Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-06-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/6/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-Ευρωεκλογές
  • [04] Εκλογές ΕΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/6/2004

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ μονοπωλεί σχεδόν την ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θρίαμβος (φωτογραφία Κ. Καραμανλή)

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: παΣΟΚ και ΔΕΟΣ για την ήττα! 10% μπροστά η ΝΔ και νέα συντριβή του "Κινήματος". Αρχίζει ο πετροπόλεμος στη Χαρ. Τρικούπη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νίκη-Ρεκόρ με 9,4% διαφορά. Κώστας Καραμανλής: Νιώθω ακόμη πιο βαρύ το χρέος μου".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πανίσχυρος Καραμανλής και με διπλό μήνυμα. Ευρωεκλογές: Απόλυτη στήριξη στο κυβερνητικό έργο με ένα μικρό "αλλά"....

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απέτυχε το πείραμα Γιώργου. Η ...Ματσούκα εκτόξευσε την διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις 10 μονάδες!!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψήφος αναμονής...Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Οι ψηφοφόροι περιμένουν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση οκταετίας. Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες επισφράγισαν το όραμα του Κώστα Καραμανλή.

    ΕΘΝΟΣ: Αφετηρία το 34% για τη δύσκολη συνέχεια. Η αποχή και η "φόρα" του Μαρτίου έδωσαν ποσοστό -ρεκόρ στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσάραξε εκ νέου το σκάφος του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά η "Νέα Δημοκρατία" με ποσοστό 44,62.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παράταση ζωής. Για τον Γ. Παπανδρέου. Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει πολιτικές ανάσες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 43,3% ΡΕΚΟΡ εμπιστοσύνης στον Καραμανλή. ΝΔ: Διπλασίασε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ με το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωεκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωεκλογές: Χαλαρή ψήφος , αλλά ενισχυμένος ο δικομματισμός. Διπλό μήνυμα. Νέα νίκη της ΝΔ. Νέα ήττα Ευρώπης.

    ΕΣΤΙΑ:Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 10 μονάδων.

    ESPRESSO: 4 επιχειρηματίες στα δίχτυα γυναίκας - αράχνη. Παραπέμπεται με βούλευμα-φωτιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Άντεξε το ΠΑΣΟΚ αλλά πλήρωσε την αποχή. Ευνόησε τη ΝΔ η "χαλαρή ψήφος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφαλτήριο λαϊκής συσπείρωσης και νέων αγώνων. Σημαντική άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ.

    TRAFFIC NEWS: Τι κρύβει η εμφάνιση της Ρουσλάνα στο FAME STORY. Το μυστικό της Ουκρανής τραγουδίστριας. Ποιους θέλει να δει και ποια είναι τα σχέδιά της στην Ελλάδα.

    Η ΧΩΡΑ: Σαρωτική η νίκη του Καραμανλή. Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό που αλλάζει την Ελλάδα.

    City Press: Ευρωεκλογές:Ρεκόρ για ΝΔ και αποχή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ποιοι κέρδισαν ποιοι έχασαν. Τα πολιτικά αποτελέσματα από μια "αδιάφορη" αναμέτρηση.

    Οι εφημερίδες ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και Μetro δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Ελλάδα-Ευρωεκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "σαφές πολιτικό μήνυμα έδωσαν χθες με την ψήφο τους για τις ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες. Ο θρίαμβος που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία που πρώτη φορά πετυχαίνει κόμμα για τις ευρωεκλογές αλλά και ο υπερδιπλασιασμός της διαφοράς της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από το ΠΑΣΟΚ που υπέστη βαριά ήττα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διευρύνει την απήχησή της στην ελληνική κοινωνία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "σαρωτική νίκη πέτυχε χθες η ΝΔ στις ευρωεκλογές. Τρεις μήνες μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές η φιλελεύθερη παράταξη συνέτριψε το ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά που πλησίασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι νιώθει ακόμα πιο βαρύ το χρέος απέναντι στους πολίτες που επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη νέα κυβέρνηση. Υπενθύμισε ξανά ότι το σύνθημα "σεμνότητα, ταπεινότητα" αποτελεί απαίτηση των πολιτών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο αποτελούν νέο θρίαμβο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διεύρυνε σημαντικά τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μέσα σε τρεις μήνες. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται όλο και περισσότερο την κυβέρνηση, της οποίας τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογεί θετικά. Και αυτό παρά το ότι ανέλαβε την εξουσία μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες, με πελώρια εθνικά θέματα ανοικτά, άδεια ταμεία και συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα και διεκδικεί ισχυρό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική η επικράτηση της Φιλελεύθερης Παράταξης στις ευρωκάλπες αφού διπλασίασε το ποσοστό της διαφοράς της από το ΠΑΣΟΚ. Απόλυτη κυριαρχία του Καραμανλή μετά την πανίσχυρη ανανέωση της λαϊκής εντολής προς τη Νέα Διακυβέρνηση".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "όλοι ανέμεναν άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές ευρωεκλογές. Λίγοι όμως περίμεναν τέτοια πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Η μέχρι προ τριμήνου κυβερνώσα παράταξις ψηφίσθηκε μόλις και μετά βίας από έναν στους τρεις ψηφοφόρους και έχασε με διαφορά 10 μονάδων: ΝΔ 44%, ΠΑΣΟΚ 34%".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "δύο μηνύματα περιέχει η ισχυρή "ψήφος εμπιστοσύνης" που έλαβε χθες από τον ελληνικό λαό ο Κ. Καραμανλής. Το πρώτο λέει "Κυβερνάς καλά, σε στηρίζουμε, προχώρα..." και το δεύτερο (με ένα μικρό παράπονο ("Πρόσεξε λίγο περισσότερο τους αδικημένους από το καθεστώς ΠΑΣΟΚ ανθρώπους της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι " με όρους πολιτικής, ιδεολογικής κυριαρχίας ο Κώστα Καραμανλής έχει τώρα διπλή εντολή να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ χωρίς τους περιορισμούς που τίθενται συνήθως από τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους. Το ρεκόρ εμπιστοσύνης που δόθηκε χθες στον πρωθυπουργό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το μήνυμα των χθεσινών εκλογών είναι καθαρό και δυνατό: Για τη ΝΔ σημαίνει ανανέωση της εντολής να προχωρήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω και σ΄αυτές τις εκλογές. Και με τη νέα νίκη της ΝΔ αλλά και με την αύξηση του ποσοστού του ΛΑΟΣ που εισέρχεται στην Ευρωβουλή παίρνοντας τη "ρεβάνς" για τον αποκλεισμό του από την εθνική Βουλή. Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα των χθεσινών ευρωεκλογών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η ψήφος των πολιτών υποδηλώνει κατά κύριο λόγο τη στάση αναμονής τους απέναντι στην κυβέρνηση, από την οποία αξιώνουν υλοποίηση των προ της 7ης Μαρτίου δεσμεύσεων, που κατά κάποιον τρόπο ανεστάλησαν για εκλογικούς λόγους. Το κυβερνών κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του παρελθόντος Μαρτίου και ως εκ τούτου έχει την αναγκαία υποστήριξη να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην πολιτική του. Ο Γ. Παπανδρέου - δείχνοντας να έχει αντιληφθεί επακριβώς το νόημα της χθεσινής ψήφου - μίλησε για "νέο κύκλο" και εξήγγειλε την έναρξη του διαλόγου εντός και εκτός των κομματικών ορίων που θα απολήξει στην πλήρη ανανέωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ ώστε να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία σε πρώτη ευκαιρία".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και η μεγάλη αποχή ευνόησαν τη ΝΔ, η οποία αύξηση τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ και πέτυχε μια καθαρή νίκη προσεγγίζοντας τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν τους τρεις αυτούς μήνες μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές, κατάφερε να διατηρήσει τον σκληρό πυρήνα των δυνάμεών του ενώ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1999 παρουσίασε και μικρή άνοδο. Πλήρωσε ωστόσο τη μεγάλη αποχή, που άγγιξε στο σύνολο της χώρας το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 38%".

    Η City Press προσθέτει ότι "διπλό ευρωεκλογικό ρεκόρ πέτυχε η ΝΔ, σφραγίζοντας έτσι την πολιτική της κυριαρχία. Ανέβασε το ευρωεκλογικό ποσοστό της στο 43,1% εξασφαλίζοντας διαφορά 9 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από την αποχή - ρεκόρ που καταγράφηκε (πλησίασε το 37%). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι περισσότεροι ψηφοφόροι που προτίμησαν τα ...μπάνια του λαού προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "η σαφής επικράτηση για μία ακόμη φορά της ΝΔ είναι ένα γεγονός για το οποίο μπορεί η κυβέρνηση δικαίως να επιχαίρει. Αλλά το "τσαλάκωμα" του ΠΑΣΟΚ και η εσωτερική κρίση του δεν είναι στοιχεία ευχάριστα. Η κυβέρνηση και το δημοκρατικό μας σύστημα έχουν ανάγκη την αντιπολίτευση, ώστε να εκφράζεται το σύνολο του πολιτικού σώματος, να υπάρχει ο έλεγχος στο κυβερνητικό έργο, ή για να εξάγονται οι αναγκαίες συναινέσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "παράταση ζωής" φαίνεται να παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς ευφυώς κάποια στελέχη του κόμματος, όπως ο κ. Πάγκαλος είχαν θέσει ως όριο για το Κίνημα το 32,9% που έλαβε στις ευρωεκλογές του 1999. Ωστόσο, αυτό το "φιλί ζωής" δεν πρόκειται να είναι διαρκές ούτε φυσικά "αναίμακτο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:" φυσικά και δεν ήταν ευχάριστο το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι από τους στόχους που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν και ήδη το σκηνικό της επόμενης μέρας έχει διαμορφωθεί: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξεκινήσει την προσπάθεια της αναδιοργάνωσής του έχοντας δεδομένη μια συμπαγή και "δοκιμασμένη" βάση της τάξης του 34%".

    Η ESPRESSO γράφει ότι " σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται πλέον όλα και όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η ψαλίδα της διαφοράς στα ποσοστά του Κινήματος από τη ΝΔ ανοίγουν πλέον στο Κίνημα τον ασκό του Αιόλου. Έστω και εάν για την ηγεσία του Κινήματος το μήνυμα της κάλπης έχει μια άλλη αισιόδοξη ανάγνωση. "Ένας νέος κύκλος αρχίζει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "το πείραμα του Γιώργου και της παρέα του με την ...Ματσούκα και τα άλλα μπάζα του ευρωψηφοδελτίου της συμφοράς, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε μια πρωτοφανή εκλογική συντριβή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορική του διαδρομή, δημιουργώντας προϋποθέσεις απόλυτης κυριαρχίας της Δεξιάς στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μήνυμα- μπετόν" έστειλε μέσα σε τρεις μήνες και πάλι ο ελληνικός λαός στα κόμματα! Μπροστά η "ΝΔ" με ποσοστό 44,62 μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές - με αναμενόμενη διαφορά που φτάνει στις 10 περίπου μονάδες. Πίσω το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό 33,93 που δημιουργεί πρόβλημα για τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Αποτελέσματα αναμενόμενα από Εκείνους που έβλεπαν ότι σπάει η παράδοση για τις Ευρωεκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως εμφανίσθηκαν στα διάφορα Κανάλια, έχουν χάσει το ηθικό τους ενώ υπήρξαν ανοικτές αντιπαραθέσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ιδιαίτερα σημαντική η άνοδος του ΚΚΕ από τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη. Άνοδος ακόμη και από τις ευρωεκλογές του 1999. Μικρή πτώση της ΝΔ και σοβαρή του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το Μάρτη, αλλά διατήρησε σε υψηλά επίπεδα του αθροίσματος του δικομματισμού. Ενισχύονται οι δυνάμεις της αντίστασης στην ευρωυποταγή και του αγώνα για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη σε όλη την ΕΕ".

    [04] Εκλογές ΕΕ

    Η Traffic news επισημαίνει ότι "ο τετραήμερος μαραθώνιος για την ανάδειξη του πρώτου Κοινοβουλίου της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης των "25" ολοκληρώθηκε την Κυριακή, καθώς δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι στις 19 χώρες-μέλη της ΕΕ προσήλθαν στις κάλπες. Συνολικά θα εκλεγούν 732 ευρωβουλευτές. Τους περισσότερους αντιπροσώπους στο Στρασβούργο θα έχει η Γερμανία (99) και ακολουθούν η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία με 78 βουλευτές η καθεμία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 June 2004 - 14:47:46 UTC