Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Β. Οσετία - Ομηρία 300 ατόμων
  • [04] Κυβέρνηση - Κοινωνική πολιτική
  • [05] Κριτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ακάλυπτες επιταγές
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Οικονομική πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/9/2004

    Η συνεχιζόμενη ομηρία 300 ατόμων στη Βόρεια Οσετία, οι κυβερνητικές θέσεις για εργασία και ασφάλεια, η κριτική του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και το συνέδριό του και οι ακάλυπτες επιταγές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5 άξονες πολιτικής για τον εργαζόμενο. "Δεν θα υπάρξει λιτότητα" διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 97,2 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές μόνο τον Ιούλιο! Αρχίζουν τα δύσκολα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 39ωρο με φθηνές υπερωρίες. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δέσμευση Καραμανλή για μισθούς και συντάξεις. "Τέρμα η περίοδος της σκληρής λιτότητας", λέει ο πρωθυπουργός.

    Η ΑΥΓΗ: Κ. Καραμανλής-Γ. Παπανδρέου: Σχεδιάζουν με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισβολή της ΔΑΚΕ στο υπουργείο Παιδείας. Τα έκαναν λίμπα οι συνδικαλιστές της ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέρμα τ΄αστεία με τη Δεξιά! Ο κ. Γ. Παπανδρέου προαγγέλλει σκληρή αντιπολίτευση. "Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος χάρτης της κτηματαγοράς. Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές των ακινήτων.

    ΕΘΝΟΣ: Πυξίδα αλλαγής για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. 3η Σεπτέμβρη: Στην επέτειο των 30 χρόνων του Κινήματος, ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα γιορτάζουν στο ΠΑΣΟΚ τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη που μέσα από αγώνες τους οδήγησε απ΄το ζιβάγκο στα... μεταξωτά πουκάμισα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέντε δεσμεύσεις Καραμανλή προς τα συνδικάτα και την κοινωνία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλή δέσμευση υπέρ των εργαζομένων. Κ. Καραμανλής: Όχι σε λιτότητα, κομματικό κράτος και δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφιάλτης. Παιδιά, γονείς και δάσκαλοι χωρίς νερό και τρόφιμα, θύματα του τρόμου.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωταθλητισμός και στην Παιδεία. Να δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία για τους αρίστους.

    ESPRESSO: Θέλω πίσω το μετάλλιο. Το ξέσπασμα του Σαμπάνη. Νέα στοιχεία αλλάζουν τα δεδομένα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κορύφωση αγωνίας για τα παιδιά στη Ρωσία. Απελευθερώθηκαν 26 όμηροι. Σε αδιέξοδο ο πρόεδρος Πούτιν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ στη σκληρή λιτότητα ...η δέσμευση Καραμανλή στη ΓΣΕΕ. Πολιτικές ήπιας προσαρμογής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγωνία για την ώρα μηδέν. Παρά τις απελευθερώσεις, φόβοι για επίθεση.

    Η ΝΙΚΗ: Εκεχειρία τέλος. Δυναμική επίθεση Παπανδρέου κατά ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά ανοχή! Οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν.

    TRAFFIC NEWS: Πέταξαν αβγά στα παιδιά του Fame Story. Χαμός σε Καστοριά και Κύπρο. Άγρια υποδοχή στις συναυλίες.

    Η ΧΩΡΑ: "Δεσμεύομαι". Θα τηρήσω ό,τι έχω υποσχεθεί. Διαβεβαιώσεις Καραμανλή σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας.

    City Press: Καραμανλής: Δέσμευση για μη λιτότητα.

    METRO: Κομβικό σημείο η ΔΕΘ. Οι εργαζόμενοι αναμένουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Να παρέμβει ο εισαγγελέας. Το "μαρτύριο της σταγόνας" στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Όμηρος των τεράτων και ένας Έλληνας. Με κομμένη την ανάσα η υφήλιος παρακολουθεί το δράμα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο κύμα τρόμου: Ανακούφιση από Ρωσία στην ανθρωπότητα.

    [03] Β. Οσετία - Ομηρία 300 ατόμων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ώρα με την ώρα ο εφιάλτης του τρόμου μεγαλώνει. Χωρίς νερό και τρόφιμα οι εκατοντάδες όμηροι και οι συγγενείς τους αναμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που μπορεί να καταλήξουν σε τραγωδία. Συναίνεση του ΟΗΕ για τη χρήση βίας. Ο Πούτιν χαρακτηρίζει την κατάσταση "φρικτή". Μόνο με "θαύμα" η επίσκεψή του στην Ελλάδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "παρά την απελευθέρωση 26 γυναικών και παιδιών, κορυφώνεται η αγωνία για το παρατεινόμενο δράμα των 350 ομήρων, στο δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν μέχρι χθες τη νύχτα 17 νεκρούς".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των εκατοντάδων ομήρων που παραμένουν για τρίτο εικοσιτετράωρο στα χέρια Τσετσένων τρομοκρατών σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας. Πολλοί φοβούνται ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα διατάξει επίθεση".

    Η Espresso σημειώνει ότι "δύο Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους ομήρους, στο ρωσικό σχολείο του τρόμου! Η 11χρονη κόρη μιας Ελληνορωσίδας που εργάζεται στην Ελλάδα και ένας 74χρονος δάσκαλος".

    Η Traffic news εκτιμά ότι "οι δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Οσετία είχαν ως συνέπεια και τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας στην Τουρκία, ενώ για πολλούς είναι αμφίβολη πλέον η επίσκεψή του και στο Άγιο Όρος".

    [04] Κυβέρνηση - Κοινωνική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την έναρξη ενός ειλικρινούς κοινωνικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αύξηση της απασχόλησης, την προαγωγή της εργασιακής ασφάλειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων κήρυξε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός στις χθεσινές συναντήσεις του με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "οι πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι εξής: ενίσχυση του τομέα κοινωνικής προστασίας, διάλογος για τα εργασιακά, όχι σε κομματικό κράτος, δεν θα ακολουθηθεί πολιτική λιτότητας, δεν θα αλλάξει το ασφαλιστικό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "συνθήκες μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας θα δημιουργήσει η διαφαινόμενη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο προκειμένου να παγιωθεί η εργασιακή ειρήνη, με την υιοθέτηση του 39ωρου σε συνδυασμό, όμως, με φθηνότερες υπερωρίες".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ πως η οικονομική προσαρμογή θα είναι ήπια. Οι συνδικαλιστικοί φορείς επιμένουν σε διεκδικήσεις πέρα από τα όρια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Διαβεβαίωση του υπουργού Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλου ότι δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού νόμου".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η περίοδος της σκληρής λιτότητας έληξε. "Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το επόμενο έτος θα κυμανθούν πάνω από τον πληθωρισμό", επεσήμανε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τώρα δεν υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "καμία αλλαγή στο ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με τη δέσμευση αυτή κλείνει οριστικά η συζήτηση γύρω από τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μπροστά στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μία: Καμιά ανοχή. Ένταση της παρέμβασης του ΚΚΕ, συσπείρωση δυνάμεων, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος".

    Η Metro γράφει ότι "τη δυσπιστία του ΚΚΕ απέναντι στη δέσμευση της κυβέρνησης να μην αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και να μην επιβάλει πολιτική σκληρής λιτότητας, διατύπωσε χθες η γγ του κόμματός".

    [05] Κριτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αδυναμία να διαχειρισθεί το μεγάλο κεφάλαιο της μεταολυμπιακής Ελλάδας κατελόγισε χθες στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Με σκληρές διατυπώσεις επεσήμανε ότι το διάστημα που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να δώσει το δείγμα γραφής της πέρασε, χωρίς έργο και πρωτοβουλίες, και υπογράμμισε: "Τελείωσαν τα αστεία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τέρμα τ΄αστεία, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι", προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ απηύθυνε και αυστηρά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του, τονίζοντας πως κανείς δεν έχει μόνιμη θέση και ζητώντας από τα στελέχη του να ξεφύγουν από τη λογική του κατεστημένου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της χθεσινή συνέντευξης Τύπου κατά την οποία βέβαια δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αδράνεια και έλλειψη σχεδίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2005 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Κινήματος σε μακρά συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ καθώς και για τη μεταολυμπιακή Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε περήφανος για το μέχρι έργο του κόμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και έλλειψη σχεδίου".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και το προσωπικό του σε αυτό, προσέρχεται απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τέλος χθες στην "πολιτική εκεχειρία" και στην περίοδο χάριτος προς τη νέα κυβέρνηση απευθύνοντας προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι αρχίζει η περίοδος της σκληρής, αλλά εποικοδομητικής αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ο κ. Παπανδρέου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η πολιτική διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα να επιστρέψει μιλώντας για πολιτική ανοικτών θυρών".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου μετέθεσε το συνέδριο του κόμματος για μετά τις γιορτές, κοντά στην προεδρική εκλογή, και δήλωσε έτοιμος για εκλογές την άνοιξη. Ο κ. Παπανδρέου επετέθη μάλιστα στην κυβέρνηση ότι υπερκοστολογεί τον ολυμπιακό απολογισμό και δεν βλέπει τα θετικά από τη διοργάνωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "κατηγόρησε επίσης ο κ. Παπανδρέου την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, τονίζοντας ότι η οικονομία αντί να πάει μπροστά εμφανίζει διογκωμένα ελλείμματα, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ την είχε αφήσει σε πολύ καλή κατάσταση".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "το ΠΑΣΟΚ είναι αμετανόητο. Επιμένει στη δημαγωγία. Προσπαθεί να πείση τον ελληνικό λαό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναξιόπιστη, όταν όλα συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Μέχρι στιγμής η κυβέρνησις Καραμανλή, δεν έχει δώσει κανένα δείγμα ότι θα αθετήση έστω και κατ΄ελάχιστο τις προεκλογικές της υποσχέσεις".

    [06] Ακάλυπτες επιταγές

    Ο ΑΔΕΔΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "αύξηση ρεκόρ της τάξεως των 97,2 εκ. ευρώ (33,1 δισ δρχ) κατέγραψαν τα χρέη από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές τον Ιούλιο κατά 15,77% και 18,76% αντίστοιχα αποτυπώνοντας τις δύσκολες συνθήκες στην ελληνική αγορά".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προκαταβολή στα καύσιμα! Εισηγήσεις για τους φόρους κατανάλωσης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Επιπλέον φόροι 70 εκ. ευρώ στα νοικοκυριά για πετρέλαιο. Διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φρένο" στο λαθρεμπόριο της αγοράς καυσίμων. Δημιουργείται ενιαίος τύπος πετρελαίου πολλαπλών χρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Δέσμευση για έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ το 2005. Διαβεβαιώσεις προς ΔΝΤ και Eurostat από την κυβέρνηση".

    [08] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "πολιτικές ήπιας προσαρμογής στις συνθήκες που αναδεικνύει η δημοσιονομική καταγραφή και όχι σκληρή λιτότητα υποσχέθηκες χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε εν όψει της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 3 September 2004 - 19:10:45 UTC