Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-10-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ελληνική Εκκλησία
  • [04] Αλβανία- Ελληνική μειονότητα
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Αυθαίρετα
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [09] Καραμανλής-Τουρκία
  • [10] Ελλάδα-Ειρηνευτικές αποστολές
  • [11] Κυπριακό
  • [12] ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/2003

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου- Ελληνικής Εκκλησίας, η ομιλία Καραμανλή στο συνέδριο του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 25.000 ευρώ για μικρομεσαίους χωρίς εγγύησης. Χρηματοδότηση εγγυημένη από το Δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκλογές χωρίς Σημίτη. Η απελπισία τους επισπεύδει τα σενάρια...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμβόλαιο ελπίδας Καραμανλή με Ερντογάν. Ιστορική ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Αγκυρα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χριστόδουλος: Εχω το λαό μαζί μου. Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Βαρθολομαίο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεσάλωσε ο Πατριάρχης. Επιμένει να δώσει τις μισές Μητροπόλεις στην Τουρκία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 25.000 προσλήψεις μέσα στο Νοέμβριο. Προεκλογικός πυρετός και με τη μερική απασχόληση.

    ΕΘΝΟΣ: Παράνομες οι χρεώσεις στις μικρές καταθέσεις. Δικαστική απόφαση δικαιώνει αποταμιευτή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οσο και να ....σχισθούν σχίσμα δεν τους βγαίνει! Ας το βγάλουν από το μυαλό τους οι διάφοροι Πλησίον και εδώ και στο Φανάρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πετάνε δισ. για βόλτες με αεροσκάφη. Πρωτοφανής σπατάλη από τους κυβερνώντες οι οποίοι υποβάλλουν τον λαό σε θυσίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκκλησία: Οι 5 αιτίες του πολέμου. Χριστόδουλος: Θα μιλήσω στο λαό την κατάλληλη ώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 21 κίνητρα για προσλήψεις. Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης.

    ΕΣΤΙΑ: Εξι μήνες προ της πτώσεως. Πώς παραδίδει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Εχασε τη μάχη για τη ζωή η Φρίντα Κοντομηνά. Λίγο πριν την εγχείρηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕ 4 όρους τα 1.000 ευρώ στους φοιτητές. Τον Ιανουάριο μετρητά από τις Εφορίες.

    Traffic News: Πώς θα πάρετε λεφτά απόψε από τον ΟΠΑΠ. Ξέσπασε πόλεμος στα κανάλια για το show που θα μοιράσει τα εκατομμύρια του λαού.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιές περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. 300.000 αυθαίρετα παίρνουν σειρά για να γίνουν νόμιμα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα ''φρουτάκια'' είναι πάλι εδώ. Οργιάζει ο ηλεκτρονικός τζόγος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δεύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Στους δρόμους πολλοί κλάδοι κυρίως του δημοσίου.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες City Press και MetroRAMA δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ελληνική Εκκλησία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Ελλαδική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο αρχιεπίσκοπος ρίχνει και άλλο ''λάδι στη φωτιά '' αρνούμενος (όπως άφησε να εννοηθεί στη ΔΙΣ) να συναντηθεί με τον Πατριάρχη. Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος (πληροφορίες τον εμφανίζουν δυσαρεστημένο από τα όσα φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος την Παρασκευή, στέλνει αυστηρό μήνυμα λέγοντας:''οι Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος είναι και θα παραμείνουν στον θρόνο''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ διερωτάται ''τι ακριβώς επιδιώκει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ποιοι είναι οι απώτεροι σκοποί του;'' και απαντά ότι ''στο ερώτημα αυτό δεν είναι εύκολο να δοθεί μια ακριβής και τεκμηριωμένη απάντηση. Το ιδιότυπο όμως καθεστώς υπό το οποίο τελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο εντός των κόλπων της τουρκικής επικράτειας και υπό τη δικαιοδοσία και τη διοικητική επικυριαρχία του κεμαλικού κατεστημένου δικαιολογεί τις πιο απαισιόδοξες σκέψεις''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) , ''θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμου οτι όποιος δεν συμφωνεί με τον Πατριάρχη, είναι τίμιο να παραιτηθεί''.

    [04] Αλβανία- Ελληνική μειονότητα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''σκηνικό βίας και νοθείας με στόχο τη μείωση της εκλογικής δύναμης της ελληνικής μειονότητα στήθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Αλβανία οι οποίες θα αναδείξουν τους νέους δημάρχους και κοινοτάρχες. ΣΤις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα εστάλησαν στρατιώτες για να ψηφίσουν ενώ σε πολλά εκλογικά τμήματα αναφέρθηκε οτι δεν υπήρχαν ελληνικά ονόματα στους εκλογικούς καταλόγους''.

    [05] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''έως τις 31 Οκτωβρίου καλούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να υποβάλουν προς έγκριση τα επιχειρησιακά σχέδια για την πρόσληψη 25.000 περίπου ατόμων με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης στο υπουργείο Οικονομικών ή στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας''.

    [06] Αυθαίρετα

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''περίπου 300.000 αυθαίρετα έχουν πάρει σειρά για να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μετά την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να επισπευσθούν οι χρόνοι των εντάξεων με γρήγορες πολεοδομικές μελέτες ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2004 ακόμη 400.000 αυθαίρετα κτίσματα αναμένεται να νομιμοποιηθούν. Ηδη μάλιστα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλες εκείνες οι περιοχές στις οποίες οι πολεοδομικές μελέτες ολοκληρώνονται ή ολοκληρώθηκαν''.

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''οι εξελίξεις τον τραπεζικό κλάδο το ενδεχόμενο θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να συντηρήσουν τη συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση που επικρατεί και πάλι στη Σοφοκλέους''.

    [08] Συνέντευξη Παπαρήγα

    ''Με κυρίαρχο σύνθημα ''έλα να βαδίσουμε μαζί, να ανοίξουμε ένα παράθυρο'' η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προδιαγράφει μέσα από τη συνέντευξή της στα ΝΕΑ την προεκλογική τακτική του κόμματός της . Στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ η κ. Παπαρήγα μιλάει ''για την ψευδεπίγραφη πόλωση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την ''αντικειμενική πόλωση'' λαός - κυρίαρχη πολιτική. Απαντά στην εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ για τον ''φόβο της Δεξιάς''. Κάνει λόγο για συσπείρωση στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και την ανάγκη να βγει ο κόσμος από το φρούριο όπου τον έκλεισαν. Δηλώνει οτι πιστεύει σε ανακατατάξεις σε πολιτική επίπεδο σε αλλαγή του πολιτικού χάρτη, στην ορατή αλλαγή για μια ''νέα εξουσία''. Και κρίνει την πολιτική του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ''.

    [09] Καραμανλής-Τουρκία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με ένα θαρραλέο πολιτικό άνοιγμα προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική συνεργασία τους".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει οτι "ο Κώστας Καραμανλής μίλησε με θερμά λόγια για τον ηγέτη του ΑΚΡ και πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως "έχει αποδείξει μέχρι σήμερα οτι είναι ένας πρωθυπουργός που αγωνίζεται να αλλάξει το κλίμα όχι μόνο στη χώρα του, με μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο εξωτερικό".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "ο κ. Καραμανλής με αυτή την τοποθέτηση απεσαφήνισε οτι και στην πιθανότατη περίπτωση της κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα οι θέσεις της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ουδόλως διαφοροποιούνται. Ούτε βεβαίως αλλάζει η γενική μας θέσις οτι η Τουρκία πρέπει εμπράκτως να συμβάλη στην εξεύρεση δικαίας και βιώσιμης λύσεως στο Κυπριακό και στην εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "την ευθεία πολιτική στήριξή του στον Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στο βαθύ τουρκικό κράτος, εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο 1ο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Αγκυρα, χθες".

    [10] Ελλάδα-Ειρηνευτικές αποστολές

    Η Espresso γράφει οτι "επιφυλάξεις για την αποστολή περισσότερων ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, μίλησε εφ' όλης της ύλης και επισήμανε οτι δεν τέθηκε θέμα αποστολής δυνάμεων στο Ιράκ".

    [11] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν να μεταβεί στο Κατεχόμενα μεθαύριο, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διαλύει τις ψευδαισθήσεις της Αθήνας για την ύπαρξη υπόγειας σύγκρουσης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς".

    Σύμφωνα με την Traffic news "σαράντα έξι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης αξίωσαν από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    [12] ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "το νέο στάδιο της στρατηγικής του εν όψει των εκλογών μελετά το κυβερνών κόμμα, με τον πρωθυπουργό να δίνει, από το Εθνικό Συμβούλιο, έμφαση στην ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν νέα "όπλα" που θα αρχίσουν να φαίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 13 October 2003 - 16:25:10 UTC