Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δικαιοσύνη
  • [04] Συμβασιούχοι
  • [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [06] Αγροτικό
  • [07] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] ΝΔ
  • [10] Οικονομία
  • [11] Εκκλησία της Ελλάδος - Σκάνδαλα
  • [12] Ολυμπιακά έργα
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΥΠΕΧΩΔΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2005

    Τα νομοθετικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στη δικαιοσύνη, τα σκάνδαλα στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας και το αγροτικό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιερός πόλεμος με οσμή σκανδάλων. Σκιές, υπονοούμενα και έντονη αντιπαράθεση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δικαιοσύνη: 12 μέτρα για να προλάβουν τη σήψη! Ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τίνος είναι ο Γιοσάκης; Πόλεμος στην Εκκλησία μετά τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οδηγός για τα ακίνητα. Πώς θα συμπληρώσετε τα 5 φορολογικά έντυπα. 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο μόνο με βάση τη δήλωση εισοδήματος.

    Η ΑΥΓΗ: Έκτακτα μέτρα στη Δικαιοσύνη. Με αφορμή τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χιλιάδες τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Πλιάτσικο σε όλα τα έργα του "2004".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίορκοι δικαστές, ντροπιασμένα ράσα. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα της διαφθοράς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13 χρόνια κάλυπταν το κύκλωμα της διαφθοράς. Αποκαλύπτουμε την απόρρητη αλληλογραφία του αείμνηστου εισαγγελέα Δ. Τσεβά.

    ΕΘΝΟΣ: Εισήγηση βόμβα για συμβασιούχους. ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοίγει η γέφυρα σήμερα αλλά τα ερωτήματα υπάρχουν για...Σαμποτάζ η φωτιά στο καλώδιο;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα 12 μέτρα κάθαρσης στη δικαιοσύνης. Καραμανλής: Η δικαιοσύνη να αποβάλει τους επίορκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 2.371νέες θέσεις μέσα στο Φεβρουάριο. 264 μόνιμοι στην ΕΑΒ και 82 σε 10 υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερός...μύλος. Σφάζονται στην ποδιά του Γιοσάκη μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοπος.

    ΕΣΤΙΑ: Κάθαρσις στην Δικαιοσύνη. Αποφασισμένη η Κυβέρνησις να πατάξη την διαφθορά.

    ESPRESSO: Το ΣΔΟΕ ρίχνει ευθύνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος του βαρόνου της κόκας. 2 πορίσματα φωτιά για τον Αλ. Αγγελόπουλο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα κάθαρσης στη Δικαιοσύνης. Παρέμβαση Καραμανλή. Κακούργημα η δωροδοκία, "πόθεν έσχες" για τους δικαστικούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 12 μέτρα για τη διαφθορά...στο χώρο της δικαιοσύνης. "Αυτοκάθαρση" στη δικαιοσύνη ζητά ο Κ. Καραμανλής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φιλοδώρημα 7 ευρώ αντί για αύξηση στο ΕΚΑΣ και 10 ευρώ αύξηση από τον ΟΓΑ. Προωθούν σενάριο - σοκ για χαμηλοσυνταξιούχους.

    Η ΝΙΚΗ: Μυστικά και ψέματα. Ο Χριστόδουλος δεν ...γνωρίζει τον Ιάκωβο Γιοσάκη. Ανίερο το παρασκήνιο της εκλογής του Αρχιεπισκόπου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά. Μήνυμα συνέχειας και κλιμάκωσης.

    TRAFFIC NEWS: Γιατί ζητάει η Άντζελα αναγνώριση της κόρης της. Αποκαλύπτουμε το εξώδικο στον πατέρα.

    Η ΧΩΡΑ: 2.407 θέσεις στο Δημόσιο. Πού και μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις.

    City Press: Οι εργολαβικές εκπτώσεις απειλούν ξανά τα δημόσια έργα.

    Μetro: Δέσμευση για κάθαρση. Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τις αποκαλύψεις στη Δικαιοσύνη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Έρευνα για επίορκους δικαστές. Με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κεραίες "θανάτου" κινητής τηλεφωνίας στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Δικαιοσύνη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "δέσμη δώδεκα νομοθετικών μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μετά τον σάλο αποκαλύψεων για λαθροχειρίες δικαστικών λειτουργών. Προηγήθηκε δημόσια παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, που υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες καταγγελίες "ρίχνουν βαριά σκιά στη Δικαιοσύνη και πλήττουν ένα θεσμό-θεμέλιο της δημοκρατίας και της κοινωνίας μας" και τόνισε ότι η εξάλειψη της διαφθοράς είναι απαρέγκλιτη απόφαση της κυβέρνησης, όπως και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων δικαστών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ωστόσο διατυπώνονται επιφυλάξεις μήπως η αυστηρότερη εφαρμογή του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο ορισμός εφέτη ως επόπτη ανακρίσεων στα μεγάλα Πρωτοδικεία οδηγήσουν στη συρρίκνωση της δημοκρατικής αρχής του "αυτοδιοίκητου" των δικαστηρίων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "από το 1992, ο αείμνηστος εισαγγελέας Δημήτριος Τσεβάς είχε εντοπίσει τη δράση παραδικαστικών κυκλωμάτων στους ευαίσθητους χώρους της Δικαιοσύνης. Αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών, στημένες δίκες, ύποπτες ανακρίσεις και άλλες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με πρωταγωνιστές δικαστικούς, δικηγόρους και γιατρούς. Με εγκύκλιό του, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ερευνηθούν με διακριτικότητα, αλλά σε βάθος, τα ύποπτα αυτά περιστατικά, ιδίως στα δικαστήρια του Πειραιά. Τελικά, η αναφορά του αρχειοθετήθηκε χωρίς να τιμωρηθεί ουδείς".

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για τους επίορκους δικαστές αλλά και τις αλληλοκατηγορίες για ντροπιασμένα ράσα και τις απίστευτες ιστορίες με πρωταγωνιστές ιερωμένους. Ξεπερνούν τους 25 οι δικαστικοί που θα δώσουν λόγο για τα παραδικαστικά κυκλώματα, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε 12 νομοθετικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "η κοινή γνώμη πληροφορείται σήμερα έκπληκτη ότι το βαρύτατο αδίκημα της δωροδοκίας δικαστικού αποτελούσε μέχρι τώρα πλημμέλημα. Ενώ θα έπρεπε να θεωρήται ειδεχθές κακούργημα. Όταν ένας δικαστής δωροδοκείται και απαλλάσσει έναν έμπορο ναρκωτικών, ο ίδιος διαπράττει διπλό κακούργημα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας τόλμησαν τη ρήξη και ανακοίνωσαν γενναία μέτρα εναντίον της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη".

    Η Espresso αναφέρει ότι "νομοθετική ρύθμιση με δώδεκα μέτρα με στόχο να καταπολεμηθούν ριζικά τα φαινόμενα της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κατά τον υπουργό δεν νοείται ευνομούμενη πολιτεία με ανυπόληπτη Δικαιοσύνη".

    [04] Συμβασιούχοι

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "μετέωροι κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμα και οι 35.000 "προνομιούχοι" συμβασιούχοι από τη δεξαμενή των 250.000 τους οποίους είχε υποσχεθεί να μονιμοποιήσεις ο Κ. Καραμανλής. "Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου", επισημαίνει η εισήγηση στο ΣτΕ".

    [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μέσα στον Φεβρουάριο λήγουν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 2.017 μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων σε υπουργεία, δήμους και οργανισμούς, ενώ προκηρύσσονται επιπλέον 345 θέσεις μερικής απασχόλησης".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την εβδομάδα οι διαδικασίες για προσλήψεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, το ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει 207 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης, σε εφαρμογή τίθεται και το πρόγραμμα Stage του ΟΑΕΔ από το οποίο θα ωφεληθούν 13.187 άνεργοι".

    [06] Αγροτικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Αυτό είναι το μήνυμα από τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, έστειλαν τη δική τους αγωνιστική άποψη προς κάθε κατεύθυνση".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την απόφαση να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από την κοιλάδα των Τεμπών, σήμερα στις 11 το πρωί, έλαβαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι δίνουν προθεσμία έως τις 24 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους".

    [07] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η CITY PRESS γράφει ότι "οι εργολάβοι πρόσφεραν εκπτώσεις της τάξης του 25% για τα έργα της Εγνατίας που δημοπρατήθηκαν χθες, ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε "λογικές" αυτές που έφταναν μέχρι 12%. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ικανοποιημένος, αλλά διευρύνεται ο κύκλος αυτών που αμφιβάλλουν για την ορθότητα της μεθόδου που υιοθέτησε η κυβέρνηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το πρώτο "crash test" του νέου νόμου για τις αναθέσεις δημοσίων έργων αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένο".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "συνεχίζει να εξοπλίζεται σαν "αστακός" η Τουρκία την ίδια ώρα που ισχυρίζεται στο εξωτερικό ότι επιθυμεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας".

    [09] ΝΔ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "την πολιτική της βούληση να κλείσει κατά τον καλύτερο τρόπο όλα τα ανοιχτά μέτωπα που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία αποδεικνύει η χθεσινή δυναμική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη. Η χθεσινή απόφαση των αγροτών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις αποδεικνύει του λόγου το αληθές".

    [10] Οικονομία

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "φιλοδώρημα 7 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και 10 ευρώ τον μήνα για συνταξιούχους του ΟΓΑ επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το 2005, στη θέση των -τριπλάσιων - αυξήσεων που αυτοί περίμεναν με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας".

    [11] Εκκλησία της Ελλάδος - Σκάνδαλα

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "οι "ιερές" αντιμαχίες και καταγγελίες που αγγίζουν ευθέως το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και το παρασκήνιο της εκλογής του, συνοδεύουν τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα".

    H metro γράφει ότι "διαστάσεις εμφύλιου πολέμου παίρνει η σύγκρουση στους κόλπους της Εκκλησίας μετά τις καταγγελίες που έκανε την Κυριακή στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος για τον ρόλο που έπαιξε το αρχιμανδρίτης Γιοσάκης στην εκλογή Χριστόδουλου. Τις καταγγελίες αυτές διέψευσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρις Κονιδάρης.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "στο μεταξύ, τριγμούς στους χώρους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η υπόθεση Γιοσάκη αλλά και οι καταγγελίες του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου για το διάδοχό του Θεόκλητο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Η διαμάχη, που ξέσπασε με αφορμή τη σχέση του κληρικού με "δικαστικό κύκλωμα" που ερευνά η Δικαιοσύνη φέρνει στο προσκήνιο και πάλι την παλιά διαμάχη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η συζήτηση είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο και προσπάθησαν να εμπλέξουν τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο. Πολύ εύστοχα απάντησε ότι το 1995-1996 που συνέβαιναν τα γεγονότα με τον Γιοσάκη ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος αλλά Μητροπολίτης Μαγνησίας. Μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου αποκάλεσε τον Σύρου Δωρόθεο "διαμάντι " της Εκκλησίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "σκιές , υπονοούμενα, τριγμοί και έντονες αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να πλήττουν την αξιοπιστία της Εκκλησίας και τους ιεράρχες".

    [12] Ολυμπιακά έργα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ένα δωμάτιο πλαστά και εικονικά τιμολόγια γέμισε από το "κόσκινο" των αρμόδιων υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα λογιστικά των εργολαβικών συμβάσεων του "2004". Το πλιάτσικο που βεβαιώνεται από επίσημες αναφορές της Υπηρεσίας Εντελλόμενων Εξόδων του υπουργείου Οικονομικών (ελεγκτικό όργανο από το οποίο εγκρίνονται όλες οι εντολές πληρωμών του Δημοσίου και υπάγεται στις δικαιοδοσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου ) που αφορούν στα έργα που χρυσοπληρώθηκαν και τώρα σαπίζουν στα αζήτητα της αγοράς".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη με τον χρόνο. "Κλειδί" για την κατανομή των κονδυλίων του Δ' ΚΠΣ το έτος λήψης απόφασης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Καθολική απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης καταγράφει έκθεση της Κομισιόν".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Να ανοίξει το ασφαλιστικό". Η συνέντευξη της πρώην υπουργού Α. Διαμαντοπούλου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαγωνισμός για έργα 1 δισ. ευρώ με έκπτωση 25%. Δημοπρατήθηκαν τμήματα της Εγνατίας Οδού".

    [14] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "το πρώτο τεστ των διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα πραγματοποιήθηκε χθες με δημοπρασίες για την κατασκευή τμημάτων της Εγνατίας Οδού συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Το τεστ ήταν επιτυχημένο, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος χαρακτήρισε λογικό το ποσοστό του 25% κατά μέσο όρο των εκπτώσεων που καταγράφηκαν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 February 2005 - 21:06:05 UTC