Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-10-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [04] Ελλάδα- ΕΕ
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Δημοσκόπηση
  • [07] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου
  • [08] Σημίτης - Ερντογάν
  • [09] Νέα Δημοκρατία
  • [10] Συνασπισμός
  • [11] Θεολογική Σχολή Χάλκης
  • [12] ΙΚΑ
  • [13] Αυθαίρετα
  • [14] Απεργίες
  • [15] Ελλάδα - Ιράκ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/2003

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ στη Ρώμη, η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7 ρυθμίσεις που αποχαρακτηρίζουν 30 εκατομμύρια στρέμματα. Τελευταίες ''πινελιές'' στο Δασονόμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα. Όλοι εναντίον κυβέρνησης και Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιός απεργιών στο δημόσιο τομέα. Δύσκολη εβδομάδα χωρίς ταξί και κράτος.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυθαίρετα: Πυρετός από σήμερα. Οι πολεοδομίες περιμένουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανωτερότητα από τον Χριστόδουλο. Ενώ ο Βαρθολομαίος συντηρεί την κρίση Εκκλησίας - Πατριαρχείου...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 500 ευρώ το μήνα για τετράωρη εργασία στο Δημόσιο. Ρύθμιση για 25.000 άτομα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μπαίνουν στη Βουλή. Σήμερα, κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2004 για τον οποίο ο Κ. Σημίτης δηλώνει ότι έχει ..''ειδικά χαρακτηριστικά''!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλασματικός και ο νέος προϋπολογισμός. Κρύβουν την αλήθεια και από τη Βουλή για την κατάρρευση της οικονομίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπή τεκμηρίων στην αγορά των ΙΧ. Μειώσεις από 7 έως 80% ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιδεία για γονείς...εκατομμυριούχους. Έρευνα: Ξεπερνά τα 35 εκατ. δρχ το κόστος από παιδικό σταθμό έως πανεπιστήμιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 17Ν και δίκη στο μικροσκόπιο. Γκάλοπ: Ένοχοι ή αθώοι; Ποινικά ή πολιτικά τα εγκλήματα; Αρχηγός ή όχι ο Γιωτόπουλος;

    ΕΣΤΙΑ: Η υστεροφημία του κ. Σημίτη. Η τελευταία ''πινελιά'' σφραγίζει την εικόνα.

    Espresso: Κρυφό μπαρ ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων! Άνοιξε στην Αθήνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απεργιακό τεστ για τις παροχές. Κύμα διεκδικήσεων σε Παιδεία-Υγεία.

    Traffic News: ''Θα καθίσω στο σκαμνί την Τατιάνα για τη Φραντζέσκα''. Μιλάει στην traffic η επιχειρηματίας του κέντρου όπου τραγουδά το κορίτσι του ''Big Brother''.

    Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη και περίθαλψη για τους ανέργους. Όροι και προϋποθέσεις για υπαγωγή στα μέτρα του ΙΚΑ.

    City Press: Ρεκόρ με ''σκιές'' για τον Σημίτη.

    MetroRAMA: Ξανα-έθεσαν τις βάσεις για το Σύνταγμα της ΕΕ. Οι διαφωνίες των ''25'' καθυστερούν το τελικό κείμενο του Συντάγματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά ΙΧ: Ευκαιρίες και παγίδες. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα των εταιριών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οδηγός απεργιών. Ποιοι, πού, πότε και για πόσο. Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί η χώρα.

    [03] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''ανωτερότητα, στο πνεύμα εθνικής και εκκλησιαστικής ευσυνειδησίας που τον διακρίνει εν μέσω της σοβαρότερης μεταπολεμικής κρίσης που σοβεί μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και ΟΙκουμενικού Πατριαρχείου δείχνει για μια ακόμα φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αγνοώντας τις φωνές της προβοκάτσιας και των συμφερόντων εντός της Ιεράς Συνόδου και όσους τον προκαλούν να τραβήξει το σχοινί για να διατηρήσουν ή και να ''αυγατίσουν'' τα οφίτσια και τα μητροπολιτικά τσιφλίκια τους.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''την Πέμπτη και μετά την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από τις Βρυξέλλες όπου και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συζητηθεί πότε θα μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη''.

    [04] Ελλάδα- ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι '' Οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν το Σάββατο στη Ρώμη την εναρκτήρια σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα χωρίς να γεφυρώσουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους''.

    Το metroRAMA αναφέρει ότι ''με διαφωνίες - που δεν φαντάζουν ωστόσο αγεφύρωτες- ολοκλήρωσαν οι ηγέτες της ΕΕ τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης . Οι ηγέτες δεσμεύονται ότι το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO, ''μετά τη σύγκλιση της Βρετανίας με το γαλλογερμανικό άξονα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Ρώμη αποφασίστηκε η συγκρότηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των τριών αυτών μεγάλων χωρών, η οποία θα ετοιμάσει τα σχέδια ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας και ιδιαίτερα του ευρωστρατού. Στην πρωτοβουλία αυτή από όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα συμμετάσχει μόνο η Ελλάδα''.

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''προσωπική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη της χώρας ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο άρθρου του την απόφασή του να προχωρήσει στην εδραίωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης ''όπου η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και το δαιμόνιο του Έλληνα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''λίγους μήνες προ των εκλογών ο κ. Σημίτης έχει καταληφθή από πρωτοφανές ''αμόκ'' λαϊκισμού. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να αγκιστρωθή στην εξουσία, θυσιάζει τα πάντα. Τείνει πλέον να διαγράψη ό,τι θετικό είχε εγγράψει στο ενεργητικό του. Η ''πινελιά'' που θα σφραγίση την εικόνα του, τον οδηγεί σε ταπεινωτικό τέλος''.

    H City Press τονίζει ότι ''η προσωρινή πολιτική αδυναμία του κ. Σημίτη συντηρεί τα σενάρια της εξόδου του, σε αναζήτηση μιας ηγετικής θέσης στην ΕΕ στις αρχές του 2004. Τα σενάρια αυτά ενισχύονται στο ΠΑΣΟΚ από τους υποστηρικτές της προώθησης του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία αλλά και προβάλλονται από τη ΝΔ με στόχο την εξουδετέρωσής τους εφόσον σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα το ενίσχυε προεκλογικά''.

    [06] Δημοσκόπηση

    Ενόχους θεωρεί τους κατηγορούμενους στη δίκη της 17 Νοέμβρη το 78% ερωτηθέντων πανελλαδικής δημοσκόπησης της V PRC , τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 55,5% θεωρεί μάλλον δίκαιη τη δίκη , το 22,9% απαντά ότι μάλλον δεν είναι δίκαιη, ενώ δεν εξέφρασε άποψη το 21,6% των ερωτηθέντων. Επίσης το 44% θεωρεί μάλλον αρχηγό της 17Ν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 19,5% και το 36,5% δεν απάντησε. Το 46,5% κατατάσσει τα εγκλήματα της 17 Νοέμβρη στα ποινικά και το 33,3% στα πολιτικά. Τέλος το 65% δηλώνει ότι δεν το ενδιαφέρει η δίκη σε αντίθεση με το 31,7% που απαντά ότι το ενδιαφέρει.

    [07] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    ''Πέσαμε θύματα της ''ιδεολογίας του χρηματιστηρίου'' το '99 και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί'' προειδοποιεί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με συνέντευξη - πλατφόρμα στο ΕΘΝΟΣ για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. ''Πρέπει να στοχεύσουμε σε πολιτικές που αποθαρρύνουν τον ατομικισμό, που οδηγούν στη συμμετοχή της κοινωνίας ''. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της τολμηρής αλλά ''κυρίως ουσιαστικής'' όπως λέει, ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. ''Και η ανανέωση επέρχεται μόνο μέσα από πολιτικές διεργασίες με την ενθάρρυνση της συμμετοχής'' υπογραμμίζει, ζητώντας να ενθαρρύνει η ανάδειξη των ηγεσιών του αύριο ''μέσα από πολιτικές λειτουργίες και όχι μέσα από τη διαχείριση μικροσυμφερόντων και καταστάσεων''. Τονίζει με νόημα πως ''η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξει''.

    [08] Σημίτης - Ερντογάν

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''αυστηρούς τόνους χρησιμοποίησε ο Κώστας Σημίτης στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Διακυβερνητικής της Ρώμης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά στον Τούρκο ομόλογό του το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας με έμφαση ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα δύο θέματα, θα ήταν μάταιο να αναμένει πως η ΕΕ θα συναινέσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2004''.

    [09] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "μήνυμα υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών αλλά και αναγνώρισης της συμβολής όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας (του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου) έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής, κατά την ομιλία του, χθες το βράδυ, στη γιορτή της ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2003" για τη συμπλήρωση 29 ετών από την ίδρυση του κόμματος".

    [10] Συνασπισμός

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "νέα μάχη χαρακωμάτων στον ΣΥΝ κυρίως για το θέμα των εκλογικών συμμαχιών του κόμματος αλλά και του τίτλου με τον οποίο θα παρουσιαστεί στις εκλογές. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αντιπαρατέθηκαν ανοιχτά δύο απόψεις: η μία που στηρίζεται από τον πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους λεγόμενους "προεδρικούς" και η άλλη η Ανανεωτική Συσπείρωση η οποία εκφράζεται από τους Μαρία Δαμανάκη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και άλλους".

    [11] Θεολογική Σχολή Χάλκης

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα θέσει στις τουρκικές αρχές, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου την Τουρκία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Γιάριν", η οποία μάλιστα σημείωσε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της επαναλειτουργίας".

    [12] ΙΚΑ

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "τέσσερα νέα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και προαιρετικής ασφάλισης θέτει σε εφαρμογή το ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτά καλύπτονται κατηγορίες πολιτών όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και οι νέοι άνεργοι ηλικίας μέχρι 30 ετών. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο Ίδρυμα, ενώ οι εισφορές θα επιδοτούνται από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Επίσης το ΙΚΑ καλύπτει και την προαιρετική ασφάλιση των προς συνταξιοδότηση μακροχρόνια ανέργων".

    [13] Αυθαίρετα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι "στο πόδι όλες οι πολεοδομίες για το 'δεκάλογο' της Βάσως Παπανδρέου, που θα επιτρέπει την παροχή ρεύματος και νερού στα αυθαίρετα. Τα δικαιολογητικά θα γίνουν γνωστά σήμερα, αλλά οι διαδικασίες για την πλήρη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως θα ολοκληρωθούν με τις πολεοδομικές μελέτες".

    [14] Απεργίες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "ενώ το Δημόσιο πρόκειται να παραλύσει, σε ημερομηνία που θα καθορίσει μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΔΕΔΥ, εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης".

    [15] Ελλάδα - Ιράκ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Ιράκ αναμένεται να τεθεί στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ (8 και 9 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ) παρουσία του Γ. Παπαντωνίου. Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να συνδράμει με στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Αίτημα που φαίνεται να έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, αλλά μόνο για την αποστολή δύναμης που θα περιορίζεται σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα έργο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 6 October 2003 - 16:22:21 UTC