Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/2/2006
  • [02] Πανελλαδικές
  • [03] Επιδότηση
  • [04] Τραπεζίτες
  • [05] Οικονομικά ΠΑΣΟΚ
  • [06] Περιφερειακή Ανάπτυξη
  • [07] Επιτόκια
  • [08] Αποτέφρωση
  • [09] Κυβέρνηση
  • [10] Εργασιακά-Οικονομία
  • [11] ΠΑΜΕ
  • [12] ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • [13] Ασφαλιστικό
  • [14] Πυροσβεστική
  • [15] Παρανομίες
  • [16] Περιφέρεια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/2/2006

    Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7 στους 10 θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια. Αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 210 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις. Βαθιά "ανάσα" στην αγορά με τις εξαγγελίες από το οικονομικό επιτελείο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 83.268 μπαίνουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με βαθμό πάνω από 10. Οκτώ σελίδες με συγκριτικούς πίνακες ανά σχολή και ίδρυμα.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα τορπίλη κατά των συμβάσεων. Αποκαλύπτεται η κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Σε κατάσταση απόγνωσης εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το τρυκ της Μαριέττας. Τεχνάσματα κατεργάζεται η υπουργός Παιδείας για τις εξετάσεις. Μαγική εικόνα οι εισακτέοι σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις έως 175.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις. Προκηρύχθηκε ο Γ' κύκλος περιφερειακών προγραμμάτων.

    ΕΘΝΟΣ: Μακελειό στις καλές Σχολές. Εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ μένουν φέτος 75.000 -80.000 υποψήφιοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σπάστε τα τείχη να 'χει η επαρχία τύχη. Χθες από τα ιστορικά Ψαρά ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε το μήνυμα για περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Είχαν πλάτες στο υπουργείο. Οι εταιρείες-παραβάτες χορηγήσεων πετρελαίου θέρμανσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικές: Πάνω οι βάσεις και οι εισακτέοι. Μόνο αριστούχοι στις περιζήτητες σχολές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόσοι, πώς μπαίνουν στις σχολές. Εισακτέοι: Αύξηση αριθμού, μείωση επιτυχόντων.

    ΕΣΤΙΑ: Καμία διαφάνεια στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Από τον ισολογισμό δεν προκύπτουν τα δάνεια που έχει λάβει.

    ESPRESSO: Η Δήμητρα μπαίνει στην πολιτική. Άφησε τον Νοράιρ και ασχολείται με τα κοινά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεύμα εισακτέων προς την περιφέρεια. Κατανομή θέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ υπό την πίεση δημάρχων - Υπονόμευση του "10".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διάλογο υπό όρους για το ασφαλιστικό προτείνουν τα συνδικάτα. Ζητούν συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κόβουν θέσεις στις περιζήτητες Σχολές. Αλχημείες με τον αριθμό των εισακτέων.

    Η ΝΙΚΗ: Στροφή δύο ημερών στη... φιλολαϊκή πολιτική. Νέα επέλαση σε ασφαλιστικό και συλλογικές συμβάσεις.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Αποκάλυψη: Το μεγάλο κόλπο με τα στημένα δελτία. Το λογισμικό που έκανε "θαύματα". Γιατί σιωπούν τα ΜΜΕ για το σκάνδαλο των 200 δισ.; Η λίστα της κομπίνας - Η συνέχεια του "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

    PRESS TIME: Αμαρτωλό πάρτι. Το ξεφάντωμα των αξιωματικών της ΕΛΑΣ στο σπίτι της "πατρόνας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έχουμε δύναμη στα χέρια μας... Κάλεσμα στην εργατική τάξη για την προετοιμασία της απεργίας.

    ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 500 προσλήψεις στην Πυροσβεστική. Αναλυτικός πίνακας με τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ.

    TRAFFIC NEWS: "Απαγωγές" φοβούνται τα μεγάλα κανάλια. TV Reality στις αίθουσες δικαστηρίων.

    Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση 210 εκατομμυρίων ευρώ. Όλη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

    City Press: Σκηνικό έντασης λόγω οικονομίας και εργασιακών. Ανεβάζει τους τόνους ο Παπανδρέου κατά του Καραμανλή και ζητά προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    METRO: Σχέδιο ανασύνταξης. Άναψαν οι συζητήσεις στην κυβέρνηση μετά τις δημοσκοπήσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα φωτιά στα δάνεια. Επιβάρυνση ως και 1.200 ευρώ ετησίως.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Καύση νεκρών από τη Β. Ελλάδα στη Βουλγαρία. Ύστερα από την ψήφιση τροπολογίας στην ελληνική Βουλή ιδιοκτήτης γραφείου τελετών της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ξηλώνεται" το κράτος της διαφθοράς. Ατασθαλίες στον έλεγχο πετρελαίου, ανακάλυψαν στο ΥΠΑΒΝ.

    [02] Πανελλαδικές

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε χθες σε ρόλο ταχυδακτυλουργού. Με ένα τρυκ της κυρίας Γιαννάκου, παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των εισακτέων αλλά μόνο στα τμήματα της περιφέρειας που ως τώρα δέχονταν εισακτέους με βαθμολογία πολύ κάτω από τη βάση. Αντίθετα μειώνεται αισθητά ο αριθμός των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας, όπως είναι οι Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "το μέτρο του βαθμολογικού ορίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μπει φραγμός στον ευτελισμό του συστήματος, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται μετά τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών και δημάρχων - και εν όψει εκλογών- στη γραμμή του "κάθε πόλη και σχολή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αυξάνονται οι διατιθέμενες θέσεις, ψηλώνει και ο πήχης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αριθμό εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με αμιγώς γεωγραφικά κριτήρια καθόρισε το Υπ. Παιδείας. Αν και οι θέσεις είναι κατά 2.001 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να εκτιναχθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, αλλά και σε αυτές του Λεκανοπεδίου, αφού η αύξηση αφορά μόνο στα ιδρύματα της περιφέρειας".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "υψηλότερος από κάθε άλλη φορά θα είναι ο αριθμός των παιδιών που φέτος θα μείνουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η "αύξηση" του αριθμού των εισακτέων που ανακοινώθηκε χθες αφορά περιφερειακά ΤΕΙ - ιδιαίτερα εκείνα που παραμένουν στα αζήτητα. Μείωση θέσεων - και σφαγή αριστούχων - έχουμε στις περιζήτητες Σχολές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "περισσότερες θέσεις, από πέρυσι, αλλά λιγότερους εισακτέους προοιωνίζεται το βαθμολογικό πλαφόν που εφαρμόζεται από φέτος για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μαχαίρι στον αριθμό εισακτέων στις περιζήτητες Σχολές έβαλε το υπουργείο Παιδείας. Οι περισσότερες θέσεις μεταφέρθηκαν σε Σχολές χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλασματική αύξηση των εισακτέων".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "δύο χιλιάδες περισσότεροι μαθητές θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αντρέας Καραμάνος".

    H PRESS time γράφει ότι " σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλονται φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς αφενός αυξάνεται κατά 2.001 ο αριθμός των εισακτέων, αφετέρου μειώνεται ο αριθμός τους στις σχολές υψηλής ζήτησης".

    [03] Επιδότηση

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει: "προτεραιότητα της κυβέρνησης να ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις με λίγο προσωπικό, για να γίνουν ανταγωνιστικές. Προηγούνται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, με την επιδότηση να φθάνει το 50%".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα υποκαταστήματα 26 τραπεζών, προκειμένου να ενταχθούν στον τρίτο κύκλο ενίσχυσης μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "με πέντε βασικά κριτήρια από την πλευρά των επιχειρήσεων ξεκινά η εφαρμογή του μεγαλόπνοου σχεδίου παροχής κοινοτικών κονδυλίων στο εμπόριο από το υπουργείο Οικονομίας".

    [04] Τραπεζίτες

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "την κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης γύρω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποκαλύπτει η χθεσινή δήλωση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση κ. Αράπογλου δήλωσε ότι δεν δέχεται κάθε συλλογική διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ επειδή δεν θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τις ....άλλες τράπεζες, λόγω ανταγωνισμού!".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "το ρόλο του πολιτικού υποβολέα που παίζει η κυβέρνηση Καραμανλή προς τους τραπεζίτες, προκειμένου να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων για συλλογικές διαπραγματεύσεις αποκάλυψε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης".

    [05] Οικονομικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ διερωτάται "αυτή την φορά λοιπόν, τι θετικό να σημειώσει κανείς για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ; 'Όταν από τον ισολογισμό του κόμματος δεν προκύπτει καν το σύνολο των οφειλών του, τι είδους διαφάνεια υπάρχει;"

    [06] Περιφερειακή Ανάπτυξη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μήνυμα για περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από το νησί των Ψαρών".

    [07] Επιτόκια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ακριβότερο γίνεται το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο, μετά την νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% που αποφάσισε χθες η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με τη νέα αύξηση (προηγήθηκε και άλλη τον Δεκέμβριο κατά 0,25%), το επιτόκιο του ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,5% που είναι και το υψηλότερο της τριετίας".

    [08] Αποτέφρωση

    H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "τη δυνατότητα στους ορθοδόξους να επιλέξουν μεταξύ ταφής και αποτέφρωσης δίνει νέα τροπολογία της βουλής. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη τροπολογία δήλωσε ότι η Εκκλησία τάσσεται υπέρ της ταφής και όχι της καύσεως των νεκρών".

    [09] Κυβέρνηση

    Η METRO υποστηρίζει ότι "πυρετός συζητήσεων επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πτώση της αποδοχής της κυβέρνησης στο λεκανοπέδιο ωθεί αξιωματούχους στην αναζήτηση λύσεων που θα αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις για την πορεία της ΝΔ".

    [10] Εργασιακά-Οικονομία

    Η City Press αναφέρει ότι "ανεβάζει τους τόνους ο Παπανδρέου κατά του Καραμανλή και ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Επίθεση με γκαζάκια "γνωστών αγνώστων" κατά της ΓΣΕΕ. Οργισμένη αντίδραση των συνδικαλιστών. Οριστικό "όχι" των διοικήσεων των τραπεζών στις κλαδικές συμβάσεις που επιδιώκει η ΟΤΟΕ. Στροφή των διοικήσεων των τραπεζών σε νέου τύπου εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στην επιβράβευση των εργαζομένων αντί για τα "κεκτημένα".

    [11] ΠΑΜΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "δίνοντας χτες στη δημοσιότητα την κεντρική απεργιακή του προκήρυξη, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία της απεργίας".

    [12] ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

    Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 σημειώνει ότι "παρατηρούμε ότι στο κέντρο του χάρτη με τα ονόματα που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είναι ο αυτοκράτορας της INTRACOM, του Ολυμπιακού και μέχρι πριν από λίγο καιρό του Στοιχήματος, Σωκράτης Κόκκαλης. Ίσως έτσι εξηγείται και η σιωπή πολλών. Το θέμα όμως πλέον δεν μπορεί να πεταχτεί στο... αρχείο".

    [13] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη χορήγηση ικανοποιητικών αυξήσεων στους μισθούς ζητούν τα συνδικάτα από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό".

    [14] Πυροσβεστική

    Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ επισημαίνει ότι "τις "τρύπες" που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία επταετία αναμένεται να καλύψει η προκήρυξη του διαγωνισμού κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα για νέο προσωπικό".

    [15] Παρανομίες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ποιες είναι αυτές οι παραβιάσεις που μπήκαν "στο συρτάρι" χωρίς να πληρωθούν πρόστιμα; Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει πληθώρα σοβαρότατων και μικρότερων υποθέσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου, έλλειψη παραστατικών, σπασμένες σφραγίδες μετρητών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των υποθέσεων: η ιδιότυπη εκ των υστέρων ασυλία των παραβατών, παρά τη διαπίστωση της παρανομίας".

    [16] Περιφέρεια

    Η Espresso τονίζει ότι "ένταση δημιουργείται στις σχέσεις ΕΝΑΕ και υπουργείου Εσωτερικών οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αφορμή η μεταφορά της ευθύνης διενέργειας των εκλογών στην Περιφέρεια. Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, διαφωνεί με την εκχώρηση αυτή και θεωρεί ότι "η κυβέρνηση επιτίθεται κατά της ήδη αποδυναμωμένης Αυτοδιοίκησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 3 March 2006 - 16:24:44 UTC