Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/1/2007
  • [02] Άρθρο 16
  • [03] Δήμαρχος Έδεσσας
  • [04] ΑΕΙ
  • [05] Καθηγητής
  • [06] Φυγόστρατοι
  • [07] Αγροφυλακή

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/1/2007

    Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που συζητείται από αύριο στη Βουλή και οι αντιδράσεις που εγείρει, οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, που προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, καθώς και η έκκληση του δημάρχου της Έδεσσας προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ για προστασία από τα κανάλια που πολιορκούν παιδιά και οικογένειες είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σας γνωρίζουμε το άρθρο 16. Αναλυτική παρουσίασή του και οι παράπλευρες επιπτώσεις του.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στο σκοτάδι η λίστα της ντροπής των λουφαδόρων. Κρατικό μυστικό τα ονόματα όσων πήραν "μαϊμού" απαλλαγή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαθήματα κατασυκοφάντησης της Αστυνομίας. Καθηγητής Πανεπιστημίου -στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- στη διάρκεια άσκησης παρουσίασε στους φοιτητές του αναξιόπιστη την ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΑΥΓΗ: Καραμανλής και Παπανδρέου ναρκοθετούν τη δωρεάν Παιδεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο φως η λίστα της ντροπής με τους επώνυμους φυγόστρατους. Η στρατιωτική Δικαιοσύνη δίδει όλα τα ονόματα στην Εισαγγελία για να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις για πλαστογραφία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θα αλλάξουν και πάλι οι εξετάσεις για την είσοδο στα ΑΕΙ. Μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νόμου-πλαισίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγροφυλακή και με το νόμο. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανίδρυσή της.

    ΕΘΝΟΣ: Ράβε - ξήλωνε με τις Πανελλαδικές. Νέο λάδι στη φωτιά από τη Μαριέττα με αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μούγκα στη στρούγκα για τα παιδιά με την πούγγα. Ενώ η υπόθεση των απαλλαγών βρίσκεται στα χέρια της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η Αρχή απαγορεύει δημοσιοποίηση ονομάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βαρόμετρο για εκλογές ο νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 72 ημέρες κρίσης για την Παιδεία. Μαραθώνιος ευθύνης μέσα και έξω από τη Βουλή για το "16".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγχόνη η εικόνα της TV. 7 παιδιά κρεμάστηκαν μιμούμενα την εκτέλεση του Σαντάμ.

    ΕΣΤΙΑ: Το πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι προϋποθέσεις για το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους.

    ESPRESSO: Μπήκαμε στη ροζ βίλα της Εκάλης! Οι τελευταίες φωτογραφίες λίγο πριν πιάσει δουλειά η μπουλντόζα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ισχυρό μέτωπο στη Βουλή για αναθεώρηση του άρθρου 16. Μετά και τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λουφάρει η "επώνυμη" Ελλάδα. Στη δικαιοσύνη η πολύκροτη υπόθεση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέο μαχαίρι στους εισακτέους ΑΕΙ - ΤΕΙ. Σχέδιο-βόμβα από Γιαννάκου.

    Η ΝΙΚΗ: Τα... μασάει η Γιαννάκου. Μετά την αδιαλλαξία ψάχνει στηρίγματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκό μέτωπο τώρα για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Συνέντευξη Τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    ΧΩΡΑ: Ανασυγκρότηση Αγροφυλακής με 4.185 προσλήψεις από την Άνοιξη. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    TRAFFIC NEWS: 1.000.000 ευρώ αποζημίωση. Η Μπέμπα Μπλανς περνά στην αντεπίθεση. "Σεβαστείτε την ιστορία μου. Απαιτώ δημόσια συγγνώμη".

    City Press: Μεγάλες συγκρούσεις, μικρές προσδοκίες. Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Metro: Κινητοποιήσεις και συναίνεση. Αρχίζουν πάλι τα... όργανα στον χώρο της Παιδείας με αφορμή την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

    Metropolis: Από τα θρανία στα έδρανα η "κόντρα" για το άρθρο 16. "Καζάνι που βράζει" για ακόμη μία φορά η ελληνική Παιδεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι "χρυσές" ειδικότητες. Επαγγέλματα με ζήτηση στην Κεντρική Μακεδονία.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο χάρτης της εξωτερικής περιφερειακής. Από την Ευκαρπία (κόμβο του Τιτάτα) ως το Σχολάρι, δηλαδή μια απόσταση 34 χιλιομέτρων θα την διανύουμε σε ένα τέταρτο της ώρας!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αρχίζει η μάχη από αύριο στη Βουλή. Πρεμιέρα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φωτιά το "16" και ποιους θα κάψει; Αύριο σε όλη την Ελλάδα.

    [02] Άρθρο 16

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "...είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει νομοθετικά ένα αναθεωρημένο άρθρο 16. Χρόνος υπάρχει, αφού η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα ολοκληρωθή από την επόμενη Βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να αποδειχθεί η αυριανή ημέρα, καθώς από την έκταση των κινητοποιήσεων έναντι της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος αναμένεται να επηρεαστούν οι γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, υπενθυμίζοντας την υπεύθυνη στάση που είχε τηρήσει η ΝΔ στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση".

    Η Metro σημειώνει ότι "νέα ένταση αναμένεται να ξεσπάσει στον χώρο της Παιδείας ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, που αρχίζει αύριο στη Βουλή. Η εκπαιδευτική κοινότητα εκδηλώνει την αντίθεσή της με συμβολική περικύκλωση της Βουλής σήμερα το απόγευμα στις 6, αλλά και με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στα Προπύλαια, το οποίο θα εξελιχθεί σε συναυλία στο Σύνταγμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για την ίδια ημέρα και παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 6 το απόγευμα".

    Η Metropolis προσθέτει ότι "καζάνι που βράζει" για ακόμη μια φορά η ελληνική Παιδεία. Μετά τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για το άρθρο 16, το θέμα πλέον βρίσκεται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και η Παιδεία, αντιμέτωπη με το... μέλλον της".

    Η City Press επισημαίνει ότι "το συνδικαλιστικό κατεστημένο των ΑΕΙ αντιδρά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα κόμματα της Αριστεράς "επενδύουν" στις κινητοποιήσεις. Ο Παπανδρέου λέει σταθερά "ναι" στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όμως ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν την επιλογή του. Η κυβέρνηση αποφεύγει την αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου και την ενίσχυση της αυτοτέλειάς του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς και σχολεία έχουν προγραμματίσει, για σήμερα, περιοδείες και συζητήσεις με εργαζόμενους και νέους τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και για την ανάγκη της πάλης για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Οι περιοδείες και συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εντείνονται οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για τις αυριανές μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Σήμερα η ηγεσία των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, γίνεται δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, καθώς δυναμώνει η αγωνία για το μέλλον της ανώτατης Παιδείας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αρχίζει αύριο στη Βουλή η "μητέρα όλων των μαχών" για το Σύνταγμα, καθώς τίθεται επιτέλους προς συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης το επίμαχο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το κυβερνών κόμμα ρίχνεται στη μαραθώνια μάχη με έναν και μόνο στόχο: την εξασφάλιση της συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ ώστε το άρθρο να περάσει από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων και να αναθεωρηθεί σε κάθε περίπτωση από την επόμενη Βουλή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά τις όποιες αντιδράσεις δεν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, εκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη. Στο πλαίσιο της συναίνεσης θα μπορούσε και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση χάριν της συναίνεσης θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "πρόκριμα για εκλογές θα αποτελέσει, πιθανότατα, η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία πρόκειται να ακολουθήσει της συζήτησης για το άρθρο 16 που αφορά την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και για τις τρεις βαθμίδες".

    Σύμφωνα με την Traffic News "μήνυμα συναίνεσης, συναίνεση η οποία ήδη επί της ουσίας υπάρχει, απευθύνει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου για τη συζήτηση για το Άρθρο 16. Η κ. Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργούν υπό την κρατική εποπτεία. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου ξεκινά την Τετάρτη ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται επί ποδός".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις για το "άρθρο 16" και αντιλαμβανόμενη το φορτισμένο κλίμα που θα δημιουργηθεί ενόψει και της κατάθεσης του νόμου για τα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, που κάποτε διακήρυττε ότι η κυβέρνηση "δεν μασάει", εμφανίζεται διατεθειμένη να... "μασήσει" την αδιαλλαξία των προηγούμενων μηνών".

    [03] Δήμαρχος Έδεσσας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " προστασία από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ΕΣΗΕΑ ζητεί ο δήμαρχος της Έδεσσας Γιάννης Σόντρας με έγγραφό του που έστειλε χθες αργά το μεσημέρι για τη "δράση" των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην πόλη του , με θύματα παιδιά".

    [04] ΑΕΙ

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας. Μετά το άρθρο 16 και τον νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα αλλάξουν και οι εξετάσεις. Οι επιλογές των υποψηφίων θα περιορισθούν, το απολυτήριο Λυκείου θα αποσυνδεθεί από τις εξετάσεις, και τα ΑΕΙ θα έχουν αποφασιστικό λόγο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων. Και όλα αυτά μία ημέρα πριν από τη συζήτησης της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή, έξω από την οποία θα διαδηλώνουν εκπαιδευτικοί και φοιτητές".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ και ο νόμος πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ θα είναι οι επόμενες "κινήσεις" του υπουργείου Παιδείας, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε δραστικό περιορισμό των επιλογών προτίμησης των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα οδηγήσει η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας".

    [05] Καθηγητής

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "απίστευτο και όμως αληθινό. Καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε θέματα ασκήσεων στους φοιτητές του, που δημιουργούν σ΄αυτούς εικόνα απαξίωσης της Αστυνομίας ως θεσμού που παραβιάζει δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τον πιο βάναυσο τρόπο. Το χειρότερο, μάλιστα είναι πως μία τέτοια άσκηση δόθηκε προς λύση και απάντηση σε περίοδο έντασης των φοιτητικών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο".

    [06] Φυγόστρατοι

    H Espresso γράφει ότι "να στρατευθούν όλοι οι φυγόστρατοι. Την ξεκάθαρη αυτή εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που είχε για τις περιβόητες λίστες της ...λούφας και απαλλαγής. Ο Κώστας Καραμανλής παράλληλα ζήτησε να χυθεί άπλετο φως γύρω από αυτή την υπόθεση που προκαλεί το αίσθημα των πολιτών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "μονόδρομο δημοσιοποίησης της λίστας της ντροπής, των εκατοντάδων φυγόστρατων που λάδωσαν την μαφία των απαλλαγών "άνοιξε" η απόφαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης να παραπέμψει όλους τους στοιχειοθετημένους φακέλους που αφορούν το κύκλωμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γιώργο Κολιοκώστα, ο οποίος ήδη διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει: "όλα στο Φως. Δεν πρόκειται να υπάρξει συγκάλυψη. Καμιά ανοχή σε κανέναν", ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα να σχολιάσει την πρόοδο των ερευνών για το κύκλωμα που χορηγούσε παράνομες απαλλαγές από το Στρατό. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν το απόστημα και οι φυγόστρατοι απατεώνες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι " παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των παράνομων απαλλαγών από το Στρατό, βρίσκεται ήδη στην Δικαιοσύνη - με αποδείξεις- τα ονόματα όσων έκαναν χρήση των "ευνοϊκών ρυθμίσεων" της στρατολόγησης , που είχαν δημιουργήσει κάποιοι, δεν έχουν δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση παράνομων απαλλαγών από το στρατό με πλαστά πιστοποιητικά, καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας. Το θέμα των απαλλαγών από τη στρατιωτική θητεία με τα πλαστά πιστοποιητικά, ερευνάται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα".

    [07] Αγροφυλακή

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αγροφυλακής με την πρόσληψη συνολικά 4.185 ατόμων προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και υπογράφεται από τους κκ Παυλόπουλο, Αλογοσκούφη, Τσιτουρίδη και Πολύδωρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "την επανασύσταση του Σώματος της Αγροφυλακής προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έτσι, υλοποιείται και μία ακόμα προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, με την οποία αποκαθίσταται μια κατάφωρη αδικία που είχε γίνει το 1993 από το ΠΑΣΟΚ εις βάρος εκατοντάδων αγροφυλάκων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 January 2007 - 15:41:11 UTC