Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2004
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Απεργία
  • [04] Συμβασιούχοι
  • [05] Ολυμπιακά έργα
  • [06] Συνήγορος του Πολίτη- Καταγγελίες
  • [07] Αντιτρομοκρατικά νομοσχέδια
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2004

    Οι συνομιλίες στην Ελβετία για το Κυπριακό, τα ολυμπιακά έργα και το θέμα των συμβασιούχων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκπαιδευτικοί: Πως θα γίνουν 7.098 διορισμοί. 4.522 καθηγητές και 2.576 δάσκαλοι για τη νέα χρονιά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δυνάστης του πολίτη το διεφθαρμένο κράτος. Τι διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ''Συνηγόρου του Πολίτη''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το τελικό δίλημμα για το επώδυνο ΝΑΙ ή το επικίνδυνο ΟΧΙ. ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση ''υπογράφουν'' το Σχέδιο Αννάν και πιέζουν.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δάνεια: Πιο φθηνά στεγαστικά. Από μέρα σε μέρα η πτώση του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

    Η ΑΥΓΗ: Σήμερα απεργία για αυξήσεις 8%. Δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βάλτε την υπογραφή σας στο σχέδιο Αννάν. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολονύκτιο πάρε-δώσε για πρόσφυγες, εδάφη, κεκτημένο. Σήμερα ο Κόφι Αννάν παρουσιάζει το τελικό σχέδιο για την Κύπρο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίστε το ύψος του εφάπαξ. Τίθεται σε εφαρμογή η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης.

    ΕΘΝΟΣ: Ολονυκτία πιέσεων στα βουνά της Ελβετίας. Κυπριακό: Με το Συμβούλιο Ασφαλείας εκβιάζει ο Αννάν για αποδοχή του σχεδίου του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Την δίαιτα του ...Αννάν-α αποφάσισαν για την Κύπρο! Απαράδεκτο για τον Ελληνισμό το σχέδιο-έκτρωμα του Καρνάβαλου της Νέας Υόρκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μετέωρο βήμα στο Κυπριακό. Ολονύκτιες δραματικές διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη για αλλαγές στο σχέδιο Αννάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφυξία σε Αθήνα-Λευκωσία. Κυπριακό: Αγωνία για το 5ο σχέδιο Αννάν. Οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5+2 ύστατες αντιπροτάσεις. Αγωνιώδης προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κάμψει τον Αννάν.

    ΕΣΤΙΑ: Έτσι ανεβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ιστορικό φύλλο της ''Εστίας'' της 15ης Δεκεμβρίου 1894.

    Espresso: Βουτιά θανάτου για το γελαστό κορίτσι. Συγκλονίζει ο χαμός της ηθοποιού Ελευθερίας Βιδάκη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αφόρητη πίεση για Κύπρο. Ευνοείται ετεροβαρής λύση - Καραμανλής, Ερντογάν διαπιστώνουν προβληματικά σημεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η απάντηση της Λευκωσίας. Έγγραφο με τροποποιήσεις επί του νέου σχεδίου λύσης παρέδωσε στον Αννάν ο Τ. Παπαδόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιάζει ο Αννάν με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενώ συνεχίζονταν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για: εδαφικό, δικαιώματα, στρατό κατοχής.

    ΝΙΚΗ: Μονόδρομος το ''ΟΧΙ''. Δεν αφήνει περιθώριο συμφωνίας το σχέδιο Νο 4.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία παντού. 54 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

    Traffic News: Τραγωδία με γνωστή ηθοποιό. Έπεσε από τον 4ο όροφο του σπιτιού της η Ελευθερία Βιδάκη, μάνα μωρού 4 μηνών.

    Η ΧΩΡΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τους συμβασιούχους. Η κυβέρνηση δίνει λύση για χιλιάδες εργαζομένους σε Δημόσιο-δήμους.

    City Press: Πρώτη απεργία για 8%, 39 ώρες. Απεργιακό ξεκίνημα της ΓΣΕΕ με 24ωρη πανελλαδική.

    MetroRAMA: Μαζική κινητοποίηση με αίτημα αυξήσεις 8%. ''Λουκέτο'' βάζει σήμερα στη χώρα η εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5.000 αιτήσεις για 150 θέσεις! Θεσσαλονίκη: Ουρές ανέργων για τα δύο νέα ξενοδοχεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επί Αννάν κρεμάμενοι. Ύστατος εκβιασμός για να ''περάσει'' το σχέδιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΧΙ στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Την επιβάλλει το σχέδιο Αννάν παρά τις δήθεν βελτιώσεις του.

    [03] Απεργία

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ με κεντρικά αιτήματα την αύξηση 8% στους κατώτατους μισθούς και την καθιέρωση των 39 ωρών εργασίας την εβδομάδα''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σταματάνε τα πάντα και απεργούν. Χρησιμοποιούν το πιο δυνατό όπλο τους, την απεργία, απέναντι στους βιομηχάνους και τις προκλητικές αξιώσεις τους για μεγαλύτερη εξαθλίωση απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ που χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις''.

    Η City Press αναφέρει ότι ''οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ έρχονται σε μια περίοδο κατά των εισοδηματικών αυξήσεων, προκειμένου να μειώσουμε σε βάθος χρόνου τον πληθωρισμό στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση αν και δεν παίρνει θέση στο ζήτημα των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους''.

    [04] Συμβασιούχοι

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χθες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου δεσμεύτηκε για την πρόσληψη των 3.000 συμβασιούχων που απασχολούνται στα πανεπιστήμια με ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες. Στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα κινηθεί και το υπουργείο Εσωτερικών αποκαθιστώντας στο προσεχές διάστημα τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείας ανάγκες''.

    [05] Ολυμπιακά έργα

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''για υπερβάσεις στο κόστος των ολυμπιακών έργων κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες τονίζοντας μάλιστα ότι όλοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω και πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο''.

    [06] Συνήγορος του Πολίτη- Καταγγελίες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''άκρως προβληματική και για το 2003 η σχέση κράτους - πολίτη. Ενα κράτος διεφθαρμένο, διαβρωμένο από πελατειακές σχέσεις και κυρίως εχθρικό προς τον πολίτη ''εμφανίζεται'' μέσα από την ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του ΠΟλίτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναδεικνύοντας πως το κράτος είναι ένας από τους χειρότερους δυνάστες για τον πολίτη, με τους Δήμους, τις Νομαρχίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να δημιουργούν τον καθημερινό Γολγοθά των πολιτών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''οι έξι στις δέκα περιπτώσεις κακοδιοίκησης καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και τις νομαρχίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2003 που παρουσίασε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης''.

    [07] Αντιτρομοκρατικά νομοσχέδια

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι ''την κατάρτιση τριών νέων αντιτρομοκρατικών νομοσχεδίου κατ΄επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστούν μετά το Πάσχα''.

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι ''δυναμικό come back, ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα, ξανακάνουν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Έτσι μετά το προχθεσινό μπαράζ παραβιάσεων που επαναλήφθηκε χθες με μεγαλύτερη ένταση από τα τουρκικά μαχητικά στο χορό μπαίνει και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Με την επωνυμία ''Acik Deniz'' (''Ανοικτή Θάλασσα'') από αύριο και μέχρι τις 30 Απριλίου ξαναβγάζουν το σύνολο των τουρκικών πολεμικών πλοίων, για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων''.

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές στην έδρα του Οργανισμού, πρόθεση του Κόφι Αννάν είναι το Σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων στα χωριστά δημοψηφίσματα, να υιοθετηθεί πρώτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε εκβιαστικά να πιεστούν τα μέρη για την υπερψήφισή του και έμμεσα να στείλει μηνύματα προς κάθε πλευρά, ότι σε αντίθετη περίπτωση να χρεωθούν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συναντήσει την αντίδραση της Ρωσίας, της Γαλλίας αλλά και μελών του ΣΑ που από την περασμένη εβδομάδα έχουν διαμαρτυρηθεί για έλλειψη ενημέρωσης των κινήσεων και των προθέσεων του Κόφι Αννάν σχετικά με το Κυπριακό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ο Ελληνισμός βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Έπειτα από διαπραγματεύσεις 30 χρόνων οι Κύπριοι αποφασίζουν εκ μέρους του Ελληνισμού για το επώδυνο "ναι" ή το επικίνδυνο "όχι".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει οτι "γκολ στο 90' από τον Κ. Καραμανλή ο οποίος, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, κατάφερε να γυρίσει το ματς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς είχαν αποτέλεσμα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει και πέμπτο σχέδιο, το οποίο θα ικανοποιηθεί και κάποια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι "οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων όλων των πλευρών που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις συνέκλιναν ως χθες τη νύχτα στο οτι σήμερα πιθανώς θα είναι ημέρα εκπλήξεων και ανατροπών, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φαίνεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα που διατυπώνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, και ιδίως τα αιτήματα για το εδαφικό και την επιστροφή των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν οτι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων θα παίξουν και οι πιέσεις που ασκούν η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ο κοινοτικός επίτροπος κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή επιχείρησε να παγιδεύσει ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, για να εξασφαλίσει την πολύτιμη υπογραφή του στο σχέδιο-παγίδα, διότι στο θέμα αυτό είναι αμετατόπιστος και η πίστωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος ως αυτή τη στιγμή ανθίσταται παρά τις πιέσεις. Ο κ. Αννάν ανέσυρε από το αρχείο το προσχέδιό του, του Νοεμβρίου 2002, στο προοίμιο του οποίου υπάρχει διάταξη οτι οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία, θα υπογράψουν το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "το μόνο βέβαιο είναι πως με την εκβιαστική διαδικασία που ακολουθεί ο κ. Αννάν.... όποια λύση και αν αποφασιστεί θα συναντήσει αντιδράσεις από σημαντική μερίδα και των δύο κοινοτήτων... και με αυτήν την έννοια θα εμπεριέχει τους σπόρους της αμφισβήτησής της".

    Το Metrorama προσθέτει οτι "το αργότερο έως σήμερα το βράδυ θα λάβει τέλος το διπλωματικό θρίλερ που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στη Λουκέρνη της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού. Τα μεσάνυχτα είναι η καταληκτική ώρα των διαπραγματεύσεων και όλες οι πλευρές αναμένουν το τελικό σχέδιο από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι "με την Ελλάδα και την Κύπρο να αγωνίζονται για να διασφαλίσουν στο "Σχέδιο Αννάν 4" το ελάχιστο των θέσεών τους για μια αξιοπρεπή και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και με την Τουρκία να απαιτεί, προκλητικά, να φορέσει... φερετζέ στο σχέδιο, διαμορφώθηκαν χθες οι διευρυμένες συνομιλίες στη Λουκέρνη της Ελβετίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ημίωρη συνάντηση αργά τη νύχτα, κατά την οποία διαπίστωσαν οτι, παρά την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές, παραμένουν σημαντικά προβλήματα. Συμφώνησαν ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οτι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές και ο στόχος είναι να διατηρηθούν έτσι και στο μέλλον".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παρασκευή, προκειμένου να εγκρίνει και να επικυρώσει το τελικό σχέδιο που θα επιδώσει στη Λουκέρνη. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αννάν ζητεί επιτακτικά να υπογραφεί το θεμελιώδες κείμενο της Λουκέρνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και η ελληνική πλευρά δεν δέχονται να υπογράψουν το κείμενο πριν αυτό τεθεί στην κρίση των δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας οτι το θέμα των υπογραφών είναι εκτός πλαισίου της συμφωνία της Νέας Υόρκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι '' ολονύκτιες δραματικές διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα, χθες στο Μπούργενστοκ της Ελβετίας. Ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους για το 4ο αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα και ζητούσαν από τον Κόφι Αννάν ουσιαστικές βελτιώσεις προκειμένου να τοποθετηθούν θετικά για τη λύση του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''η μείωσις της διάρκειας των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο στα 20 χρόνια και η αποτροπή της δυνατότητος να πλημμυρίση το βόρειο τμήμα της νήσου από Τούρκους είναι κατακτήσεις σοβαρές. Αλλά δεν μετέστρεψαν τους Ελληνοκυπρίους''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''κανένα περιθώριο αποδοχής δεν αφήνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου που επιδόθηκε στη Λουκέρνη από τον γγ του ΟΗΕ και χαρακτηρίζεται ακόμη και από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο ετεροβαρές υπέρ της Άγκυρας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''ιδιαιτέρως απογοητευμένη εμφανίζεται από το περιεχόμενο του 4ου σχεδίου Αννάν η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη, η οποία εμφανίζεται να πιστεύει πως κάθε νέο σχέδιο που εμφανίζεται είναι χειρότερο από το προηγούμενο''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι '' ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο λύσης του γγ του ΟΗΕ και καλούν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να μη χάσουν την ''ιστορική ευκαιρία'' που παρουσιάζεται''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 March 2004 - 21:59:02 UTC