Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πτώση Σινούκ
  • [04] Σπηλιωτόπουλος
  • [05] Υγεία
  • [06] Πρωθυπουργικό αεροπλάνο
  • [07] Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/9/2004

    Τα αίτια της πτώσης του Σινούκ που παρέσυρε στο θάνατο τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και 16 άλλα άτομα, η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των μηχανισμών διάσωσης και η διερεύνηση τυχόν πολιτικών και στρατιωτικών ευθυνών, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο κύκλος των χαμένων ευθυνών. Για να μη χάνουμε το δάσος... Εισαγγελική παρέμβαση για τα επικίνδυνα ελικόπτερα.

    AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις: 4.200 νοσηλευτικού προσωπικού. Δραστικά μέτρα για την Υγεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με πολεμούν για τις μίζες που χάνουν. Ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος περνά στην επίθεση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σκληρές αποφάσεις Καραμανλή. Το αλαλούμ μετά την τραγωδία του Σινούκ "τρόμαξε" τον πρωθυπουργό.

    Η ΑΥΓΗ: Κλείνουν βιομηχανίες. Στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιπτάμενο φέρετρο και το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Ολόκληρο το κείμενο της απόρρητης έκθεσης που καίει τα λαμόγια του Πενταγώνου.

    ΒΗΜΑ: Ψεύδη και αντιφάσεις για την υπόθεση του Σινούκ. Η απόρρητη αναφορά Κασμίρογλου εγείρει πρόσθετα ερωτήματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.200 προσλήψεις νοσηλευτών χωρίς ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση έως το τέλος του μήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Ξεκούρδιστο το ρολόι της κυβέρνησης! Την ώρα που το Λιμενικό έβρισκε τα πρώτα συντρίμμια του Σινούκ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωνε πως μόλις μάθαινε ότι κάτι τρέχει...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... μπινελίκια προχωρούσε πάντα αυτός ο Τόπος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκλονίζει η ασυνεννοησία. Η πτώση του μοιραίου Σινούκ αποκαλύπτει την έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρωθυπουργικό αεροσκάφος: Κατάλληλο το... ακατάλληλο σε μία εβδομάδα! Πόρισμα - κόλαφος για την προηγούμενη ηγεσία.

    EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τραγέλαφος σε 3 μέτωπα. Κυβερνητικό μπάχαλο και διαρροές για αποπροσανατολισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Πότε ευθύνονται οι υπουργοί. Η διαφορά μεταξύ πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης.

    ESPRESSO: Πτήσεις θανάτου για τον πρωθυπουργό. Φτάνει πια - ντροπή. Ιπτάμενο φέρετρο το Embraer. Φόρτωναν μπάζα για να... ευθυγραμμίζεται. Επενέβη ο εισαγγελέας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κόλαση πυρός στη Βαγδάτη. Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ, βομβιστικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγγελέας για το δυστύχημα. Στο φως στοιχεία για κατασκευαστική ατέλεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πότε έμαθε ο Καραμανλής για το Σινούκ; Παραπλανητική εικόνα δίνει η κυβέρνηση.

    Η ΝΙΚΗ: Σε ελεύθερη πτώση. Κυβερνητικό αλαλούμ για την υπόθεση "Σινούκ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απολύσεις-Τρομοκρατία: Σκληρή "προσαρμογή" στην πραγματικότητα...

    TRAFFIC NEWS: Βγήκαν τα στιλέτα στο MEGA. Έντονες φήμες για σφαγή στο αθλητικό τμήμα. Στόχος είναι οι Πανούτσος-Καρπετόπουλος.

    Η ΧΩΡΑ: Τι συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση; Υπουργοί γνώριζαν επί ώρες για το τραγικό δυστύχημα και δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό.

    City Press: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Άμυνα με παράπλευρες απώλειες.

    METRO: Θύελλα αποκαλύψεων. Και κόντρα μέχρις εσχάτων με αφορμή το θέμα του Σινούκ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ώρα μηδέν. Αναταράξεις στην κυβέρνηση - Επείγουν σκληρές αποφάσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σινούκ-Ο-"Πόλεμος". Μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, για την πτώση του ελικοπτέρου στον Αθω.

    [03] Πτώση Σινούκ

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων συνθέτουν το σκηνικό για τα αίτια της τραγικής πτώσης του Σινούκ. Αποδεικνύεται τώρα ότι τουλάχιστον 4 υπουργοί γνώριζαν για το τραγικό συμβάν και καθυστέρησαν πάνω από μία ώρα να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ κυκλοφορούσαν έντονες φήμες για παραιτήσεις υπουργών".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "σκληρές αποφάσεις αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός μετά το αλαλούμ που επακολούθησε της τραγωδίας με το "Σινούκ". Ο Καραμανλής, ο οποίος έχει ανησυχήσει από την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση για την κυβέρνησή του, αλλά και από τη λειτουργία του όλου "συστήματος ΠΑΣΟΚ", είναι αποφασισμένος να λάβει επώδυνα μέτρα, ιδιαιτέρως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "περίεργα φαινόμενα ασυνεννοησίας εμφανίζονται στους κόλπους της κυβέρνησης, τα οποία τείνουν να γκρεμίσουν την εικόνα της και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχει, πλέον, μείζον θέμα αξιοπιστίας".

    Η Traffic News σημειώνει ότι "απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει το θέμα των ευθυνών και της κινητοποίησης των αρχών, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον πέντε υπουργοί φέρονται να γνώριζαν νωρίτερα από τον πρωθυπουργό σχετικά με την εξαφάνιση του ελικοπτέρου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "αποδεδειγμένη πλέον η ολιγωρία της διοίκησης, αποτέλεσμα της γενικότερης χαλάρωσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανής και η κυβερνητική αδυναμία να συντονισθεί και να κινηθεί με τη δέουσα ταχύτητα, προκαλούν ερωτήματα στην κοινή γνώμη".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "οι αντιφάσεις και τα ψέματα κυβερνητικών παραγόντων έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά για το αν πράγματι ενημερώθηκε καθυστερημένα ο Πρωθυπουργός ή, αντιθέτως, ενημερώθηκε ενωρίτερα απ' ό,τι επισήμως υποστηρίζεται, αλλά υποτίμησε τη σοβαρότητα της υπόθεσης".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την πρώτη πολύ σοβαρή πολιτική κρίση βιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κλυδωνίζεται καθώς αποκαλύπτονται όλες οι υπεκφυγές, οι δικαιολογίες, αλλά και τα ψέματα που επιστράτευσε για να μετακυλήσει στις πλάτες όλων των άλλων -και κυρίως στο... ΠΑΣΟΚ- τις δικές της ευθύνες για το ενημερωτικό και συντονιστικό αλαλούμ που διαπιστώνεται ότι υπήρξε στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου "Σινούκ".

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σε δυσχερή θέση περιέρχεται η κυβέρνηση μετά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ότι η χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ενημέρωσή της για το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ -και την οδήγησε, κατά τους ισχυρισμούς της, στον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας- δεν ήταν τόση όση ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πολύ νωρίτερα από τις 14.18 του Σαββάτου που δήλωσε ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος ως ακριβή ώρα ενημέρωσής του, τέσσερα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν λάβει γνώση για το συμβάν και είχαν μάλιστα κινητοποιήσει και τις υπηρεσίες τους".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "ξεκούρδιστο αποδεικνύεται το ρολόι της κυβέρνησης, καθώς προκύπτουν νέα τεράστια ερωτηματικά από τις νέες αποκαλύψεις για το ποια ακριβώς ώρα ενημερώθηκαν οι υπουργοί για το μοιραία "Σινούκ" και τον τρόπο που αντέδρασαν. Στο κέντρο του κυκλώνα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος την ώρα που το Λιμενικό έβρισκε τα πρώτα συντρίμμια του "Σινούκ" δήλωνε πως μόλις μάθαινε ότι... κάτι τρέχει".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών, υπό το φως των νέων στοιχείων που κάνουν λόγο για πιθανά κατασκευαστικά προβλήματα στο μοιραίο Σινούκ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να καθηλωθούν όλα τα Σινούκ, ωσότου γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι, τόσο σε αυτά όσο και στα αεροσκάφη "Empraer".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ και όσα τραγελαφικά επηκολούθησαν, κατέδειξαν ότι το κράτος τελεί εν διαλύσει. Ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου υποτίθεται ότι ισχύουν αυστηροί κανόνες και διαδικασίες, τίποτε δεν λειτουργεί σωστά. Επικρατεί και εκεί κλίμα χαλαρότητος και δημοσιοϋπαλληλικής ανευθυνότητας. Και για αυτό δεν ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνησις".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση Καραμανλή, είναι σίγουρα λίγος για να ισχυριστεί κανείς ότι θα μπορούσε στο διάστημα αυτό να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να διορθώσει τα κακώς κείμενα".

    Η METRO υποστηρίζει ότι "σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης οδηγούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο Σινούκ".

    [04] Σπηλιωτόπουλος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Έξω από τα δόντια μίλησε χθες ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Επιτέθηκε στους μεσάζοντες, που χάνουν μίζες από τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατήγγειλε ευθέως το ΠΑΣΟΚ για "πολιτική τυμβωρυχία" επειδή με πρόσχημα την τραγωδία προσπαθεί να καλύψει το άγος των εξοπλιστικών προγραμμάτων".

    Η City Press τονίζει ότι "Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πιεζόμενος, ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Καταγγέλλει συμφέροντα στην προσπάθεια να προστατευθεί πολιτικά. Στη δημοσιότητα έγγραφα που "αποδεικνύουν" την επικινδυνότητα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Οι δηλώσεις του υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί.. προφορική συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. Δυσαρεστημένο το Μαξίμου με το κλίμα "ρετρό" που δημιουργούν οι παρεμβάσεις Σπηλιωτόπουλου. Τελευταία προειδοποίηση Καραμανλή προς τον υπουργό. "

    [05] Υγεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "'Άμεση προτεραιότητα στη λειτουργία των μονάδων εντατικής με άμεση πρόσληψη προσωπικού, εξάλειψη των ράντζων αλλά και εξάλειψη των αναπήρων "μαϊμού" έχει βάλει το υπουργείο Υγείας. Θέματα τα οποία ανέπτυξε και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνη όσο και οι δύο υφυπουργοί. "

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Ρύθμιση προκειμένου να επισπευσθούν οι προσλήψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ακόμα και με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η πρόταση του υπουργείου για τα χρέη των νοσοκομείων, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "Ο Υφυπουργός υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος τόνισε ότι συνεχίζεται η επαγρύπνηση για τα ράντσα. Όπως είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 110 ράντσα, τ στιγμή που 720 κρεβάτια είναι άδεια, απέδωσε ευθύνες για το φαινόμενο σε διοικητές και γιατρούς και προανήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης των άδειων κρεβατιών."

    [06] Πρωθυπουργικό αεροπλάνο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Ιπτάμενο φέρετρο είναι και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος EMBRAER σύμφωνα με τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "ΑΥΡΙΑΝΗ". Πρόκειται για την απόρρητη αλληλογραφία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αποκαλύπτει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα."

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "Με αεροσκάφος-ερείπιο άφηναν να πετάει ο πρωθυπουργός και η ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πολυδιαφημισμένο VIP αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα ευστάθειας και οι μηχανικοί αναγκάζονταν να τοποθετούν σακιά με μπάζα στο χώρο αποσκευών για να αποκτήσει ισορροπία."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Στις 15 Ιουλίου 2002 η αρμόδια επιτροπή του υπ. Άμυνας εισηγήθηκε τη μη παραλαβή του Embraer λόγω προβλημάτων, αλλά στις 24 Ιουλίου 2002 είχε αναιρέσει το πρακτικό της. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια και να αλλάξει η κυβέρνηση για να αποκαλυφθεί το θέμα και να δώσει ο νυν υπουργός Άμυνας εντολή καθήλωσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους."

    Στο άρθρο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "το αφελές ερώτημα είναι: αφού γνώριζαν ότι το προεδρικό αεροπλάνο ήταν επικίνδυνο, γιατί το χρησιμοποιούσαν, γιατί πετούσε μ' αυτό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης; Έως εκεί φτάνει η ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης ή πρόκειται για πλήρη έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης; Μήπως λείπει ακόμη και η κοινή λογική; Εκτός και αν εμπαίζουν την κοινή γνώμη".

    [07] Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "Μόλις δύο ημέρες μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ¨ανάπτυξη της περιφέρειας", κλείνουν δύο βιομηχανίες, η μία στη Νάουσα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, ενώ συρρικνώνεται άλλη μία στην Αθήνα."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "Επώδυνη, σκληρή και επικίνδυνη αποδεικνύεται για τους εργαζόμενους και η "ήπια προσαρμογή" που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Τρία εικοσιτετράωρα μετά τις παράτες, το τοπίο που αναδεικνύεται από μια σειρά εργασιακούς χώρους μαρτυρά ακριβώς τα αντίθετα."


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 September 2004 - 20:33:26 UTC