Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-05-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/05/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο
  • [04] Μή κρατικά Πανεπιστήμια
  • [05] ΕΚΑΣ
  • [06] Διεύρυνση ΕΕ
  • [07] Σπηλιωτόπουλος - Απειλητικά μηνύματα
  • [08] Πανωτόκια
  • [09] Χρηματιστήριο-Ερευνα
  • [10] Δημοσκόπηση
  • [11] Αυθαίρετα-Οικοδομές
  • [12] Επίσκεψη Ερντογάν

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/05/2004

    Η σύγκρουση Οικουμενικού Πατριαρχείου - Ελληνικής Εκκλησίας για τις λεγόμενες μητροπόλεις των Νέων Χωρών, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κυβερνητική πολιτική είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα ''μπόνους'' για μεταθέσεις, μετατάξεις γιατρών. Νέα κίνητρα θεσπίζει το υπουργείο Υγείας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 78% η δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή. Καλπάζουν κυβέρνηση -πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτυχία Λονδίνου με μαθήματα στην Ελλάδα. Σπάει το μονοπώλιο των κρατικών ΑΕΙ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυθαίρετα. Ποιες νέες περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο. Ο Σουφλιάς αποφασισμένος να βάλει τέλος στο χωροταξικό χάος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζικη επίθεση εμπόρων όπλων κατά του υπουργού Εθν. Αμυνας. Ποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα για τις ύποπτες προμήθειες;

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωτόκια τέλος και με αναδρομική ισχύ. Εως το τέλος Μαΐου η λύση.

    ΕΘΝΟΣ: Επιστροφή χρημάτων από ''έξοδα'' δανείων. Τράπεζες: Δικαστική απόφαση-σταθμός για τους δανειολήπτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με...δαδί τις Νέες Χώρες το Φανάρι ανάβει πυρκαγιά! Βαρθολομαίος: Η Αυτοκέφαλος είναι μέχρι την Λάρισα. Χριστόδουλος: Εξαντλήσαμε κάθε φιλειρηνικό μέσον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκτός ελέγχου η κρίση στην Εκκλησία. Συγκρούσεις μέχρι εσχάτων Οικουμενικού Πατριάρχου- Αρχιεπισκόπου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικοδομές. Παγώνουν τα πρόστιμα, αλλάζουν οι άδειες. ΥΠΕΧΩΔΕ: Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπους.Φρίκη: Βασανιστήρια Ιρακινών ξεσηκώνουν παγκόσμια θύελλα.

    ΕΣΤΙΑ: Η θέσις της Ελλάδος. Στην διηυρυμένη Ευρώπη των 25 κρατών-μελών.

    Espresso: Θα σώσω την κόρη μου από την κατάρα των Ωνάση. Αρχίζει η σύγκρουση με Αθηνά και Αλβάρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανοιξαν πόρτα στο ιερό φρενοκομείο. Φόβοι για εμφύλιο σε 33 Μητροπόλεις.

    Traffic News: Μεγάλο παζάρι για το χρυσό ζευγάρι. ΜΕτά το στενό μαρκάρισμα του MEGA, τους πολιορκεί και ο ΑΝΤ1.

    Η ΧΩΡΑ: Πώς θα γλιτώσετε εφέτος φόρους. Οδηγός: Τα μυστικά για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

    City Press: Επεσαν τα σύνορα στην Ευρώπη. Γεγονός η Ευρωπαϊκή Ενωση των ''25''.

    MetroRAMA: ΕΚΑΣ για πιο πολλούς. Επεκτείνεται το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το τιμολόγιο της δωρεάν παιδείας. Αποκαλυπτική έρευνα σε πάνω από 3.000 πρωτοετείς.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θα τα βρούν οι ιεράρχες μόνο αν ...Τρόποι συνεννόησης αναζητώντας στην εκκλησιαστική κρίση.

    [03] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν οτι "την πόρτα του... ιερού φρενοκομείου ανοίγει η κλιμάκωση της διαμάχης Φαναρίου-Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τις εκκλησιαστικές ποινές που επιβλήθηκαν στον κ. Χριστόδουλο. Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίζεται αποφασισμένος να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος ποντάρει στη στήριξη της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "με εκκλησιαστική απομόνωση, που θα περιορίσει την εξουσία του στη μισή περίπου Ελλάδα, κινδυνεύει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η διευρυμένη Σύνοδος του Πατριαρχείου διέκοψε τις σχέσεις μαζί του και απειλεί πλέον με άρση της Πράξης του 1928, αναλαμβάνοντας, εκτός από την πνευματική, και τη διοικητική μέριμνα των μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα για τους 4 νέους μητροπολίτες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "αμήχανοι οι πιστοί παρακολουθούν τη σύγκρουση κορυφής στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία βρίσκεται στην εξώθυρα του σχίσματος. Οι συνέπειες της παρούσας κατάστασης, αν αυτή δεν αναστραφεί, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα τον Ελληνισμό σε δεινά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "αντιπαράθεση, σύγκρουση μέχρις εσχάτων, θα λέγαμε, προμηνύει η απόφαση του Φαναρίου να μην επιτρέψει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο να επιβάλει την δική του κυριαρχία σε μητροπόλεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του πατριαρχικού θρόνου. Μια σύγκρουση που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι μακροχρόνια, με επιπτώσεις στις ισορροπίες των ορθοδόξων εκκλησιών, αλλά και με πολιτικές παρενέργειες. Μια σύγκρουση της οποίας ουδείς γνωρίζει το τέλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "λύπη για την απόφαση του Φαναρίου και ελπίδα οτι ο μητραλοίας Αρχιεπίσκοπος θα μετανοήσει και θα σεβασθεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του Πατριαρχείου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία των δύο Εκκλησιών εξέφρασε ο Πατριάρχης. Χαμηλοί τόνοι από τον Αρχιεπίσκοπο που μιλάει για αγάπη και σεβασμό προς τη μητέρα Εκκλησία και "αποθεώθηκε" από πιστούς στη μητρόπολη".

    [04] Μή κρατικά Πανεπιστήμια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τελικό χτύπημα στο κρατικό μονοπώλιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας θα αποτελέσει το "άνοιγμα" του London School of Economics στη χώρα μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή τελεί εν γνώσει του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν".

    [05] ΕΚΑΣ

    Το Metrorama σημειώνει οτι "την επέκταση έως και 1.000 ευρώ του ορίου εισοδήματος για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης μελετά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το μέτρο αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος".

    [06] Διεύρυνση ΕΕ

    Η ΕΣΤΑ ισχυρίζεται οτι "η επιτυχία της Κυβερνήσεως Καραμανλή θα εξαρτηθή κυρίως από την βούλησή της να προχωρήση στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές. Η ελληνική οικονομία ασφαλώς έχει την δυνατότητα να καλύψη τον χαμένο χρόνο. Αν όμως συνεχισθή η πολιτική του παρελθόντος, η Ελλάς μοιραίως θα καταλήξη ουραγός και της Ευρώπης των 25".

    Η City Press τονίζει οτι "σε πανηγυρικό κλίμα επισημοποιήθηκε στο Δουβλίνο η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους "15" στους "25". Οκτώ πρώην κομμουνιστικές χώρες, η Μάλτα και η Κύπρος αποτελούν το νέο ευρωπαϊκό "αίμα". Με τιμές έγινε δεκτή η Κυπριακή Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος".

    [07] Σπηλιωτόπουλος - Απειλητικά μηνύματα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''την ώρα που κορυφώνεται η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων -και το υπουργείο Αμυνας επιχειρεί να βάλει το μαχαίρι εως το κόκαλο για να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια-κάποιοι χρησιμοποιούν μαφιόζικες μεθόδους για να τρομοκρατήσουν όσους ερευνούν και να αποτρέψουν την κάθαρση...Πρόσφατα άγνωστοι έστειλαν φάκελο στο γραφείου του υπουργού Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου που περιείχε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ πάνω στο οποίο υπήρχαν σταγόνες αίματος!

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''απειλητικά μηνύματα και περίεργες διαρρήξεις σε βάρος του υπουργού Εθνικής Αμυνας και στενών συνεργατών του την ώρα που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η μεγάλη έρευνα για τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση στα εξοπλιστικά προγράμματα''.

    [08] Πανωτόκια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''με νομοθετική ρύθμιση εντός των επόμενων εβδομάδων θα κλείσει το πρόβλημα των πανωτοκίων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Ειδικότερα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριστική ρύθμιση, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών''.

    [09] Χρηματιστήριο-Ερευνα

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι '' η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φέρονται αποφασισμένοι να πέσει ''άπελτο φως '' στις εκκρεμείς υποθέσεις της Σοφοκλέους όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί η ΝΔ προεκλογικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επισπεύσει τις διαδικασίες για να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις που αφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά''.

    [10] Δημοσκόπηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''την ενίσχυση της εικόνας του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του και από την άλλη την περαιτέρω φθορά του ΠΑΣΟΚ που δεν ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του ακόμα και στην αντιπολίτευση αποκάλυψε η πρώτη δημοσκόπηση της VPR-C''.

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''δυο δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών και δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήλθαν να ταράξουν για άλλη μια φορά τον καθ΄όλα ήρεμο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Τα γκάλοπ δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ΝΔ πηγαίνει ολοταχώς για έναν υγιεινό περίπατο στις επόμενες ευρωεκλογές ενώ ο Κώστας Καραμανλής είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού''.

    [11] Αυθαίρετα-Οικοδομές

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''τουλάχιστον 300.000 αυθαίρετα σπίτια θα νομιμοποιηθούν μέσα στο 2005 με τις εντάξεις πολλών περιοχών (σε όλη την Ελλάδα ) στο Σχέδιο Πόλεως. Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Χωροταξίας Γ. Σουφλιάς φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το χωροταξικό χάος. Μεγάλες παγίδες και προβλήματα αντιμετωπίζουν - εν τω μεταξύ- όσοι έκαναν αιτήσεις για ρεύμα και νερό βάσει των ρυθμίσεων της Β. Παπανδρέου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''μια τροπολογία που καταθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δίνει ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για τις προσόψεις των οικοδομών τους, ενώ αναστέλλει τον τρόπο έκδοσης των αδειών''.

    [12] Επίσκεψη Ερντογάν

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''θεαματική'' εμφάνιση - περιοδεία στη Θράκη προγραμματίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν με στόχο να δημιουργήσει μειονοτικό θέμα το οποίο θα ενταχθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει αιφνιδιαστεί...Η Αθήνα υπό το άγχος του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, έσπευσε να συμφωνήσει με την πραγματοποίηση της περιοδείας του Ερντογάν στη Θράκη''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 May 2004 - 14:26:57 UTC