Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνηση
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελλάδα -ΗΠΑ-ΠΓΔΜ
  • [06] ΝΔ- αγροτικό πρόγραμμα
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] ΑΕΙ- Εξετάσεις
  • [09] Καύσωνας
  • [10] Χρηματιστήριο - Πολιτικές εξελίξεις
  • [11] Δημοσκόπηση
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Χρηματιστήριο - Πολιτικές εξελίξεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/2003

    Οι πολιτικές εξελίξεις που σηματοδότησε η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, η δημοσκόπηση της Metron Analysis και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εγώ...ο Ανδρέας! Το τελευταίου του χαρτί παίζει ο Σημίτης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εμφύλιος σε κυβέρνηση - κόμμα. Ολο το άγριο σκηνικό... ΝΔ: Είστε σε αδιέξοδο . Μόνη λύση οι εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ρήξη με το ΠΑΣΟΚ. Ομολογία ήττας-Κίνηση απελπισίας του Σημίτη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο Σημίτης μένει, χάνει και ''χρίζει'' Γιώργο! Εκτελεστικό απόσπασμα χθες για το ...σύντροφο Κώστα Λαλιώτη.

    Η ΑΥΓΗ: Βαθύ ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αρχίζει τον εκλογικό αγώνα προκαλώντας εσωκομματική κρίση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με νέο κόμμα ο Σημίτης στις εκλογές. Θα τολμήσει ο πρωθυπουργός να κάνει ριζικές αλλαγές στην αποτυχημένη κυβέρνηση;

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η αλλαγή της Αλλαγής...Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη θέση του κ. Κ. Λαλιώτη. Με αντιπρόεδρο πιθανώς η νέα κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το μοιραίο λάθος του Κώστα Σημίτη. Μετωπική σύγκρουση με Λαλιώτη φτιάχνει νέο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Το μεγάλο ρίσκο του Σημίτη. Αρχίζει μια νέα περίοδος με στόχο τη νίκη στις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η αλλαγή της ...''αλλαγής'' για ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση! Ραγδαίες οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, μετά την παραίτηση του Κώστα Λαλιώτη και την άρνησή του να μετέχει στο νέο σχήμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα τους κυβερνώντες δεν τους ενώνει ούτε η εξουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντε γεια! ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Σημίτης ''απέλυσε'' τον Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με ρήξη όλα επάνω του. Ο Σημίτης άρχισε ανατροπές με πρώτο ''θύμα'' τον Λαλιώτη.

    ΕΣΤΙΑ: Καθαίρεσις Λαλιώτη. Κορυφώνεται η κρίσις στο ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Οι καμικάζι με τους λοστούς εφιάλτης για τις γυναίκες οδηγούς. Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛΑΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ανατροπές με ρίσκο. Πρώτη κίνηση η καθαίρεση Λαλιώτη. Εκπλήξεις από τον κ. Σημίτη και στην κυβέρνηση- Συγκροτείται πολιτικό διευθυντήριο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στα χέρια του Κ. Σημίτη οι εξελίξεις...Με μια κίνηση άλλαξε τα πάντα σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ:Μεγάλη ρήξη, μεγάλο ρίσκο Σημίτη. Εκοψε Λαλιώτη από Γραμματέα. Φέρνει Χρυσοχοΐδη στο κόμμα.

    ΝΙΚΗ: ''Ηρώδης'' του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης στη γνωστή εκβιαστική του τακτική.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Σκηνική κρίσης με φόντο την αντιλαϊκή πολιτική. Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Traffic News: Πάρε την παραίτηση και να τη βάλεις όπου θες! Αγρια σύγκρουση Λαλιώτη και Σημίτη με βαριές κουβέντες.

    Η ΧΩΡΑ: Πέφτει και παίζει ξύλο με τους συντρόφους του. Η Ελλάδα σε πλήρη ακυβερνησία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ματ Σημίτη. ''Σκληρό ρόκ'' στο ΠΑΣΟΚ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ολα για όλα από Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάλλον ο ανασχηματισμός.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Τα 'βαλε με θεούς και δαίμονες ο πρωθυπουργός. Τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "με μια θεαματική κίνηση ο Κ. Σημίτης εγκαινίασε τον κύκλο των ανατροπών του, με τις οποίες προσδοκά να μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό. Ζήτησε τις παραιτήσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και όρισε ασυμβίβαστη την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης και του ΕΓ. Στην ίδια γραμμή θα κινηθούν και οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο Κ. Λαλιώτης εξέφρασε την πικρία του, αλλά εμφανίστηκε ενωτικός. Τα μέλη του ΕΓ έπλεξαν το εγκώμιό του, αλλά τάχθηκαν στο πλευρό του Κ. Σημίτη, σημειώνοντας, όμως, οτι η ευθύνη είναι δική του".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "επαναστατικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ο κ. Σημίτης έχει πάρει απόφαση να πάει στις εκλογές με νέο κόμμα. Για το λόγο αυτό άλλαξε τον Κώστα Λαλιώτη που είναι η συνείδηση του ιστορικού ΠΑΣΟΚ ενώ αλλαγές αναμένονται σε σύμβολα ιδεολογικά και βεβαίως σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών στη κυβέρνηση και στη Χαριλάου Τρικούπη".

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "αντί για ήπια αντιμετώπιση, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει ριζικά το σκηνικό, με συνέπεια την παραίτηση όλων των υπουργών και μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Κόμμα και κυβέρνηση βρίσκονται από σήμερα σε "νεκρό σημείο", έως ότου συντελεσθεί η νέα μοιρασιά της κυβερνητικής τράπουλας. Αυτό που προέχει είναι η ανανέωση του πολιτικού βηματισμού. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αναμονή, περιμένοντας να πληροφορηθούμε (και να κρίνουμε...) τη νέα πορεία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος".

    Τα ΝΕΑ σε σχόλιό τους υπογραμμίζουν οτι "οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις υποσχέσεις και περιμένουν χειροπιαστά αποτελέσματα και σαφείς δεσμεύσεις. Μπορεί λοιπόν να αλλάξει ρυθμούς το κυβερνητικό επιτελείο; Μπορεί να δώσει λύσεις έξω από την πεπατημένη και να παρουσιάσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής για την επόμενη τετραετία; Αλλος δρόμος για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές δεν υπάρχει. Κι εκεί περιμένουν τις ανατροπές οι πολίτες από τον κ. Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "σε κινήσεις υψηλού ρίσκου, αν όχι απελπισίας, προχώρησε τελικά ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνοντας πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για την πορεία της κυβέρνησης και την τύχη του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "στην κατεδάφιση του ΠΑΣΟΚ και στη μετάλλαξή του σ' ενα νέο κόμμα στοχεύει ο Σημίτης με την απομάκρυνση Λαλιώτη και κορυφαίων στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη. Το μυστικό σχέδιό του ήταν γνωστό σε έξι στελέχη από τις αρχές Μαϊου".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι "ολική ρήξη στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση σηματοδοτεί η μετωπική σύγκρουση του Κώστα Σημίτη με τον Κώστα Λαλιώτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "με σύγκρουση κορυφής και ανοικτή πλέον ρήξη Σημίτη-Λαλιώτη ξεκίνησαν οι περιβόητες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την ανατροπή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε σχόλιό του επισημαίνει οτι "ξεκαθαρίζοντας παλιούς λογαριασμούς, ο σημερινός πρωθυπουργός στρώνει το δρόμο στον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα τον διαδεχτεί κοινή συναινέσει, παραλαμβάνοντας πλέον ένα κόμμα χωρίς τα βαρίδια που επιβάλλει η σημερινή κομματική ιεραρχία".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "σε έναν ακόμη εσωκομματικό εκβιασμό προχώρησε χθες ο Κώστας Σημίτης, φέρνοντας όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος προ τετελεσμένων αποφάσεων διχαστικού περιεχομένου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''στη στρατηγική που χάραξε ο Κώστας Σημίτης χθες στο ΕΓ αλλά και στις κινήσεις τους απέναντι στον Κώστα Λαλιώτη, τοποθετήθηκαν τα κορυφαία στελέχη του ΕΓ και της κυβέρνησης δηλώνοντας κατ΄ουσίαν την πολιτική τους ''υποταγή'' στα πρωθυπουργικά κελεύσματα. Μόνη ''καθαρή'' φωνή αντίδραση, αυτή του Ακη Τσοχατζόπουλου''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''χθες, ο κ. Σημίτης εζήτησε από τον εκλεγμένο γραμματέα του κόμματος να υποβάλη την παραίτησή του. Και παράλληλα, αξίωσε από όλα τα κορυφαία στελέχη- επίδοξους διαδόχους και μη - να επιλέξουν μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής θέσεως. Είναι φανερό ότι η κρίσις στο ΠΑΣΟΚ τώρα κορυφώνεται''.

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι ''μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από το Στρασβούργο τη Δευτέρα το βράδυ ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και στον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε το πράσινο φως στον πρωθυπουργό για να προχωρήσει στη χθεσινή μετωπική σύγκρουσή του με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη''.

    [04] Κυπριακό

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι '' διάχυτη είναι η ανησυχία για την τύχη του διαλόγου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς τώρα όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα και την αποχώρηση ή μη του Ραούφ Ντενκτάς από την ηγεσία των Κατεχομένων''.

    [05] Ελλάδα -ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η έμμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ονόματος ''Μακεδονία'' κατά την πρόσφατη υπογραφή με τη FYROM της συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, για την αναφορά του ονόματος ''Μακεδονία'' στην εν λόγω συμφωνία, δεν στάθηκε ικανή να πείσει τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ''.

    [06] ΝΔ- αγροτικό πρόγραμμα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι ''απογοήτευση ''έσπειρε'' στους αγρότες η παρουσίαση του Αγροτικού Προγράμματος της ΝΔ που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα. Οσοι ξωμάχοι από τη Θεσσαλία και τους γύρω νομούς άλλων Περιφερειών παραβρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης - δεν ήσαν όσοι περίμεναν οι διοργανωτές της ''φιέστας'' κι οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν βουλευτές, πολιτευτές και τοπικοί παράγοντες- έφυγαν φανερά δυσαρεστημένοι''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''η συμμετοχή του Σωτήρη Κονδύλη στη 17Ν ήταν πολιτική επιλογή, μάλιστα σύντομη στη γενικότερη πολιτική του διαδρομή, κατέθεσε την Τετάρτη στο δικαστήριο μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Ο ίδιος ο Κονδύλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν συντάκτης των προκηρύξεων της οργάνωσης''.

    [08] ΑΕΙ- Εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι '' την καθολική άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνουν οι βαθμοί πρόσβασης που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Παιδείας. Αναμένεται η εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές να εξελιχθεί σε ...ντέρμπ!''.

    [09] Καύσωνας

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''τα ''παιχνίδια'' του καύσωνα καλά κρατούν .Το αεράκι που φύσηξε χθες δρόσισε λίγο όσους βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ από σήμερα μπήκαμε στο καυτό διήμερο με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 42 βαθμούς Κελσίου''.

    [10] Χρηματιστήριο - Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι '' η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να επιδοκιμάζει τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις, ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκε στις 1.945,97 μονάδες. Χαρακτηριστικό της γενικής ευφορίας που επικράτησε είναι πως 332 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, ενώ μόλις 23 υποχώρησαν''.

    [11] Δημοσκόπηση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ''Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το σαφές προβάδισμα που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συγκεντρώνοντας το 38,4% των ερωτηθέντων έναντι 30,4% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,7% και ο ΣΥΝ με 3,7% με τον ΛΑΟΣ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 2,2% και στην έκτη το ΔΗΚΚΙ με 2%. Στο ερώτημα ''μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης προηγείται του κ Καραμανλή κατά 1,8%. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των επόμενων εκλογών, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να είναι στο τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης''.

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Προσωπικό ρίσκο Σημίτη. Μετά τη ρήξη με Λαλιώτη και την παραίτηση του Εκτελεστικού Γραφείου''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η αγορά στον Σημίτη''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ανατροπές με σφραγίδα Σημίτη''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων μπαίνει το Χ.Α.''.

    Σημείωση : Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Χρηματιστήριο - Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο χθες στη Σοφοκλέους. Μια μεγάλη μερίδα επενδυτών, εκλάμβανε ως θετικό μήνυμα τις κινήσεις Σημίτη και επένδυε στις μεταβολές που θα επιφέρει ο ανασχηματισμός σε κόμμα και κυβέρνηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 July 2003 - 19:13:46 UTC