Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-05-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/5/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών
  • [04] Ντόρα Μπακογιάννη
  • [05] Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [06] Περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια
  • [07] Κυβέρνηση
  • [08] ΛΑΦΚΑ
  • [09] Μέγαρο Μαξίμου
  • [10] Ευρωπαϊκή Οικονομία
  • [11] Προσλήψεις
  • [12] Διαπλοκή
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/5/2005

    Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι προσλήψεις στο Δημόσιο και η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αναδρομικά επτά ετών για ΛΑΦΚΑ. Απόφαση-σταθμός του Διοικητικού Εφετείου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έξω από τα δόντια τα είπε η Ντόρα. Μιλώντας στη Νομαρχιακή της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Ανοίγουν οι πόρτες για όλους τους Έλληνες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μανιφέστο Ντόρας για ΝΔ. Η δήμαρχος Αθηναίων επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: 22.354 προσλήψεις-εξπρές. 50.000 διορισμοί μέχρι τέλους του 2005. Αναλυτικά όλες οι θέσεις σε ΟΤΑ, ΕΣΥ, υπουργεία.

    Η ΑΥΓΗ: Ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης! Έκθεση ΚΕΠΕ - Μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζική ανατροπή σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Τι προτείνει η Επιτροπή των "σοφών" για να σωθεί η Οικονομία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόταση-φωτιά για πάγωμα των μισθών. Η ετήσια έκθεση του (ελεγχόμενου από την κυβέρνηση) ΚΕΠΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 19.354 προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων. Η κατανομή των θέσεων, που αποφάσισε η διυπουργική.

    ΕΘΝΟΣ: Αναδρομικά 5ετίας για ΛΑΦΚΑ. Τελεσίδικη απόφαση αιφνιδιάζει την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έκθεση "φωτιά" συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία αν και εφόσον υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση: Μας περιμένουν "μαύρες μέρες και λευκές νύχτες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θεραπεία-σοκ για τα προβλήματα της Οικονομίας. Προτείνει στην κυβέρνηση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Εγκρίσεις για 19.354 θέσεις στα υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκθεση αγρίων ιδεών. Ο Σιούφας παρουσίασε σχέδιο επιδρομής στους εργαζόμενους.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ευρώπη οδηγείται σε εργασιακό αδιέξοδο. Σάλος στη Γαλλία για την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

    ESPRESSO: Σκληρό πορνό στα κανάλι της Βουλής. Σοκ από ταινία με σεξουαλικά όργια σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διχάζει η μείωση κόστους εργασίας. Αρνούνται τις προτάσεις ΚΕΠΕ τα συνδικάτα - Θετική στάση από ΣΕΒ και τράπεζες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προτάσεις σοκ για εργασιακό. Πάγωμα μισθών, "ευέλικτο" ωράριο και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις προτείνει το ΚΕΠΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σοκ και δέος για μισθούς, δικαιώματα. Συνταγή ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

    Η ΝΙΚΗ: Με συνταγή Γκαργκάνα. Νεοφιλελεύθερες προτάσεις για ανταγωνιστικότητα από ΚΕΠΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια! Παράδεισος για το κεφάλαιο.

    TRAFFIC NEWS: "Ψέματα ότι το παιδί μου κοντράρει το γάμο μου με την Κίλιαν''. Δικαιολογημένα ξέσπασε ο "Ταρζάν" για όσα έγραψε ο Μάκης Κουρής.

    Η ΧΩΡΑ: Ρουκέτες της Ντόρας: "Όποιος πατάει σε δύο βάρκες πέφτει στο νερό".

    City Press: Προπαγανδίζουν μέτρα, νομοθετούν ρουσφέτια. Μεγάλες ανατροπές προτείνει το ΚΕΠΕ με έκθεσή του.

    METRO: Έπεσαν "βόμβες". Ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό προτείνει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 19.354 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Εγκρίθηκαν από τη διυπουργική επιτροπή.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Μας τα επιστρέφουν... Οι Ρώσοι εντόπισαν "επικίνδυνη" νόσο στα πουλερικά που εισάγουν από την Κ. Μακεδονία, ύστερα από δέσμευση δικών τους προϊόντων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προτάσεις του ΚΕΠΕ. Διάλυση όλων όσων ξέραμε... για το καλό της... οικονομίας.

    [03] Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ακόμη και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών προτείνει στην κυβέρνηση: Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ιδιωτικοποιήσεις σε τράπεζες και πανεπιστήμια. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας έλαβε αποστάσεις από την πρόταση επισημαίνοντας ότι αποτελεί "επιστημονικό κείμενο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "περικοπές αυξήσεων στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προτείνει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Στην έκθεση προτείνεται μεταξύ άλλων περιορισμός της αύξησης της παραγωγικότητας (κατά τα πρότυπα Γκαργκάνα), ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με τη θέσπιση κανόνων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του κόστους των υπερωριών, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών. Προτείνονται ακόμη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση του ενιαίου ποσοστού κέρδους και του ενιαίου ωραρίου στα φαρμακεία, όπως και των ενιαίων υποχρεωτικών αμοιβών για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "έκθεση νεοφιλελεύθερων συνταγών για την οικονομία του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), που οδηγούν σε ανατροπές εργασιακών σχέσεων, περικοπές αμοιβών, ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στην παιδεία, παρουσίασε ο υπ. Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας. Την έκθεση αποκήρυξε η ΓΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε εκστρατεία προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τα αντιλαϊκά μέτρα "νεοφιλελεύθερης" έμπνευσης που θα προωθήσει την προσεχή διετία, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Αξιοποιώντας δήθεν "ανεξάρτητες" εκθέσεις και μελέτες Κέντρων Ερευνών, εγχώριων τεχνοκρατών του κρατικού μηχανισμού και διεθνών Οργανισμών, θέτει σε εφαρμογή την πρώτη φάση του σχεδίου για την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "κλίμα για επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ανατροπή του κοινωνικού κράτους και καθήλωση των μισθών καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσω της έκθεσης του ΚΕΠΕ, που παρουσιάστηκε χθες... μετ' επαίνων από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης".

    Η METRO προσθέτει ότι "προτάσεις-βόμβα για Ασφαλιστικό και Εργασιακό περιλαμβάνει η Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "διασύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, περιορισμό του κόστους εργασίας, άμεση επίλυση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. Είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνει η Ετήσια Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας για το 2004, που παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "προτάσεις-φωτιά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρουσίασε χθες το υπό κρατικό έλεγχο Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας: ουσιαστικό πάγωμα μισθών, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, κλπ. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου, ενώ τα συνδικάτα αντέδρασαν κάνοντας λόγο για "μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού". Μόνον ο ΣΕΒ ζήτησε οι προτάσεις να γίνουν πράξη".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "οι μάσκες πέφτουν. Στην αρχή η κυβέρνηση διαλαλούσε ότι την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα την παρεμπόδιζαν η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και η εκτεταμένη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Τώρα πλέον ο πραγματικός στόχος δεν είναι παρά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους. "Ψαλίδισμα" μισθών, λοιπόν, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ιδιωτικοποίηση ακόμη και του κοινωνικού κράτους είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στα οποία προχώρησαν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και η ετήσια έρευνα για την ανταγωνιστικότητα που πραγματοποίησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "περιορισμός των μισθολογικών αυξήσεων στο ύψος της αύξησης της παραγωγικότητας, "ευελιξία" στον χρόνο εργασίας, μείωση του κόστους των υπερωριών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων: είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που προτείνονται σε έκθεση-καταπέλτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας".

    [04] Ντόρα Μπακογιάννη

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "δριμύ κατηγορώ της δημάρχου Αθηναίων για έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και για απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σκληρή εφ' όλης της ύλης κριτική με σημεία αυτοκριτικής από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ασκώντας κριτική -συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό της- στη λειτουργία του κόμματος δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για άκρατο λαϊκισμό. Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στα κυβερνητικά στελέχη ανεφέρθη στη διαφθορά και την αδιαφάνεια που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που τελικά καταψηφίστηκαν από τους πολίτες εξαιτίας και της αλαζονείας που επέδειξαν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ένα ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο, με το οποίο εκφράζει τις απόψεις της για την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, για το ακολουθούμενο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, τις σχέσεις των στελεχών της παράταξης και το ρόλο του κόμματος στη διακυβέρνηση, κατέθεσε χθες στη Θεσσαλονίκη η Ντόρα Μπακογιάννη, που πραγματοποιεί δυναμική επανεμφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή".

    [05] Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μετά πολυετή καθυστέρηση και σειρά επιζήμιων για την ποιότητα και την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παλινωδιών όλων των εμπλεκομένων φορέων, η χώρα μας αποκτά -τελευταία στην ΕΕ- σύστημα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Υλοποιείται έτι η ελληνική δέσμευση κατά τη διακήρυξη της Μπολόνια το 1999. Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου θα εμφανισθεί στη μεθαυριανή σύνοδο υπουργών Παιδείας, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, έχοντας υπό μάλης το φάκελο "Αξιολόγηση Ελληνικών ΑΕΙ", ο οποίος περιλαμβάνει ως κεντρικό ζητούμενο του νέου θεσμού: αποτελεσματικότητα, οργάνωση και εφαρμογή του διδακτικού έργου, υποδομές και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συνεργασία μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων".

    [06] Περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε παράδεισο για το κεφάλαιο και σε σφαγείο των κοινωνικών δαπανών θα μετατρέψει η κυβέρνηση τους ευαίσθητους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, υλοποιώντας το εξαετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υγεία-Πρόνοια", που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001 και αποδέχτηκε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    [07] Κυβέρνηση

    H CITY PRESS αναφέρει ότι " μεγάλες ανατροπές προτείνει το ΚΕΠΕ με έκθεσή του. Αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, με βάση την παραγωγικότητα σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Παιδεία, άνοιγμα αγορών και επαγγελματικών κλάδων, απελευθέρωση χρόνου εργασίας και ωραρίου καταστημάτων. Η κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν αρνητικά. Ενώ ανοίγει η συζήτηση για τη λήψη δραστικών μέτρων, συνεχίζεται η παραδοσιακή μικροπολιτική διαχείριση. Νομοσχέδιο- σκούπα για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και γεμάτο "πελατειακές" διευκολύνσεις και φωτογραφικές διατάξεις απροσδιόριστου κόστους. ...Και ασφαλιστική επιδότηση του ασυμβίβαστου των βουλευτών με χρήματα των φορολογούμενων".

    [08] ΛΑΦΚΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "δικαίωση συνταξιούχου από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Το Εφετείο έκανε δεκτή την προσφυγή του για την επιστροφή αναδρομικών επτά ετών, με απόφαση που το σκεπτικό της αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα. Πρόκειται για την περίπτωση προσφυγής του συνταξιούχου της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρη Τριάντου, ο οποίος ζητούσε την επιστροφή ποσού 2.500 ευρώ για την παρακράτηση υπέρ ΛΑΦΚΑ , μια προσφυγή που είχε απορριφθεί πρωτόδικα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ " Διοικητικό Εφετείο εξέδωσε την πρώτη τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιβάλλει επιστροφή χρημάτων για μια ολόκληρη πενταετία, κρίνοντας παράνομη την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ. Η Δικαιοσύνη δημιουργεί τετελεσμένα για την κυβέρνηση, η οποία "ποιεί την νησαν" μετά τη δέσμευση την οποία υποχρεώθηκε να αναλάβει ο πρωθυπουργός για καταβολή των αναδρομικών".

    [09] Μέγαρο Μαξίμου

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "σε μίνι "ανασχηματισμό", όχι στην κυβέρνηση όπως πολλοί αναμένουν, αλλά στο Μαξίμου έχει προχωρήσει αθόρυβα ο πρωθυπουργός, μοιράζοντας νέους ρόλους στους στενούς συνεργάτες του και συστήνοντας ομάδες εργασίας με σκοπό την επικοινωνιακή θωράκιση της κυβέρνησης και παράλληλα την ανάληψη πρωτοβουλιών παραγωγής πολιτικής".

    [10] Ευρωπαϊκή Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι " στην Γαλλία ξεσηκώθηκε σάλος για την απόφαση της Κυβερνήσεως Ραφαρέν να καταργήση την χθεσινή αργία του Αγίου Πνεύματος. Τα συνδικάτα κίνησαν γη και ουρανό, εκήρυξαν απεργίες στην εκπαίδευση και στα μέσα μεταφοράς και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική. Εν τούτοις, η σχετική απόφασις δεν ελήφθη διότι η Κυβέρνησις της Γαλλίας απεφάσισε ξαφνικά να τα βάλη με τους εργαζομένους. Είχε μία πολύ συγκεκριμένη σκοπιμότητα: Να συγκεντρωθούν κονδύλια της τάξεως των 2,6 δισ ευρώ για την ενίσχυση της περιθάλψεως των ηλικιωμένων. Τόσο η απόφασις της Κυβερνήσεως Ραφαρέν όσο και η αντίδρασις των συνδικάτων το κοινωνικό αδιέξοδο που υφίσταται σήμερα όχι μόνο στην Γαλλία αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Στις οποίες συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάς".

    [11] Προσλήψεις

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "ανοίγουν οι πόρτες του δημοσίου για χιλιάδες νέους, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς μια θέση εργασίας. Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης υλοποιείται κι έτσι 20.000 περίπου θα προσληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα είτε μέσω του ΑΣΕΠ, είτε με 18μηνες συμβάσεις για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υπουργείων και άλλων οργανισμών του δημοσίου τομέα. Ήδη οι 20.000 περίπου θέσεις εργασίας έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αν και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, καθώς οι αιτήσεις έφθαναν μέχρι και τις 100.000 προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικά μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε τομείς του ελληνικού δημοσίου".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σε 50.000 αναμένεται να ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2005, οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου είχαν υποβάλει αιτήματα για την κάλυψη 145.460 θέσεων. Χθες εγκρίθηκαν 19.354 θέσεις και εντός των ημερών αναμένεται προκήρυξη για την κάλυψη άλλων 3.000 θέσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ανοίγουν οι πόρτες του Δημοσίου για την πρόσληψη χιλιάδων τακτικών ή εποχικών υπαλλήλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εγκρίσεων και νέων θέσεων. Η αρμόδια τριμελής εξ υπουργών επιτροπή εξετάζοντας το σύνολο των αιτημάτων σε προσωπικό που υπέβαλαν για το 2005 τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι από αυτά φορείς έδωσε την έγκρισή της για 19.354 θέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "νέο πακέτο 19.354 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά θα εξεταστούν αιτήματα των υπουργείων για 145.460 θέσεις το 2005".

    [12] Διαπλοκή

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι " το "άτυπο" ισοζύγιο της μάχης κατά των φαινομένων διαπλοκής, 14 ολόκληρους μήνες μετά και την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, είναι ιδιαίτερα...ελλειμματικό για την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή και ταυτόχρονα απόλυτα θετικό για όσους κατάφεραν να γιγαντωθούν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Κρίση ανταγωνιστικότητας. Απώλεια 11% την τελευταία τριετία καταγράφει μελέτη του ΚΕΠΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Δώδεκα ανατροπές για την ανταγωνιστικότητα. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του ΚΕΠΕ για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Πλημμύρα νέων φθηνών στεγαστικών δανείων. Πηγή μεγάλων κερδών για τις ελληνικές τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Αυθημερόν" τα μέτρα κατά των φοροφυγάδων. Οι ΔΟΥ θα μπλοκάρουν αυτομάτως καταθέσεις και ακίνητα".

    [14] Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "τη λήψη σειράς μέτρων υψηλού πολιτικού κόστους για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προτείνει σε έκθεσή του το ΚΕΠΕ. Τα προτεινόμενα μέτρα τρομοκράτησαν την κυβέρνηση που έσπευσε να πάρει αποστάσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 May 2005 - 14:53:22 UTC