Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-10-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/10/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Φάρμακα
  • [04] Δημοσκόπηση- Σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [05] Τράπεζες
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Προμήθειες Ενόπλων Δυνάμεων
  • [08] Ελληνική οικονομία
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] Πολύτεκνοι
  • [11] Αρειος Πάγος-Σάμινα
  • [12] Ανατιμήσεις προϊόντων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/10/2004

    Η δημοσκόπηση που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 7,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια πρόωρων εκλογών και η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ναυάγιο του "Σάμινα" είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ και 59,5% "ναι" στον Καραμανλή. Διαφορά Μαρτίου (!) από το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φάρμακα-κίνδυνος για τα παιδιά. Το 50% και πλέον από αυτά κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναδρομικά στους πολύτεκνους. Δύο αποφάσεις-σταθμός από τα διοικητικά εφετεία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κατ' εξαίρεση 22 δισ. σε εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου. Αποκλειστικό: Χωρίς έγκριση του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκρυψαν πόρισμα του εισαγγελέα. Βγάζουν λάδι τους εφοπλιστές που έπνιξαν τον κόσμο. "Ναυάγιο" της Δικαιοσύνης στο "Σαμίνα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώστε στο μισό τη μηνιαία δόση του δανείου. Εκμεταλλευτείτε τα νέα προγράμματα των τραπεζών.

    ΕΘΝΟΣ: Οι τράπεζες αποζημιώνουν για τα χαράτσια στα δάνεια. Επιστροφή μεγάλων ποσών στους καταναλωτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να η ευκαιρία. Ο Γιώργος να εξωπετάξει Άκη και Γιάννο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΣΟΚ. Από τον Γ. Παπανδρέου για να προλάβει τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Γκάλοπ GPO: Η κοινή γνώμη συμφωνεί με την απογραφή στην οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκονάκια στους βουλευτές ΝΔ. Φροντιστήριο και για το ενδεχόμενο εκλογών.

    ΕΣΤΙΑ: Αισιοδοξία για την ανάπτυξη. Η Ελλάς 6η μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

    ESPRESSO: "Έχω δικαίωμα στη μόρφωση". Το ξέσπασμα της μαθήτριας που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρωει μισθούς η καταιγίδα ανατιμήσεων. Μειωμένα ως 5% τα εισοδήματα.

    TRAFFIC NEWS: Η Τατιάνα είναι άσχετη. Νέο "φαρμάκι" από τον Νίκο Μουρατίδη.

    Η ΧΩΡΑ: Σύγκρουση με τους βαρόνους δεν γίνεται με Τεό στο Μαξίμου. Βγαίνει στη σέντρα ο Ρουσόπουλος από όλη τη Νέα Δημοκρατία.

    City Press: Τραγωδία του "Εξπρές Σαμινα": Από την "κάθαρση" στην παραγραφή.

    METRO: Απειλή μποϊκοτάζ. Έντονη αντίδραση των καταναλωτών για τις ανατιμήσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι άθλιες φοιτητικές εστίες. Καθιστούν αδύνατη την αξιοπρεπή διαβίωση.

    [03] Φάρμακα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ο τεράστιος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών που προέρχεται από έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων ανάγκασε την ΕΕ να αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα διάθεσης των φαρμάκων που προορίζονται για τα παιδιά σε όλη την Κοινότητα! Νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει "φρένο" στην ευκολία με την οποία οι βιομηχανίες προχωρούσαν στην κυκλοφορία σκευασμάτων χωρίς προηγούμενες ειδικές μελέτες".

    [04] Δημοσκόπηση- Σενάρια πρόωρων εκλογών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "δεν πρόκειται για περίοδο χάριτος και συλλογική ανοχή αλλά για αποδοχή και επιβράβευση της πορείας της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα της δημοσκόπησης της εταιρίας GPO είναι καθαρό: ύστερα από έξι μήνες διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός και η ΝΔ ισχυροποιούνται πολιτικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ απογοητεύει το κομματικό του ακροατήριο. Εντυπωσιακή κοινωνική συναίνεση που προσφέρει μεγάλες πολιτικές δυνατότητες στην κυβέρνηση καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του "Ε.Τ" και του "Τ.τ.Κ."".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αρραγές το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας, κυρίαρχος ο πρωθυπουργός. Τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και προσεγγίζει τις 7,5 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που δημοσιεύθηκε στον "Τύπο της Κυριακής". Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει αποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα ΚΑραμανλή σε ποσοστό 59,5% ενώ μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες κρίνει θετικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, το 54,4% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ενώ το 84,8% στο ερώτημα για την παράσταση νίκης υπερψηφίζει τη ΝΔ".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "μια δημοσκόπηση που κρατήθηκε στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου και αφορούσε το πλέον "ενδεδειγμένο" πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μια σύσκεψη "κεκλεισμένων των θυρών" στο γραφεί του πρωθυπουργού έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πλέον όλα τα ενδεχόμενα, με ορίζοντα τον ερχόμενο Μάρτιο. Το όνομα που βρέθηκε ψηλά στο γκάλοπ (παραγγελία του Μαξίμου, που ψάχνει την καλύτερη δυνατή και συναινετική λύση) δεν ήταν άλλο από αυτό του Μίκη Θεοδωράκη".

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εξακολουθούν να διατυπώνονται εκτιμήσεις σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο. Ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για συναινετική εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, δέχονται πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Πάντως και οι δύο δηλώνουν έτοιμοι για εκλογική μάχη, όποτε γίνει αυτή...".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σκληρή παρτίδα σκακιού θυμίζει το θέμα πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο από παλυράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης, υπό την σκιά της ενδεχόμενης σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών τόσο για τους εξοπλισμούς όσο και για μια σειρά ζητημάτων για τα οποία η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει θέμα αδιαφάνειας, αλλά και υπό το βάρος δημοσκοπήσεων που φέρουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σημαντικά του ΠΑΣΟΚ...."

    [05] Τράπεζες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "μεγάλα χρηματικά ποσά υποχρεώνονται να επιστρέψουν οι τράπεζες σε συναλλασσόμενους και μάλιστα έντοκα. Τα δικαστήρια κρίνουν παράνομα τα χαράτσια που επιβάλλονται γα τα "έξοδα δανείων" και για τις ποινές που καταλογίζονται , στις περιπτώσεις που οι οφειλές εξοφλούνται νωρίτερα. Επιδικάζεται και αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εντολές σε υπουργούς να μη μιλούν επί παντός επιστητού στα τηλεοπτικά παράθυρα και οδηγίες προς τους βουλευτές της ΝΔ , είναι μερικά από τα "όπλα" της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής που εφαρμόζει το Μαξίμου μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Non paper και επιστολές αρμοδίων υπουργών άρχισαν να φτάνουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις βουλευ΄των και άλλων γαλάζιων στελεχών, ώστε με ενιαία επιχειρηματολογία να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και ν΄απαντούν στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ".

    [07] Προμήθειες Ενόπλων Δυνάμεων

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "μία ακόμη "αμαρτωλή" σύμβαση προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλύπτει σήμερα η "Α". Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, συνολικού κόστους 22 δισ. δραχμών, η προμήθεια του οποίου (για λογαριασμό της εταιρείας Sonak του Θ. Λιακουνάκου) δεν πέρασε από το ΚΥΣΕΑ, παρά μόνο με υπογραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου".

    [08] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "εξαιρετικά θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ρυθμό αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας. Σε σχετικό πίνακα για την ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών η Ελλάς εμφανίζεται σε πολύ υψηλή θέση, τόσο για το 2004 όσο και για το 2005".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αλλάζουν όλοι οι σχεδιασμοί του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Θεωρεί πιθανή την προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο. Ετοιμάζεται να καρατομήσει "κόσμο και κοσμάκη" από τις λίστες (με τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές) και θα προωθήσει νέα στελέχη. Εκτός λίστας όλοι οι ύποπτοι για σκάνδαλα. Επιταχύνει τις διεργασίες για Συνέδριο-αστραπή με περιορισμένη διάρκεια και θεματολογία για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "οι προθέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν είναι τωρινές. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, πάντα, δεν τον ικανοποιούσε η δομή του σημερινού κόμματος. Τα Εκτελεστικά Γραφεία, οι Κεντρικές Επιτροπές, οι νομαρχιακές, τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, ήταν δομές σκληρών Κομμουνιστικών Κομμάτων και δεν μπορούν να παράξουν πολιτικό έργο ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αυτό ήταν και είναι σταθερή άποψη του Γιώργου Παπανδρέου".

    [10] Πολύτεκνοι

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "άνοιξε και δικαστικά ο δρόμος για την αναδρομική είσπραξη, από όλους τους πολύτεκνους, του επιδόματος των 117 ευρώ από τον ΟΓΑ. Ο οργανισμός από το 1997 έως το 2001 δεν το κατέβαλε σε όσους από τους δικαιούχους είχαν εισόδημα πάνω από 23.478 ευρώ".

    [11] Αρειος Πάγος-Σάμινα

    Η City Press εκτιμά ότι "νέα παραπομπή των υπευθύνων στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου σε βαθμό πλημμελήματος αντί κακουργήματος, μετατροπή των ποινών σε φυλάκιση από κάθειρξη και κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, αν η δίκη δεν φτάσει σε ακροατήριο πριν το Σεπτέμβριο του 2005, είναι ο τραγικός για τους συγγενείς των 83 θυμάτων επίλογος που έγραψε ο Αρειός Πάγος στην υπόθεση αναζήτησης τιμωρίας των υπευθύνων για το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά απόφαση του Αρείου Πάγου, τουλάχιστον από ηθικής πλευράς, έρχεται να ενισχύσει την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων του μοιραίου φέρυ μπόουτ "Εξπρές Σαμίνα" οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουν να μην δικάζονται οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, για το χαμό των δικών τους ανθρώπων".

    [12] Ανατιμήσεις προϊόντων

    Η METRO ισχυρίζεται ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη πονοκέφαλο, καθώς οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έχουν εδώ και αρκετές εβδομάδες προαναγγείλει σημαντικές αυξήσεις σε περίπου 100 βασικά είδη μέσα στο φθινόπωρο".

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "απώλειες εισοδήματος θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς οι επικείμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες υπερκαλύπτουν τις πενιχρές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 October 2004 - 19:24:13 UTC