Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/07/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση - Πολιτικό σύστημα
  • [04] Φορολογικοί έλεγχοι - Αλλαγές
  • [05] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [06] Αυθαίρετα
  • [07] Πληθωρισμός
  • [08] Πανελλαδικές - Βάσεις
  • [09] ΠΑΣΟΚ - Βουλευτές - Χρηματιστήριο
  • [10] ΔΙΚΗ 17Ν
  • [11] ΔΟΛ
  • [12] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/07/2003

    Οι προτεινόμενες αλλαγές από την κυβέρνηση στο εκλογικό σύστημα και οι αντιδράσεις κομμάτων, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Που συμφέρει η αγορά τώρα. Χρηστικός οδηγός για υποψήφιους ιδιοκτήτες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο τζόγος πνίγει τους Ελληνες. Οικονομική καταστροφή, διάλυση επιχειρήσεων, ακόμη και αυτοκτονίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ''Οδύσσεια'' του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου κατάλαβε με καθυστέρηση την παγίδα Σημίτη και έκανε ''δήλωση μετανοίας'' για Λαλιώτη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιοί βαθμοί ''μπαίνουν'' στις σχολές με σίγουρη δουλειά. Οι καλύτερες επιλογές για το μηχανογραφικό δελτίο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιός θα φάει τα ...σκουπίδια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξέσπασε άγριος πόλεμος μεταξύ των κλεφτοεργολάβων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Πρόστιμα ανάλογα με την αντικειμενική αξία. Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι.

    ΕΘΝΟΣ: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας 100 δήμοι της χώρας. Άλλοι 250 βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρνηση με προϋποθέσεις ...στροφής 180 μοιρών. ''Ακαιρη και άσκοπη'' η διαδοχολογία δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου αν όμως το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις εκλογές ''έχουμε τις θεσμικές μας λειτουργίες'' προσθέτει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλογικό αιφνιδιασμό μεθοδεύουν για το φθινόπωρο. Αφού προηγουμένως εξαπατήσουν τους πολίτες με αυξήσεις, διορισμούς και υποσχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βάσεις: Τι δείχνουν τα τελικά στοιχεία. Πανελλαδικές: Στα 19.100 μόρια η οροφή. Ελάχιστα πάνω από το 19 η Ιατρική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βάζουν χέρι στον κ. Εφορο. Πόιντ σύστεμ για αντικειμενικούς φορολογικούς ελέγχους.

    ΕΣΤΙΑ: Κουρελιάζουν το Σύνταγμα. Συνεχείς καταστρατηγήσεις βασικών διατάξεων.

    Espresso: Αδίστακτη σπείρα εκβιάζει ερωτικά ζευγάρια. Ροζ παγίδες στην παραλιακή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τιμές Ευρώπης με... μισθούς Ελλάδας. Πληρώνουμε τα ίδια, αμειβόμαστε λιγότερο.

    Traffic News: Μυστικό ραντεβού Καραμανλή-Χατζηνικολάου. Τι συζήτησαν πριν ξεσπάσει η κρίση στο MEGA.

    Η ΧΩΡΑ: Το μεγάλο κόλπο του Σημίτη. Μετά τη συγχώνευση ΕΛΠΕ-Πετρόλα, η είσοδος των Γερμανών στο ΔΟΛ έγινε με μοχλούς τους Σπύρο Λάτση και Σπύρο Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκρηξη στα ενοίκια. Θεσσαλονίκη: Ερχονται σημαντικές αυξήσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το... χαβά τους Ερντογάν-Ντενκτάς. Νέες προκλήσεις στην 29η επέτειο του Αττίλα.

    [03] Κυβέρνηση - Πολιτικό σύστημα

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "νέες τομές στο πολιτικό σύστημα, πρόκειται να προτείνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την απήχηση που βρίσκει η πρότασή του για τον εκλογικό νόμο. Μείωση των εκλογικών περιφερειών σε έξι. Περιφερειακή αποκέντρωση του κράτους. Εκλεγμένοι, δηλαδή, περιφερειάρχες -κατά τα πρότυπα της Γερμανίας- και αποκεντρωμένη κυβέρνηση. Κυβέρνηση δηλαδή δέκα ή δώδεκα υπουργών και εκλεγμένων υφυπουργών περιφέρειας. Αν προσέλθουν τα κόμματα, είναι στις προθέσεις του να πάει το 80% της αναλογικότητας όχι απλώς στο 85%, αλλά και στο 90%".

    Σύμφωνα με την Traffic News "σε σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων έχει εξελιχθεί η πρόταση για νέο εκλογικό νόμο που προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση. Το νέο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το 80% των εδρών (οι 240 από τις 300 έδρες που ισχύουν σήμερα) να κατανέμονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό θα ισχύει για όλα τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή, δηλαδή όσα συγκεντρώνουν το 3% των ψήφων".

    Η ΑΠΌΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "'δια πυρός και σιδήρου', όπως δείχνουν θα περάσει μέχρι τον Οκτώβρη ο νέος εκλογικός νόμος που έθεσε προς συζήτηση η κυβέρνηση, αφού μέχρι στιγμής δημιουργεί σοβαρές εντάσεις ανάμεσα στα κόμματα".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "κανένας άλλος Πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έχει καταστρατηγήσει το Σύνταγμα σε τέτοιο βαθμό, όσο ο κ. Σημίτης. Οι δήθεν προτάσεις του για ριζική μεταβολή της εκλογικής νομοθεσίας δείχνουν, για μία ακόμη φορά, έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητάει, πλέον, επιτακτικά το 50% του Εκλογικού Σώματος, αφού διαπιστώνουν ότι η ανοχή του στην ακολουθούμενη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης έχει από μακρού εξαντληθεί".

    [04] Φορολογικοί έλεγχοι - Αλλαγές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "αντικειμενικό σύστημα φορολογικών ελέγχων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος είναι, είπε ο Χριστοδουλάκης, να φύγει η αβεβαιότητα και ο φόβος της αυθαιρεσίας των ελεγκτικών οργάνων, που βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πότε διατάσσονται έλεγχοι, οι μέθοδοι και η διάρκειά τους. Και θα περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο -υποχρεωτικό για τον έφορο- με τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα έσοδα".

    [05] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "για παιχνίδια με τους θεσμούς καταγγέλλει τη ΝΔ ο εμπνευστής του νέου εκλογικού νόμου Κώστας Σκανδαλίδης. 'Την ώρα που εμείς καταθέτουμε ανοιχτά και σε δημόσιο διάλογο προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, αυτοί προσπαθούν να το ευτελίσουν', τονίζει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, επισημαίνει:'δεν ζητάμε αναγκαστικά συναίνεση. Ζητάμε διάλογο'. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει 'αστειότητες αστήρικτες και υστερόβουλες' τα σενάρια που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές που πιθανόν να γίνουν το 2005 αν η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 'Ο νέος νόμος κάθε άλλο παρά ευνοεί το δεύτερο κόμμα' λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί".

    [06] Αυθαίρετα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "στα τέσσερα στρέμματα θα παραμείνει η αρτιότητα των γηπέδων σε όλη τη χώρα αφού η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπιστώνει το πρόβλημα που θα δημιουργήσει η αύξηση στην οποία είχε εξαγγείλει πως θα πραγματοποιήσει αρχής γενομένης από τα νησιά. Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η αρτιότητα στην Αττική όπως είναι σήμερα τα 20 στρέμματα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη δόμηση κυρίως στα Μεσόγεια, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη ζήτηση γης".

    [07] Πληθωρισμός

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "με σύμμαχο την υποχώρηση των τιμών σε ορισμένα είδη οπωροκηπευτικών αλλά και τις θερινές εκπτώσεις ο πληθωρισμός κατάφερε να ... ξεκολλήσει, απ΄ ότι φαίνεται, από το 3,8%, ακολουθώντας τον Ιούλιο πορεία αποκλιμάκωσης".

    [08] Πανελλαδικές - Βάσεις

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Μετσόβου Πολυτεχνείου και στα 19.100 μόρια θα βρίσκεται η οροφή των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αντίθετα, με τα όσα διαρρέουν ορισμένες πλευρές -ιδιαίτερα από το χώρο των φροντιστηρίων- αλματώδης άνοδος θα υπάρξει μόνο σε ορισμένα τμήματα του 2ου και 4ου πεδίου".

    [09] ΠΑΣΟΚ - Βουλευτές - Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "με επιστολή του προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αύριο Τρίτη ο Κώστας Σημίτης θα ζητήσει την παράδοση των απαραίτητων στοιχείων για τη διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εν ενεργεία και πρώην υπουργών και βουλευτών του κόμματος, από το 199¨".

    [10] ΔΙΚΗ 17Ν

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο επίλογος των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη της '17Ν' γράφεται τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, ανοίγει το σημαντικότερο κεφάλαιο, αυτό των απολογιών των κατηγορουμένων. Οι απολογίες θα αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα και στο βήμα πρώτος θα ανέβει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος παρά την πίεση που του ασκεί η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, δεν θα αναφερθεί στην προσωπική του συμμετοχή. Θα αρκεστεί να αιτιολογήσει τις πολιτικές επιλογές της οργάνωσης και θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια την ...επαναστατική φυσιογνωμία της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "αντιμέτωποι με πολλά και δύσκολα νομικά προβλήματα βρίσκονται οι δικαστές, στην υπόθεση της 17Ν, λίγο πριν η διαδικασία μπει στην τελική ευθεία. Και όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η 'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία', θέματα όπως η αποδεικτική τεκμηρίωσης των κατηγοριών, η νομιμότητα της προανακριτικής-αστυνομικής διαδικασίας και η αμερόληπτη εφαρμογή θεμελιωδών δικαιικών αρχών, όπως η αναγνώριση πολιτικών κινήτρων, είναι στην ημερήσια διάταξη".

    [11] ΔΟΛ

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "δεν πρόλαβε καλά-καλά να καταλαγιάσει το θέμα της μεγάλης κόντρας στο Mega, και ένα ακόμη εκδοτικό θρίλερ έρχεται να ταράξει τα νερά της εγχώριας πολιτικής ζωής, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Γιώργος Κουρής από την 'Κυριακάτικη Αυριανή' στο μεγαλοεκδότη Χρήστο Λαμπράκη με αφορμή τη συμφωνία-συνεργασία του ΔΟΛ με το γερμανικό κολοσσό WAZ".

    [12] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "μήνυμα για διχοτόμηση της Κύπρου φρόντισε να αποστείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην επέτειο συμπλήρωσης 29 χρόνων από την εισβολή του 1974 του 'ΑΤΤΙΛΑ'".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "οι φιέστες που διοργάνωσε στα Κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, δεν φάνηκε να συγκινούν τους Τουρκοκύπριους. Την ίδια ώρα, στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, ξυπνούσαν μνήμες οδύνης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 21 July 2003 - 14:41:21 UTC