Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-06-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/6/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βουλή
  • [04] Βουλή - ΥΠΕΘΑ
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Εργασιακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/6/2005

    Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι διώξεις αξιωματικών εξαιτίας του πολιτικού τους φρονήματος επί κυβερνήσεων Σημίτη και το εργασιακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Δυναμική για την κυβέρνηση. Έγινε... λαγός για τις πρόωρες εκλογές ο Παπανδρέου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Να μεταβεί στον Έβρο, έκανε παρέα με δεξιούς"! Έγγραφα-ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τον φασισμό του ΠΑΣΟΚ στις Ε.Δ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Είναι δεξιός να πάει σε σύνορα! Αποκαλύψεις στη Βουλή για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι φάκελοι της ντροπής. Αποκαλύψεις-βόμβα για το παρακράτος του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θα πέσει πολύ... ξύλο στο ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες από τον Γιώργο ζητούν τα κορυφαία στελέχη της Παράταξης.

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ: Πανίσχυρος για τις μεταρρυθμίσεις. Με τη στήριξη της Βουλής και της κοινωνίας προχωρεί ο Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Νέοι φόροι με σφραγίδα Καραμανλή. Αποκαλυπτήρια του πρωθυπουργού στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής, παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, εφαρμόζει πλέον τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γιατί... αναβαπτίσθηκε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ελεύθερος για ρήξεις χωρίς κοινοβουλευτικά εμπόδια. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεν βιάζομαι να ξανακερδίσω. Βουλή: Νικητής ο Κ. Καραμανλής για δεύτερη φορά σε ουσία και εντυπώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και ψήφος για θύελλα απεργιών Διαρκείας στις τράπεζες. Αφού η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον εαυτό της.

    ΕΣΤΙΑ: Έπεσαν τα προσωπεία. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις.

    ESPRESSO: Η Γιάννα πουλάει τα "παλάτια" της στη Μύκονο. 8 βίλες αξίας 5 εκατ. ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανοχή τέλος στην αντιμεταρρύθμιση. Σκλήρυνση της αντιπολίτευσης από Γιώργο.

    TRAFFIC NEWS: Ποιοι πάνε σκαφάτοι και... ξυπόλητοι στο γάμο της Μαρίνας. Οι μπομπονιέρες θα είναι από πλατίνα.

    City Press: Χαρούμενοι ηγέτες, δυσαρεστημένος λαός. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν πρόσφερε στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

    Μetro: Μετρούν κέρδη και ζημιές. Απολογισμός της "μάχης" στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ψήφος-εντολή για μεταρρυθμίσεις. Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολύ κακό για το τίποτα. Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της.

    Σημείωση: Η εφημερίδα Η ΧΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Βουλή

    Η City Press υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής πήρε από τους βουλευτές του (165 "ναι" έναντι 120 "όχι") εντολή για απροσδιόριστου κόστους και αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε, μέσα από τις δυναμικές εμφανίσεις του, τον αρχηγικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την τριήμερη συζήτηση δημιουργώντας κλίμα πρόωρων εκλογών και την έκλεισε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να εξαντλήσει με δημιουργικό τρόπο την τετραετία. Σε οφέλη προσδοκούν τα κόμματα της Αριστεράς εξαιτίας της κρίσης αποτελεσματικότητας του δικομματισμού. Χαμηλό το επίπεδο των περισσότερων παρεμβάσεων με μοτίβο "φταινε τα 20 χρόνια του ΠΑΣΟΚ" ή "η κυβέρνηση της ΝΔ έχασε τον έλεγχο της οικονομίας μέσα σε 15 μήνες". Με βάση όσα είπαν και δεν είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί έρχεται νέο πακέτο οικονομικών μέτρων -πιθανότατα το φθινόπωρο- ενώ το κυρίαρχο πρόβλημα στο εξής θα είναι τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα του ΙΚΑ".

    Η METRO αναφέρει ότι "τον απολογισμό της τριήμερης σκληρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, που ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία, αλλά και την επαναχάραξη της στρατηγικής τους με βάση το κλίμα που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σκηνικό κάνουν σήμερα τα επιτελεία όλων των κομμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά το "καλοκαίρι των μεταρρυθμίσεων". Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις και έπονται οι εκλογές. Με τη λαϊκή παροιμία "λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του" άφησε, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου στην αγωνία και το φόβο των εκλογών".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "δύο φορές προκλήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απέφυγε να απαντήσει ο πρωθυπουργός για την επερχόμενη νέα φοροκαταιγίδα. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρομοίασε την κυβέρνηση με ορνιθοτροφείο του οποίου το αφεντικό σε κατάσταση απελπισίας σπάει αυγά. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πήρε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τους δικούς της βουλευτές και ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αναβαπτισμένος, πλέον, ο Πρωθυπουργός, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αντίθετα, βρίσκεται σε δυσχερή εσωκομματική θέση, αφού αμφισβητείται, ευθέως πλέον, από εκσυγχρονιστικά και ιστορικά στελέχη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι ο Κ. Καραμανλής μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Μεγαλύτερες τώρα οι ευθύνες. Δρομολογούνται διαδικασίες-εξπρές για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ανατροπές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Δεν θα επιτρέψει ο Κ. Καραμανλής στο εξής ασυνεννοησίες, λάθη, παραλείψεις και επιπολαιότητες στο κυβερνητικό στρατόπεδο".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνει ότι "ανοχή τέλος στην αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή κήρυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, δίνοντας νέα διάσταση στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "η τριήμερη συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση είχε μία πολύ μεγάλη χρησιμότητα: Έπεσαν τα προσωπεία. Φάνηκε καθαρά η ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Η μεν Νέα Δημοκρατία προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις προς τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και περιορισμό του δημοσίου τομές. Το δε ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπονόμευση την πολιτική αυτή, υπερασπιζόμενο το τεράστιο και αναποτελεσματικό κράτος".

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "από σήμερα "μηδενίζει το κοντέρ της κυβέρνησης" ο πρωθυπουργός, όπως διατείνονταν χθες στη Βουλή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή πανηγυρική επιβεβαίωση της στήριξης της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής δίνει μεγάλη ώθηση και δυναμική στην κυβέρνηση, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, εν όψει της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ενισχύει στο μέγιστο βαθμό τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του στις συγκρούσεις τους με τις συντεχνίες".

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "αργά χθες τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση πήρε προβάδισμα εντυπώσεων, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή ισχυροποιώντας την πολιτικής της τακτική και ανατρέποντας τα όποια σενάρια ήθελαν να ακολουθούν τις εξελίξεις μετά το βράδυ της Κυριακής".

    H ESPRESSO αναφέρει ότι "αυτό που ψιθύριζαν τις τελευταίες μέρες βουλευτές και δημοσιογράφοι, σχετικά με το ποιος είναι ο ...Πήλιος Γούσης του ΠΑΣΟΚ, το ...φώναξε, από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρος. Ο εκρηκτικός βουλευτής της ΝΔ έδειξε χωρίς περιστροφές τον Ευαγή. Βενιζέλο προκαλώντας πανδαιμόνιο εντός και εκτός αιθούσης της Βουλής, ποικίλα σχόλια μεταξύ των βουλευτών και την αντίδραση Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε προσωπικό θέμα".

    [04] Βουλή - ΥΠΕΘΑ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σε παραμάγαζο της Χαριλάου Τρικούπη είχαν μετατρέψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας το όργιο των κομματικών μεταθέσεων, τον τρόπο με τον οποίο οι "ημέτεροι" προάγονταν στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων , αλλά και τα "πράσινα" πιστοποιητικά που θα έπρεπε να έχουν όσοι αξιωματικοί επιθυμούσαν να εισαχθούν στη Σχολή Πολέμου, ώστε εν συνεχεία να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ανέλθουν στις υψηλότερες βαθμίδες της στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός όχι για να καταστήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αξιόμαχες, αλλά για να σχηματιστεί ένας κομματικός καθαρόαιμος "στρατός της Κλαδικής" όπου αναρριχιόντουσαν στα ανώτατα αξιώματα όσοι βέβαια πρώτα είχαν πάρει διαπιστευτήρια από τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτοί ή οι συγγενείς τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "αποκαλύψεις-φωτιά για τις διώξεις αξιωματικών, εξαιτίας του πολιτικού τους φρονήματος, επί κυβερνήσεων Σημίτη, έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ηφαίστειο που κοχλάζει θυμίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση μεταξύ των στελεχών του, η αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να παρακολουθήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν φέρει την Αξιωματική Αντιπολίτευση στη γωνία και την έχουν καταδικάσει σε μια διαρκή ομφαλοσκόπηση, που έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλωνκαι το εκ νέου άνοιγμα της ψαλίδας που χωρίζει τα δύο κόμματα".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου το φετινό καλοκαίρι, αφού μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης πουέλαβε χθες από τη Βουλή η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προσανατολίζεται στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την επίλυση του θέματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την πώληση ή και το κλείσιμό της και την επίσπευση της προώθησης τωνοικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του ανασχηματισμού".

    [07] Εργασιακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι " η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ χάνει όμως την ψήφο των εργαζομένων, αφού προμηνύεται θύελλα απεργιών. Κλειστές από σήμερα οι τράπεζες τουλάχιστον ως του Αγίου Πνεύματος, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στον χορό με απεργία ή στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι δυνάμεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κατά τα άλλα η συζήτηση στη Βουλή δεν προσέφερε τίποτε το νέο, εκτός από τη διαβεβαίωση του Κ. Καραμανλή ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Το ΚΚΕ αποχώρησε από την έναρξη της τριήμερης συζήτησης κατηγορώντας και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 13 June 2005 - 21:38:18 UTC