Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Παιδεία - Συνταγματική Αναθεώρηση
  • [04] Κουκουλοφόροι - Δήλωση Πολύδωρα
  • [05] Κυβέρνηση
  • [06] ΔΕΚΟ
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] Τιμή βενζίνης
  • [09] Κτηματολόγιο
  • [10] Καλοκαιρινές διακοπές-Ακρίβεια
  • [11] Μουντιάλ
  • [12] Υπόθεση μικρού Αλεξ
  • [13] Διορισμοί εκπαιδευτικών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν βαθμό κάτω του 10 στις πρόσφατες εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η αύξηση της τιμής της βενζίνης και το Μουντιάλ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Εισαγωγή ακόμα και με βαθμό κάτω από τη βάση. Το υπουργείο Παιδείας καλεί όλους τους υποψηφίους να συμπληρώσουν δελτίο, όπου θα συνυπολογισθούν και τα μόρια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 57.000 εισάγονται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. 2.500 υποψήφιοι επιτυγχάνουν με βαθμό από 9.2 έως 9.9, αλλά με 10.000 μόρια. Μένουν εκτός 36.500 υποψήφιοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόβουν τα λεφτά από τις ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες. Στον αέρα συγκοινωνίες, Ολυμπιακή και άλλες προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 6.126 διορισμοί δασκάλων, καθηγητών. Τις επόμενες ημέρες και η προκήρυξη για τον νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    ΕΘΝΟΣ: Σούπερ ληστεία με τη βενζίνη. Όργιο κερδοσκοπίας με πρόσχημα την αύξηση του φόρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξένοιαστος καβαλάρης...ο Καραμανλής. Μετά τις διαβεβαιώσεις που πήρε από τον Αλογοσκούφη ότι το πουγκί αντέχει για παροχές - αυξήσεις και ελαφρύνσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τάζει λαγούς με πετραχήλια στους αγρότες ο Γ. Παπανδρέου. Έκρηξη δημαγωγίας, περιοδείες και διχαστικά κηρύγματα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κτηματολόγιο: Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν. ΥΠΕΧΩΔΕ: Ψηφίζεται εντός Ιουλίου το νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμαξαν με το "10 " τους . Αναζητούν τρόπους υποχώρησης για τους κάτω από τη βάση.

    ΕΣΤΙΑ: Ιστορική η αναθεώρησις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Από το 1952 ισχύει η απαγόρευσις ιδρύσεως ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    ESPRESSO: Όλα τα σπίτια των υπουργών. Οι γειτονιές της εξουσίας σε βόρεια, νότια προάστια και κέντρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Άγριο καψώνι Γιαννάκου στους μαθητές. Καλούνται για Μηχανογραφικά και οι 35.000 κομμένοι!

    TRAFFIC NEWS: Είμαι σε ηλικία γάμου αλλά όχι σε αυτή τη φάση. Ο Γ. Αρναούτογλου λύνει τη σιωπή του και μιλάει για όλους και για όλα.

    City Press: Ποδοσφαιρική υπερδύναμη η Ευρώπη. Βραζιλία, Αργεντινή "υποκλίθηκαν" σε Γαλλία, Γερμανία.

    Metro: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια. "Παιχνίδια" με τις τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς καταγγέλλουν τουρίστες στο ΙΝ.ΚΑ.

    Metropolis: Βροχές, ερημοποίηση και καύσωνας πλήττουν τη Γη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κύμα φυγής εργαζομένων. Με πρόωρη συνταξιοδότηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Συντάξεις της αναμονής. Μέχρι και δύο χρόνια για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

    [03] Παιδεία - Συνταγματική Αναθεώρηση

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "υψίστης σημασίας για την Παιδεία, θεωρείται η συζήτησις στην Βουλή της παρελθούσης εβδομάδος για την διαδικασία αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Ένα από τα λίγα θέματα στα οποία υπήρξε σύμπτωσις απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ήταν η αναθεώρησις του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων".

    [04] Κουκουλοφόροι - Δήλωση Πολύδωρα

    H Traffic News γράφει ότι "αποφασισμένος να οδηγήσει τους λεγόμενους γνωστούς - άγνωστους στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εμφανίστηκε, χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Αστυνομία θα όφειλε να είχε θέσει τέρμα στη δράση τους προ καιρού".

    [05] Κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο Καραμανλής δεν επαναπαύεται στις δάφνες των δημοσκοπήσεων. Πάντως, αυτό το καλοκαίρι θα είναι ξένοιαστος καβαλάρης....ο Καραμανλής γιατί πήρε διαβεβαιώσεις από τον βασικό υπουργό του Γιώργο Αλογοσκούφη ότι το πουγκί αντέχει και αυξήσεις σε συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ. Επιπλέον έχει κατά νου ο υπουργός Οικονομίας όχι μόνο τους Δημόσιους Υπαλλήλους αλλά και όλες τις τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα στους μεν πρώτους θα κάνει ευεργετικές τομές στο μισθολογικό στους δε λοιπούς θα παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις".

    [06] ΔΕΚΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ψαλίδι" στις επιδοτήσεις των ζημιογόνων ΔΕΚΟ βάζει από το νέο έτος το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να περιορίσει δραστικά την αλόγιστη παροχή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, οι οποίες τελικά διευρύνουν το χρέος των ΔΕΚΟ χωρίς να βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό. Αυτές οι επιδοτήσεις έχουν αυξανόμενο ανά έτος ρυθμό, καθώς από 221,53 εκατ. ευρώ το 2004 (για το σύνολο των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ) διαμορφώθηκαν σε 238,70 εκατ. ευρώ το 2005 και αυξήθηκαν περαιτέρω σε 252,13 εκατ. ευρώ φέτος".

    Εγκύκλιος - εισαγωγές υποψηφίων σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

    H Metropolis υποστηρίζει ότι "μία ακόμη δυνατότητα σε ορισμένους υποψηφίους που δεν "έπιασαν" τη βάση του "10" να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας. Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικών δελτίων έχουν όλοι όσοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η εισαγωγή σε κάποια σχολή μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν δεν έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 10, αλλά συγκεντρώνουν 10.000 μόρια, επειδή αρίστευσαν σε ειδικά μαθήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πάντως όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρέας Καραμάνος , "η εγκύκλιος κινείται στα πλαίσια της νομοθετικής πράξης που ψηφίστηκε το φθινόπωρο, σύμφωνα με την οποία κάθε υποψήφιος που είναι κάτοχος της Βεβαίωσης πρόσβασης μπορεί να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο. Για τη συμμετοχή του όμως στη διαδικασία επιλογής απαιτείται ο υποψήφιος να έχει γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον δέκα ή να έχει συγκεντρώσει το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων που απαιτείται για κάθε σχολή ή τμήμα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η κρίση στα πανεπιστήμια πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο, αλλά νέα αναταραχή απειλείται εξ αιτίας του αποκλεισμού από ΑΕΙ - ΤΕΙ 38.982 υποψηφίων που δεν συγκέντρωσαν τη βάση. Μπροστά σε αυτή την απειλή το υπ. Παιδείας επιχειρεί να βρει διέξοδο με νέα εγκύκλιο, με την οποία υπενθυμίζει τη δυνατότητα συμπλήρωσης μηχανογραφικού και για όσους βαθμολογήθηκαν κάτω του "10". Γεγονός, που επιτρέπει ποικίλες ερμηνείες για τις προθέσεις του. Νέες βολές δέχεται η υπ. Παιδείας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής: "πρόκειται για τη συνέπεια της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε το υπουργείο και αυτό το ζήτημα καθώς για να βρεθεί ποιοι μπαίνουν και ποιοι όχι απαιτούνται μαθηματικοί υπολογισμοί που μάλιστα για να γίνουν θα πρέπει πρώτα ο υποψήφιος να δηλώσει τις προτιμήσεις του. Και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν πιο πολύπλοκή διαδικασία. Ανάλογη προχειρότητα έχει δυστυχώς επιδείξει η κ. Γιαννάκου και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου ανοίγοντας ζητήματα χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει και πως συνδέονται οι αλλαγές που προωθεί με το ζήτημα της βελτίωσης του επιπέδου σπουδών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σχεδόν 2.500 υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας από 9,2 έως 9,9 "αλιεύονται" από τη δεξαμενή των 38.982 που δεν έχουν πιάσει τη βάση 10 και εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διότι έχουν συγκεντρώσει 10.000 μόρια. Κατόπιν αυτού, ο τελικός αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, σε περίπου 57.000 εκ των 93.423 υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με περιοδείες, εξορμήσεις, κομματικές συνάξεις, αλλά και με δημαγωγικές πομφόλυγες, σε συνδυασμό με διχαστικά κηρύγματα και επιθέσεις προς την κυβέρνηση, θα επιχειρήσει ο Γ. Παπανδρέου να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα για το κόμμα του, όπως αυτό καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συγχρόνως με τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, θα προσπαθήσει να κρατά σε εγρήγορση το απογοητευμένο κομματικό του ακροατήριο και να δώσει ώθηση στους κομματικούς υποψηφίους, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών".

    [08] Τιμή βενζίνης

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "άγρια... ληστεία στα πρατήρια, καθώς οι οδηγοί πληρώνουν τη βενζίνη με καπέλο που φθάνει και τα 7 λεπτά ανά λίτρο, η οποία πωλείται έως και 1,21 λεπτά στις εθνικές οδούς. Το έναυσμα δόθηκε την Παρασκευή, οπότε και οι τιμές των υγρών καυσίμων επιβαρύνθηκαν λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κατά 5,7% η αμόλυβδη βενζίνη,3,5% η σούπερ και 6,1% το πετρέλαιο κίνησης".

    [09] Κτηματολόγιο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "εντός του Ιουλίου ψηφίζεται στη Βουλή το οριστικό σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο και αρχίζει το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, συνολικού ύψους 1,455 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν την περίοδο 2006-2010 στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας οι ιδιοκτήτες στέρεους τίτλους ιδιοκτησίας, που θα είναι απαραίτητοι για κάθε είδους δικαιοπραξία επί του ακινήτου τους. Θα κτηματογραφηθούν συνολικά 34,3 εκατ. δικαιώματα επί κάθε είδους αστικού, περιαστικού και αγροτικού ακινήτου και από αυτά τα 28,4 εκατομμύρια δικαιώματα από μηδενική βάση".

    [10] Καλοκαιρινές διακοπές-Ακρίβεια

    Η METRO σημειώνει ότι "σε... πονοκέφαλο εξελίσσονται για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές, καθώς από παντού φθάνουν καταγγελίες για αύξηση των τιμών κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, σε δωμάτια, εστιατόρια και υπηρεσίες, στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς".

    [11] Μουντιάλ

    Η City Press εκτιμά ότι "την τιμητική της έχει η Ευρώπη στο φετινό Μουντιάλ. Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, οι τέσσερις των ημιτελικών είναι όλοι Ευρωπαίοι. Τα προγνωστικά περί λατινοαμερικανικού τελικού πετάχτηκαν στον άνεμο. Η Ευρώπη θριαμβεύτρια - ίσως κάτι που θα αναπτερώσει το καταρρέον ηθικό των ιθυνόντων της ΕΕ μετά το διχασμό παλαιάς και νέας Ευρώπης για το Ιράκ, το γκρέμισμα του Ευρωσυντάγματος και τους κλυδωνισμούς της διεύρυνσης. Σίγουρα όμως για καθέναν από τους τέσσερις, η εθνική υπερηφάνεια επισκιάζει το κοινό ευρωπαϊκό αίσθημα".

    [12] Υπόθεση μικρού Αλεξ

    Η Espresso επισημαίνει ότι "εβδομάδα ποινικών διώξεων για την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του Αλεξ είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα. Οι αστυνομικές αρχές και ο εισαγγελέας, που έχουν ασχοληθεί με το δράμα της οικογένειας Νασχισβίλι επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, έχουν άτυπα "υποσχεθεί" πως τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μυστήριο της εξαφάνισης του 11χρονου θα κληθούν πλέον να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη".

    [13] Διορισμοί εκπαιδευτικών

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "πιθανότατα στις αρχές Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα θα ανακοινωθούν φέτος οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη και η εξεταστέα ύλη για το νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Συνολικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα διοριστούν 1.100 δάσκαλοι (776 από τον Ενιαίο Πίνακα, 324 από τον ΑΣΕΠ). Επίσης 380 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και 20 καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Νηπιαγωγοί θα διοριστούν 834. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνολικά θα διοριστούν 5.026 καθηγητές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 July 2006 - 19:18:38 UTC