Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αιγαίο - Παραβιάσεις
  • [04] Γ΄ΚΠΣ
  • [05] ΟΕΚ
  • [06] Πόθεν έσχες
  • [07] Αεροδιάδρομοι
  • [08] Κυβέρνηση - ΣΕΒ
  • [09] Εκλογές - Ετεροδημότες
  • [10] Αυθαίρετα
  • [11] Αεροδιάδρομοι
  • [12] Πανεπιστημιακοί καθηγητές
  • [13] Κυπριακό
  • [14] Πληθωρισμός
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Κυβέρνηση - Βιομήχανοι - Εμποροι

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/2003

    Η συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, η επέκταση του πόθεν έσχες, οι αναμενόμενες αποφάσεις σήμερα της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα, η δίκη της 17Ν και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποια αυθαίρετα μπαίνουν στο σχέδιο. Πώς θα χτίσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα δημεύονται οι περιουσίες τους! Απειλούν με νέο νόμο ''πόθεν έσχες''....

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ασυλία με...πόθεν έσχες. Οι βουλευτές και πάλι θα...ελέγχουν τα ''γένια'' τους.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Εκλογές ολοταχώς. Σήμερα η ''Χάρτα'' με τις ''λύσεις'' για τα αυθαίρετα.

    Η ΑΥΓΗ: Απεργιακό κύμα στο Δημόσιο τον Οκτώβριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκοτώνουν τον κόσμο με τα φάρμακα. 20 δις τον χρόνο κλέβουν οι φαρμακοβιομήχανοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: ''Πόθεν έσχες'' ποταμός. Εκατοντάδες χιλιάδες οι υπόχρεοι δηλώσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αύξηση έως 63% στα ποσά των στεγαστικών δανείων και των επιδοτήσεων ενοικίου από τον ΟΕΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Βγήκαν μαχαίρια για τις μειώσεις τιμών. Ρουκέτες ΣΕΒ κατά κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απέδειξαν ότι είναι δούλοι του ...περιούσιου λαού! Εμβρόντητη η Ανθρωπότης μπροστά στο ''βέτο'' που έθεσαν οι Αμερικανοί στον ΟΗΕ για την προστασία του Αραφάτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκαλύπτουν αμαρτίες του παρελθόντος. Προπέτασμα καπνού το νομοσχέδιο για το ''πόθεν έσχες''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λουκέτο επ΄αόριστον σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πανεπιστημιακοί: Απόφαση για κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Για 200.000 (!) ''έσχες'' και ''πόθεν''. Ελεγχος τακτικός σε πολιτικούς, διοικητές κ.α.

    ΕΣΤΙΑ: Επικίνδυνο το πάγωμα τιμών. Προεκλογική ''φούσκα'' που θυμίζει Σοφοκλέους.

    Espresso: Σκοτεινοί κύκλοι απειλούν τη ζωή μου. Κώστας Χαρδαβέλλας. Κατέφυγε στην αστυνομία και ζήτησε προστασία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραλυτικό ''πόθεν έσχες''. Επιβάλλεται σε 200 χιλιάδες πρόσωπα-Ανέφικτος ο έλεγχος-Περιορίζει συναλλαγές Χ.Α.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επέκταση του ''πόθεν έσχες'' σε δημάρχους, νομάρχες, διοικητές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βιομηχανία προκλήσεων από ΣΕΒ. Ανοιχτή επίθεση για τιμές-παροχές.

    ΝΙΚΗ: Λύση στα αυθαίρετα . Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να βάλει τάξη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μύθος ψηφοθηρίας τα ''κοινωνικά πακέτα''. Επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

    Traffic News: Ψαρεύουν πορνοστάρ στα σχολεία. Εφιάλτης το κύκλωμα παιδεραστών. Μοιράζουν φέιγ βολάν από sex-shop ακόμα και στα Δημοτικά.

    Η ΧΩΡΑ: Ατοκα δάνεια στους εργαζομένους για σπίτια. Μέχρι 90.000 ευρώ από τον ΟΕΚ.

    City Press: Ρύθμιση - εξπρές για τα αυθαίρετα. Σήμερα οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

    MetroRAMA: Κλειστή η Σοφοκλέους για αξιωματούχους...Εκτός...ταμπλό με σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΣ. πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κομπίνες με διπλές τιμές. Καταγγελίες στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αφαίμαξη. Μάζεψαν διπλάσιους φόρους. Ενώ η ΕΚΤ καταδεικνύει το σπάταλο κράτος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εθνική υπόθεση η ανάληψη της έκθεσης EXPO 2003. Κλίμα συνεργασίας κομμάτων και φορέων.

    [03] Αιγαίο - Παραβιάσεις

    Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι ''κόκκινο χτυπάει πάλι το θερμόμετρο τις τελευταίες δύο ημέρες στο Αιγαίο. Την ώρα που το σύνολο των ελληνικών μαχητικών εμπλέκεται στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ , τα τουρκικά μαχητικά έξω από κάθε άγραφο νόμο και αβρότητα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρακωλύσουν τη διεξαγωγή της. Προχθές 12 σχηματισμοί από 30 τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 55 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας''.

    [04] Γ΄ΚΠΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''με εντολή του πρωθυπουργού ενδέχεται να καταφύγουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία ακόμη και σε εσωτερικά ''κόψε-ράψε'' στο ύψος των πόρων του προγράμματος του Γ ΚΠΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί με τη μέθοδο της ανακατανομής οτι δεν θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τον κίνδυνο να χάσει έστω και ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις λόγω καθυστερήσεων στην απορρόφηση κονδυλίων''.

    [05] ΟΕΚ

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, ''αυξήσεις από 47% έως 63% στα ποσά των δανείων για αγορά κατοικίας και κατά 53% για ανέγερση κατοικίας, καθώς και αύξηση κατά 50% στα ποσά της επιδότησης ενοικίου, για ειδικές κατηγορίες δικαιούχων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας''.

    [06] Πόθεν έσχες

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι ''την επέκταση της απαγόρευσης να παίζουν στο χρηματιστήριο για όλους τους βουλευτές ,τους δημάρχους ,τους νομάρχες, τους δικαστικούς και άλλα πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας, προωθεί η κυβέρνηση με ρύθμιση για το πόθεν έσχες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''σε άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου θα μπορούν αν προβαίνουν τόσο η Επιτροπή της Βουλής όσο και η Αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου για τον έλεγχο των δηλώσεων ''πόθεν έσχες'' των πολιτικών, κρατικών λειτουργών , δικαστικών - εισαγγελικών λειτουργών, ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του ελέγχου που κατατίθεται στη Βουλή τον Οκτώβριο''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι 'καμία ουσιαστικά εγγύηση ώστε να φτάσει ο έλεγχος του ''πόθεν έσχες'' σε βάθος δεν παρέχει το νομοσχέδιο''.

    [07] Αεροδιάδρομοι

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''σημαντικότατα πολιτικά, επιχειρησιακά και οικονομικά οφέλη- μερικών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως- θα επιφέρουν στη χώρα μας οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ICAO με τη καθιέρωση των νέων διεθνών αεροδιάδρομων σε ανώτερα και σε κατώτερα επίπεδα, εντός του FIR Αθηνών''.

    [08] Κυβέρνηση - ΣΕΒ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχάνων οδηγούν το ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά και οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων αμφισβητούν ανοιχτά ότι υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα και κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση οτι ''παίζει θέατρο'' για να εκμεταλλευθεί το ζήτημα προεκλογικά πράγμα το οποίο κατά την εκτίμησή τους θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία''.

    [09] Εκλογές - Ετεροδημότες

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, επιτρέποντας στα κόμματα να κάνουν τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς τους, όμως φαίνεται ότι προκύπτει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις προσεχείς εκλογές που φέρει τα στοιχεία του αστάθμητου. Και ο παράγοντας αυτός δεν είναι άλλος από τη σύνθεση του εκλογικού σώματος το οποίο φαίνεται ότι έχει αλλάξει σημαντικά. Εν πρώτοις οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο που διαμένουν".

    [10] Αυθαίρετα

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ρεαλιστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των αυθαιρέτων κτισμάτων φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση, προσφέροντας αληθινό ... μποναμά σε χιλιάδες οικογένειες των οποίων οι κατοικίες θα νομιμοποιηθούν, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη στα σχέδια πόλης 57 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίου".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ταχείς εντάξεις στο σχέδιο πόλης, κατηγοριοποίηση προστίμων και αυθαιρέτων, ο ρόλος των δημάρχων, οι αντικειμενικές αξίες σε κάθε περιοχή, αυστηρότατες κυρώσεις σε μηχανικούς, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους παλιννοστούντες, οι περιοχές που θα πάρουν ρεύμα και νερό. Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που θα ανακοινώσει σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου για την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά στην αυθαίρετη δόμηση σε όλη την Ελλάδα!".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "ειδικότερα αναμένεται χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων να δουν λύση στο πρόβλημά τους αφού η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, νομιμοποιώντας εμμέσως όσα αυθαίρετα δεν βρίσκονται σε κοινόχρηστους, αρχαιολογικούς ή άλλους χώρους. Επιπλέον στο πολεοδομικό πακέτο προβλέπεται επίσης απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών και κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση".

    Η City Press προσθέτει ότι "πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζαν πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που είναι κτισμένα σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και γενικώς προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους κτίζουν αυθαίρετα".

    [11] Αεροδιάδρομοι

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "η συμφωνία στο πλαίσιο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για νέους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, οι επιμέρους ρυθμίσεις για την ειδικού ενδιαφέροντος περιοχή της Λήμνου, που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αποσιώπησαν το γεγονός, το οποίο έγινε γνωστό από πανηγυρικές αναφορές τουρκικών ΜΜΕ, ξεσήκωσαν σάλο στην Αθήνα καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει εθνική υποχώρηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με αιχμή τους διεθνείς αεροδιαδρόμους που περνάνε πάνω από το Αιγαίο και τις ρυθμίσεις που έγιναν στα πλαίσια του διεθνούς οργανισμού για τις αερομεταφορές, του ICAO, αλλάζει ο αεροπορικός χάρτης του Αιγαίου και ανοίγει η πόρτα συνολικά για τις τουρκικές διεκδικήσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε η Κυβέρνησις το θέμα της συμφωνίας για τους νέους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο επαυξάνει τις ανησυχίες για το περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας".

    [12] Πανεπιστημιακοί καθηγητές

    Το metroRAMA γράφει ότι "σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας. Οι πανεπιστημιακοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις 7% στους μισθούς τους και προσανατολίζονται στην κήρυξη απεργίας διαρκείας από τη Δευτέρα, τινάζοντας στον αέρα την εξεταστική του Σεπτεμβρίου".

    [13] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''για νέα δυναμική και νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για σύντομη επανάληψη των διαπραγματεύσεων''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''να ασκήσουν οι ΗΠΑ πιέσεις προς την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Αννάν, και να επιτευχθεί λύση αφού προηγουμένως υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο οι οποίες έχουν καταστεί απαραίτητες μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποδέχονται και οι Αμερικανοί''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,''λύση του Κυπριακού προ της τυπικής ένταξης της νήσου στην ΕΕ επιθυμεί η Λευκωσία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ''θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση μέχρι τον προσεχή Μάιο'' προσθέτοντας ωστόσο οτι ''και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "στην ανάγκη επαναπροώθησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Αννάν αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σχολιάζει ότι "νέος γύρος ασφυκτικών πιέσεων από τις ΗΠΑ ξεκίνησε με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αμερική και τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Πάουελ και την Κοντολίζα Ράις".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες, εκτίμησαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και η σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με την Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ".

    [14] Πληθωρισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είχε η Ελλάδα τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% από 3,5% τον Ιούλιο. Τον υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψε η Ιρλανδία (3,9%) ενώ την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία με 3,1%. Αντίθετα, οι μικρότερες σημειώθηκαν σε Αυστρία (0,9%), Γερμανία (1,1%) και Φινλανδία (1,2%).

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' ΣΕΒ: Αστειότητες!...Δριμεία κριτική για τις παρεμβάσεις Κουλούρη στην αγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Σε πόλεμο βιομηχανία και σούπερ μάρκετ. Η αθέατη πλευρά στη μάχη των τιμών".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Σύγκρουση" βιομηχανίας-εμπορίου. Βολές του ΣΕΒ κατά Κουλούρη για "προεκλογική " πολιτική παγώματος των τιμών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Θέατρο παραλόγου" με τις τιμές βλέπει ο ΣΕΒ. Σπασμωδικές ενέργειες που μπορεί να ανεβάσουν τον πληθωρισμό".

    [16] Κυβέρνηση - Βιομήχανοι - Εμποροι

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι " την αντίδραση της βιομηχανίας και την αναζωπύρωση της διαμάχης της με το εμπόριο για τα περιθώρια κέρδους και τη συμβολή των δύο κλάδων στην εξέλιξη του πληθωρισμού προκαλούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της αγοράς'.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 18 September 2003 - 16:30:16 UTC