Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-01-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/1/2006
  • [02] Σεισμός - Σεισμολόγοι
  • [03] Ακίνητα
  • [04] Σοφοκλέους
  • [05] Δημοσιονομική πολιτική
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Εγκέλαδος - Γρίπη των πουλερικών
  • [08] Σύνταγμα
  • [09] Δήμοι

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/1/2006

    Η εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών και στην ευρωπαϊκή Τουρκία, ο απόηχος του σεισμού των 6,9 Ρίχτερ, η αγορά ακινήτων και οι προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Αποκρατικοποιούνται Εμπορική και ΑΤΕ, όπως γνωστοποίησε ο Γ. Αλογοσκούφης...

    ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Παραμύθια λέει ο κ. Παπαζάχος. Δεν είχε ειδοποιήσει την κυβέρνηση, ούτε είχε ενημερώσει κανέναν αρμόδιο φορέα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Παραδώστε τα άρρωστα κοτόπουλα". Κίνηση πανικού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σχολεία πάνω σε ρήγμα. Έγγραφο-ντοκουμέντο του ΟΣΚ προς το νομάρχη Αχαΐας.

    Η ΑΥΓΗ: Μακαριότητα 6,9 Ρίχτερ... Αδρανεί και μετά τον σεισμό η κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος για "φούσκα" στη Σοφοκλέους. Επέστρεψαν δριμύτεροι οι αεριτζήδες και τα "παπαγαλάκια". Προειδοποίηση με νόημα από τον Γ. Αλογοσκούφη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ιός έφθασε στην Πόλη. Σε καραντίνα δύο ολόκληρες συνοικίες. Εξαπλώνεται ανησυχητικά στην Τουρκία και μας πλησιάζει η γρίπη των πτηνών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το "13άρι" της οικονομίας. Γερά θεμέλια ανάπτυξης με δεκατρείς προτεραιότητες-τομές.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλό SOS από τον Παπαζάχο. Συνέντευξη-προειδοποίηση για άλλους δύο σεισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η αγωνία του τι μέλλει γενέσθαι αύριο εξελίσσεται σε ...Πανδημία τρομολαγνείας πουλερικών - εγκέλαδου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έντεκα μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης στην οικονομία, ενώ θα γεμίσουν τα ταμεία με τις αποκρατικοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 3.558 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 8 Ρίχτερ κατά της Πολιτείας. Γύμνια: Χωρίς πόρους η έρευνα στην πιο σεισμογενή χώρα.

    ΕΣΤΙΑ: Ο σεισμός στα Κύθηρα του έτους 1903. Σπάνιο ντοκουμέντο: Σήμερα εντός η "Εστία" με τις περιγραφές.

    ESPRESSO: Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών από Σεισμούς Μαξ Βις αποκαλύπτει: "Περιμένω σεισμό 8 Ρίχτερ"!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ιός των πτηνών σπείρει πανικό στην Τουρκία. Πληθαίνουν τα κρούσματα σε ανθρώπους. Ανησυχία στην Ελλάδα - Φραγή εισαγωγών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμο" σεισμολόγων - κυβέρνησης... προκάλεσε η δόνηση των Κυθήρων. Διαφωνία για τη δυνατότητα πρόβλεψης σεισμών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με καπέλο εφόρου ο ΦΠΑ στα ακίνητα! Σε τιμές υψηλότερες από τις αντικειμενικές.

    Η ΝΙΚΗ: Τηλεοπτικοί.... μετασεισμοί. Ενεργοποιήθηκε... το ρήγμα των σεισμολόγων.

    PRESS time: Στο έλεος του εγκέλαδου τα σχολεία. Απροστάτευτα τα παιδιά μας σε 3.324 δημοτικά και γυμνάσια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρίχτερ ευθυνών για την έλλειψη μέτρων. Στο προσκήνιο ξανά η ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης.

    Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δημοτικές Α.Ε. με "προίκα" 5,2 δισ. ευρώ.

    TRAFFIC NEWS: Αμερικανικές εταιρείες τεχνητής γονιμοποίησης αγοράζουν ωάρια από πανέμορφα μοντέλα.

    Η ΧΩΡΑ: Παζάρι σεισμοφοβίας. Ο ένας σεισμολόγος καταγγέλλει τον άλλο.

    Μetro: "Ζαλίζει" η πρόβλεψη. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ σεισμολόγων για την επιστημονική έρευνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανοχύρωτοι στο σεισμό. Θεσσαλονίκη: Προβληματικά σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Αοριστολογίες "προβλέψεις" και... γκάφες! Βαθαίνουν τα "ρήγματα" ανάμεσα σε σεισμολόγους ενόψει επιχορηγήσεων των ερευνητικών κέντρων τους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μαγική" εικόνα! Πώς η Θεσσαλονίκη έγινε πιο... ακίνδυνη;

    [02] Σεισμός - Σεισμολόγοι

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μετράει μία μία τις λέξεις του. Κάνει λόγο για "αυξημένη πιθανότητα γένεσης σεισμού" σε δύο περιοχές του ελλαδικού χώρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "οι...συνήθεις καβγάδες μεταξύ των σεισμολόγων δεν είναι το μόνο "Ρίχτερ" που έπληξε τη χώρα. Το χτύπημα της Κυριακής, ευτυχώς, χωρίς θύματα και με περιορισμένες υλικές ζημιές, έδειξε ότι ο Εγκέλαδος έχει ξεχαστεί και η Πολιτεία κλονίζεται από 8 Ρίχτερ. Σοβαρές περικοπές κονδυλίων στον ΟΑΣΠ, που αρκούν μόνο για τα λειτουργικά του έξοδα, "πάγωμα" προγραμμάτων για καλύτερες κατασκευές και σοβαρές καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερες οικοδομές".

    H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ σεισμολόγων, που ξιφουλκούν στα τηλεοπτικά παράθυρα διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του την ...πρωτιά της "πρόβλεψης - εκτίμησης" μέσα από τις επιστημονικές τους μελέτες για το μεγάλο σεισμό στα Κύθηρα".

    "Ο σεισμός που έγινε προχθές στα Κύθηρα, δεν ήταν ο κύριος. Περιμένω σεισμό 8 Ρίχτερ!". Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών από Σεισμούς, καθηγητής Σεισμολογίας Μαξ Βις , μιλώντας στην ESPRESSO αποκάλυψε ότι στην περιοχή των Κυθήρων περιμένει σεισμό πολύ μεγαλύτερο από τον προχθεσινό, που θα έχει μέγεθος 7,5 με 8 Ρίχτερ!".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "εντείνεται η αγωνία των πολιτών μετά τις προβλέψεις σεισμολόγων ότι πιθανόν ο Εγκέλαδος να ξαναχτυπήσει με την ίδια ένταση σε άλλη περιοχή της χώρας. Αλληλοσπαραγμός στους κόλπους των επιστημονικών φορέων με φόντο τα ...33 εκατομμύρια ευρώ για ερευνητικά προγράμματα και κοινοτικές επιδοτήσεις".

    H PRESS time ισχυρίζεται ότι " σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από τα μισά σχολικά κτίρια το 55% χαρακτηρίζονται "γερασμένα". Από αυτά τα "γερασμένα" κτίρια, τα περισσότερα είναι μάλλον ακατάλληλα, αφού έχουν χτιστεί πριν το 1959 και χωρίς τον Αντισεισμικό Κανονισμό. Κτίρια με ηλικία ογδόντα, εκατό και περισσοτέρων ετών του 19ου αιώνα, συνεχίζουν και σήμερα να στεγάζουν σχολεία με εκατοντάδες μαθητές".

    Σύμφωνα με τη METRO , "σύγχυση και αγανάκτηση προκαλεί η νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων, μετά την ισχυρή δόνηση της Κυριακής με ...επίκεντρο τη δυνατότητα ή μη πρόβλεψης των σεισμών".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού μετά τα 6,9 Ρίχτερ που χτύπησαν την Κυριακή τα Κύθηρα, με τη μετασεισμική ακολουθία να εξελίσσεται ομαλά και τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί "μετασεισμικούς κραδασμούς" προκαλούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ σεισμολόγων που με συνεχείς δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια, αλληλοαμφισβιτούνται, ενώ στο "χορό " μπήκαν και υπουργοί που επιτείνουν τη σύγχυση".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "κομφούζιο προκαλούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις επιστημόνων σχετικά με την πρόγνωση σεισμών και την αντίδραση της Πολιτείας μετά τα 6,9 Ρίχτερ των Κυθήρων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ υποστηρίζει ότι "σοβαρά ερωτηματικά για τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Παπαζάχο να προβεί σε δηλώσεις που αναστάτωσαν, τους Έλληνες πολίτες και στόχο είχαν να πλήξουν την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλούν στην κυβέρνηση σύμφωνα με σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου ο οποίος άδειασε τον καθηγητή και τονίζοντας ότι ουδέποτε έστειλε σχετικές προειδοποιητικές επιστολές για σεισμό στο ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η αδράνεια και η αποφυγή κάθε ευθύνης χαρακτηρίζουν την κυβερνητική συμπεριφορά και μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,9 Ρίχτερ της Κυριακής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τα 6,9 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κυριακή το μεσημέρι τη νοτιοανατολική Μεσόγειο έφεραν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σχολεία είναι χτισμένα επάνω σε σεισμική ρήγματα που ...στέκουν στον αέρα, την ώρα που εξάχρονοι και δεκάχρονοι μαθητές δημοτικών αναγκάζονται να κάνουν μάθημα πάνω από ένα έδαφος που τρέμει".

    [03] Ακίνητα

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με καπέλο από τους εφόρους και σε τιμές υψηλότερες από τις αντικειμενικές θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα".

    [04] Σοφοκλέους

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αιχμές για τις πολύ καλές ημέρες που διανύει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς για το ενδεχόμενο "φούσκας" στη Σοφοκλέους".

    [05] Δημοσιονομική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή είναι η κυβέρνηση για το 2006".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ξεκάθαρο μήνυμα στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους απέστειλε το οικονομικό επιτελείο. Φέτος, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το 2007, σε συνδυασμό με τις εισοδηματικές αυξήσεις θα μείνει ζεστό χρήμα στις ευαίσθητα μισθολογικά τάξεις".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "τις 13 προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για φέτος παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι "το 2006 είναι η χρονιά εφαρμογής και της απόδοσης των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε μέσα στο 2005", ωστόσο , πρώτιστος στόχος εξακολουθεί να παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2006".

    [06] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι «το "πράσινο φως" για την πρόσληψη και την ανανέωση των συμβάσεων σε 879 άτομα άναψε η Τριμελής Διυπουργική Επιτροπή. Σε φορείς του υπουργείου Υγείας θα παραταθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε 35 άτομα, ενώ ένας Χημικός θα υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου στην Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού. Στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ του υπουργείου Απασχόλησης θα προσληφθούν 148 άτομα για ένα έτος και στον ΟΑΕΔ 215 ωρομίσθιοι υπάλληλοι. Το υπουργείο Πολιτισμού θα προσλάβει 6 εποχικούς υπαλλήλους. Σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και σε ΟΤΑ που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών θα προσληφθούν 462 άτομα, ενώ εγκρίθηκαν και οι προσλήψεις 12 ατόμων σε φορείς του υπουργείου Παιδείας».

    [07] Εγκέλαδος - Γρίπη των πουλερικών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «σε αγωνία βρίσκεται όλη η Ελλάδα αλλά και η διεθνής κοινότητα μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι με τις διαθέσεις του Εγκέλαδου αλλά και της επικίνδυνης νόσου - γρίπης των πουλερικών».

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «η γρίπη των πτηνών "άλωσε" την Κωνσταντινούπολη. Δύο ολόκληρες συνοικίες της Πόλης τέθηκαν σε καραντίνα και 23 κάτοικοί της υποβάλλονται σε εξετάσεις με συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με εκείνα της μυστηριώδους νόσου. Επισήμως τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί στην Τουρκία από το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1 του ιού».

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «δεκατέσσερα νέα κρούσματα από το θανατηφόρο στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίσθηκαν χθες σε κατοίκους της Ανατολικής Τουρκίας, ενώ αρκετές εστίες εμφανίστηκαν σε οικόσιτα πτηνά ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προειδοποιεί ότι ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς προς Δυσμάς».

    Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ «σε καραντίνα και περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς εξαπλώνεται η γρίπη των πουλερικών και αυξάνονται τα ύποπτα κρούσματα. Θωρακίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα συστήνει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις προς την Τουρκία».

    [08] Σύνταγμα

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του, είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήση ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Και βεβαίως, να διορθώση τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν κατά την προηγούμενη αναθεώρηση»

    [09] Δήμοι

    Η ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αναφέρει ότι «ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και Δήμων, εννέα μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η Διαχείριση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και πακέτου του Δ' ΚΠΣ έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των δύο πλευρών και τα... παράπονα φτάνουν μέχρι τις Βρυξέλλες».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 10 January 2006 - 22:10:59 UTC