Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/9/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Εγκέλαδος
  • [04] ΙΧ
  • [05] Ολυμπιακή
  • [06] Ανατιμήσεις
  • [07] Συνταξιούχοι
  • [08] ΟΟΣΑ-Μαθητές
  • [09] Βιομήχανοι
  • [10] Παιδεία
  • [11] Φεστιβάλ ΚΝΕ
  • [12] Προσλήψεις
  • [13] Δημογραφικό
  • [14] Δημήτρης Κοντομηνάς
  • [15] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/9/2005

    Η απόφαση της Κομισιόν για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, το μέλλον της εταιρίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση και η εξαγωγή... εργοστασίων στις βαλκανικές χώρες από βιομηχάνους είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.689 χωρίς διαγωνισμό και διορισμός 188 μονίμων εκπαιδευτικών. Νέες θέσεις σε νοσοκομεία, υπουργεία, ΟΤΕΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημογραφικός καταποντισμός της Ελλάδας. Τι προβλέπουν ΟΗΕ και ΟΟΣΑ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ψάχνουν λύση για τους εργαζόμενους. Νέος πονοκέφαλος από την κακοδιαχείριση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σαΐνια" τα Ελληνόπουλα. Πρώτοι μαθητές μαζί με τους Γερμανούς στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Η ΑΥΓΗ: Άλλοθι για το κλείσιμο το πρόστιμο της Κομισιόν. Η κυβέρνηση δεν ετοιμάζει προσφυγή στο ευρωδικαστήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" για τη σωτηρία της "INTERAMERICAN" καταγγέλλει: Γεμάτη λωποδύτες και κλέφτες η "INTERAMERICAN".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παιδεία της παράγκας. Απειλούνται με έξωση 46 σχολεία. Νέες αποκαλύψεις για τα χάλια της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Χαρτί" και η προσφυγή. Τα εναλλακτικά σενάρια για τον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΕΘΝΟΣ: Παρηγοριά με αφορολόγητα ΙΧ. Φιλοδώρημα στις οικογένειες με τρία παιδιά μετά την ψυχρολουσία με το επίδομα θέρμανσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ ζητάει να επιστρέψει 500 εκ. ευρώ η ΟΑ στο κράτος και εκδίδει καταδικαστική απόφαση και σήμερα "μαύρος ουρανός" σήμερα μαύρη μέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα 4 μέτρα για το προσωπικό της "Ολυμπιακής". Όλα όσα αποφασίστηκαν σε νυχτερινή κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολυμπιακή: Το σχέδιο για τους εργαζομένους. Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη σημερινή καταδίκη από τις Βρυξέλλες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αερομαχία για "Ολυμπιακή". Η τύχη της εταιρείας κρίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    ΕΣΤΙΑ: Υπέρμετρη ανοχή προς την Τουρκία. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

    ESPRESSO: Σωματοφύλακας βουλευτή έδειρε ηλικιωμένο. Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση με πολιτικές επιπτώσεις. Η Ολυμπιακή ταράζει την κυβέρνηση, διχάζει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολυμπιακή εν τάφω. Ταφόπλακα στον εθνικό αερομεταφορέα η σημερινή απόφαση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πήραν τα λεφτά και... δραπετεύουν. Οι βιομήχανοι εξάγουν τα εργοστάσιά τους.

    Η ΝΙΚΗ: Στα δόντια της διαπλοκής η Ολυμπιακή Αεροπορία. Εξυπηρετεί συμφέροντα η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 31ο φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": Μεγάλη πολιτική γιορτή της νεολαίας.

    TRAFFIC NEWS: Έρχεται μεγάλος σεισμός μετά το πενταπλό χθεσινό χτύπημα. Χουλιάρας: Να κάνετε έλεγχο στα σπίτια σας.

    Η ΧΩΡΑ: Ξύπνησε ο Εγκέλαδος. Ανησυχία για τη βροχή των Ρίχτερ.

    City Press: Σύνταξη ΟΓΑ - ΕΚΑΣ: Διαρκής κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων.

    METRO: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων. Μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Δ. Δασκαλόπουλου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στοιχειώνει" ο σεισμός του '78. Οι παραλείψεις εξακολουθούν να σημαδεύουν τη Θεσσαλονίκη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Κόβονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Δυσάρεστα για τον αγροτικό κόσμο τα μηνύματα από την ΕΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έλληνες, αυξάνεσθε και πληθύνεσθε. Αλλά, με ποιες διασφαλίσεις;

    [03] Εγκέλαδος

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε κλοιό ανησυχητικών Ρίχτερ βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι θα περιμένουν τη δραστηριότητα των επόμενων ημερών χωρίς ωστόσο να καθησυχάζουν . Ανάστατοι οι κάτοικοι στις περιοχές του δυτικού τόξου και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε επιφυλακή οι κρατικές αρχές και οι φορείς αντισεισμικής προστασίας".

    [04] ΙΧ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αφορολόγητα αυτοκίνητα στις τρίτεκνες οικογένειες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ψυχρολουσία Καραμανλή στη ΔΕΘ. Για να λειτουργήσει το μέτρο ως "παροχή" οι οικογένειες με τρία παιδιά θα πρέπει βέβαια να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "φθηνότερα θα είναι από τις αρχές του νέου έτους τα αυτοκίνητα, όχι μόνο για τους πολύτεκνους με τέσσερα παιδιά, όπως είθισται μέχρι σήμερα, αλλά και για τις οικογένειες με τρία παιδιά".

    [05] Ολυμπιακή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "λύση μαζικής συνταξιοδότησης 2.800 έως 3.000 μόνιμων υπαλλήλων, με πριμοδότηση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ώστε το κάθε έτος εργασίας να υπολογιστεί ως ενάμισι, είναι το κυρίαρχο σενάριο που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι " την προώθηση τεσσάρων μέτρων για την προστασία του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης εξετάζει η κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "το τέλος εποχής για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" με τη σημερινή της τουλάχιστον μορφή, σηματοδοτεί η αναμενόμενη σήμερα καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν που οδηγεί την εταιρεία σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Μόνη αχτίδα φωτός στο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι πως δύο από τους ομίλους που είχαν υποβάλει προτάσεις εξαγοράς της "Ολυμπιακής" εμφανίζονται να διατηρούν το ενδιαφέρον τους, παρ΄ότι πληροφορίες αναφέρουν πως η "ποινή" της Κομισιόν στον εθνικό αερομεταφορέα θα φθάσει τελικώς το ένα δισ. ευρώ".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "το "γρίφο" των εργαζομένων και των συμβασιούχων της Ολυμπιακής προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα αναμένεται η καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν για τα 500 εκ. ευρώ που καλείται να επιστρέψει στο Δημόσιο η εταιρία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "θα ληφθεί μέριμνα για όλους τους εργαζομένους" - ερωτηθείς εάν η δέσμευση του πρωθυπουργού - ότι κανείς δεν θα μείνει στο δρόμο- αφορά και στούς περίπου 3.500 συμβασιούχους".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το βαρύ πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Ολυμπιακή καθώς σήμερα η Κομισιόν θα εκδόσει τη σχετική καταδικαστική απόφαση. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιεί ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον της εταιρείας , η οποία δεν αποκλείεται σε μερικούς μήνες να μην υφίσταται πλέον...Τα σενάρια που εξετάζονται για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι εκείνο της εκκαθάρισης εν λειτουργία, το κλείσιμο της εταιρείας ή η απορρόφησή της από άλλη εταιρεία. Όσον αφορά στο προσωπικό το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η μετάταξή τους σε άλλες θέσεις του Δημοσίου".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "οσμή διαπλοκής αναδύεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Ολυμπιακής, η οποία έχει αφεθεί έρμαιο στις διαθέσεις ισχυρών συμφερόντων που ορέγονται για να την αποκτήσουν αντί "πινακίου φακής". Σε πείσμα και των ίδιων των κανόνων του νεοφιλελευθερισμού που αποτελούν...ευαγγέλιο της Κομισιόν, καλλιεργούνται ουσιαστικά συνθήκες μονοπωλιακής επικράτησης της Aegean στις αερομεταφορές".

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έχει μεταφερθεί το "κέντρο" των εξελίξεων και των σχετικών αποφάσεων στο θέμα της Ολυμπιακής. Η εξέλιξη αυτή, που παρακάμπτει κατά κάποιο τρόπο το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, έχει ενοχλήσει τον αρμόδιο υπουργό".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μια νέα περίοδος αγωνίας για το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής αρχίζει από σήμερα, μετά τη βέβαιη απόφαση της Κομισιόν που θα απαιτεί την επιστροφή από την Ολυμπιακή στο ελληνικό κράτος 500 εκατ. ευρώ, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής μας Γ. Δαράτος. Στην Αθήνα η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την απόφαση της Κομισιόν ως άλλοθι για το προαποφασισμένο κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα και δεν ετοιμάζει καν προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της απόφασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μεταξύ σφύρας και άκμονος οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναμένουν το πρόστιμο της Κομισιόν σήμερα και η κυβέρνηση ετοιμάζει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο. Πρόταση για την αγορά της εταιρείας κατέθεσαν την ύστατη στιγμή Βρετανοί επενδυτές, ενώ στην αερομαχία μετέχουν και οι εργαζόμενοι των ΟΑ που καταγγέλλουν μεθοδεύσεις κατά του εθνικού αερομεταφορέα. Σκληρές καταγγελίες από το ΠΑΣΟΚ".

    Η ESPRESSO γράφει ότι "Αθηνά έλα σώσε μας!". Με επιστολή προς την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση οι πιλότοι της Ολυμπιακής ετοιμάζονται να προσεγγίσουν άμεσα την Αθηνά Ωνάση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή , τη διάλυση του εθνικού μας αερομεταφορέα!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε κενό αέρος βρίσκεται η Ολυμπιακή, καθώς η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιεί ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον της εταιρείας. Πάντως πολλοί φοβούνται ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ....μαύρη".

    [06] Ανατιμήσεις

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης, που θα πιέσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των καταναλωτών".

    [07] Συνταξιούχοι

    Η City Press τονίζει ότι "οι κυβερνήσεις τους δίνουν μεγάλες αυξήσεις μόνο τις προεκλογικές χρονιές. Δίνουν παροχές των οποίων το κόστος βαραίνει τη διαχείριση της επόμενης τετραετίας. Σε πολιτικά αδιάφορες χρονιές εφαρμόζουν αυστηρότερη πολιτική. Η ΝΔ είχε υποσχεθεί αυξήσεις μεγαλύτερες από τα "ψίχουλα Σημίτη" και τις περιορίζει περίπου στο 1/3. Τα κυβερνητικά στελέχη σταμάτησαν να μιλούν για ευρώ και προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από τα ποσοστά "που ξεπερνούν τον πληθωρισμό".

    [08] ΟΟΣΑ-Μαθητές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες μαθητές αποφοιτούν από το Λύκειο. Πρόκειται για την καλύτερη αντιστοιχία που σημειώνεται μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι Γερμανοί μαθητές συναγωνίζονται τους Έλληνες, ενώ οι Γάλλοι βρίσκονται στη 12η θέση και οι Αμερικανοί στη 17η με ποσοστό 80% και 74% αντίστοιχα".

    [09] Βιομήχανοι

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "εξαγωγή... εργοστασίων κάνουν στις βαλκανικές χώρες δεκάδες βιομήχανοι. Παρά τις γενναίες επιδοτήσεις οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι τα λουκέτα θα αυξηθούν δραματικά".

    [10] Παιδεία

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "νέα στοιχεία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση στη χώρα μας αποκαλύφθηκαν χθες. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι ακολουθεί "πολιτική της παράγκας", καθώς μόνο την εφετινή χρονιά αναμένεται να γίνουν 46 εξώσεις σε σχολεία που λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν και οι ηγεσίες των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών του Δημοσίου. Μάλιστα προειδοποίησαν ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα προχωρήσουν σε απεργίες τον Οκτώβριο".

    [11] Φεστιβάλ ΚΝΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με αισιοδοξία και ενθουσιασμό η Κομμουνιστική Νεολαία είναι έτοιμη να ανοίξει αύριο τις πύλες του 31ου Φεστιβάλ της, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, να υποδεχτεί τους νέους και τις νέες, να μιλήσει στη νέα γενιά για το δρόμο της διεξόδου, το δρόμο που θα δώσει νόημα στα όνειρα και στις ελπίδες της νεολαίας".

    [12] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 2.689 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις σε διάφορα νοσοκομεία, στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), στη Μονάδα Οργάνωσης του ΚΠΣ του υπουργείου Οικονομικών και στην ΕΡΤ ΑΕ".

    [13] Δημογραφικό

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "δημογραφικό καταποντισμό της Ελλάδας" προβλέπουν ΟΗΕ και ΟΟΣΑ αλλά και αναλύσεις αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με δημογραφικά δεδομένα. Όπως τονίζουν στις εκθέσεις τους: "Οι δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας προβλέπονται εφιαλτικές".

    [14] Δημήτρης Κοντομηνάς

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "απίστευτα πράγματα καταγγέλλει με νέα ανακοίνωσή της η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" υπαλλήλων της INTERAMERICAN που στοχεύουν στη σωτηρία της εταιρίας. Καλούμε τον υφυπουργό Ανάπτυξης να διαβάσει προσεκτικά την καταγγελία πρωτοβουλίας εργαζομένων στην Ιντεραμέρικαν και να ελέγξει τις καταγγελίες τους όπως είναι υποχρεωμένος και να πράξει τα δέοντα, αντί να κάνει δηλώσεις χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως ενδελεχείς ελέγχους".

    [15] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "σε επίδειξη θράσους επιδίδεται η Τουρκία σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη χώρα που ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν ζητεί να ενταχθή σε αυτήν, αλλά περίπου το απαιτεί. Και οσάκις τίθενται κάποιοι όροι τους οποίους δεν θέλει να τηρήση, δεν διστάζει να εκτοξεύη απειλές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 September 2005 - 21:59:15 UTC