Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πτωχεύσεις επιχειρήσεων-Απολύσεις
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Προεκλογικές δαπάνες
  • [07] Συνταξιοδοτικά
  • [08] Αυθαίρετα
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Δημοσιονομικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/2003

    Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και οι απολύσεις προσωπικών,οι προτάσεις της ΕΕ για το συνταξιοδοτικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προεκλογικές δαπάνες και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.684 προσλήψεις σε ΕΡΤ, Δήμους, Νομαρχίες. Ολες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχέδιο έντασης στο Αιγαίο. Με πρωταγωνιστές τους ανεξέλεγκτους Τούρκους στρατηγούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόωρες συντάξεις με έκτακτη εισφορά. Νέα πρόταση Ρέππα για το ασφαλιστικό.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυθαίρετα: Ολα στο σχέδιο. Οι αλλαγές για τις άδειες, τα πρόστιμα και την παροχή ρεύματος.

    Η ΑΥΓΗ: Οι άνθρωποι απολύονται, αλλά οι αριθμοί ευημερούν! Πλεόνασμα προσλήψεων ''ανακαλύπτει'' η κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξε Σημίτη τον Χριστοδουλάκη. Τα κεράσια φτάσανε τις 7.000 το κιλό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείνουν τα ''παράθυρα'' για πρόωρες συντάξεις. Ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες διατάξεις για τις οικοδομικές άδειες. Διαδικασίες-εξπρές στο καθεστώς ανέγερσης οικοδομών.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα για φρένο στις πρόωρες συντάξεις. Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της ελληνικής προεδρίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κομισσάριους στην Ευρώπη θέλει τους Αμερικανούς. Ο Προεδρεύων της ΕΕ στο ΥΠΕΞ Ελληνας Υπουργός δεν ξεχνάει την χώρα που μεγάλωσε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα μαχαίρια για τους ασφαλισμένους. Τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ράπισμα για την κυβέρνηση των ωραιοποιήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τουρκικές στολές για τον ελληνικό στρατό! Αποκλειστικό: Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις και η Αθήνα αγοράζει...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 τανάλιες στην οικονομία. Τι οδηγεί σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων και απολύσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Πτωχεύει ο εκσυγχρονισμός. Ο μέγας υπαίτιος της οικονομικής κρίσεως.

    Espresso: Αδίστακτη μάνα! Εκανε πόρνη την κόρη της. Την ανάγκασε να σταματήσει από το σχολείο για να φέρει λεφτά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η οικονομία απαιτεί ρήξεις. Η επερχόμενη κρίση ελλειμμάτων-ανταγωνιστικότητας δεν αντιμετωπίζεται με ''σοσιαλιστικές'' συνταγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συστάσεις της Κομισιόν: Αναμόρφωση συνταξιοδοτικού και δημοσιονομική πειθαρχία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πυρηνική τρέλα ψήφισαν οι ΗΠΑ. Μίνι πυρηνικά για τοπικούς πολέμους.

    ΝΙΚΗ: Αντεπίθεση τώρα. Προτάσεις Τσοχατζόπουλου για νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ: Κλιμάκωση και συντονισμός αγώνων ο μονόδρομος των εργαζομένων.

    Traffic News: Γιατί έγινε ηφαίστειο η Ελένη στον ''Πρωινό Καφέ''. Ούτε ο Λάτσιος δεν μπόρεσε να τη συγκρατήσει.

    Η ΧΩΡΑ: Νέα έρευνα για τις φούσκες του Χρηματιστηρίου. 3 εφέτες-ανακριτές σκαλίζουν πάλι τους φακέλους Μπουρμπούλια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 9.002 προσλήψεις από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανησυχεί και η Κομισιόν. Καμπανάκι για συντάξεις και ελλείμματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο ΣΒΒΕ από τη Θεσσαλονίκη προτείνει:11 σημεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    [03] Πτωχεύσεις επιχειρήσεων-Απολύσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''οι πρόσφατες πτωχεύσεις και απολύσεις δεν ήθραν ξαφνικά. Εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγική διαδικασία, ενώ η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα μας. Επιπλέον η αλλαγή στρατηγικής πολυεθνικών οι αναδιαρθρώσεις δια των εξαγορών, η πτώση της ζήτησης, η μείωση των ξένων επενδύσεων και η ''τελευταία κίνηση'' πολλών επιχειρηματιών οι οποίοι προσπαθούν να διορθώσουν λαθεμένες αποφάσεις του παρελθόντος, συνθέτουν το αρνητικό τοπίο''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''στην άποψη ότι κατά την τελευταία τριετία, το ισοζύγιο τόσο των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε λειτουργία όσο και της απασχόλησης είναι θετικό εμμένει η κυβέρνηση ενώ καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις απευθύνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θοδ. Καρατζάς υποστηρίζοντας οτι οι περιπτώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν είναι μεμονωμένες''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ,''η κυβερνητική τακτική έχει στόχο να παρακαμφθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούνται με τις απολύσεις αυτή την περίοδο και η συζήτηση να μετατοπισθεί από το δράμα των χιλιάδων απολυμένων στη σφαίρα των αόριστων αριθμητικών αναφορών''.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι ''όταν πτωχεύη μιας επιχείρησις, συνήθως ο τελευταίος που το συνειδητοποιεί είναι ο ιδιοκτήτης της. Αγωνίζεται μέχρι τέλους αν αποφύγη το μοιραίο. Οταν πτωχεύη ένα πολιτικό σύστημα, ο τελευταίος που το αντιλαμβάνεται είναι ο εμπνευστής του. Αγωνίζεται μέχρι τέλους να περισώση το δημιούργημά του. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον αρχιτέκτονα του ''εκσυγχρονισμού''.

    [04] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''ο γγ του ΟΗΕ δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό με ανοικτές προθεσμίες, εκτός εάν υπάρχει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο. Αυτό τόνισε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος ανέφερε πως η όποια προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση κεφαλαίων στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές θα ήταν ατέρμονη. Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ντε Σότο προειδοποίησε ότι επανέναρξη των συνομιλιών από την αρχή δεν θα είχε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο κατέληξαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις που ο ίδιος διεξήγαγε με τις δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια''.

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι ''το Κυπριακό περνάει σε μια νέα φάση, χωρίς να έχει επιλυθεί. Η τελική αποτυχία της μεγάλης ευκαιρίας για επανένωση και επίλυση (σχέδιο Αννάν) θα καταγραφεί ως μια ακόμη από τις πολλές μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, ίσως η τελευταία για τα επόμενα 30-40 χρόνια''.

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τη χθεσινή δήλωση του ειδικού συμβούλου του Κόφι Αννάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σοτο μέσω της οποίας έκανε γνωστή την απροθυμία του γγ του ΟΗΕ να εμπλακεί εκ νέου στο πρόβλημα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ''ο Αλβαρο ντε Σότο τόνισε πως ορισμένα πράγματα στο σχέδιο Αννάν για εμφανείς λόγους θα πρέπει να αλλάξουν, σημειώνοντας πως μερικές ημερομηνίες και κάποιες τεχνικές πτυχές του σχεδίου θα πρέπει να επανεξεταστούν''.

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης στο Αιγαίο από το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας, κατήγγειλε χθες πως υπάρχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή τις εξελίξεις τον τομέα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αμυνας. Εκείνο όμως που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας είναι οτι οι στρατηγοί της Αγκυρας είναι ανεξέλεγκτοι και δεν βρίσκονται υπό τις διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας''.

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''σπάνε κάθε ρεκόρ προκλήσεων τα ''γεράκια'' της Αγκυρας, παίζοντας στην κυριολεξία με τη φωτιά πάνω από το Αιγαίο. Ο ακήρυχτος πόλεμος που διεξάγεται καθημερινά πάνω από το αρχιπέλαγος μπήκε σε νέα επικίνδυνη φάση και μόνο από σύμπτωση δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ανθρώπινα θύματα μεταξύ των πιλότων που δίνουν πραγματικές αερομαχίες''.

    [06] Προεκλογικές δαπάνες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρεί να επιτύχει το υπουργείο Εσωτερικών με την προώθηση δύο νομοσχεδίων εκ των οπίων το ένα αφορά την θέσπιση κανόνων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και το δεύτερο την καθιέρωση ελέγχων των δαπανών στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά τους θα τιμωρούνται όσοι αιρετοί άρχοντες ξεπερνούν τις εκλογικές δαπάνες που καθορίζει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών''.

    [07] Συνταξιοδοτικά

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''πακέτο μέτρων με στόχο τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης προτείνει η ελληνική προεδρία για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και κατ' επέκταση για τη χώρα μας. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση των συντάξεων και η καταβολή ειδικής εισφοράς για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα - πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι ''ηχηρό καμπανάκι για την επιζήμια επίδραση του ασφαλιστικού στο δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας κρούει για πολλοστή φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περιοδική έκθεσή της για τα δημόσια οικονομικά στη Ζώνη του Ευρώ. Την αναχαίτιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκρίνει ως επιτακτική διέξοδο και η μελέτη που παρουσιάστηκε σε Διάσκεψη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα Ιωάννινα''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί οτι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα κινδυνεύει. Και το υπουργείο Εργασίας μελετά μια νέα εισφορά για όσους σχεδιάζουν να αποσυρθούν πρόωρα, αλλά και μείωση των αποδοχών τους. Καλή σύνταξη στο εξής θα παίρνουν μόνον όσοι δουλεύουν μέχρι τα... βαθιά γεράματα''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ''αποφασισμένη να βάλει φραγμό στην πρόωρη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας κάνει λόγο για παροχή κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν στις θέσεις τους σε μεγαλύτερη ηλικία. Σήμερα εγκαταλείπουν την εργασία τους πεντέμισι χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι ''κίνητρα για την παραμονή στην εργασία ακόμη και μετά το 65ο έτος, φύλαξη των ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων και αύξηση των ελέγχων προτείνει η Κομισιόν''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι ''σύμφωνα με την έκθεση δρομολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις κάποιων κρατών απόσυρση όλων των μέτρων και κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''στην ουσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά επιμήκυνση του εργασιακού βίου και αύξηση του ορίου για συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια. Με τις επισημάνσεις της παραπέμπει και στον περιορισμό ή ακόμη και στην κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις εργαζόμενες μητέρες''.

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι ''η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη οτι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η περαιτέρω μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι ''εδώ και τώρα'' μέτρα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας - δηλαδή τη λήψη νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων -δηλαδή τη λήψη νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων- συνιστά στην κυβέρνηση Σημίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετήσια έκθεσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες''.

    [08] Αυθαίρετα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει οτι ''πακέτο μέτρων για ''έμμεσες'' νομιμοποιήσεις, αλλά και αλλαγές στην αυθαίρετη δόμηση, στην έκδοση οικοδομικών αδειών και γενικότερα στον τρόπο πολεοδόμησης μεγάλων εκτάσεων προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των αυθαίρετων που απασχολεί σχεδόν τους μισούς Ελληνες''.

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Στη ζώνη υψηλού κινδύνου! Εκθεση της ΕΕ για το ασφαλιστικό με ειδική αναφορά στην Ελλάδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Ψαλίδι" στις πρόωρες συντάξεις. Ο Δ. Ρέππας ανοίγει το συνταξιοδοτικό".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' ΕΕ:Πάρτε επειγόντως, μέτρα για το συνταξιοδοτικό. Εκθεση κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα δημοσιονομικά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Στη Βουλή η κόντρα για τις πτωχεύσεις. Ενώ ο διοικητής της Εθνικής καθησυχάζει.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Το ασφαλιστικό καίει την ελληνική οικονομία. Καμπανάκι από ΚΟΜΙΣΙΟΝ για συνταξιοδοτικό, ελλείμματα και χρέος".

    [10] Δημοσιονομικά

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπεραμύνεται της οικονομικής της πολιτικής, η Κομισιόν με τη χθεσινή της έκθεση για τα δημοσιονομικά της ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ζητώντας άμεσα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 May 2003 - 7:36:42 UTC