Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-10-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/10/2006
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
  • [03] Συντάξεις-Αυξήσεις
  • [04] Μετανάστες
  • [05] Συνταξιοδοτήσεις
  • [06] ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/10/2006

    Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ο απόηχος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αντάρτικο Βενιζέλου κατά Παπανδρέου. Ο "δελφίνος" βάζει υποθήκη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ραντεβού κάθε Σεπτέμβριο. Για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια πρωθυπουργός δέχτηκε εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

    Η ΑΥΓΗ: Αδιαλλαξία Καραμανλή σε... τέσσερις δόσεις. Συνάντηση μιάμισης ώρας για τα... μάτια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιάσαμε στα... πράσα το καρτέλ του γάλακτος. Στα χέρια της "Αυριανής" όλα τα απόρρητα έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αποκαλύπτουν με τεκμηριωμένα στοιχεία τη μεγάλη απάτη που στήθηκε σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο ΠΑΣΟΚ τρελάθηκαν! Οι εσωκομματικές συγκρούσεις ανέλπιστο δώρο στην κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Ευνοϊκή ρύθμιση για ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική.

    ΕΘΝΟΣ: Στην ουρά για πρόωρες συντάξεις. Μαζική έξοδος υπό τον φόβο αλλαγών στο ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χρειάστηκαν έξι εβδομάδες απεργίας για να τους υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός αυξήσεις μισθών σε βάθος πενταετίας και έτσι οι δάσκαλοι... μετά από έξι ...τζακ ποτ έπιασαν τον λήγοντα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύμα φυγής από το Δημόσιο. Ομαδικές παραιτήσεις διότι οι εργαζόμενοι τρέμουν τις επικείμενες ασφαλιστικές αλλαγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Άνοιξε δρόμο επιστροφής. Καθαρές κουβέντες από Καραμανλή στο ραντεβού με τους εκπαιδευτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φάτε μάτια... Ο Καραμανλής τούς κοίταξε και "έδωσε" μια από τα ίδια.

    ΕΣΤΙΑ: Κλειστό πάλι το Κέντρο. Αγνοούνται οι διατάξεις του Συντάγματος.

    ESPRESSO: Ο Christopher απειλεί τον διάσημο Αμερικανό μάγο: "Θα εξαφανίσω τον Κόπερφιλντ. Τον καλώ σε μονομαχία στο Ζάππειο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετανάστες θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Έκθεση του ΟΗΕ αναδεικνύει όλες τις μεταβολές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το "μπαλάκι" στους εκπαιδευτικούς. Παράταση της αγωνίας για την Παιδεία, μετά τις παραχωρήσεις Καραμανλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μισό βήμα πίσω έκανε ο Καραμανλής. Αποφασίζουν δάσκαλοι-καθηγητές για την απεργία.

    Η ΝΙΚΗ: Κοροϊδία Καραμανλή. Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπαιδευτικοί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όχι στην Παιδεία της αγοράς και στην παραγωγή "ρομπότ". Σήμερα τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

    TRAFFIC NEWS: Βίαιο παιχνίδι στα χέρια 500.000 ανηλίκων. Ο "πρωταγωνιστής" παίζει το ρόλο του δολοφόνου, του διακινητή ναρκωτικών και του μαστροπού. Ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

    City Press: Καραμανλής: 4 δεσμεύσεις για να ανοίξουν τα σχολεία.

    Metro: "Παίζεται" η απεργία στα σχολεία. Σήμερα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους δάσκαλοι και καθηγητές, μετά το ραντεβού με Καραμανλή.

    Metropolis: Η ώρα της ευθύνης για τους εκπαιδευτικούς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άγριο ξύλο για τις καταλήψεις. Θολό τοπίο σε σχολεία, πανεπιστήμια.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ευεργετικά" λάθη στη... σταυροδοσία υποψηφίων. Δεκάδες προσφυγές στο Πρωτοδικείο εκ των οποίων η μία αφορά σε 82 σταυρούς από το... πουθενά!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον Καραμανλή... Ημέρα κρίσης η σημερινή για την παιδεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Η Γη μας σε άμεσο κίνδυνο προειδοποιεί το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

    [02] Συνάντηση Καραμανλή με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "κοινή είναι η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός με την προσωπική του παρέμβαση για την εκτόνωση της κρίσης και την επιστροφή των απεργών στα σχολεία, έθεσε σε νέες βάσεις τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές στη χθεσινή πρώτη συνάντηση, έπειτα από 41 χρόνια, πρωθυπουργού με δασκάλους και καθηγητές. Σήμερα το συλλαλητήριο, την Παρασκευή οι αποφάσεις".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "μισό βήμα έκανε χθες ο Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση με τους δασκάλους, ανοίγοντας χαραμάδα για την εκτόνωση της κρίσης και τη λύση της απεργίας, η οποία διαρκεί έξι βδομάδες. Πάντως οι δάσκαλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για την περαιτέρω στάση τους, την οποία θα αποφασίσουν απόψε, ενώ το μεσημέρι διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο".

    Η City Press αναφέρει ότι "στα χέρια των εκπαιδευτικών περνά πλέον η απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, μετά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου και του υφυπουργού Γ. Καλού. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο κ. Καραμανλής έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης, ειδικότερα ως προς τα οικονομικά αιτήματα δασκάλων και καθηγητών".

    Η Metropolis γράφει ότι "σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δασκάλους και τους καθηγητές, έπειτα από πρωτοβουλία του πρώτου, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κρίσης. Η απόφαση πλέον για το άνοιγμα των σχολείων εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "κάλεσμα στους δασκάλους και καθηγητές να επιλέξουν το δρόμο της ευθύνης έναντι των γονέων και των μαθητών απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής πρότεινε στους εκπαιδευτικούς η καταβολή του επιδόματος των 105 ευρώ να γίνει σε τέσσερις αντί για έξι δόσεις (δύο μέσα στο 2007 και δύο ετήσιες το 2008 και 2009). Οι εκπαιδευτικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς τις επόμενες κινήσεις τους".

    Η Metro εκτιμά ότι "ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης στον χώρο της Παιδείας. Δάσκαλοι και καθηγητές εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με το μέλλον των κινητοποιήσεων, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "για "τα μάτια" αποδείχθηκε η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συνομιλήσει ο ίδιος με τους απεργούς. Οι εκπαιδευτικοί αποχώρησαν απογοητευμένοι από το Μαξίμου καθώς "περίμεναν περισσότερα" από τη μείωση των δόσεων του επιδόματος. Για επικοινωνιακό ελιγμό μίλησε η αντιπολίτευση. Σήμερα το συλλαλητήριο και οι κρίσιμες αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "επί της ουσίας, από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και της κ. Γιαννάκου με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών δεν προέκυψε κάποια αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, με εξαίρεση το χρόνο καταβολής του επιδόματος των 105 ευρώ. Η περαιτέρω στάση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα. Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "χρειάστηκαν έξι εβδομάδες απεργίας (βλέπε έξι τζακ-ποτ) για να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στους δασκάλους ότι θα τους δώσει το επίδομα των 105 ευρώ σε τέσσερις -αντί έξι- δόσεις σε βάθος τριετίας και αυξήσεις μισθών σε βάθος πενταετίας έως επταετίας (εξ ου και ο λήγοντας)".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "μόλις είχε καταλήξει σε αδιέξοδο η συζήτηση Καραμανλή-απεργών εκπαιδευτικών και κατατέθηκε προσφυγή στο Πρωτοδικείο κατά της απεργίας. Ο πρωθυπουργός πήγε στη συνάντηση με άδεια χέρια - μόνη αλλαγή ήταν η υπόσχεση να περιοριστούν οι δόσεις για το επίδομα των 105 ευρώ από έξι σε τέσσερις. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ εκτιμούν ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στην κυβερνητική θέση και επιμένουν στα δίκαια αιτήματά τους".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που ενισχύονται έμπρακτα από τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δίνεται σήμερα άμεση αγωνιστική απάντηση σε μια πολιτική, την οποία υπεράσπισε ανυποχώρητα χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Πολιτική που θέλει την υποταγή και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ο επικοινωνιακός ελιγμός που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδείχθηκε κενός ουσιαστικού περιεχομένου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο δρόμος για τα σχολεία θα περνάει, κάθε Σεπτέμβριο, από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη πρώτη, μετά 41 χρόνια, συνάντηση πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών, ο κ. Κ. Καραμανλής άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στους εκπαιδευτικούς και τους πρότεινε να συναντιούνται πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως ότι η Παιδεία είναι για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα".

    [03] Συντάξεις-Αυξήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου, με ενσωμάτωση ποσού 140,80 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές, αναπροσαρμογή του επιδόματος εξομάλυνσης, που κυμαίνεται από 19 μέχρι 85 ευρώ, υπολογισμό του εφάπαξ και με τις αποδοχές του έτους που υποβάλλεται η αίτηση, αλλά και ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύνταξη των βουλευτών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "για όσους έχουν καταταγεί στα ΣΑ από 1.1.1993 και μετά, περίοδος ενεργού υπηρεσίας μέχρι 5 έτη θα υπολογίζεται στο διπλάσιο ως συντάξιμος χρόνος προκειμένου να κανονισθεί το ποσό της κύριας σύνταξης που δικαιούνται".

    [04] Μετανάστες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "τις βαθύτατες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές που προκαλεί η μετανάστευση σε πλανητική κλίμακα αναδεικνύει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μετανάστες αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια, εκπροσωπώντας το 3% του πληθυσμού της Γης και συγκεντρώνονται κυρίως στη Βόρειο Αμερική (12,9%) και την Ευρώπη (7,7%).

    [05] Συνταξιοδοτήσεις

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "πάνω από 80.000 υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στους πρώτους 9 μήνες του 2006 αποχώρησαν 3.580 στρατιωτικοί, ενώ πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν 2.690. Στους αστυνομικούς η αύξηση φθάνει το 80%. Μαζική έξοδος καταγράφεται στα ταμεία εν όψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό και μέσα σε έναν χρόνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αυξήθηκαν έως 80%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "κύμα φυγής από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα Σώματα Ασφαλείας, υπό τη Δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, διαβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία με μελέτη που εκπόνησαν, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση".

    [06] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι "αρχηγός υπό προθεσμία και αμφισβήτηση με "δελφίνους" έτοιμους για την κατάληψη του προεδρικού θώκου. Μια μέρα μετά την οκτάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα συμπεράσματα είναι σαφή και εμφανή. Ο Β. Βενιζέλος ενέγραψε και επίσημα υποθήκη για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπό το βάρος του διασυρμού, αδυνατεί να περιορίσει τις εις βάρος του οξύτατες επιθέσεις που δέχεται από κορυφαία στελέχη".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μετά την προχθεσινή σύγκρουση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο είχε εμμέσως προαναγγελθεί, ωστόσο ελάχιστοι ανέμεναν να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο και με αυτή την ένταση. Από χθες οι πάντες κατέβαλλαν προσπάθειες να ρίξουν τους τόνους, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 26 October 2006 - 6:34:43 UTC