕΤ και των τελευταίων ημερών για τις δαπανηρές ενοικιάσεις προβληματικών αεροπλάνων από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σοκ σ' όλες τις συντάξεις. Άνοιξε τα χαρτιά της η κυβέρνηση διά στόματος Μαγγίνα".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέσα σε δύο μήνες, μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή μέτρα - σοκ για τους ασφαλισμένους. Ο υπουργός Απασχόλησης αποκάλυψε μέρος των προθέσεών του τόσο για τα όρια ηλικίας όσο και για το ύψος των συντάξεων σε συνάντηση που είχε χθες με την ΕΣΗΕΑ και τον ΔΣΑ".

    ΕΣΤΙΑ: "Διαρκείς αλλαγές νόμων και θεσμών. Η μεγάλη αδυναμία του πολιτικού συστήματος".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην Ελλάδα τίποτε δεν παραμένει σταθερό. Αλλάζουν διαρκώς τα πάντα: Από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο μέχρι την φορολογία, την εκπαιδευτική πολιτική ή ακόμη και την εξωτερική πολιτική. Κάθε κυβέρνησις και κάθε υπουργός θέλει να βάλη την δική του σφραγίδα στα πράγματα. Έτσι ανατρέπει την πολιτική των προκατόχων του, ανεξαρτήτως αν το αποτέλεσμα είναι καλύτερο ή χειρότερο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με αποθεματικά υγιών Ταμείων η ενίσχυση των ελλειμματικών. Το 10% σε ειδικό λογαριασμό. Μεταβατική περίοδος 5-7 ετών".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, που θα τροφοδοτείται από το 10% των αποθεματικών των υγιών ασφαλιστικών Ταμείων, προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξεύρει πόρους για τη διάσωση των ελλειμματικών φορέων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επί τάπητος ο νέος εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση "ανοίγει τα χαρτιά της".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην ατζέντα της Κυβερνητικής Επιτροπής θα βρεθεί σήμερα ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η βασική αλλαγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα πριμοδότησης 5 έως 10 επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο στόχαστρο γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί. Αύξηση ορίων, μείωση συντάξεων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σχέδιο για ένταξη γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών σε ένα ενιαίο Ταμείο προωθεί η κυβέρνηση, που εκτιμάται ότι οδηγεί σε μείωση συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας".

    Η ΝΙΚΗ: " Στη σύνταξη με 39 χρόνια. Ο Β. Μαγγίνας μίλησε για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αποκαλύφθηκε πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό που οδηγεί σε παράταση του εργασιακού βίου και μείωση των συντάξεων. Σε συνάντηση με τα προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου και της ΕΣΗΕΑ, ο Β. Μαγγίνας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Για "μαύρα μαντάτα" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος προανήγγειλε κινητοποιήσεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγώνας για αντιπλημμυρική προστασία και ενάντια στην εγκληματική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι πλημμύρες στη Ροδόπη, στην Αρκαδία και η επικίνδυνη κατάσταση σε Ηλεία, Έβρο, Μέγαρα και αλλού, αποδεικνύουν πόσο εγκληματική είναι η έλλειψη βασικών υποδομών και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. Η πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη και ενισχύει την καπιταλιστική της εκμετάλλευση αποδεικνύεται ανίκανη να επιλύσει το ζήτημα των υποδομών προς όφελος του λαού".

    Η ΧΩΡΑ: "Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσωπο για τις ασθενείς τάξεις κατατίθεται σήμερα στη Βουλή".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στους οικονομικά ασθενέστερους, δηλαδή στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους, στους απόρους, θα κατευθυνθούν οι αυξήσεις των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος δεν θα απομακρυνθεί, ωστόσο από την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής".

    City Press: "Ρήξη για κάμερες".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "να κλείσει άμεσα το θέμα του εκλογικού νόμου επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αφενός θεωρεί ότι έχει άλλα, πιο σημαντικά μέτωπα να αντιμετωπίσει (βλ. ασφαλιστικό) και αφετέρου, λόγω της πολυφωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση και στη ΝΔ για το θέμα αυτό, αντιλαμβάνεται ότι μόνο θετική για την κυβέρνηση δεν είναι η συνέχιση μιας τέτοιας συζήτησης".

    Metro: "Εφιάλτης" στις αγορές. Κλυδωνίζονται χρηματιστήρια και οικονομίες από την παρατεινόμενη διεθνή πιστωτική κρίση".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μια κλωστή κρέμεται πλέον η μεσοπρόθεσμη τάση των χρηματιστηριακών αγορών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το κύμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές συντηρείται, καθώς οι επιπτώσεις από τα subprime δάνεια συνεχίζουν να ρίχνουν τη σκιά τους στα αποτελέσματα μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων"

    Metropolis: "Το ασφαλιστικό η ενοποίηση και το σχέδιο της κυβέρνησης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο μέτωπο με φόντο το ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην ενοποίηση των ταμείων των δημοσιογράφων, νομικών, γιατρών, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών και όλων των εργαζομένων στον Τύπο".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό: Τυφώνας" στις συντάξεις".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Πλημμύρες, ζημιές, αποζημιώσεις και η ζωή συνεχίζεται. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός...ώστε να καταγραφεί και να πληρώνει τις ζημιές".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Έπνιξαν την πόλη! Μνημείο αυθαιρεσία η ζημιά στον αγώνα της ΕΥΑΘ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέους φόρους έξι δισ. ευρώ. Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Σύγκρουση ...συμφερόντων ανάμεσα σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Τριβές για τη μετοχική σχέση και την επένδυση εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κρήτη".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αποσαφήνιση των σχέσεών της με τη ΔΕΗ επιδιώκει η ΔΕΠΑ, εν όψει της εισόδου της στο Χρηματιστήριο εντός του 2008, ενώ οι τριβές που διαπιστώνονται μεταξύ των δύο εταιριών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ανοιχτή ρήξη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Κλυδωνισμοί στις αγορές. Μαζικό κύμα φυγής από τις μετοχές. Οι "πληγές" των τραπεζών από την πιστωτική κρίση τρομάζουν τους επενδυτές".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μία δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε για τα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης, που αγγίζει πλέον και τον ασφαλιστικό κλάδο. Η Swiss Re ανακοίνωσε ζημίες 735 εκατ. ευρώ λόγω subprime. Ελπίδες, σύμφωνα με τους FT, από τη δημοσιοποίηση σήμερα των πρακτικών της Fed, καθώς τα μέλη αισιοδοξούν για την οικονομία του 2008".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ντόμινο η μεγάλη κατρακύλα. Με νέα μεγάλη πτώση στις αγορές ξεκίνησε η εβδομάδα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μαύρη Δευτέρα" ήταν η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Wall Street να καταγράφει βαριές απώλειες άνω του 1% από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών και τις ευρωπαϊκές αγορές να βυθίζονται βαθιά στο "κόκκινο", λόγω των εντεινόμενων δονήσεων από την πιστωτική κρίση που συμπαρέσυραν και τον μεγαλύτερο αντασφαλιστικό όμιλο στον κόσμο , την ελβετική Swiss Re".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές. Μεγάλες απώλειες και στις τιμές των εμπορευμάτων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κύμα ρευστοποιήσεων χθες στο Χ.Α. με αφορμή την επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, οδήγησε το γενικό δείκτη στις 4.995,31 (-1,98%) στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών. Κανένας από τους τίτλους του ftse/ΧΑ20 δεν είχε άνοδο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 November 2007 - 20:38:19 UTC