Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/03/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [07] Νέα κυβέρνηση-Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/03/2004

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, οι ψήφοι που έλαβαν οι βουλευτές και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Διακυβέρνηση. Νέα πρόσωπα. Νέο όραμα. Η κυβέρνηση της Νέας Ελλάδας. Ιδρύεται υπουργείο. Προτεραιότητα και ο Τουρισμός.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυβέρνηση για τον λαό όχι για τους διαπλεκόμενους. Νέα πρόσωπα, σύγχρονη νοοτροπία, αποτελεσματικό σχήμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 46 εργάτες στη μάχη της καθημερινότητας. Κ. Καραμανλής: ''Δεν μοιράζω υπουργεία, αλλά δουλειά''. Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού για την υπόθεση της Ολυμπιάδας.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κυβέρνηση με πυγμή Καραμανλή. Σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο θριαμβευτής των εκλογών. Γυναίκα πρόεδρος της Βουλής για πρώτη φορά: η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Τα οικονομικά στους ''κεντρώους'' τα κοινωνικά στους ''λαϊκό-δεξιούς''. Πολυμελής και η κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί Σημίτη άφηνες τους κολλητούς σου και κλέβανε; Τα ήξερα όλα ο τέως πρωθυπουργός για το πλιάτσικο που γινόταν, γιατί όλοι του τα γράφαμε και του τα λέγαμε...

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Υπουργοί εξαμηνίτες. Θα δίνουν εξετάσεις ως το φθινόπωρο. Ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή με 47 συνολικώς μέλη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσωπο. Από σήμερα ξεκινά η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Τι σήμα στέλνει με τους ''46'' ο Καραμανλής. Πολυπληθής με νέους και από 26 νομούς η νέα κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκληρή δουλειά και τέστ αξιοσύνης για 46 μαχητές!...Ο Κ. Καραμανλής ''βάφτισε'' το νέο υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας: Δεν μοιράζω Υπουργεία, μοιράζω δουλειά!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυβέρνηση ευθύνης από τον Κ. Καραμανλή. Ο Καραμανλής συγκρότησε ένα σχήμα λειτουργικό, αποτελεσματικό και δυναμικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυβέρνηση....εργατικών. Καραμανλής: Θα ζητήσει σκληρή δουλειά, τόλμη και ήθος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συντριπτική κυρία ετών 53. ΝΔ:47 πρόσωπα στο ''ευέλικτο και ολιγομελές σχήμα''.

    ΕΣΤΙΑ:Μετά τους Αγώνες η ολιγομελής Κυβέρνησις. Ο κ. Καραμανλής ξεκινά κατ΄ανάγκην με 47μελές σχήμα.

    Espresso: Συγκλονίζει το δράμα του Γιάννη Κυράστα. Κρίσιμο 48ωρο για τη ζωή του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβέρνηση εργασίας. Το μήνυμα των επιλογών Καραμανλή. Ομοιογενές σχήμα, λαϊκό, μακριά από τη διαπλοκή με προτεραιότητα τον πολίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σφραγίδα Καραμανλή στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα στις 11 η ορκωμοσία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ισορροπίες παζάρια και δεξιά βαρίδια. Μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση...47 ατόμων.

    ΝΙΚΗ: Κυβέρνηση ισορροπιών. Κατώτερο των προσδοκιών το υπουργικό συμβούλιο. Ο Καραμανλής δεν τόλμησε μικρό σχήμα, ρήξεις και αποκλεισμό των ακροδεξιών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εναλλαγή διαχείρισης υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

    The Daily Times: Και η προσπάθεια χειροκροτείται. Φιλόδοξη αλλά χωρίς νέες ιδέες η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ. Με 19 υπουργούς και 26 υφυπουργούς εξαιρετικά πολυπρόσωπο το νέο σχήμα Καραμανλή.

    Traffic News: Χοντραίνει η κόντρα Αυτιά και Παπαδάκη. Και νέο επεισόδιο δάσκαλου με μαθητή.

    Η ΧΩΡΑ: Ισχυρή ομάδα Καραμανλή. Πιάνει δουλειά η κυβέρνηση διαφάνειας και ανθρωπιάς. Ορκίζονται σήμερα και 27 υφυπουργοί.

    City Press: Τα 5 κριτήρια Καραμανλή. Τι δείχνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    MetroRAMA: Επιλογές με μηνύματα από τον Κ. Καραμανλή. Τους στόχους και τις προτεραιότητες του ''σκιαγραφεί'' η νέα κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με ορίζοντα το Σεπτέμβριο. Κατευθείαν ''στα βαθιά'' η νέα κυβέρνηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κυβέρνηση χωρίς περίοδο χάριτος. Αναγκαστικά πολυπρόσωπο το νέο υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανίσχυρη κυβέρνηση Καραμανλή. Ιστορικής αποστολής.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ομοιογενή κυβέρνηση, με λαϊκά χαρακτηριστικά και αναφορές στην κοινωνία, με γεωγραφική εκπροσώπηση, αντιδιαπλεκόμενη, χωρίς τις μεγάλες "βεντέτες" αλλά με σαφή προσανατολισμό στην παραγωγή έργου, παρουσίασε χθες ο νέος πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "κυβέρνηση ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικότητας, βασισμένη κατά μεγάλο μέρος στη "γενιά των σαραντάρηδων", ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η ρήση Καραμανλή είναι σαφής: "Δεν μοιράζω υπουργεία, αλλά δουλειά". Ανέθεσε, λοιπόν, σε 46 εργάτες να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που χρονίζουν, να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει οτι "η κυβέρνηση Καραμανλή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο, χωρίς δεσμεύσεις και βαρίδια, με πλήρη ελευθερία κινήσεων. Μια κυβέρνηση που έρχεται να ενώσει το λαό σε μια κρίσιμη περίοδο, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων και σημαντικών εθνικών αποφάσεων για την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "κυβέρνηση ελπίδας και προοπτικής σχημάτισε ο Κώστας Καραμανλής. Ο άνεμος ανανέωσης πνέει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλείται να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "είναι προφανές οτι το ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο έχει διακηρύξει ο κ. Καραμανλής θα προκύψει το φθινόπωρο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 47μελής Κυβέρνησις που ορκίζεται σήμερα είναι σχήμα ανάγκης".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "το μεγάλο στοίχημα της Ολυμπιάδας αναλαμβάνει να κερδίσει ο Κώστας Καραμανλής διατηρώντας υπό την εποπτεία του το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Φρέσκιες ιδέες και νέοι άνθρωποι στην κυβέρνηση της ΝΔ".

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι "πολλά νέα, άφθαρτα και περίπου της ίδιας ηλικίας με τον κ. Καραμανλή περιέχει στη σύνθεσή της η κυβέρνηση που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "το νέο ύφος της εξουσίας έγινε σαφές από την πρώτη κιόλας μέρα. Χαμηλοί τόνοι, συγκρατημένα λόγια. Και μια αισιοδοξία παγιωμένη στο πλαίσιο του ρεαλισμού που της αρμόζει. Χθες, αυτό το νέο ύφος έδωσε το στίγμα του. Σε επίπεδο προσώπων η κυβέρνηση Καραμανλή φαίνεται ηλικιακά και γεωγραφικά ισορροπημένη, στα πρότυπα μοντέλων που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο εξωτερικό και θυμίζουν ιδιαίτερα την πρώτη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Ισπανία, εκεί όπου ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών δεν ξεπερνούσε τα 46 έτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "μεγάλες προσδοκίες καλλιεργεί το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες. Σε πρώτη ανάγνωση η σύνθεση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή εκπέμπει έντονα το στοιχείο του νέου και άφθαρτου, γεμάτο όρεξη για δουλειά και προπάντων χωρίς καμία δέσμευση με οικονομικά συμφέροντα".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "κυβέρνηση, τα πρόσωπα της οποίας αποτελούν εγγύηση για την επιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, συγκρότησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για άφθαρτους πολιτικούς που έχουν τη νωπή επιβεβαίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος της Περιφέρειάς τους. Ενα μείγμα εμπειρίας και φρεσκάδας που δίνει το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας".

    Το Metrorama αναφέρει οτι "το στίγμα των προτεραιοτήτων και των στόχων της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύνθεση της κυβέρνησής του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "με μια κυβέρνηση μαμούθ 47 προσώπων, επιρροής του Κώστα Καραμανλή και με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινάει τη "νέα διακυβέρνηση" της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από "ανθρώπους της γενιάς του" όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ο μέρος όρος ηλικίας των 19 υπουργών και 27 υφυπουργών είναι τα 53 έτη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''υπουργοί υπό προθεσμία θεωρούνται οι 44 βουλευτές και οι δυο εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες οι οποίοι επελέγησαν από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την πρώτη -και πάντως όχι ολιγομελή- κυβέρνησή του, που ορκίζεται σήμερα και αναλαμβάνει καθήκοντα. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με αλλαγές της τελευταίας στιγμής και ''καραμπόλες'' που άφησαν αρκετούς''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''αρκετά δεξιά....βαρίδια περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση Καραμανλή, που ανακοινώθηκε χθες αργά το μεσημέρι ύστερα από πολλά παζάρια. Η διάθεση για τήρηση ισορροπιών είναι εμφανής -το κυβερνητικό σχήμα αντίθετα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι 47μελές''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι '' ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ισορροπιών που υπακούει σε νοοτροπίες του παρελθόντος, συνιστά το πρώτο δείγμα προθέσεων καθόλου θεμιτό του νέου πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή''.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''ο κ. Καραμανλής ανέθεσε σε στελέχη με κεντρώο προφίλ τα παραγωγικά υπουργεία και σε στελέχη που εκφράζουν τη ''λαϊκή δεξιά'' τα υπουργεία κοινωνικής πολιτικής και άμυνας-δημόσιας τάξης, ενώ δεν συμπεριέλαβε κανέναν από τους ''βαρόνους'' και ''έκοψε '' στελέχη που κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτιμά ότι εξετέθησαν το προηγούμενο διάστημα''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δε συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών των διεθνών ιμπεριαλιστών κέντρων. Οπως είναι αναμενόμενο, η αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση''.

    Σύμφωνα με την DAILY TIMES, ''φράγμα'' στα σχέδια του Κώστα Καραμανλή για ένα ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο αποδείχθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αν και η προσπάθειά του χειροκροτείται. Η νέα κυβέρνηση κρίνεται ως φιλόδοξη, αλλά δυστυχώς δεν έχει νέες ιδέες''.

    Η ESPRESSO τονίζει ότι ''η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή δεν επεφύλαξε τελικά εκπλήξεις, ως προς τη σύνθεσή της. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας προτίμησε να προχωρήσει στο σχηματισμό μιας πολυμελούς κυβέρνησης (46 πρόσωπα) που φαίνεται αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις, ότι έχει ημερομηνία....λήξης τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τους Αγώνες αναμένεται ο πρώτος ανασχηματισμός''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''η εφαρμογή πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία θα είναι , σύμφωνα και με το προεκλογικό πρόγραμμα, οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών με την ανάδειξη στην κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα πόσο συντονισμένη και κατ΄επέκταση πόσο αποτελεσματική θα είναι η πολιτική αυτή, δεδομένων των γνωστών και αγνώστων μέχρι σήμερα αγκυλώσεων αλλά και αδυναμιών όπως είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκείμενου να οδηγήσει το κόμμα επιτυχώς στις ευρωεκλογές, θα επιλέξει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αρπάξει μια σκούπα-αν και το πιο σωστό και ...δίκαιο θα ήταν να βούταγε μια....ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ για να ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ το ΠΑΣΟΚ από τους ΚΛΕΦΤΕΣ και τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ που εκκολάφθησαν κάτω από τα φτερά του...εκσυγχρονιστή-τρομάρα του- Σημίτη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι μέρες της μεγάλης και ΕΝΩΜΕΝΗΣ Δημοκρατικής Παράταξης θα είναι μετρημένες και γρήγορα θα οδηγηθεί στη ΔΙΑΣΠΑΣΗ και την ΔΙΑΛΥΣΗ!''.

    [05] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η City Press αναφέρει ότι ''η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να τοποθετήσει στην Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου ιεράρχες που δεν είναι τουρκικής υπηκοότητας, δίνει άλλο εύρος στο Πατριαρχείο, προκαλεί όμως την αντίδραση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας και σημαντικού μέρους του τουρκικού Τύπου''.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Σχήμα εμπιστοσύνης... Στις θέσεις-κλειδιά στελέχη με εμπειρία και αξιοπιστία της απολύτου προσωπικής επιλογής του Κ. Καραμανλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Κυβέρνηση ισορροπιών από τον Κ. Καραμανλή. Πολυμελές σχήμα με 47 υπουργούς και υφυπουργούς".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Οι βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου. Σημαντική πρόκληση η διαχείριση δημοσίου χρέους και ελλείμματος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Πάνοπλο το επιτελείο της κυβέρνησης στην οικονομία. Η αγορά προσδοκά την υλοποίηση της δεσμεύσεων".

    [07] Νέα κυβέρνηση-Οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αναμένεται να δώσουν σήμερα τα στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου της, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ενώ η αγορά και οι πολίτες αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν εκφραστεί προεκλογικά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 10 March 2004 - 21:05:25 UTC