Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-06-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Παιδεία
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Λιμενικό Σώμα
  • [07] Οικονομία
  • [08] Ληστής

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Άγκυρα και οι αποφάσεις των "25" για την Τουρκία, καθώς και η στάση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας. Δέσμευση μετά τη συνάντηση Ντόρας - Γκιούλ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεστ φιλίας μέχρι τον Οκτώβριο. Ντόρα και Γκιούλ υπέγραψαν 8 συμφωνίες για αποκλιμάκωση της έντασης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενικό ξήλωμα στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ο Γιώργος. Σε περίπτωση ήττας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι αλλαγές θα είναι ριζικές, χωρίς να αποκλείεται η προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα. Τέλος Ιουνίου η προκήρυξη για τους δόκιμους σημαιοφόρους.

    ΕΘΝΟΣ: Μήνυμα σε Άγκυρα και... Αθήνα. Με απειλή βέτο, ο Τάσσος έσωσε την πρώτη ευρωπαϊκή παρτίδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο βάθος... Κύπρος για την Άγκυρα. Τελευταία ευκαιρία από τους "25" για την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο Προσαρμογής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελευταία προειδοποίηση στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο θα την κρίνουμε πολύ αυστηρά, διεμήνυσε ο κοινοτικός εκπρόσωπος Ολι Ρεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δικαίωση σε δύο μέτωπα. Ελληνοτουρκικά: Προωθούνται αποτελεσματικά οι ελληνικοί στόχοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Παιδεία πάει στο... διάλογο. Τρία όπισθεν από κυβέρνηση στις αλλαγές για τα ΑΕΙ.

    ΕΣΤΙΑ: Σταδιακή εξυγίανσις της οικονομίας. Σαφής τάσις βελτιώσεως κατά την τελευταία διετία.

    ESPRESSO: Απίστευτες εξελίξεις για τον Αλεξ. Σκηνές από ταινία θρίλερ στη δικογραφία. Οι συγκλονιστικές καταθέσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γλύκες με Γκιούλ, ψυχρότητα με Τάσσο! Δυσφορεί η Αθήνα με τη... Λευκωσία.

    TRAFFIC NEWS: Αθώος για το φιλί ο Παπακαλιάτης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τι λέει ο εισηγητής του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Η ΧΩΡΑ: Τον έπιασαν, τον άφησαν, ξαναλήστεψε. Πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς.

    City Press: Νέα παράταση στην Τουρκία. Σε διαφορετικό μήκος κύματος Αθήνα και Λευκωσία μετά από πολύ καιρό.

    METRO: Αλλαγή σκηνικού με Τουρκία. Το ταξίδι Μπακογιάννη στην Άγκυρα και οi αποφάσεις των "25" δημιουργούν νέα δεδομένα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δίδακτρα από "χρυσάφι" για ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κολέγια και ΙΕΚ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εφοροσαφάρι στη Μακεδονία. Στρατηγείο των "Ράμπο" η Θεσσαλονίκη.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η METRO υποστηρίζει ότι "ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και την ισχυροποίηση της ελληνικής διπλωματίας έγινε με την πρώτη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν. Συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών εξελίξεων στην ΕΕ, όπου με την παρέμβαση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στην Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, η Ελλάδα πέτυχε να ενισχύσει τον ρόλο της σε δύο μέτωπα".

    Η City Press αναφέρει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" έδωσαν νέα προθεσμία στην Άγκυρα για να τηρήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Η Κύπρος, χωρίς σταθερή ελληνική υποστήριξη, δεν επέμεινε στη συνεπή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Άνοιξε επίσημα η διαπραγμάτευση με το πρώτο από τα 35 κεφάλαια που προβλέπει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Τούρκου ομόλογού της κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ που έγινε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες αυτές, που διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, προκαλούν την αισιοδοξία τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα ότι μπορεί να αποδώσουν προς το όφελος και των δύο λαών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "τέλος καλό, όλα καλά, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας ως προς την κοινή θέση των "25" για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές τουρκικές διαπραγματεύσεις στο πρώτο κεφάλαιο της έρευνας-τεχνολογίας, που είχε εμποδίσει η Κύπρος την περασμένη Παρασκευή. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια των οποίων η Αθήνα διαδραμάτισε ρόλο "έντιμου μεσολαβητή" κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, στο επίπεδο των "25", η οποία ικανοποιούσε τη Λευκωσία, ενώ έγινε δεκτή και από την Άγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δημιούργησαν εξ αρχής ένα πλαίσιο που δεν επέτρεπε υψηλές προσδοκίες. Τελικώς το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες και δικαίωσε όλους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες της διπλωματίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο δρόμος της Άγκυρας προς την ΕΕ περνάει πλέον από τη Λευκωσία. Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των 25 υπουργών Εξωτερικών που διήρκησαν από την Κυριακή το βράδυ μέχρι χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκαν με την ΕΕ να απευθύνει μια "τελευταία προειδοποίηση" προς την Τουρκία για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "τόλμη και διπλωματική... γοητεία είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο στήριξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη το πετυχημένο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το ραντεβού της με το "εξημερωμένο" γεράκι της τουρκικής διπλωματίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η Ντόρα Μπακογιάννη στον Βόσπορο "κατέκτησε" τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ κέρδισε και την εμπιστοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "τη δυσφορία του Μαξίμου προκάλεσε το βέτο της Λευκωσίας στην Τουρκία λίγο πριν από τη συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιούλ, κατά την οποία ελήφθησαν αποφάσεις για μέτρα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο".

    Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "συμβιβαστική λύση, αλλά και βραχεία προθεσμία στην Τουρκία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο για την ευρωπαϊκή πορεία της. Ειδικότερα οι 25 συμφώνησαν να ανοίξει το πρώτο από τα 35 θεματικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορά την επιστήμη και την έρευνα, στο κείμενο όμως της συμφωνίας η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Τελωνειακής Ένωσης, ως βασικό στοιχεία της προενταξιακής στρατηγικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "οι "25" συμφώνησαν μεν να ανοίξει το πρώτο από τα 35 θεματικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, που αφορά την επιστήμη και την έρευνα, στο κείμενο όμως της συμφωνίας η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί με την Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Τελωνειακής Ένωσης, ως βασικό στοιχεία της προ ενταξιακής στρατηγικής. Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση για την Τουρκία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο θα είναι πολύ αυστηρή".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σκληρό διπλωματικό παιχνίδι έπαιξε η Λευκωσία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες στο Λουξεμβούργο. Με την απειλή άσκησης βέτο έθεσε τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους και ανάγκασε την Άγκυρα να αποδεχθεί συμβιβασμό, στέλνοντας σαφή μηνύματα και προς την ελληνική κυβέρνηση".

    [04] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι Β«η κυβέρνηση τρόμαξε από τις οικούμενες διαμαρτυρίες και αναβάλλει την κατάθεση του νόμου για την Παιδεία για μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Υπαναχωρεί από τη θέση της να συζητηθεί ο νόμος σε θερινό τμήμα και υποστηρίζει τώρα ότι "μία τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια". Δείχνει επίσης πρόθυμη να κρατήσει ο διάλογος "για όσο χρειαστεί"Β».

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι Β«σε ριζικές αλλαγές σε ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να προχωρήσει μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το υφιστάμενο πολιτικό κλίμα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, που δεν διαφαίνονται σήμερα, για εκλογική νίκη στις επόμενες βουλευτικές κάλπες. Η ανάγκη για δραστικές πρωτοβουλίες επιβάλλεται από την συνεχιζόμενη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει δυναμική επανόδου στην εξουσίαΒ».

    [06] Λιμενικό Σώμα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι Β«επιτακτική ανάγκη αποτελεί η πρόσληψη προσωπικού στο Λιμενικό σώμα, το οποίο προσφέρει σημαντικό έργο συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας και στην εύρυθμη λειτουργία της νησιωτικής χώρας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε την πρόσληψη 60 δόκιμων σημαιοφόρων στο Δ.Σ., ενώ αναμένεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η σχετική προκήρυξη για την κατάταξή τουςΒ».

    [07] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι Β«αργά αλλά σταθερά, η ελληνική οικονομία βαίνει προς εξυγίανση. Τα περισσότερα μεγέθη της εξακολουθούν να υστερούν έναντι των ευρωπαϊκών οικονομιών, όμως υπάρχει σαφής τάσης βελτιώσεως. Η δε πολιτική την οποία ακολουθεί η Κυβέρνησης είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Προ διετίας, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, τα περισσότερα μεγέθη της οικονομίας ήταν αδρώς προβληματικά. Μόνη εξαίρεσης ήταν ο ρυθμός αναπτύξεως, που ήταν αρκετά υψηλός. Ο πληθωρισμός, το έλλειμμα, το χρέος και η ανεργία ήταν από τα χειρότερα στα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΒ».

    [08] Ληστής

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι Β«πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός ότι ο δράστης που συμμετείχε στην αιματηρή ληστεία τράπεζας την περασμένη Παρασκευή είχε αλέθει ελεύθερος λίγο νωρίτερα, με απόφαση εισαγγελέα, κατηγορούμενος για συμμετοχή του σε άλλη ληστεία πριν από τρεις εβδομάδεςΒ».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 June 2006 - 20:56:49 UTC